Musíme sa s manželom rozviesť, lebo svokra si to želá
Máme 10 ročné šťastné manželstvo a tri deti. S manželom sme zohraná dvojka, ľúbime sa, dopĺňame sa, funguje nam to aj intímne. Manžel je skvelý otec, dobry človek, parťák.
Je tu však jeden problém - moja svokra ma neznáša a to úplne od začiatku nášho vzťahu. Vždy ma len trpela, so zaťatými zubami so mnou prehodila par slov. Minuly rok na jeseň zomrel svokor a situacia sa uz uplne vyhrotila.
Svokrovci mali rodinnú firmu, kde robi aj moj muž - prakticky od skončenia vš, čo je už 15 rokov. Jedna sa o malú, ale prosperujúcu firmu, aktíva v hodnote niekoľko miliónov. Moj muž tej firme odovzdal všetko. Nepamätám si, že by sme boli na dovolenke dlhsie ako par dní, po nociach manžel drie este aj na web stránkach, atď. Svokra si ale teraz zmyslela, že kým bude so mnou, firmu po nej nezdedí. Vraj ak sa do konca tohto roka nerozvedieme tak firmu prepíše na prvého človeka, ktoreho stretne na ulici. A ako ju poznáme, ona sa nezvykne len tak vyhrážať. Moj muž je z toho hotový. Utrápený, zničený. ☹️ Dievčatá, keď ma zabijete, neviem prečo mojej svokre tak strašne ležím v žalúdku. Vzorne sa starám o muža aj o detičky, nikdy som nešla po peniazoch, mam vlastnu kariéru. Toto sa už fakt nedá vydržať. 😢😢
Uprimne ta lutujem. Mala som sefku,ktora nenavidela nevestu . Pritom aj nevesta bola z dobrej rodiny. Nevestini rodicia mali firmu,ale nemali tolko milionove zisky ako firma mojej sefky. Co sme sa napocuvali nadavok na nevestu,nemohla ju ani vystat. Pritom nevesta bola sikovna,zlata zena. Viem si zivo predstavit tvoju svokru a myslim,ze neexistuje argument,ktory by ju presvedcil. Ty si pre nu nikto
Uprimne nechapem co tu riesis ty. Mate dve moznosti:
1. Rozvedie sa a mozno ziska firmu. Mamicka ho moze dalej vydierat. Ak jej vyhovie teraz, nabuduce to bude horsie.
2. Nerozvedie sa a mozno aj tak ziska firmu popr. nie - co teda nevie kedze jeho mama je nepredvidava osoba. Ak ho vyhodi, musis si najst novu pracu. Ty tvrdis, za mas prijem takze pod mostom nezostanete.
Pravnik - nerozumiem ako Vam mohol volat, ved je viazany tajomstvom.
A posledna vec, najdite si vy pravnika a poradte sa ake mate moznosti. Vydedit syna nie je take lahke, moja svokra to skusala tiez, ale nam to bolo sum a fuk - nemaili sme tu vazbu co ma tvoj mm na firmu. Pravnik jej povedal, ze to nie je take lahke vydedit syna. Odporucam vyhladat odbornika. Tu ti sice baby poradia, ale emotivne a uprimne ako to citia, ale tu treba oddelit emocie a riesit to s chladnou hlavou.
ako si to tvoja svokra predstavuje? v žiadosti o rozvod sa uvádza dôvod - aj by ju poslal tvoj manžel, čo by napísal? že ťa miluje, ale matka mu šliape na krk a vyhráža sa vydedením? ty, ako odporca sa k návrhu tiež vyjadruješ - či s návrhom súhlasíš alebo nie a prečo.. potom na súde vypovedáte, obaja - a ak sú vaše deti väčšie, môžu vypovedať aj oni.. na súde sa nesmie klamať.. cize objektívny dôvod na rozvod je svokra a firma? neverím, že by vás niekto kvôli tomu rozviedol.. sú manželstva, ktoré nefungujú a ľudia spolu nechcú žiť a sudca rozhodne o manželskej poradni, atď. Prečo by rozbil rodinku, ktorá sa ľúbi?
dokázala by sa svokra postarať o firmu, keby z nej tvoj manžel odišiel? (čisto teoreticka otazka -> dať jej najavo, že vydieraním nič nezíska, naopak, môže sa stať, že ostane úplne sama.. a prerušila by som s ňou akekolvek kontakty, stretnutia, nic.. keď jej aj vaše deti lezu na nervy, nech si v tej svojej nóbl vile pobehuje sama).
Veľmi ťažká situácia, verím, že to ustojite 💕 a nenecháte sa zničiť. Držím vám prsty!
