icon

Muž ateista a ja veriaca

28. feb 2021

Ahojte, prosím Vás...bol niekto niekedy v rovnakej situácii? Ide o to, že muž je ateista (aj jeho rodina) neverí v Boha (v nič), verí jedine vo vedu, vedecké dôkazy, atd...ja, naopak, veriaca, od mala tak vychovaná...vo veľa veciach sa zhodneme, avšak v tomto vôbec nie...ja by som chcela naše dieťa (2r) vychovávať vo viere, aj sa snažím, avšak môj muž s tým nesúhlasí, chce, aby nebol malý klamaný bájkami o stvorení sveta za 7 dni, atď...prosím Vás, ako ste to riešili, ak ste sa v takej situácii ocitli?

Ďakujem pekne

silvike
28. feb 2021

@janai1 To urcite nie je na taketo anonymne pisanie na verejnom fore...ale bolo to uuuzasneee ;) Najkrajsie co som v zivote zazila ;)

autor
28. feb 2021

Ja nie som fanaticky veriaci človek...do kostola rada chodím každú nedeľu, to áno, muža nenútim absolútne, nechce, nech nejde...zo začiatku chodil, preto sme sa brali, aj dieťa mame, pretože predtým “veril”, modlil sa, ...k pokrsteniu sa sám “prihlásil”, to by som ja od neho nikdy nežiadala...sám to chcel urobiť...preto ma to mrzí, keďže predtým to tak nebolo...nikdy síce nemal vzťah k takýmto veciam ako maly, keďže rodičia sú neveriaci, avšak počas nášho 8 ročného vzťahu (chodenia) sa k tomu prikláňal, chcel...

janai1
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
28. feb 2021

tak manzelovi slub, ze synovi nebudete rozpravat bajky o stvoreni sveta, ale ze mu zalezitosti viery budete reprodukovat menej rozpravkovo... Ano, vela ludi vidi vieru len cez biblicke pribehy a nevidia dalej tie medziriadkove zalezitosti v nich.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
janinah
28. feb 2021

@janai1 prečo by sa mala hanbiť? tiež som niečo zažila a nechávam si to len pre zopár mne blízkych ľudí,to nie sú informácie na vykrikovanie do celého sveta,manželovi som to povedala asi po 10rokoch manželstva,to je príliš krásne,osobné a iba "moje"...a ozaj nikoho nemienim presviečať

janai1
Odpoveď bola odstránená
leuchtturm
28. feb 2021

Nemozes mu to brat za zle. Nevyrastal s nabozenstvom, zacal viac rozmyslat a teraz sa nevie stotoznit s vierou. Ale ste obaja rodicia s rovnakymi pravami, takze on ti nemoze zakazovat viest dieta k viere a rovnako ty mu nemozes zakazovat oboznamovat dieta s ateistickým pohladom.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
silvike
28. feb 2021

@janai1 Jeejda, preco by som sa mala hanbit? To vas ako napadlo ? Nie, urcite sa nehanbim. Tu len ide o to, ze to nie je na 2-3 riadky a hlavne je to take by som povedala, velmi osobne, duchovne. Takze z toho dovodu to tu nebudem rozoberat. A hlavne tato diskusia je o inom.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
silvike
28. feb 2021

@janai1 Ale sak Vy mi nemusite verit, ja Vas absolutne o nicom ani nepresviedcam ani nic. Ved tato diskusia nie je o mojich zazitkoch s Bohom. A urcite ich nebudem takto verejne pretriasat. Tak ako nepretriasam verejne kopec inych osobnych tem.

leuchtturm
28. feb 2021

@elizabet173 vysmievat by sa nemal, ale na druhej strane ani nevieme, co ho odradilo od viery. Napriklad, ked sme na nabozenstve u nas v puberte zacali viac premyslat a viac sa pytat, povedala nam katechetka, ze vela veci z Biblie nemozeme brat doslovne, ale brat tie pribehy ako symboly, obrazy a podobne. Ak sa stretol jej manzel s inym pristupom, tak asi zacal pochybovat o celej viere.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
21oktober
1. mar 2021

obdobná situácia ako u môjho brata, on neveriaci jeho žena veriaca. Kvôli nej sa brali v kostole a dali deti pokrstiť ,ale povedal jej rovno že tam to začína a aj končí , takže žiadne náboženstvo na škole, žiadne návštevy v kostoloch u detí . Jeho žena chodí ale deti sú doma. Takto sa dohodli a takto fungujú , keď budú dospelý je to ich vec či budú chciet byť veriaci alebo nie.
Ja som pokrstená katolíčka , nepraktizujúca , môj manžel evanjelik , nepraktizujúci a maše deti sú slobodné duše nikomu nezaviazané ani jednej ani druhej strane. Keď sa pre niečo rozhodnú nech veria, ale keď budú dospelé a svojprávne.

