Moja 15 - ročná dcéra je tehotná
Ako ste reagovali na to, keď vaša ešte ani len 18 ročná dcéra oznámila, že je tehotná? Pre mna je to obrovský šok... Vždy som ju viedla k tomu, aby nešla hocikomu, koho poriadne ani len nepozná do postele, a to ešte k tomu takto mladá bez ochrany. Mám pocit, že som zlyhala vo výchove svojej dcéry. Nie sme na tom finančne najlepšie a mám obavy, ako takto dokončí školu. Ja a manžel sme v robote skoro celé dni (od 5 do 4), niekedy máme nočné... Vôbec neviem, že ako to zvládneme.. A ešte nám ani nechce povedať, kto je otec.. dúfam, že to aspoň ona sama vie. :''(
@luciade ale prosim ta. Kamaratky boli na potrate - sice trosku starsie. A teraz maju 35+ a maju planovane deti v stalych vztahoch. Nikdy z toho ziadnu ujmu nemali. Samozrejme,z e to nie je prijemna zalezitost a su potom pochybnosti - ale nie je nutne to prezentovat ako nepochybny koniec sveta.
@kittykat22 Pri vsetkej ucte to nemozes vediet, ako sa s tym vyrovnali a vyrovnavaju. O tejto teme sa vseobecne "citlivo mlci". A paradoxne problem prichadza s pribudajucimi rokmi. Ja som na potrate nebola, ale videla som a pocula dost (priamo) a je to bolest na cely zivot. Tuto komnatu zeny radsej ani neotvaraju.
V prvom rade by sa trebalo snou porozprávať ako ďalej ci si to chce nechať a podobne všetko sa dá keď sa chce ja som prve dieťa porodila 3 mesiace pred 18 narodeninami tiež sa to stalo nečakane ale bývalá som z partnerom dnes už má syn 5 rokov nikto mi nepomohol z rodiny ani z mojej ani z muzovej na syna som bola len ja a muž teraz máme aj 8 mesačnú dcérku a taktiež sme nanich len my dvaja a zvládame to 🙂 a to bol vtedy rodícak tuším nejakých 200e... keď mal syn 2 a pol roka šiel do škôlky a ja do prace. Ak ju budete tlačiť do potratu môže vás začať nenávidieť môže mať v budúcnosti problémy. Na vašom mieste by som sa snou v kľude porozprávala co sa stalo sa už neodstane a ona vás teraz najviac potrebuje. A ohľadne otca dieťaťa chce to čas určite vám to povie ak vám dôveruje a mate pekný vzťah 🙂
@radacak napodobné 🙂 ja som porodila 3 mesiace pred 18stkou. Syn má už 5r a mame už aj 8mesacnu princeznú z mužom sme stále a na deti sme sami z rodinami nie sme ani v kontakte (moja mama pije otec zomrel ale tiež pil a mužova mama zomrela a jeho otec on proste ma svoj život) otehotnela som mlada ale v živote by som nešla na potrat nedokázala by som to 🤷♀️
Ja by som bola nešťastná z tejto situácie, pretože to čo sa stalo znamená, že nevieš o živote svojej dcéry nič. Nemá tvoju dôveru, nemáte blízky vzťah. To je smutné. Ďalšiu chybu si urobila, keď si jej nevysvetlila veci týkajúce sa sexu. Upt by som neriešila, ak zdravotný stav dcéry dovoľuje tehotenstvo. Ak si fakt nemôžete ako rodina dovoliť dieťatko vychovať, dajte ho na adopciu. Neplodné páry roky čakajú a s láskou ho niektorý prijme.
@kittykat22 toto sa nedá zovšeobecniť. Každá žena to vníma inak
@kamcamatias123 🤗my zatiaľ druhé nemáme..aj napriek tomu že dcéra už bude mať 12 i pár dní
Ja budem mať tento rok už 30 a veľmi by som ešte jedno chcela..tak snáď 🤗
@andreafa podľa vašich komentárov mám pocit že sa vám celý život točí len o peniazoch.. a kde je láska?
A nestaviam dieťa nad matku, ale na rovnocenné miesto.. keby ste vy poznali ako sa vlastne v histórii zaviedli potraty, akým klamstvom a donútením pár žien sa postupne z toho stalo niečo "normálne" pritom vieme a svedomím cítime že to úplne normálne teda nie je..
