icon

Muž ateista a ja veriaca

28. feb 2021

Ahojte, prosím Vás...bol niekto niekedy v rovnakej situácii? Ide o to, že muž je ateista (aj jeho rodina) neverí v Boha (v nič), verí jedine vo vedu, vedecké dôkazy, atd...ja, naopak, veriaca, od mala tak vychovaná...vo veľa veciach sa zhodneme, avšak v tomto vôbec nie...ja by som chcela naše dieťa (2r) vychovávať vo viere, aj sa snažím, avšak môj muž s tým nesúhlasí, chce, aby nebol malý klamaný bájkami o stvorení sveta za 7 dni, atď...prosím Vás, ako ste to riešili, ak ste sa v takej situácii ocitli?

Ďakujem pekne

janinah
1. mar 2021

@judar vo veľa veciach rozhodujeme za deti my.ich rodičia.lebo pre nich chceme to najlepšie.Co majú jesť.aky program v tv pozerať.do akej škôlky a školy ich dáme.akych kamarátov im dovolíme.ake koníčky....a v tom najdôležitejšom ich necháme plávať a tápať.nech sa rozhodujú samé a hľadajú si info kde chcú.mozno aj v dakej sekte.zrejme preto to niektorí rodičia urobia.lebo sami majú pochybnosti.to sú také pootvorené vrátka....nikdy by som sa v tomto nezbavila zodpovednosti.dam dieťaťu môj pohľad na vieru a dúfam.ze to pochopí správne.Ak by náhodou nie.myslim v jeho dospelosti.tak stále ostávajú spôsoby ako mu v tomto pomôcť.myslim modlitbu nie revolver pri hlave....

janinah
1. mar 2021

@zuvelyn práveže mám dosť rozumu aj životných skúseností....je mi z tej diskusie smutno....nemusíte veriť.len by bolo zodpovedne pochopiť.ze viera je vážna vec

basska_b
1. mar 2021

Ja si myslím, že muž svoj názor nezmení, takže muža sa meniť nesnaž. On s tebou do kostola išiel len z lásky a úcty k tebe, nie preto, že by v to veril. Snaž sa viesť vaše debaty smerom že dobre, tvoj názor rešpektujem, ale ako teda s deťmi? My to máme naopak, manžel je veriaci, aj moji rodičia, tí isto radi deti do kostola zoberú, len čo budú mať šancu 😀 myslím si, že to bude o kompromisoch a budete na seba narážat. Nenadarmo sa odporúča, aby sa brali dvaja veriaci ľudia, rieši to potom tieto svetonázorové konflikty... Lebo on ma tiež právo viesť deti podľa svojho presvedčenia. Napríklad si myslím, podľa seba, že keby manžel rozprával tie "rozprávky" o stvorení sveta, tak ja to ešte pustím, lebo sak deti... majú veľkú fantáziu, asi by sa v tom našli. Takže podľa mňa o nič hrozné nejde. Ide o to, koľko si s manželom dohodnes. Budem zvedavá, keď sa ozvú aj ďalší ľudia, ktorí majú podobnú situáciu doma.

judar
1. mar 2021

@janinah toto vyznelo ze akoby vecne buzerovanie dietata s cestou na vieru bolo to spravne...dam ti ja svoj pohlad...ja som tiez bola vedena na nabozenstvo vecne tahana do kostola atd az do kritickeho bodu ked som nechcela mat s nabozenstvom nic spolocne - boh mi nepomohol ked ma bil a zneuzival farar, ked som chcela prejst na etiku ani len to sa nedalo rodicia skepticky a ucitelia ze sak dieta klame ale chrbat plny modrin.....takze nie vzdy plati ze rodicia chcu pre deti len to najlepsie lebo aj sami ich dokazu hodit vlkovi ...ja sama som deti viedla aby sa same rozhodli ci chcu na nabozenstvo alebo nie ci budu chodit do kostola alebo nie a nestvala som ich proti Bohu napriek svojmu ateizmu... A toto je uplne nieco ine ako vyberanie kamaratov ci vyberanie programu v tv...

janai1
1. mar 2021

@janinah ja sa z nikoho nevysmievam, normálne sa pýtam čo je akože ten zážitok.... Ale chápem veriaci sú strašne vzťahovační na svoje rozprávky a vedia sa iba urážať ✌️ ja som nič zlé nenapísala, slečna s ktorou som písala (a vy ste sa do toho zbytočne zamiešali) mi normálne odpísala a ako ste videli nijako som nereagovala na to (žiaden výsmech ani nič) takže neviem o akom výsmech tu točíte.... Choďte sa radšej pomodliť a nie sa hneď urážať

fadama
1. mar 2021

Nebola by som nikdy s takým mužom. Rovnaká viera je podľa mňa dosť dôležitá

silvike
1. mar 2021

@janai1 Pravdu povediac, aj som Vam chcela do IP napisat a trosinku v skratke priblizit tu svoju skusenost ale ked vidim s akymi predsudkami k tomu pristupujete ked pisete ze citujem: "Ale chápem veriaci sú strašne vzťahovační na svoje rozprávky a vedia sa iba urážať " Nuz co, dopredu ste to uz zhodnotili,ze ich skusenost to su len take rozpravky. Tak potom naco sa pytate ked uz dopredu to povazujete za blud ?