@nikaeli asi by som dala na súd predvolať svokru ako svedka, nech to sudcovi pekne vysvetlí, čo je vo veci, aspon by si urobila riadnu hanbu, hviezda 😝
Tak ine nezostava len sa rozviest. Otazne je co mu je prednejsie,ci ty alebo prachy
Ja som ťa nechcela uraziť v žiadnom prípade ked som sa ťa dotkla prepáč.Pisala si moje deti tak som si myslela ako ešte jedna pisateľka tu že moje deti tak preto som si myslela že sú len tvoje .Urobila si super rozhodnutie že mate aj tretie dieťa.Len nechápem čo ti nádava z akej veci ako si pisala ty že si zlatokopka ja som si to nevymyslela to si písala ty ved nejaký dôvod to mať musi ja by som ju dala na súd matka nematka aby tie peniaze vrátila čo sú vaše lebo fakt ked by splnila to čo vravela nedostanete nič .Tak radšej teraz dajte návrh na súd.Nejaký dôvod to má lebo aj ked sa nevesta zo svokrou nerozpravaju aký má dôvod nadavať vulgárne žena v rokoch svojej neveste.Divné ale ako som pisala za jednou vecou si plné stojim a to aj tak bude to mi ver ešte ťa bude potrebovať roky prejdu staroba sa ohlási a potom čo že ju vezmu do DD alebo sukromného penzionu možna za úplatok áno ale ked bude konfliktná tak a s nikým nevyjde na starobu bude sama. A bude ťa ešte potrebovať to mi ver ešte si spomenieš budeš jej ešte dobrá aj jej syn. Takých ako ona takých by bolo.Teraz nepotrebuje nič mysli si že má peniaze má všetko no nemá nema rodinu ktorú bude na starobu potrebovať to mi ver ešte jej bude aj ta dobra ako ty čo jej nádavala.Ved uvidiš ale peniaze sa snažte čo najskôr dostať nazad a manžel nech rozbehne svoj biznis aj bez nej áno nechal tam čas energiu koho si dá do firmy ona ved padne firma ked tvoj muž odide len tak odisť ani si neuvedomuje ake následky to bude mať.Nedajte sa a ešte že musite ja by som jej povedala že musiš dve veci isť na WC aby si sa nepototo a zomrieť to musi každý to sú dve veci ktoré človek musi ináč všetko môže a nič nemusite ved to je smiešné nechať sa rozviesť s manželom s ktorým sa mate veľmi radi a mate krásne zdravé deti hlúposť sa rozvadzať len preto že ona to chce ako male dieťa sa chová.
tak toto chcem vedieť, ako skončí...
Keby ste sa aj rozviedli, svokra bude na koni a vymysli si zasa niečo ďalšie... Stará k... a zákerná, znudená, manžel nie je jedináčik??
Len hlupak by si myslel, ze ak sa rozvediete, svokra bude spokojna, bude klud a vsetko bude v poriadku. Muz tu firmu aj tak zdedi az po jej smrti, takze rozvod "naoko" vobec nie je riesenim. Ona povedala, ze sa mate rozviest inak firmu napise na hocikoho, nepovedala, ze ak sa rozvediete prepise ju na syna. A aj keby hned svokra slubovala, ze po rozvode nanho firmu prepise, neda sa jej verit, kedze to by sa uz vyriesilo v ramci dedicstva, keby ju nechcela len pre seba aby mala na vas paku. Teraz je to rozvod a potom to bude milion dalsich podmienok. Proste ma svojho syna v hrsti, lebo jej je jasne ze ste upnuti na minulost a na tu snahu a peniaze co ste tam vlozili, a samozrejme na zivotny standard, ktory je podla mna hlavnym dovodom na to, ze tuto situaciu tak velmi riesite. Proste viete, ze si ten standard neudrzite a uz vam z toho sibe. To su peniaze, co robia s clovekom. Aj keby ste sa hned zajtra rozviedli, nic uz nebude v poriadku, a z firmy nebudete mat nic.
@vroni to ano, ale predpokladam, ze su tam aj ine majetky.
Chcelo by sa ti v takej firme robit, kde ta niekto vydiera? Neviem co je to za firmu, ale co tak skusit zalozit vlastnu? Urcite to nie je jednoduche, to netvrdim, ale ine moznosti ako som napisala nevidim. Taktiez neviem pravne suvislosti - ci jej firmu daroval, prepisal a pod.
No chyba je, že manžel nemá žiaden podiel vo firme, ved ak niekde makám 15 rokov a vyrážam tam svoje peniaze, treba to mat aj takto ošetrené. Hlavne ak sú rodinné vzťahy dlhodobo zle, to vám mohlo dopnut, ze takejto svokre prenechať celu firmu je blbosť.
Ozaj vam za toto spekulovanie ta firma stoji? Ak "vyhrate", svokra neprepise firmu na cudzieho, vy sa nerozvediete a zostane vo firme manzel, bude on s radostou nadalej v nej pracovat? Ozaj?
Svoje peniaze z firmy si viete vymahat, kym su. Ked svokra prevedie, alebo zrusi, alebo dovedie do krachu, uz nebudu.
