icon

Moja dcéra volá svokru mama

vieruska25
23. jan 2016

Ahojte maminky, ani mi nejde o nejake rady, len sa chcem vyzalovat. Dcerka 19mes. uz asi 2mes. vola svokru mama. Svokra chce aby ju volala stara mama, tak sme ju to ucili a mala aj pekne povie "taua mama" lenze si to skratila a vola na svokru mama. Trpezlivo jej to s manzelom stale vysvetlujeme a opakujeme, ze ona je stara mama a ze ja som jej mamka, ze snad to raz zacne pouzivat. LENZE mojej svokre to asi imponuje a este NIKDY ju neopravila ona, ani po rozhovore s manzelom, ked ju prosil aby ju opravovala lebo inak sa to nenauci. Bola som trpezliva dlho, naozaj to trva asi od novembra ale uz mam toho dost. Posledne tyzdne mala zakrici "mama" a ona sa jej na to automaticky ozyva. Zakazdym jej to manzel povie, ale ocividne bez efektu. Predvcerom sa stala taka situacia a ja uz som sa normalne vyrevala ako mi to bolo luto, ze moje dieta vola mama niekoho ineho. Dnes doobedu prisla svokra k nam a boli sme v kuchyni a mala z obyvacky zakricala "mama" a svokra sa dvihla a sla do obyvacky za nou ze co chce. Do mna uz voslo asi milion certov, a rovno som sa jej opytala ci jej to pride normalne, ze mala zakrici mama a ona sa na to ozve, ci si nemysli ze by som sa mala ozvat ja. A ona ze jej to vobec nepride divne, ze co sa rozculujem. Snazila som sa s kludom, ale to jednoducho neslo vyletela som na nu a poslala ju od nas prec, ze mi uz nie je dobre a priserne mi tvrdlo brucho (som tehu v 26tt) ze to vyriesime potom ked pride manzel domov. Ja uz neviem ako dalej....

katka1981
23. jan 2016

@vieruska25, precitala som si nadpis a myslela som si, ze ide o dospelu dceru, potyom prvu vetu a viac citat nemusim. Moja dcera ked mala 2 roky 4 mesiace bola na jednu noc u mojej kamosky, kt. ani poriadne nepoznala a tiez ju volala len mama. Nic zle som na tom nevidela, nevedela este hovorit, alebo si deti zvyknu mylit a mama povedia hocikomu, v tom veku je to normalne. A inak kasli na svokru, malinka onedlho pochopi kto je mama a kto babka a nauci sa ju volat babka, tak sa netrap. Ja som rada ze tu moju svokru nevidim 🙂 Inak ked som bola tehotna, muz povedal svokre ze bude babka, ona sa odula, ze nie, ona nikdy babka nebude, ze ona bude srata mama. Som jej povedala, ze to je este horsie ako babka. A nikdy sme malu neucili hovorit jej stara mama, my sme tak s muzom nikdy nikoho nevolali stara mama je pre dieta narocnejsie. Inak ja strasne nemam rada ked si niekto narokuje ako ho ma dieta volat, nech ho dieta oslovuje tak ako to citi. Moj dedko po mne chcel aby som mu vykala. Lebo aj nasi museli vykat otcovym rodicom, a chceli to aj od vnucat. Babka v pohode tej tykanie nevadilo a ked ma dedko ohriako ze mu mam vykat, povedala som mu, ze ja vykam len cudzim, ze ja mu budem tykat a koniec. Kasli na svokru fakt.