ledgerka
1. mar 2021

hlavne nechaj svojho muza byt ateistom a nenut ho do kostola do veci co mu nie su po chuti. Tak mu to zhnusis a bude proti tebe len bojovat. Skus najst taku cestu aby si netlacila a mohla sa realizovat ale neber to proste prilis vazne. Ja som ateista a tiez povazujem vieru za smiesnu (bez urazky, moj nazor), ale respektujem druhych a netlacim svoj nazor pokial oni respektuju mna. Osobne by mi nevadilo keby moj muz chcel s krpcom chodit do kostola, pokial by mne dal s tym pokoj.

ledgerka
1. mar 2021

predstav si ze on teba presviedca byt ateistkou a zrusit kvoli nemu tvoje sviatosti. On predsa spravil toho dost, hovoris ze sa dal pokrstit a ako tak to respektoval. Urobila by si ty to iste?

pravdovrav11
Odpoveď bola odstránená
janai1
1. mar 2021

@silvike pani, ja som nenapísala, že váš pribeh alebo pani s ktorou som pôvodne písala sú rozprávky, ja vám nič neberiem. Chápem, že ako veriaca máte niečo v čo veríte a považujete to za nejaký zážitok alebo niečo podobné.
Uznajte si, že vzťahovačná ste 😉 ja považujem vieru ako takú za rozprávku. A zatiaľ som nestretla ani jediného kresťana ktorí by mi to vysvetlil, alebo aspoň dokázal sa o tom normálne baviť 🤷‍♀️ každý jeden sa začne správať ako Vy a hneď útočiť na druhého 🤷‍♀️

silvike
1. mar 2021

@janai1 Prepana jana, absolutne nie som vztahovacna a absolutne neutocim na Vas. Ved Vy ste sama napisala ze ide o rozpravky. Proste mate predsudky lebo dopredu to povazujete za rozpravky.

silvike
1. mar 2021

@janai1 Prepacte, uz sa nebudem k tomuto vyjadrovat.

janai1
1. mar 2021

@silvike ako som už raz písala a vy si idete svoje stále dokola lebo tiež evidentne nie ste schopná vysvetliť v čo vlastne veríte 🙂

silvike
1. mar 2021

@janai1 Nemajte obavu, som schopna vysvetlit v co verim, ale nie ludom, ktori k tomu dopredu pristupuju s nedoverou, predsudkami a zhodnotenim, ze ide o rozpravky.

janai1
1. mar 2021

@silvike môžte mi povedať prečo ste sa chytili jedinej vety a tu opakujete furt dokola?

Poviem Vám to takto, ja mam krst, prijímanie, birmovku, rodičia ma nútili chodiť do kostola nedeľa, sviatky, každé ráno pred školou 🤷‍♀️ nenávidela som to, jedine dobre na tom bolo keď v 9.rocniku pred birmovkou prišiel kaplán ktorý bol perfektný, na kaznach vysvetľoval tie texty co sa čítajú pred tým (neviem ako sa to vola), to som veľmi rada chodila a aj to počúvala...

No, keď konečne aj rodičom došlo že kňazi vodu kážu a víno pijú prestali ma nútiť tam chodiť... Nebola som v kostole 7 rokov... Priateľovi rodičia sú silné náboženský založení, išla som s nimi do kostola ( v lete keď to bolo povolené) a akože aby kňaz na kázni mi hovoril ze ľudia su psy a zaslúžia si len omrvinky zo života, akože halooo to je o čom?