anavianavi
1. mar 2021

@bennn ja tuto tému nechcem rozoberať, ale vysvetli mi k tvojmu vyjadreniu, že racionálny človek nemôže veriť... ako to, že od nepamäti žijú dodnes vedci, lekári, ľudia s nadpriemerným IQ verejne priznávajúc, že sú veriaci. Príklady nie je problém doložiť.

anavianavi
1. mar 2021

@bennn, vyjadrím sa ešte trochu expresívne, ale nemyslím to ako útok a prosím neber to osobne. Keď píšeš, že nemas rad veriacich, ja zas nemám rada ľudí, ktorí sa o veriacich takto vyjadrujú. Hocijaky Janko z Hornej Dolnej (opäť, nemyslím to osobne), ktorý ku vede ani nepričuchol, nevzdelava sa naviac, len čaká na vedecké dôkazy, čo mu naserviruju sa takto vyjadruje o veriacich. V tomto prípade je namieste rešpektovať iné názory. Verim, že ak by si sám mal naštudované a mal v rukáve dôkazy, tak ich spomenies.

janage
1. mar 2021

@anavianavi pre mňa presne toto bol dôvod, že v dospievaní som začala pochybovať, že viera v ktorej vyrastám, je tá jediná pravá. Lebo kopu vzdelaných, vysoko inteligentných hlboko veriacich ľudí nájdeš v každom náboženstve či naopak medzi ateistami (ktorí sú hlboko presvedčení o neexistencii Boha ako takého). Mňa to ale nepriviedlo k nenávisti či znevažovaniu, ale naopak k rešpektovaniu tých druhých veriacich resp. neveriacich.
Problém vidím nie v náboženstvách ako takých, ale v presvedčení a jeho presadzovaní, ze jedine to "moje" presvedčenie (viera) je to jediné správne.

janage
1. mar 2021

Autorka. Mužovi by som skúsila vysvetliť, ze robí to isté, čo mnohí cirkevní fanatici. Ide si bezhlavo svoje, nerespektujúc iný názor. Ved dieťa sa dá viesť k viere aj tak, že ja verím v to a to a iní nie, pripadne v iné náboženstvo.
Moje deti, už staršie, vedia, že existuje kopa iných náboženstiev a dokonca aj teória o mimozemských civilizáciách. Že kopec skutočne v svojej dobe veľkých
náboženstiev už neexistuje, či sú vo forme príbehov.
Že každý má právo veriť v to, čo mu pomáha, ak tým nešíri zlo, bolesť, utrpenie. A dôležité je rešpektovať iný pohľad na svet.
Že môžeš mať svoj názor a neznevažovať iný len preto, že s ním nesúhlasíš.
Že hlboko veriaci a fanatik sú 2 rôzne pojmy.
A opýtaj sa ako by sa cítil v opačnom garde. Keby Ty si sa vzdala viery predstierajúc, že si prijala jeho vedecké argumenty a po svadbe by si otočila a trvala na ich výchove v náboženskej viere.

janage
1. mar 2021

*trvala na výchove detí

judar
1. mar 2021

Najrozumnejsia cesta je nechat to chuda dieta tak ako je a netlacit na neho a ked pojde do skoly sadnut si snim a porozpravat sa ci chce ist na nabozenstvo alebo etiku a bodka proste nechat ho sa rozhodnut...proste nech sa same rozhodne a nie huckat.. takto to mali u mna aj kamarati well a pre nabozenske huckanie sa rozviedli
...vseobecne ja si to neviem predstavit huckat deti nechala som ich tak ako su a rozhodli sa same a vobec som prirom na nich netlacila so svojim ateistickym postojom

nafka0483
1. mar 2021

My to mame opacne, manzel veriaci, ja nie. Tuto temu sme si vydiskutovali a nemame problem. Deti budu pokrstene, manzel im ukaze tu nabozensku cast a oni sa rozhodnu potom ci budu verit ci nie. My sa na to ale pozerame triezvo - ze 7 dni stvorenia sveta je symbolickych. Ze pribehy sa nemuseli odohrat tak ako pise Biblia - mohli ich ludia poupravovat. Deti budu poznat vyznam viery, budu chapat ako to funguje, nebudeme ich fanaticky slepp viest aby verili do bodky vsetkemu a nic nesmeli spochybnit. Nechame ich pytat sa, budeme vysvetlovat. A bude na nich ci to bude pre ne zaujimave, fascinujuce alebo blbost. Vieru im ukazeme, vysvetlime, budu mat "pristup" ku vsetkemu co sa toho tyka.
Budeme hovorit aj o inych nabozenstvach a o tom ako funguju.