modryponik
23. jan 2016

@vieruska25 holt, no musis asi len cakat, kym to malej dojde a veci sa daju na spravnu mieru. Ma 19 mesiacov , myslim, ze to dlho trvat nebude. Ako vravia zeny, ja rozumiem, ze deti v tomto obdobi mozu na kadekoho alebo kadeco povedat mama. Aj bratrancov syn volal otca mama. Tu ide skor o to, ze ak by som bola na miestentvojej svokry a bola kompletna, tak jej poviem po chybnom osloveni, ze ano tu som, ale ja som starka, babka, stara baba z komina... ved tak sa deti ucia, nie? Ze im nieco opakujes az kym to nezvladnu. Chapem ta, teba proste trapi, ze svokra sa tvari akoze nic. By si videla akoby ju ucila keby ju dcera trebars volala Jano. 😉 niektore zeny su uz take, ja vravim 60 rokov a jesitne jak dievcatko na pieskovisku. Nestresuj sa, ked si teraz tehotna. Aj ja som v 20 a tiez ma vsetko irituje ako sa hovori na vychode ze napalena, ze staci prilozit svablik (zapalku) k ri... hm dupe a ta sa sama zapali 😀

vieruska25
autor
23. jan 2016

@lauricka svokra je velmi zvlastna povaha, taka tvrda dedinska stara skola so vsetkymi staromodnymi nazormi a neprijme nic ine nove. Proste u nich sa vzdy volalo stara mama tak jednoducho ju bude mala volat takto a bez kompromisu. Ma aj dve dcery okrem manzela a od nich ma 3 vnucata, ku ktorym pristupuje uplne inak ako ja poznam od mojich starych rodicov. Prisne ako na vojne, bije ich za hluposti, nadava im do hlupakov, to je na dlho....to len pre predstavu ze s nou sa strasne tazko komunikuje na normalnej urovni kde maju obe strany rovnake pravo na svoj nazor...takze teraz mozeme len dufat ze po tomto mojom "vybuchu" uz snad pochopila co od nej chceme, ked to neslo po dobrom dohovarani...necakam ze mala bude zajtra rozpravat stara mama, ale aspon nech sa jej to vysvetluje, ona je velmi rozumna a vysvetlovanie na takejto urovni uz chape tak sa jej to pomaly do hlavky dostane a ako som pisala "taua mama" povedat vie...

zabina27
23. jan 2016

@katka1981 krasny preklep, ze "srata mama" 😀

tajka1986
23. jan 2016

@vieruska25 tak nech ju oslovuje babka a basta. Aj mna by to mrzelo. Ale je len otazka casu kedy sa to nauci cele pekne povedat. Svokra je trosku "brzda"ze sa robi ze nechape. Nechce chapat a to by ma uz tiez vytocilo

katka1981
23. jan 2016

@zabina27, hahaha. som si nevsimla, este pred to o a je to este lepsie 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

zabina27
24. jan 2016

@vieruska25 vies, ked je svokra takato povaha, tak podla mna ju tie vnucata za chvilu prekuknu a radi ju teda mat nebudu... ved stari rodicia maju byt na rozmaznavanie, na blaznenie a nie na nadavanie a bitky 😒 ale kto chce kam... ked teraz nechce byt babickou, aby sa potom necudovala, ked ju zrazu nebude mat kto volat "stara mama". viem, ze ti to velmi nepomoze 😉 ak bola takato aj na vlastne deti, tak tam asi bol nejaky odstup, nie vrucny vztah a teraz si to mozno vychutna, ked na nu niekto zo srdca zakrici mama. Ale mna by to tiez stvalo a urcite by som na to vyletela 🙂

silvia2103
24. jan 2016

@vieruska25 Osobne ti asi ja rozumiem...tvojej svokry povaha je aj mojej svokry povaha..len ja som raznejsia asi ako ty ..u mna by toto nepreslo.maly ma 23mes.a krici babi dedo po mojich rodicoch..naucil sa JAVO-moj brat Jaro a mami...mne ..no a moja svokra bola raznejsia do malého vychovy nariadila mI doktorku aku ma maly mat ze bude katolik..a aku poistovnu ma mat...ja som buchla po stole (hovoríme o obdobi ked som lezala v nemocke par dni pred pôrodom )a povedala som jej ked sa jej nelubi dovidenia. malému som vybrala inu poistovnu inu doktorku a katolik nieje..a zavrsilo to 5navstev kedy moja svokra chcela malému dat divinu v 6mesiacoch a dalsi preslap zavolala este doktorke malého ze ako ma malého liecit (lebo je vazny urologicky pacient) a doktorka ma dodžubala ze si mysli ze som jej malého zverila lebo verim ze ho dokaze liecit i bez svokriných poznámok...NO A DNES JE TO ROK AJ MESIAC CO UZ MALEHO NEVIDELA

