icon

Musíme sa s manželom rozviesť, lebo svokra si to želá

4. júl 2020

Máme 10 ročné šťastné manželstvo a tri deti. S manželom sme zohraná dvojka, ľúbime sa, dopĺňame sa, funguje nam to aj intímne. Manžel je skvelý otec, dobry človek, parťák.
Je tu však jeden problém - moja svokra ma neznáša a to úplne od začiatku nášho vzťahu. Vždy ma len trpela, so zaťatými zubami so mnou prehodila par slov. Minuly rok na jeseň zomrel svokor a situacia sa uz uplne vyhrotila.
Svokrovci mali rodinnú firmu, kde robi aj moj muž - prakticky od skončenia vš, čo je už 15 rokov. Jedna sa o malú, ale prosperujúcu firmu, aktíva v hodnote niekoľko miliónov. Moj muž tej firme odovzdal všetko. Nepamätám si, že by sme boli na dovolenke dlhsie ako par dní, po nociach manžel drie este aj na web stránkach, atď. Svokra si ale teraz zmyslela, že kým bude so mnou, firmu po nej nezdedí. Vraj ak sa do konca tohto roka nerozvedieme tak firmu prepíše na prvého človeka, ktoreho stretne na ulici. A ako ju poznáme, ona sa nezvykne len tak vyhrážať. Moj muž je z toho hotový. Utrápený, zničený. ☹️ Dievčatá, keď ma zabijete, neviem prečo mojej svokre tak strašne ležím v žalúdku. Vzorne sa starám o muža aj o detičky, nikdy som nešla po peniazoch, mam vlastnu kariéru. Toto sa už fakt nedá vydržať. 😢😢

romanovic
4. júl 2020

@oliva276 kazdy okolo, koho poznam a sprava sa "standardne", t.j. bez napati a hadok, po smrti jedneho rodica odmietol svoj podiel a nechal ho druhemu rodicovi. Ziadat svoj podiel, kym druhy rodic zije, pokladam za chrapunstvo. My sme sa tiez zriedli svojho podielu s bratom. Ake mame nan praco? Ved majetok nahonobili rodicia, nie my.

hugigugin
4. júl 2020

Právnik a napadnúť alebo zrušiť rozhodnutie sa nedá? Načrtnúť správanie sa svokry.

miskooo1987
4. júl 2020

@hugigugin Nedá.. ak je svojprávna a jediný spoločník, tak s firmou spraví čo chce..

ada12345
Autor odpoveď zmazal
lavender273
4. júl 2020

Autorka, jeho mater je podla popisu zakerna toxicka osoba, kvoli ktorej by som nedrela klavesnicu, lebo by mi zato nestala.
Tvoj muz by najlepsie urobil keby zobral investovane peniaze z firmy, a odisiel. a s matkou kontakt bud prerusit alebo znizit na minimum. Ked je taka hrdinka nech si to riadi sama. Dost zla narobila, ale radsej zacnem od nuly ako sa s takymto clovekom zaoberat. Nech prepise vsetko na koho len chce. Jej majetok, jej rozhodnutie. Smutne, ale co uz.

vroni
4. júl 2020

@romanovic, standardne sa správajú rodiny za štandardných podmienok, keď rodičia majú dom, byt či záhradu, ktorú užívajú a nejaké odložené nasetrene peniaze na dôchodok. Tam by bolo chrapunstvom chcieť vyplácať svoje podiely od rodiča. Firma s obrovskými aktívami, ktorú spoluvybudovava dieťa s rodičmi nie je štandardná situácia a je totálnym šialenstvom a nerozumom ju riešiť vzdanim sa v prospech druhého rodiča. Čisto z prakticky obchodného hľadiska je to nekonečná pitomost, keď sa niečo stane druhému z rodičov, je spoločné vybudovaná firma v dedicskom konaní s takmer absolútnou istotou odsúdená ku krachu a zániku. Ak vzťahy v rodine už pred tým neboli celkom v poriadku, tak je to ešte nepochopitelnejsie, ako mohol svojpravny konateľ rozhodnúť tak ako trojročné dieťa.

autor
4. júl 2020

@vroni nerozumiem tomu čo píšeš - prečo by firma mala byť odsúdená k zániku? Moj muž sa svojho podielu dočasne vzdal za života matky. Je jedine dieťa, normalne počítal s tym, že firma raz bude jeho. Čo je na tom hlúpe?

loginexistuje
4. júl 2020

vsetko je na tom hlupe jeho matka moze firmu ako jedina vlastnicka predat alebo potopit tak ze pojde do konkurzu atd moznosti je vela aj ta ze sa este vyda alebo prevedie podiely
rozumny clovek by sa podielu na firme nevzdal ak tam investoval cas energiu atd
a najma ak bolo jasne ze svokra je toxicka co bolo jasne kedze ta posielala na UPT
problem je teda primarne v muzovi ktory si musi vybrat a stat si za svojim
ak to nedokaze neurobis nic a najviac na to doplatia deti
s takymito ludmi ako je tvoja svokra sa neda bojovat (mam taku istu) jedine byt co naviac mimo jej vplyvu nastastie moj muz to pochopil skoro

tncka
4. júl 2020

@falbala132 pre mna by umrela v momente ako by to vyslovila

tncka
4. júl 2020

No tak firma nebude jeho. Je to problem?

