Môžu rodičia brániť dospelej dcére, aby mala vzťah?

bettieb
13. okt 2020

Ahojte, som normálna 22 ročná baba, ktorá má rok a pol partnera. Pochádzam z 3 súrodencov a som najmladšia. Pochádzam z východu Slovenska, partner (22r.) zo severu a spoznali sme sa v BB, kde obaja študujeme. Ide o to, že s partnerom sa stretávame v BB, kde má byt (nebývame spolu, občas tam prespávam). Moji rodičia majú obrovský problém s tým, že chcem ísť za ním, čo je, vzhľadom k tejto situácii, pochopiteľné, a neustále mi vyčítajú, že som nevďačná, že doma mi je zle, keď od nich odchádzam, že za chlapmi chodia štetky a blablabla. Už naozaj nevládzem počúvať tieto zakomplexované reči, a áno, viem, sú to moji rodičia, ktorých by som si mala vážiť. Avšak je normálne, aby dospelému človeku rodičia bránili vo vzťahu? Je to môj druhý frajer, a teda prelietavá nie som, je to slušný chlapec z dobrej rodiny a moji rodičia sa s ním už niekoľkokrát stretli. Prosím vás, povedzte mi ako riešiť túto situáciu, nakoľko takto sa fungovať nedá a ja už neviem, čo rodičom povedať.

limetka69
13. okt 2020

nie je to normalne, a neviem ci to rodcia dokazu pochopit, nech by si dala akekolvek argumenty

gabi000
13. okt 2020

@bettieb skús to neriešiť. Nič zle nerobíš, máš 22 rokov, študuješ 🙂

alchemilkazltozelena
13. okt 2020

@bettieb bola som podobny pripad... ja z vychodu, priatel 300 km dalej a ja som tam studovala kde on byval... po vyske som tam ostala a som tu uz 10 rokov... mame neostavalo nic ine len sa s tym zmierit, aj ked mam pocit ze ma s tym problem dodnes, ze som daleko... asi to bude aj ich "problem"...

bettieb
autor
13. okt 2020

Joj, naozaj vám ďakujem, už som si začínala myslieť, že je to normálne, ale ako vidím, tak nie je. Asi sú naozaj prehnane starostliví...

ivca88
13. okt 2020

Opýtaj sa ich, čo teda od teba očakávajú.
Či sa s ním máš rozísť a začať naozaj obhanat chlapov, tak, ako o tebe hovoria? Alebo či si máš nájsť ženatého, starého? Alebo čakajú, že budes do 35-ky sedieť pri nich ?
Fakt neviem.
Ja by som bola šťastná z toho, že dcéra študuje a ešte si našla dobrého chlapca. Veď Boh vie. Možno je to aj tvoj budúci manžel a budete spolu celý život. Nie je absolútne nič zlé na tom, aby si niekoho mala .

ivca88
13. okt 2020

Poprípade ak sú veriaci a v tom je problem, Tak sa ich opýtaj, či zmenia názor, ak sa zasnúbis .

Ak nie sú veriaci, tak sa poprípade povyhrazaj že sa za neho vydáš 😅😂😂😂 ( nemusíš to myslieť vážne)
To budú potom ticho, len nech to neurobis.

bettieb
autor
13. okt 2020

@ivca88 No, ja som katolíčka, on evanjelik, čo berú ako problém, ale nie je to hlavný dôvod, pre ktorý robia konflikty.

acrobaleno
13. okt 2020

Nič nerieš. Vypočuj rodičov, ale jedným uchom dnu a druhým von. Teda pokiaľ ti neplatia školu, to by bolo dosť blbé.😂

bettieb
autor
13. okt 2020

@acrobaleno Platia 😂 , ale ja bývam na intráku, s frajerom som len cez deň a teraz, počas korony, im vadí, že som prišla za ním a opäť dávali ich argumenty.

ivca88
13. okt 2020

@bettieb tak sa povyhrazaj tou svadbou 🤷😂
Že či potom budú spokojnejší ..

ibrunova
13. okt 2020

@bettieb Možno im to vadí len kvôli korone, nie?Že teraz cestuješ. Starší súrodenci nemali takéto problémy?

ivca88
13. okt 2020

Ale ako fakt je to na hlavu postavene. Môj starí rodičia sú rovnako evanjelik a katolíčka sú spolu celý život. Dedo má už 85 rokov a babka 82.
Keď takéto niečo bolo možné vtedy, tak nechápem prečo je s tým problém teraz .
Nikdy im ich viera nebránila v tom, aby boli spolu.
Paradoxom je, že ani jeden z ich 3 synov nie je veriaci.
Tak k čomu je to aj tak dobre, robiť rozdiely v láske kvôli viere.
Keď to vám nevadí, tak nech sa ostatní nestarajú

bettieb
autor
13. okt 2020

@ibrunova Vôbec, ocino pracuje v BA, švagor v Nitre, čiže koronu môžu priniesť aj oni, tu skôr ide o to, že behám za chlapcom, že kedysi sa to nerobilo, tak sa vraj správajú štetky atď...aj ked u nás spala bratova frajerka, mamina bola pohoršená, že takto sa to nerobí, oni stále riešia len nejaké morálne hľadisko, čo bolo pred xy rokmi.

pseudomonas87
13. okt 2020

@bettieb nerobíš nič zlé, hlavne sa nenechaj zahnať rodičmi do niečoho, čo nechces, lebo budes ľutovať....
Si dospelá žena, iné dievčatá sú už vydáte, majú rodiny, rodičia nech skludnia hormón.....