@lenka_21, nechcelo. Ale ani by sa mi nechcelo darovať vydieracovi 150 tisic. Takže by som trvala na vrátení vložených peňazí a založila novú firmu. A to aj v prípade, že by sa svokra umudrila a polovicu starej predpísala na mňa. Kto vydiera raz, bude aj druhýkrát, mať s nim spoločnú firmu je fajn, ak chceš mat žalúdočné vredy. V nijakom inom prípade.
svokra je pekna suka... pardon za vyraz ale inak sa to neda... neviem na co je potrebny rozvod ked staci asi aj BSM...
Mediácia by nepomohla ? Ak už do toho zatiahla právnikov
Nech matku pošle do prdele a nájde si inú robotu... nebude musieť robiť otroka v cudzej firme a ešte pod takýmto nátlakom. A svokru by som si asi počkala večer v parku a dala jej cez držku. To, čo robí je svinstvo najhrubšieho zrna.
No ja by som nanovo otvorila dedicské konanie. S dobrým právnikom myslím celkom v pohode dokážete, že úmysel, ktorý bol v prvom konaní sa nenaplnil a teda požadujete obnovu a dedenie podľa zákona.
nech si svokra trhne...a nech preda firmu komu chce....raz sa jej to vrati...ukoncit s nou akykolvek kontakt
No, som potom zvedava kto sa o taku svokru postara ked ju bude treba doopatrovat. Pravdepodobne ten komu da prepisat firmu.
Take osoby potom koncia v domove dochodcou a, nema ich ani kto prist pozriet. Smutne
podla napisaneho, mate vo firme svoje peniaze, kedze sa firme dari, nevidim dovod, preco firma svoj zavazok voci vam nesplati. To znamena, oficialne vase peniaze by ste si mohli ziadat vratit, uctovnictvo firmy musi presne evidovat vsetky operacie, takze presne na cent svoju pohladavku mozete mat vratenu, s peniazmi lahsie prekonate obdobie, kym sa manzel niekde inde pracovne etabluje, a co sa tyka vztahov, tie netreba miesat s biznisom, a ak svokra nevhodne vstupuje do vasho zivota, je len na vas, do akej miery ste ochotni vobec pripustit debatu o vasom sukromnom zivote
Žiadala by som firmu vrátiť váš finančný vklad, založila by som si rovnakú firmu a vzala by som jej klientelu. Nech si svokra podniká sama
Snažím sa to pochopiť.. čo sa stane, ak sa rozvediete? Prečo sa máte rozviesť? Bude spokojná, ak nebudete manželia "na papieri"? Bývať spolu a fungovať spolu ako rodina smiete ďalej? Alebo vás má aj opustiť? Prepáč za blbé otázky, len som nepochopila celkom, čo tým ona sleduje..ináč, ak pôjdete na súd, že sa idete rozvádzať a tam poviete, že vlastne sa rozviesť nechcete, ale musíte, nie že vás nerozvedú, budú vás mať za vieš čo.. aby to ešte nebola urážka súdu a pod. :D nezachytila som to v diskusii, nečítala som všetko.. je ona jediná spoločníčka? Previesť obchodný podiel môže, len zase neviem na koho by prevádzala a čo by tým sledovala.. je odkázaná na príjem z tej firmy? Podieľa sa na jej chode aj ona? Zvládla by to bez tvojho muža? Právne previesť môže, dokonca môže rozhodnutím odvolať tvojho muža ako konateľa. Ale z praktického hľadiska nechápem, prečo by to robila a čo by jej to pomohlo. V každom prípade, aj keby si to ona rozmyslela, ja by som tam už nezotrvala (aj keď viem, že situácia je teraz blbá a máte v tom peniaze). Lebo je otázka času, kedy by začala vymýšľať. Ak manžel je šikovný, ja by som na jeho mieste zobrala klientelu od nej.. zriadila by som jednoosobú SRO.. a predbehla by som ju a ako konateľ by som sa vzdala funkcie a dovidenia. nemyslím si, že je to vymyslené, poznám osobne podobný prípad (syn sa síce rozvádzať nechce, ale mamička aktívne hľadá náhradný byt pre jeho ženu v prípade rozvodu). Sú aj také mamičky.
Ak mate isty vlastny kapital, zalozila by som rovnaku firmu. Prebrala klientelu a este aj pravne riešila tych 150tis co ste tam vlozili. Iste to nebude lahke a bude to stat vela vela nervov no ale draha svokra pochopi, ze takto nestratis muza ty ale ona strati syna a vnucata
@autorka ahoj, celkom by ma zaujímalo, ako tento tvoj príbeh dopadol, snáď dobre, v prospech tvojej rodinky. 😊 Napíšeš nám?
.

Ak by som do niecoho investovala 150.000 € nik by ma nedonutil vzdat sa podielu na firme. Nerozumiem konaniu manzela.