alaguema
24. jan 2016

@vieruska25 tak to je sila. Svokru treba dôrazne upozorniť, že ak s tým neprestane, budete to riešiť razantnejšie. Musí vedieť, kde je jej miesto. Ja by som povedala, že na mňa to pôsobí až ako čosi choré, že ona to dieťa neopraví a vlastne aj keď volá mamu, tak beží ona. Byť tebou, dieťa by som učila, že je to babka a nech sa svokra aj na hlavu postaví. Je to jej problém, že ONA chce byť oslovovaná stará mama.

stolvertka
24. jan 2016

No citala som uvodny prispevok a poviem vam..:O..tiez som svokra, mam aj vnucatka a tie ma od maleho malinka volaju babka.
Ta najmladsia babinka.Ved je to krasne a ja som na to patricne hrda.🙂..ideme spolu po meste, do obchodu, ona ma vola babinka a ja dostavam komplimenty, ze aka mlada babka..🙂🙂..no a k tej "starej mame"..ta zena si asi mysli, ze je to tak spravne.
Nie, nie je..raz je BABKA, tak nech sa tak sprava..inak moja suseda je z Brezna a vnucence jej hovoria starka..tak mozno to by bola, ale az neskor, mozna nahrada tej starej mamy..a ked sa jej nepaci, nech si trhne..😀

cervenaruza123
24. jan 2016

@vieruska25 Ucte ju na babku. Alebo ju ucte, nech ju vola teta. Ze stara mama zatial nezvlada a babka nechce byt, tak ze ste jej povedali, nech ju vola teta, lebo ked vola vas obe mama, tak je v tom chaos. A uvidite co povie, ked jej prvykrat povie teta. Ci nebude dobre aj babka. A ked bude velka, stara mama si tiez asi bude skracovat, tak ako ju bude volat? Starka nevyhovuje, tak bude stara? To bude svokra asi nadsena... Moji rodicia ockovej mame vykaju, my deti im tykame. Teta je krstna bratrancom, nam nie a vsetci ju volali teda krstna, len my teta. A nebol z toho chaos, ked je decko male, este si to neuvedomuje a je mu jedno, ze niekto rozprava o starkej a ze preco rodicia nasej babke vykaju, proste bola to teta a babka a bolo nam jedno, ze bratranec rozprava o nejakej krstnej, sme si mysleli, ze o nejakej cudzej. No a ked sme dospeli do toho veku, ze sme si to vsimli, vysvetlili nam to a odvtedy sme to chapali a zase sme z toho nerobili vedu. Dokonca moja teta ma dve mena, jedno ma v krstnom liste a druhe v rodnom, odmala ma s tym problem, doma ju volame jednym menom a v oficialnom styku sa vola inak, tak isto ju volaju kamosky, z prace ked jej volaju a tak. A tiez sme s tym nikdy nemali problem. Raz nam to vysvetlili a bolo. Ked volali Eriku, vedeli sme, ze to chcu nasu Marcelku a sme proste zavolali Marcelku a hotovo. Nikomu to neprislo cudne. Skor teraz mi to pride cudne, ze sme sa nad tym ani nepozastavili 😀

gitane
24. jan 2016

Presne tak ako píšu baby. Ak svokra nemá pochopenie pre to že vám vadí keď jej malá povie mama, prečo by ste vy mali mať pochopenie pre ňu. Treba ju začať oslovovať babka, starká, alebo baba, alebo ešte lepšie normálne na drzovku menom! Čo je svokra padnutá na hlavu? Mama je len jedna.