Prosím, skúste sa nakontaktovať na Poradňu Alexis https://alexisporadna.sk/ - som si istá,že vám budú schopní veľmi konkrétne pomôcť v mnohých smeroch
@katkami123 Vymazat, potratit, zbavit sa problemu - tak takto to dufam mamina tej 15-rocnej dievciny neurobi, pretoze prave teraz sa jej zidu aj rady nas sibnutych. Ja tuto maminu velmi ocenujem, lebo sa vyjadrila velmi citlivo a laskavo a prisla si po radu, to znamena, snazi sa zodpovedne vyriesit problem a to hovori za vsetko. Chyby nas posuvaju v zivote dopredu. Zasluzi si plnu podporu. Co bolo, to bolo, na tom uz "nesejde". Zijeme pritomnost a tvorime buducnost, treba pozerat dopredu. Keby to kazdy maratonec vzdal hned na zaciatku, v zivote by do ciela nedobehol. Treba si obliect "cloveka" a zivot hned uvidime z inej perspektivy. Dnesna doba je ciry materializmus a digitalizmus, vymyvacka mozgov, natlacacka falosnych idealov a predstav o stasti... K tomuto poznaniu budete mnohe prichadzat az vekom, az budete hladat zivotne hodnoty. Nic nema v zivote cenu, iba to, co je nepolapitelne - laska a vztahy, mozete sa smiat a certit, raz to v ubohosti svojho stavu prizna uplne kazdy jeden z nas. Takze, nezijeme pre veci, ale pre ludi a veci nam k tomu iba sluzia.
Ak by sme sa pozerali na vec z pohladu, ze dieta je lepsie odstranit, tak ja sa pytam, ktore dieta? Ved mozno aj to 15-rocne, keby uz vlastne nebolo, vsetky problemy by zrazu neboli tiez a jej mama by sa uz nemusela trapit. Ale tuto uz pravdaze nevyzera tato myslienka tak banalne. Je to furt o tom istom. Ak by mal clovek uctu k svojmu telu a zivotu vseobecne, tak by nad dobrovolnym potratom ani nepremyslal.
Minuly rok som sla po dcerku do skoly a v autobuse som bola priamym svedkom rozhovoru, ktory ma rozplakal a uplne prefackal. Nastupili 3 asi 15-rocne dievcence. Velmi zovialne a frajersky sa rozpravali o tomto: jedna z nich sa bezstarostne pochvalila, ze "je..la" cele leto s frajerom bez kondomu a ze jej "to" uz dlhsie meska a ze je teda asi tehotna. Vyriesili to hned a veselo, bez ostychu sa dohodli, ze sa pojdu opit a dotycna navrhla, aby ju nakopali do brucha, aby potratila. Veselo a druzne vystupili a my "sibnute", ktore sme toho boli svedkom, sme ostali sediet s otvorenymi ustami a mokrymi ocami.
Nie, moje zlate, krasne, emancipovane dievcata, takto sa to nerobi. Ci sa vam to paci alebo nie, budete to tu citat dokola dokolecka. Zial, ak va to nenaucili doma, tak sa vas to snazime doucit my priolife "sibnute" a to len preto, aby ste si nepackali svoje zivoty a tiez zivoity inych. A viete preco? Lebo je to nasa spolocenska zodpovednost, kazdy clovek je zodpovedny nielen za seba, ale aj za inych, trebalo by postudovat trochu sociologiu a filozofiu, ono to uz potom dojde samo do rozumu.
@mmazalka suhlasim, ale to nieže hlasujes za krestanov, ale za ludskost, ludský rozum, za vedecké zistenia, nemusi byt niekto veriaci krestan, moslim, hinduista, aby chapal, prirodovedu a kolobeh zivota, slusnosť, úctu k zivotu, lasku, vsak vsetci sme boli embryá
Podla mna je fakt strasne ked deti maju deti 🫣
Zvazila by som potrat a to ja nie som nejako extra za potraty. Bude to strasny zivot pre to dieta a aj jej dieta... to nie je o tom zohnat kocik a postielku, ktoru vam niekto rad podaruje na bazare ale mat cas a peniaze sa dietatu venovat...