Prečo ľudia na omšiach nerozmýšľaju ale ako také ovce majú predpísané, teraz musíš povedať toto a urobiť tamto a teraz musíš povedať tieto slová 🤷‍♀️
Proste rozprávky a vymyvanie mozgov 🤷‍♀️

janickacrazy
1. mar 2021

Môj muž je veriaci, ja nie. Dohodli sme sa pred svadbou, že deti dáme pokrstiť a budú chodiť na náboženstvo v škole, ak budú chcieť, do kostola takisto. Mne je to viac- menej jedno. Najstarší syn chodil do kostola do určitého veku, už nechodí, rozhodol sa sám. Prostredný chodí, najmladší bol raz. Muž im vysvetlil vieru zo svojho pohľadu, ja im poviem svoj pohľad a aspoň sa majú nad čím zamyslieť. Nám to problém vo vzťahu nerobí, proste sa tolerujeme. Myslím si, že celkom fajn pre deti, aspoň sa naučia, že aj veriaci a neveriaci sa môžu ľúbiť a mať šťastné manželstvo.

silvike
1. mar 2021

@janai1 V kazdom pripade, treba mat otvorene srdce pre Boha, ak clovek chce. Tolko Vam poviem. Boh si vie najst cesticku ku kazdemu, ale teda len k tomu kto o to naozaj stoji. On sa nevnucuje. Folklorne chodenie do kostola neznamena ze clovek zije s Bohom. Viete, to sa tak velmi tazko opisuje, taketo veci. To su veci z kategorie "to treba zazit" Nieco ako ked sa Vas niekto opyta, ake to je porodit svoje prve dietatko...no velmi tazko to opiste, ako da sa to, ale skusenost je neprenosna, skratka to sa musi zazit. Alebo ked sa Vas niekto spyta, ake to je mat 3 deti...no...ake ? velmi tazke na opisovanie...takisto treba zazit. Tak aj taketo skusenosti s Bohom mi pridu, ze to sa ani neda velmi opisat, to treba skratka zazit.

nafka0483
1. mar 2021

@janinah Myslim si, ze je velmi dolezite akym sposobm dietatu tu vieru podas a "vstepis". Ci stylom, ze nediskutujem, do kostola sa chodi, tomuto verime, takto to bolo a proste mas tomu verit aj ty. Alebo sposobom, ze ludia odjakzvia verili v rozne veci - aby vysvetlili javy, ktore nepoznali, aby mali nadej, ze bude lepsie, aby dakovali za to, co im bolo dopriate... vznikli nabozenstva, niektore uctievali viac bohov, niektore jedneho. Skratka - vysvetlit o co v nabozenstve ide, comu konkretne tato viera uci, v co veri, co praktizuje, ale nechat dietatu tu moznost, ze moze o tom pochybovat, moze sa pytat, moze ziadat vysvetlenia. Cize nieco na sposob - tomuto verim ja, takto to viera uci, ale su tu desiatk dalsich moznosti. Bolo by krasne keby spoznal caro tej viery a citil to rovnako ako ja, ale ak to tak nebude, tak je to toez v poriadku.

To je sposob ktorym by sme chceli ist my, nie ze musis a hotovo.

elementissa
1. mar 2021

Tak to ste mali riesit skor nez ste sa dali vobec dokopy a planovali spolocnu buducnost..nie ked ma dieta 2 roky. Nijako to nevyriesis. On ma rovnaku pravo hovorit do vychovy, co ty a toto su dva protipoly. Kazdopadne, ja nechavam na dietati, nech sa rohodne comu a ako bude verit. Ak chces niecomu verit, tak preto, ze mas osobnu skusenost. Aj ja som vyrastala v katolickej rodine. Nic mi to nedalo. Chodila som do kostola ako mi prikazali, ale to nie je skutocna viera. V dospelosti som sa rozhodla ako chcem zit a ci chcem patrit k nejakej cirkvi a comu chcem verit. Viera je osobne rozhodnutie. Vedenie dietata stylom- tu pojdes do kostola a budes sa modlit ruzenec a verklikovat, co ti nakazem, to nie je viera. Ak si ty skutocne veriaca, tak to z teba dieta vyciti a samo sa bude zaujimat a ked uz bude chodit do skoly, bude hladat a mozno objavi vieru tiez.

autor
1. mar 2021

@ledgerka ďakujem za názor, máte pravdu, a preto ho netlačím, písala som aj vyššie, on ak nechce, nenútim ho, nemusí chodiť, nič od neho nechcem, čo sa týka jeho viery/neviery...ide o výchovu dieťaťa

autor
1. mar 2021

@elementissa písala som vyššie, že počas chodenia veril a táto otázka bola vyriešená...iba on sa zmenil a aj cely názor na vec...

terezka1947
1. mar 2021

Musite sa na,tuto temu vela rozpravat.
Je to narocne,ked jeden partner vidi hlbsi zmysel vo viere a ten druhy nie.
No nie je fer jeho postoj,pretoze ste si slubili nieco ine.