qidko
24. jan 2016

@gitane Co tak baba jezi ha-ha nic v zlom

gitane
24. jan 2016

@qidko kľudne 🙂 asi by jej to sedelo. Známej deti volajú starú mamu baba. Detská skomolenina babky sa ujala a fičí aj keď sú deti dospelé.

katrinka8
24. jan 2016

Nečítala som všetko, len asi 1. stranu. Napadla mi jedna otázka. Myslíš, že svokra to robí naschvál? Nerýpem,len sa zamýšľam, či to nie je aj tým, že reaguje na to "mama" podvedome preto, lebo vie, že malá jej tak hovorí - že nereaguje ani tak no, že tam chýba to "stará",, ale proste vie, že malá ju tak volá. Ja by som ju neučila na babku ani starkú, keď píšeš, že sú aj iné vnúčatá, a tie ju volajú stará mama, ozaj by v tom mala chaos. Skúsila by som sa porozprávať so svokrou, že mi to ozaj vadí. Alebo by som sa snažila stále hovoriť, že je stará mama - proste opravovať ju. Alebo keby sa zdvihla na "mama" svokra, povedala by som svokre, že: Veď mňa volala, nie starú mamu.

natalym
24. jan 2016

Malá má chochmes a jej sa nepáči to stará......... 😀

vieruska25
autor
24. jan 2016

@katrinka8 ked uz jej to bolo tolkokrat povedane, nech ju opravi, ze uz by naozaj musela trpiet nejakou demenciou, aby jej to nedoslo. Su situacie kedy mala na nu pozera priamo a povie mama, to vieme oslovuje ju ale bolo kopec situacii kedy bola v inej miestnosti alebo nepozerala priamo na jednu z nas a jednoducho zakricala mama a svokra priskocila skor ako som sa ja stihla nadychnut. To oslovenie chcel manzel prerobit na starka, ale ani ona nesuhlasila a aj ja som toho nazoru ze to malu este viac domota ked ju vsetci volaju stara mama a ona zrazu ze starka. mne o nic ine cely cas neslo a ani nejde, len nech ju jednoducho opravi, lenze.... neviem ci chce provokovat alebo je fakt taka brzda

natalym
24. jan 2016

@vieruska25 Nechaj nech skáče, však raz doskáče.

natalym
24. jan 2016

Stále to malej opakujte. Ideme k starej mame, príde stará mama, stará mama Ti to dá, dookola. Zvykne si na to. Inak moja mama napr. skočila, aj keď ju dieťa nevolalo, môjmu mužovi to strašne liezlo na nervy, proste mala materinské pudy tak zasiahla.
Mala by ju opraviť ona. To je pravda, ale no čo už. Potom povedz: ,, Vidíš stará mama hneď pribehla. ,,

gitane
24. jan 2016

Ešte by ste mohli naučiť malú aby teba volala maminka 🙂

ailin
24. jan 2016

Nechápem tie názory Vás maminky,ktoré radíte aby ju volala babka,či starká a podobne,,,,Veď v tom netkvie problém.Svokra kľudne môže byť stará mama-tak ju volajú predsa aj ostatné vnúčatá.Svokra by skôr nemala reagovať na oslovenie mama,,,ale iba na staua mama.Potom by až mala vstať,pribehnúť a podobne.Tak by aj malá musela použiť dlhší názov,aby nastala reakcia

lunedi
24. jan 2016

Ucte malu aby jej hovorila starka! A hotovo. Chapem tvoj smutok ,mama je len jedna. A tym titulom by tvoja dcerka mala oslovovat len teba. Alebo nech jej hovori babi-to je lahsie pre male dietatko ako starka.

luciahaluskova
24. jan 2016

Ja volam svoju svokru mamina,pride mi to uplne normalne a moja mamina tak isto volala svoju svokru.