vroni
4. júl 2020

Hlúpe je na tom to, že to takto nefunguje. Firma nie je nehnuteľnosť ci peniaze, nededi sa jednoduchým prevodom. Aj keby bola svokra medova a najlepšia na svete, firma v dedicskom konaní je prevádzkovo značne obmedzená až neschopná existencie. Preto mal manžel trvať na svojom dedicskom podiely. Stále by bol menšinový vlastník a nemal by možnosť absolútneho rozhodovania. Ale aspoň čosi by mal v rukách. Takto nemá nič.

autor
4. júl 2020

@vroni prosim ta, prečo by mala byť firma v dedičskom konani prevádzkovo obmedzená? Vsetko fungovalo po starom, firma zarábala, uhrádzala záväzky, robila obchody.

autor
4. júl 2020

@tncka v tej firme mame viac než 150 tis.€, 15 rokov života, tvrdej prace a odriekania. Vieš čo? Ano, je to trochu problem ☹️

nnnuuunnn
4. júl 2020

A keby muz z firmy odide, tak ona co spravi? Kde by nasla hned nahradu? Trosku by som jej aj ja takto pohrozila a rozprudila krv v zilach. 😀 Cize za jedno by som skusila alternativu, ze muz da akoze vypoved z firmy. A za druhe, ze dobre bude rozvod, co sa bude diat. Ako si to vlastne ta stara predstavuje. Tuto moznost s nou prebrat, ze kebyze je po jej voli, co by bolo, o com sniva a potom sa jej povyhrazat tou vypovedou. Celkom by ma to tesilo ju vidiet aka je rozculena, ze by ste jej to oplatili rovnakou mincou, pretoze to necaka. 😀 Zrejme sa boji, ze nenavidena nevesta si bude uzivat jej majetok.

Mne to pripada, ako keby ona chcela synacika naspat, aby len pri jej sukni sedel a ty aby si odisla s holym zadkom a ona sa na Tebe smiala. Tak by to pani chcela? Riadne musi byt zufala a uboha zaroven, pokial vidi, ze ste stastni a ona ho chce len pre seba ako hracku... Niektori ludia a nie je ich malo, by nemali mat deti. No tato osoba duplom. Nezasluzi si syna akeho ma.

vroni
4. júl 2020

Veď o tom píšem, existoval druhý spoločník, takže firma mohla fungovať ďalej. Ak sa niečo stane svokre, nebude žiaden spoločník, žiadna valna hromada, žiadna uzávierka.... A to hovorím o bezproblémovej svokre a nie o strelenej, čo si prelestuje ego na úkor kohokoľvek.

autor
4. júl 2020

@vroni ja stale nechapem o čom to točíš. Firma bola oficiálne mojho svokra, v orsr figuroval len on. De facto ale firma patrila do ich BSM takze polovica bola automaticky svokrina a do dedičstva šla len polovica. Cize v case ked moj svokor dostal mŕtvicu a zomrel firma ostala bez majiteľa, ale mala konateľov. Účtovnú závierku podpisuje konateľ, este čo?

leuchtturm
4. júl 2020

peniaze nie su vsetko, ziaden rozvod sa konat nebude, manzel zarobi peniaze inde a svokra ostane sama.

simoncik
4. júl 2020

Tak to nezavidim. Jedina moznost bude sudit sa o vratenie penazi, ako sa tak pozeram. Teda ak su od nich nejake doklady, ze patria vam, ze ste ich do firmy vlozili. Svokru zrejme drzal na uzde muz, teraz ked zomrel ide si svoje. Niekedy nemusis svokre urobit nic. Nenavidi ta uz len zato, ze si. Sama mam taku. Aby dosiahla svoje ide aj cez mrtvoly. Nedajte sa nijako vydierat. Manzel nech si radsej zavcasu hlada pracu. Zadne dvierka. Ved, aby svokra este neprisla na mizinu. Vy drzte spolu, tak ako doteraz. Velmi zle veci sa robia v dnesnej dobe v rodinach

bodkolienka81
4. júl 2020

Najdite si lepsieho pravnika. Preco by si do niecoho investovala 150k a potom sa toho vzdala? Bud je muz padnuty na hlavu alebo (a k tomuto sa priklanam), Ti nehovori vsetko..

vroni
4. júl 2020

Účtovnú uzávierku podpisuje pripadne aj účtovník 🙄, ale schvaľuje ju valné zhromaždenie spoločníkov. Nie konateľov, spoločníkov. Živých. O rozdelení zisku rozhodujú spoločníci, investičný program schvaľujú spoločníci... A celkom by ma prekvapili, keby mal muž s mamičkou BSM...