@missdiva Ked prave cas je to, co dnes uz nema nikto, lebo chce to aj hento aj emento (co vlastne to je?). A nemaju ho ani 20-tnici, ani 30-tnici ani 40-tnici. Na margo takychto deti - to byvaju velmi zivotaschopni ludia, ktori sa v zivote vedia zariadit. AKo sa hovori, staci slusne zit a dieta sa uz prida. Ano, prve 3 roky budu hlavne o dietatku, ale potom to uz pojde a mamina si moze plnit sny vtedy, ked ostatni budu v 40-ke zakladat hniezda. Vsetko je verlmi relativne. Najlepsie je na to to, ze to zavisi od toho, co sama bude chciet, uspesna bude, to bez debaty, len musi prestat kazdy o vsetkom pochybovat. Treba sa chytit "lopaty" a nie skrabat sa po hlave, ze to bude asi ťažké. Nič nie je ľahké a nič nie je zadara. Treba ísť, doslova ísť dopredu a nešpekulovať, je to len strata času to neustále polemizovanie.
asi tak nejak, viem, ze to ani teba a mozno ani ju moc nepotesilo, ale zas isto to zvladnete. budu to mladi rodicia ale to nie je ako ziadna chyba ak im to spou pojde. hlavne treba verit, ze im to tak pojde
@babatko17 Vedela veľmi dobre, čo sa môže stať, keď bude mať sex bez ochrany. To už vedia aj malé deti, a nie to ešte 15 ročné dievča s 19 ročným chalanom, ale ako sa to často stáva.. Chalan nedával dosť pozor.. A už som v tejto diskusii písala, že potrat ani adopcia sa konať nebude..
@luciade ja nevravim, ze autorkina dcera nikdy nebude uspesna. Len zial zrovna tie najkrajsie roky s dietatom kym vyrastie si neuzije... skratka tam nebude cas sa dietatu venovat takze peknych spolocnych zazitkov bude velmi malo. Nehovoriac o tom, ze potom maju deti a rodicia take vztahy ako autorka a jej dcera. Sotva z nej vypacila kto je otec.
To tak skratka je... alebo budu vyrastat ako sestry a potom je rodic stary rodic.
Chalana prefackať a môže byť rád, že nepôjde do basy. Chalanovi práve skončili prázdniny a veru môže začať už premýšľať. Sex sa dnes preceňuje, všade len o sexe, asi bola zvedavá. No vaše dieťa práve zrejme dospelo. Začnite si plánovať všetko, bude to ok, je to síce skoro stať sa teraz mamou, ale už o 2-3 roky tomu bude inak, bude celý život mladá mamina a budete radi, urobte správnu vec, lebo už doť bolo chybovania.
@missdiva Ty skadiaľ môžeš vedieť, aký vzťah má autorka s dcérou? Evidentne sa jej dcéra hanbila dosť a neodvážila sa povedať kto je otcom, pamätám sa keď som bola v jej veku, že som sa hanbila rodičom predstaviť priateľa, a nebolo to vôbec o tom, aký som ja mala vzťah s rodičmi.
@missdiva Ano, ja rozumiem a dakujem za velmi prijemnu odpoved. Ja som v jej veku zezazivala nic ine, iba skolu a povinnosti, mala som len mamu a mam krasne spomienky na to. Co je to uzivanie dnes? Chodenie vonku s kamaratkami, do kina, mekaca, sledovanie instagramu, dovolenky...? Podla mna jej nielenze nic neujde, ale objavi skor ako jej rovesnici to, ze to uzivanie je aj tak len mrhanie casu na nic. Dnes je taka dogma - ze zivot treba uzivat len, preto sa tak dari socialnym sietam a ten sex sa tolko precenuje...
Veľmi dobrá téma na zamyslenie, aby sa každý venoval svojim násťročným deťom, dievčatám i chlapcom. Lebo nikto nemá istotu, že sa to akurát v ich rodine nestane.
Pozri vseho vsudy, si /ste sa k tomu postavili zodpovedne, lebo ste museli... Nemozes decko, zaskrtit, normalny clovek, ho ani nevyhodi na ulicu, a ani neda do ustavu...proste MUSI sa k tomu postavit tak, aby prezil...
A to ste aj spravili...boli ste postaveni, pred hotovu vec, ze budete stari rodicia a budete musiet pomahat...
Teraz sa sice dcera moze tvarit zodpovedne, ale ked pridu prebdene noci, kojenie, neustala 25 hodina starostlivost, tak uz sa nebude tvarit tak spokojne... Ale bohuzial. Stalo sa a uz sa neodstane...ale ver, ze mat dieta v a19tich je riadna facka a nie to este v 15tich....
Nebudem mudrovat stat sa to moze kazdej z nas, ktora mame deti, ci uz dceru alebo syna...
Mojej neter, otehotnela ako 17 rocna a az do porodu to tajila...az z porodnice volali sestre, ze jejdcera porodila... A neuverite 10 dnipred porodom sa tvarila ako nic, a my vsetci "debili "naokolo sme si nic nevsimli....lebo nas by ani vo sne nenapadlo, ze to zepribrala je tehotenstvo...