luciahaluskova
24. jan 2016

Boze ospravedlnujem sa,precitala som si len nadpis 🙂

ukulela
24. jan 2016

@vieruska25 jpodla mna jedine riesenie - volajte svokru starka. to sa skratit neda. mala nebude pomotana - skratka sa nauci. stara mama=starka. mala je uz chapava. a nebude problem ani to, ze ine vnucata ju oslovuju starou mamou. mozno aj mala ju tak zacne volat, ked bude lepsie rozpravat. ale nateraz - jednoducho starka. basta fidel kastro. a od teraz.
ze sa to svokre nepaci? tak sa na nu usmej, a povedz, ze mama je len jedna, ona je starka. a ked sa mala nauci poriadne rozpravat, bude ju volat stara mama. alebo sa neusmej a povedz rovno - viete, starka, mne sa nepaci, ze mala vam hovori mama a vy nie ste schopna ju orpavit. robite to naschval , tak to vyriesime takto mama som ja a koniec debaty.
malu tym ozaj nebudes pliest. ked si stara mama skracuje na mama, tak si to po novombude skracovat na starka. anech jej tak hovori aj muz a ty.pri kazdej prilezitosti.
a ano, reagujes citlivejsie, kvoli tehotenstvu, ale prave aj preto by svokra mohla respektovat banalnu poziadavku aby malu opravila, to, ze sa zvihne a uteka za malou, ed zavola mama, robi naschval. tak nech sa ukludni.

monika15
24. jan 2016

@vieruska25
babka ucte malu !!!!!!!

ja presne som presla cez ten cirskus so svokrovcami ako stara prababa po madarsky chcela ze mama mama aby volali svokru deti !!! napriek len robit ze oni su viac sorry ale zacnite ju ucit ze babka.
na certa bolo ze stara mama ..... a musis byt silna a trpezliva inak to bude lne a len horsie.

sardinka335
24. jan 2016

Moja dcera nazvala ,,mamou,, vratničku na plavarni.....a tiez mi to zle padlo, nespravila to len raz...ja je uz na to poviem ze tak aj učty, hračky a stravu nech jej plati ,,nova mama,, skor si myslím ze nerozumie tomu čo hovorí a preto sa to snažím vnimat skor racionalne ako emocionalne.
Stará mama je zbytočne dlhý nazov pre tak male dieta, skratte to na ,,starka,,. Chce to veci si vykomunikovat ze to vadí, atd...slušne, vecne ...a v tomto pripade by som začala asi ospravedlnením lebo na svokru nepekne vyletela.....

alaguema
24. jan 2016

@vieruska25 no ty blaho...ona nesúhlasila s oslovením starká. Tá má ale fest presné predstavy, čo chce a čo nechce, ale rešpektovať to aj u iných, sa jej veľmi nechce. Bolo by mi srdečne jedno, či s tým súhlasí, alebo nie. S osloveniami nemusí súhlasiť. Keby ste žili v inom regióne, kde sa hovorí napr. len babka a dieťa by ju tak volalo, tak by robila čo? Postavila sa na hlavu? 😀

paris3
24. jan 2016

@vieruska25 je nerealne cakat od takeho maleho dietata, ze bude volat babku 'stara mama'. mohli by ste ju podla mna opravovat sto krat, aj tak to nepovie... mozno tak o rok, dva, ale ci vas to bude bavit dovtedy jej to vysvetlovat 😒 neviem, ci to stara mama robi naschval, ale mozno jej to pride tiez nerealne a preto na to reaguje a neopravuje ju... neviem...
ako tu uz baby pisali, vysvetli starej mame, ze ti to vadi a nech si vyberie, ci ju ma dcera volat babka, alebo starka 😉 a neskor ju moze volat aj stara mama, ak to pochopi 🙂
moja dcera vola moju mamu babka, alebo ked bola mensia, tak bola len BABA 🙂

fidorka7
24. jan 2016

@mircalla presne, dieťa momentálne nemôže za to, že to má pomotané, môže za to svokra, kedže ju v tom chaose utvrdzuje a to tým že na to reaguje a neopravuje.