jennky13
13. okt 2020

No, zrejme pocas corony mozes byt doma a studovat online .Asi aj intraky mate zavrete a tym padom je im jasne, ze byvas u priatela a to sa im zrejme nepaci.
Skus sa s nimi porozpravat a skus zvazit aj ich pohlad, ich priority a ich hodnoty.
Na druhej strane este nie si samostatna, este stale ta financuju a podporuju a preto je este stale dolezity ich nazor a pohlad - si myslim.

bettieb
autor
13. okt 2020

@jennky13 Práveže intráky sú teraz otvorené, aspoň v BB zatiaľ, čiže to problém nie je, keďže tak či tak spím na intráku, lebo u frajera spí kamarát. Nuž, uvidím, ako toto celé dopadne.

nairia
13. okt 2020

@bettieb asi sa boja, aby si im nepriniesla neocakavane jedneho krasneho dna domov vnucatko, na jednej strane ich chapem, na strane druhej by mali aj oni trosku pouvazovat nad vlastnou doverou voci tebe, nemozu ta drzat pod zamkom donekonecna

miskakyska
13. okt 2020

Neštuduješ s mojou dcérou?...tiež má 22 a študuje v B.B.🙃

sissy27
13. okt 2020

@bettieb rodičia samozrejme brániť môžu. Ale je dôležité, koľko im dospelá svojprávna osoba bude tolerovať 🙂
Ja som v tvojom veku už bola tehotná a vydatá ani náhodou a všetci prežili 😀 moja mama mala hlavu v smútku, že čo na to povedia starí rodičia, a vieš čo? Nikto ma tak úprimne nevystískal ako dedko, že jemu je jedno či sa vydám či nie, hlavne, že sa dožije pravnúčaťa 😍
Tak ako by si ty chcela, aby sa raz tvoj priateľ a možno budúci manžel postavil za teba a váš vzťah, tak sa zaňho postav aj ty teraz. Normálne rodičom pripomeň, že si dospelá, máte sa radi a budete spolu. Nič zlé nerobíte, štúdium je stále na prvom mieste, ale máš aj osobný život. Pre istotu si priprav aj plán B "ako zvládnuť financovanie svojich výdavkov bez rodičov", ale myslím, že také žeravé to nebude.

lucka_ke
13. okt 2020

zoberte sa na úrade a rodičia ti prestanú do toho hovoriť 😉

bettieb
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jennky13
13. okt 2020

@bettieb tak nerozumiem, odchadzas do skoly alebo za nim ? Chodite este na univerzitu alebo studujete online? Lebo ak mozes byt doma a nie si - to je asi kamen urazu. Chcu byt s tebou, ved uz to nebude trvat dlho a odides od nich, zalozis si rodinu a nebudete spolu vela. Chap aj ich pohlad, mozno ti to nebudu vediet takto povedat ( ak sa uvas city velmi nevyjadruju), ale zober to z toho pohladu.

klaudi31
13. okt 2020

Máš 22 rokov, takže ako v ničom ti už brániť nemôžu. To že sa o teba boja, je podľa mňa normálne, no ako nie až tak, že ti budú všetko zakazovať, to tak nejde. Ono každý raz z domu odíde a niektorí rodičia to proste znášajú ťažšie ako iní

janetinka27
13. okt 2020

@bettieb tento nazor poznam aj ja, maju ho aj inteligentni ludia. s muzom sme mali vztah na dialku a striedali sme sa cez vikendy. raz cestoval on za mnou a ja potom za nim. tiez mi to bolo povedane aj od ludi, ktorych nazor si vazim. a myslim, ze to malo aj nieco do seba. teraz spätne, ked sa na to pozeram, uz by som to urobila inak. moji rodicia tiez mali vztah na dialku, dochadzal ale iba otec za mamou. slusne dievca nemalo co prespavat u chlapca.
dnes je uz moralka uvolnena, malokto sa nad tym uz pohorsuje, toleruju sa rozne volne vztahy, spolocnost sa do sukromia cloveku uz nemoze starat a tak si kazdy robi co chce a aj si nesie nasledky.

janinah
13. okt 2020

Rodičia majú plné právo sa vyjadriť k tvojmu správaniu,to by akože mali len držať hubu a krok a teda platiť ti čo treba a byť ticho? Ano,si dospelá,tak sa tak aj začni správať,osamostatni sa finančne aj bývaním a rob si čo uznáš za vhodné....nik ti nebráni,revolver pri hlave nedrží,len povedali čo si myslia....aj moje dcéry mali frajerov,aj ja som semtam povedala svoj názor na niektoré veci,pričom nemuseli robiť "po mojom",len s zamyslieť.....ale to neznamená,že nechcem,aby boli šťastné

miskakyska
13. okt 2020

@bettieb tak nič 🙂 dcera ekonomiku ..🙂...držím palce

bettieb
autor
13. okt 2020

@janinah Presne tak, majú plné právo sa vyjadriť, ale nemyslím si, že je v 22 vhodné, aby mi zakazovali robiť veci, ktoré sú normálne v mojom veku, veď nemám 13 rokov, aby som nevedela, čo robím.

bettieb
autor
13. okt 2020

@jennky13 Teraz máme online štúdium, ale ja v BB brigádujem, takže sem chodím aj teraz, keď sa mi dá, ale naši nechápu to, že chcem byť aj s frajerom...doma teraz budem dva týždne a rodičom vadí, že som prišla na tri dni do BB.

rainee
13. okt 2020

Vyjadriť sa môžu, ale zakazovať ťažko keď si dospela. Ja mam síce ešte len 11r dceru, ale tiež už s mužom rozmýšľame niekedy, aký bude mať život, frajera, či neskončí niekde na opačnom konci zemegule 😄

janinah
13. okt 2020

@bettieb ako píšem-odsťahuj sa ,osamostatni a nik ti rozkazovať nebude mať možnosť