autor
4. júl 2020

@vroni ale ved svokor zomrel v septembri - vtedy sa UZ neschvaluje. Poslednú vetu o tom BSM nechapem. Svokor nadobudol firmu počas manzelstva so svokrou, patrila teda do BSM.

kittykat22
4. júl 2020

Problem je, ze vrtosiva svokra si vymysla hluposti ktore jej vy tolerujete. Samozrejme ze ked jej prejde odmietanie vnucat, ponizovanie nevesty, podpora potratu, obetovanie sa pre firmu .... tak prisla s rozvodom 🙂 Mozno je navyssi cas slusne povedat svokre, ze takto to dalej nejde. Ak si myslis, ze keby ste sa rozviedli, tak svokra bude spokojna, tak ta vyvediem z omylu. Kto chce psa bit, palicu si vzdy najde.

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
nnnuuunnn
4. júl 2020

Ty sa s nou rozpravas? Zo zvedavosti. Pre by uz bola mrtva a patricne by som jej to aj dala najavo. Hlavne po tom, co by ma poslala na potrat. Tak by sa potratila ona, svokricka moja.

nnnuuunnn
4. júl 2020

@kittykat22 Ta svokra musi byt ubohy idiot. Ine sa neda na to povedat. Neskutocne namyslena arogantna zavistliva osoba. Snad ani na pohreb by som jej nesla.

vroni
5. júl 2020

Áno, vidím, že nechápeš. Ale to je fuk. Momentálne to tiež nie je podstatné. Je len úsmevné, že svokra vydiera vás a pri tom, keby sa muž zvrtol na opätku, vzdal sa konatelstva a dožadoval by sa vrátenia vašej investície, dostal by za pravdu, takze by svokra skôr mala tisko suchat nohami a nie sa rozdrapovat. Ale asi bude manžel skôr poslušný synacik než ten, čo buchne do stola. A to je škoda. Jeho, vaša, tvoja.

miriam11
5. júl 2020

Tu pomôže len jedno. Lopatou svokre po hlave...

vinkel
5. júl 2020

Ja by som jej dala papier, že koľko peňazí je tam mojich a že chcem to vyplatiť do 10 dni. Potom by som jej dala papier s výpoveďou. Poďakovala a išla preč. A ak by mi volala, tak by som sa správala ako keby to bol cudzí človek. Napr ak by má volala na kávu či obed tak surovo poviem prepáčte, ale k cudzím nechodím na obed ďakujem za pozvanie. Musela by som sa veľmi ovládať a sústrediť aby som jej vykala a pod. Do mna tiež svokra rypala Juuj a tiež do mna aj muž rýpal aká som a pod. A nakoniec sám potom zistil aký sú jeho rodičia a brat a to pochopil po 5 rokoch. A pred 4 rokmi ho vydedili a bratovi dali 80 000€ jemu nič a myslela si, že má dajako urazí alebo niečo. Ja som jej povedala iba to čo som vedela dávno a že nám uľahčila prácu a nebudeme musieť sa o ňu starať a možné sa venovať iba deťom.

terezka1947
5. júl 2020

A preco tak vehementne bojuje kazdy proti svokre?
Ved nech si.s firmou urobi,co chce.
Manzel.nech si postavi hlavu a zalozi novu firmu alebo sa zamestna.
Ano...bude to tazke,ale bydete mat ako rodina pokoj.
Dokonca,aj svokra bude musiet uznat,ze sa v tebe mylila a nie si zlatokopka.
Ked tak citam prispevky niektorych,tak zasnem.....zbavit svojpravnosti,lopatou po hlave...vybavrat so svokrou. Vec idete robit to,co chce uribit svokra...o co radite lepsie????
Autorka pise,ze sa vie o seba,postsrat,nie je odkazana na peniaze z firmy,manzel si pracu urcite najde v inej firne,pokial si nechce zalozit svoju.....a ideme sa,nastartovat nanovo.
Svokre treba cas ....asi.je teraz odrazu v depke...mozno nezvlada samotu,kope,bije okolo.seba.
Vy ste rodina,postarajte sa o seba.
Svokra sa upokoji.
Ste rodina....a,rodina ma drzat pokope. Vzdy.

tatiana1329
5. júl 2020

Osobne ma mrzi co musite prezivat... Je super ze manzel ani nepremyslal a vybral si vas... Asi by som na muzovom mieste odisla z tej prace (mozno svokra uvidi ze bez neho to nejde tak dobre v praci ako si myslela) a hladala by som si inu... Este by bolo super keby ste mali nejaky dokaz ze ste naliali do tej firmy tolko a tolko penazi... Tie by ste potom mohli od svokry sudnou cestou vymahat naspat... Poznam ked ta svokra nemusi... Na nasej svadbe svokra isla k muzovi ked sa gratulovalo a podala mu ruku so slovami ze si zasluzi aj lepsie, mne ruku ani nepodala, na vlastnej svadbe... Tiez sme spolu uz 10 rokov z toho 3 roky manzelia... Drzim palce, poznam ked svokra je prepnuta.