Nemala ani tolko chochmesu to matke povedat... A klamala az do porodu....
Takze aspon ze sa dcera priznala...mozno to dieta bude prinosom pre vas ako pre rodinu a velke stastie....
A ano zeny tehotenstvo v 16tke je hop alebo trop....proste niekedy sa stane a niekedy nestane...pokial samozrejme baby maju sex.
@missdiva Este tak na zamyslenie - uvedomuju si tie deti, ze ich pohlavne ustroje sa vyvinuli v prvom rade na rozmnozovanie a nie pre ich rozkos (to je akurat sprievodny jav toho rozmnozovania, aby k tomu bola vobec motivacia)? Potom prekvapujuco sa lahko stane, ze organy splnia svoju evolucnu ulohu a my sa citime zaskoceni. Nie sme uz ako spolocnot trochu natvrdla?
Lebo dnes to "deti" vnimaju naopak, za to ja sa s vami kludne pohadam. A preco to tak je? Pretoze maju pravo:
1. si uzivat
2. rozhodovat o svojom tele
3. vybrat si svoje pohlavie ci bezpohlavie
4. ...
Ano, na to vsetko sice mame pravo, ale ci nam to vsetko aj osozi, tam sa uz mnohi nedostanu, lebo tato myslienka uz nie je prijemna. Tak detom pekne vysvetlit, na co maju "to tam dole". Kludne sa urazte, je to tak.
nechcem radit ale prerušenie je dobra volba . Je mlada všetko dobre dopadne .Viem tažke rozhodnutie .držim palčeky
@a_adamcova nie som vestica ale autorka a jej muz su od rana do vecera v robote vratane nocnych (co je samozrejme na obdiv) len toho casu a energie popri narocnej praci pre dceru uz moc neostava. Neviem si inak vysvetlit, ze by 15rocna mala cas flakat sa s 19rocnym.
Ale hlavne si myslim, ze komunikacia medzi rodicom a dietatom je na 1.mieste. Ak si sa hanbila nieco povedat rodicom tak to znamena, ze ste nemali otvoreny vztah. Uz komu inemu ma 15rocna doverovat a vsetko povedat ak nie vlastnej mame?
@luciade ale neporovnavaj situaciu zit len s mamou a byt dieta 15rocneho dietata. Viem, deti su prisposobive a ked sa narodi 15rocnej a nebude nic ine poznat bude to povazovat za normalne ale to rozhodne normalne nie je. Potom sa moze hranica posuvat a vnucata autorkinej dcery sa narodia v 12tich?
Nemyslim si, ze na to aby si si uzival s dietatom musis byt na maldivach.
Xy aktivit je zadarmo a byvaju to najkrajsie spomienky, spolocne citanie kniziek, prechadzky do prirody, vylety na hrady, pozorovanie zvierat, hviezd atd. ALE na toto vsetko treba hlavne cas a ten mavaju vacsinou zeny, ktore maju deti neskor (teda klasicky plan, skola, praca, setrenie, byvanie a potom si pokojne mozu dovolit vypadnut pre rodinu). Teda ked sa bavime o zenach, ktore chcu mat urcitu formu slobody a nebyt zavisle len na muzovi alebo rodicoch.
Inak nevravim, ze sa neda detstvo prezit bez toho aby sa ti mama mala cas venovat. Ale vazne nepochopim na co maju potom tie matky deti? Potom su tu same frustrovane prispevky ako ich materstvo vycerpava a su v zacarovanom kruhu, ze materstka nie je dovolenka a pod.. Som zastancom toho, ze zena ma mat deti ked po nich tuzi, je na to aj po materialnej stranke aj po emocnej stranke pripravena a tesi sa na to ako si ich bude uzivat. A nie ked sa este ani nenarodili premyslat ako sa bude o nich starat babka.
@missdiva Materstvo je narocne tak ci onak. Byt dieta 15-rocneho dietata nebude tazke, uz o 2-3 roky bude babo dietatom 18-rocnej mladej zeny. Nasi stari rodicia museli byt podla tohto vzorca cudaci ci hlupaci, pritom su to ludia, od krorych by sme sa dnes mali ucit vsetko nanovo. Zabudnite na zivot, v ktorom si budte uzivat, to uz prosim pustite z hlavy. To su predstavy, ktore serviruje instagram, zivit sa zije inak a inde.

Mila autorka, daj prosím ťa vymazať tuto tému, lebo poniektorym ženským tu očividne šibe a potrebuje diskutovať ako v blázinci o dávno vyriešenom. Toto tu sa už nedá čítať.