zuvelyn
1. mar 2021

U nas je to presne naopak, ale muz sa nejak neprezentuje ako veriaci, resp je taky povrchný veriaci ako vacsina 🙂 v zmysle ze na popolcovu stredu neje maco a tak, ale v boha vraj verí. Ja som mu hned povedala, ze nase deti nebudu chodit do kostola a nebudem ich krmit rozpravkami o Bohu. Bodka nediskutujem o tom. Vysvetlila som to aj svokrovcom aj svagrovcom, ze si zo neželám a ze nech to ani neskusaju lebo by som bola nerada, keby sme sa dostali do situacie, ze ja budem vsetko synovi vyvracat a robit z nich "blaznov" pred ním, lebo su to dobri ľudia, len vo viere sa nezhodneme. Zatial to nechali tak, syn je ma len 10 mesiacov, uvidime neskor, dufam ze to budú rešpektovať.

janinah
1. mar 2021

@janai1 je mi totálne jedno čomu vy veríte... viete sa len vysmievať...keby som to presne popísala.tak neuveríte rovnako...lebo nemám fotku ani video ako dôkaz....no.nemame ani fotku dinosaura a predsa veríme.ze kedysi tu boli....

janinah
1. mar 2021

@zuvelyn toto by bola riadna sranda.keby ten syn raz uveril a stal sa kňazom...poznám taký prípad...

terezka1947
1. mar 2021

Ak ste sa na tom dohodli pred svadbou,nie je od neho fer menit to teraz.
Otazka viery je v manzelstve dost podstatna.
Preto je to najlepsie vyriesit dopredu,no...nie vzdy sa to da,resp.pridu aj presne tieto situacie.
Skus skupinu,kde su veriace mamicky.
Inak,vela sa rozpravajte. Musel nieco citit,ked suhlasil s krstom dietata,resp.suhlasil so svafbou v kostole,chodili ste do kostola spolocne.
Bohuzial,takto manzelstva aj koncia.....prip.veriaca stranka zvlaznie pre pokoj domu.
Ale je fer ziadat od manzela zakaz vychovovy v niecom,comu on neveri?nie je. Rovnako nefer by bolo ziadat od teba vychovavat dieta v "nevere",ked ty veris. A preto...bud ti klamal a naslubval pred svadbou kadeco alebo to chce cas a dlhu cestu. No zakaz dieta vychovavat "v niecom",na com ste sa obaja dohodli nie je fer.

terezka1947
1. mar 2021

@janinah moja teta-vzdy vysmievanie z fararov,ale ze naozaj velmi skarede. Jej syn vystudival medicinu a prihlasil sa do seminara,uz konci.
Teta preplakala prvy rok....ale iba kvoli timu,co vsetko napachala svojimi recami.
Lebo si uvedomila,ze o jej syna si teraz moze hocikto obtriet usta,bezdovodne a vobec nie pravdivo.

stanulienkat
1. mar 2021

Toto ste mali mať vyriešené predtým, ale súhlasím s manželom. Podľa mňa to nie je správne nútiť dieťa a nasilu ho krstiť, keď ešte nevie o čo ide. Vieru by si mal vybrať každy sám. V Biblii je tiež písané,ze keď človek uverí a dá sa pokrstiť, nie nasilu krstiť malé bezbranné dieťa, ktoré nemôže povedať svoj názor a kŕmiť ho bajkami. Keby tá cirkev aspoň za niečo stála, okolo seba mám plno veriacich plných zloby a jedu a bez morálky. A každá druhá kresťanka zostane zbuchnutá. Takže viera je vacsinou iba na papieri. Treba vychovať slušného, morálneho človeka so zásadami a to je viac ako ktorákoľvek viera.

zuvelyn
1. mar 2021

@janinah ked to tak bude, tak to bude z jeho vlastneho presvedčenia, lebo on to chce v urcitom veku kedy to dokaze pochopit. Ja ho v tom ale podporvat nebudem. Inak nerozumiem takemu sa vysmievanie ludom...ze bola by sranda haha ty neveriaca a tvoj syn ta preští....Myslela som si ze v tvojom veku uz mas viac rozumu 🙂 ...