janage
1. mar 2021

Ak sa nedohodnete budete trpieť všetci. Mňa napr. ako dieťa veľmi trápilo, že ak moja mama nechodí do kostola v nedele a prikázané sviatky, pôjde podľa náuky cirkvi v prípade smrti rovno do pekla - bude v stave ťažkého hriechu. vtedy bolo to učenie také, že dobrovoľne vynechať nedeľu= ťažký hriech. Neviem ako je to teraz. ako dospievajúca som o takomto výklade začala silno pochybovať. Okolo 18 som sa s cirkvou ako takou "rozišla" . Niektorých obradov som sa zúčastnila z úcty k svojim príbuzným či pre pokoj v rodine ako sa hovorí.
Povedala by som že tak ako som bola úprimne veriaca, som teraz úprimný pochybovač 🙂
A doteraz ma veľmi oslovuje myšlienka ekumeny - hľadať to spoločné čo spája a nie rozdiely a znevažovať vieru/nevieru iných.

vroni
1. mar 2021

U nás som ja ateista, muž bol tak akosi "prirodzene veriaci". Proste vyrastal medzi ľuďmi, ktorí vieru a náboženstvo žili a chápali ako súčasť svojej kultúry, nijako sa o tom nediskutovalo, všetci to brali ako fakt. Mne sa pri predstave, že by moje dieťa chodilo na náboženstvo ježili všetky chlpy na tele, muž síce nechápal, ale odkyval, že dobre, ak budem súhlasiť s krstom, on nebude trvať na ničom ďalšom. Dohodli sme sa. Takže máme pokrstene neveriace deti, dcéra inklinuje k môjmu svetonázoru, škriatok zatiaľ k žiadnemu a z ich otca je po 17 rokoch hlboko presvedčený agnostik (on tomu hovorí "abstinujuci katolík"). Takže v tomto smere chápem muža, mne bola fakt predstava mojich modliacich sa deti príšerne proti srsti...

lenkakravcova
1. mar 2021

Ste v menazletve dvaja, v rodine ešte viacerí.
Rozhodujúci názor je váš oboch. Nemôže rozhodnúť ani on a ani ty samostatne.
Keďže on nechce aby boli deti vychovávana v náboženstve a ty nechceš aby neverili v nič, stred je dat im morálny etický základ z náboženstva bez omacok o viere. Co sa týka školy dajte ich na etiku (ta nie je proti náboženstvam ale skutočne o etike, aj naše deti tam budu chodiť aj keď verím v Jedineho Boha).
Učte ich racionálne pochopiť pravidlá fungovania - sveta, vzťahov..

A len tak mimochodom, Boh nestvoril svet za 7dni (ak v to veríš, tak fakt veríš bajke.. Veď "u Boha je 1 deň ako 1000 rokov a 1000r ako jeden deň") a evolúcia objasňuje postupne stvorenie sveta.

Snažte sa nájsť prienik, nie rozdiely.
Ty sa nesmej z toho ze on neverí, in nech sa nesmej z toho ze ty veríš. Snažte sa o pochopenie sa a o racionálny koncept náboženstva.

bennn
Odpoveď bola odstránená
bennn
Odpoveď bola odstránená
bennn
Odpoveď bola odstránená
janage
6. mar 2021

@bennn ale nemôžeš spochybniť, že sú tzv. veci medzi nebom a zemou. Proste nevysvetliteľné racionálne. Ak jedinec má zážitok s takýmto neracionálnom pre neho to bude smerodatné v jeho postoji.
A potom sú veci pre jedných racionálne pre druhých nie.
Pre mňa napríklad je neracionálna viera môjho muža o existencii mimozemskej civilizácie. On si to ale práve racionálne zdôvodniť vie. To ale neznamená, že ho budem silou mocou presviedčať, že je to nemožné. Ešte si s ním nejaký ten dokument aj pozriem, nech som troškuv obraze ako to tí nadšenci chápu.
Podľa mňa nebezpečné je akékoľvek pretláčanie svojho názoru ako jediného správneho.
Ty napr. veríš vo vedu a rácio, ale je mnoho vecí, ktoré ani vedou ani rozumom nevieme vysvetliť. Ty to berieš ako chybu vyspelosti nášho zmýšľania čoby ľudstva (ak spravne chápem) ale mnohí to považujú práve za dôkaz nazvime to duchovna.
Vezmime si len taký vesmír. Vedci majú hypotézy podložené svojimi výpočtami a skúmaním a potom sa podarí získať vzorku, či foto miesta a zistí sa že mnohé vedecky overené teórie boli nesprávne.
S tým množstvom náboženstiev aj zaniknutých súhlasím. V ich časoch ich ľudia tiež považovali za neomylné a jediné správne.
Pre mňa dôležité je, či ono náboženstvo či teória šíri pokoj, neodtŕha Ťa od Tvojich najbližších ak s Tebou v otázke
viery nesúhlasia, umožňuje Ti kedykoľvek danú cirkev opustiť teda rešpektuje Tvoju slobodnú vôľu zmeniť názor a neveriť a nenúti svoje okolie veriť v to, čo jej stúpenci vyznávajú (a už vôbec nie násilím)