icon

Muž je závislý od nakupovania

17. apr 2023

Ahojte, co mam robit s muzom. zacalo to v decembri, no muz nakupuje spolocenske hry. v decembri to bola hra za 20 eur, no v januar do teraz uz za to vsetko utratil vyse 700 eur. peniaze by sa nam zisli do domu. aj som sa s nim dohodla ze len jednu hru mesacne, ale zrazu je to aj 5-6 a posledna mesacna suma bola 300 eur nakoniec (za marec). ale ked ideme do obchodu tak len narieka ake drahe su potraviny,aj minule ked sme boli na vylete, ze nech si nezvykam, lebo na to nebudu peniaze stale.

feb13
19. apr 2023

Ja prave naopak, myslim ze tu rozhovor nepomoze... vyzera ze doteraz nepomohol.
Toto nie je racionalne konanie, on pomaly straca kontrolu nad svojim spravanim.

Pri niektorych psych. pacientoch si rodina uvedomuje problem az ked maju nakupene 10 chladniciek na splatky, lebo inak posobia celkom racionalne a velakrat su to inteligentni ludia (kludne aj s Dr.) ktori tu svoju maniu dokazu celkom dobre zamaskovat.

Samozrejme nie kazda "nakupna mania" je rovno psychiatricka diagnoza, ale u neho je to podla mna na zvazenie...

barumienka
19. apr 2023

Ja som taká rada, že tu dievčatá odprezentovali, že existujú aj iné hry ako Človeče, Monopoly a Dostihy:D
Avšak obávam sa, že ide naozaj o závislosť z nakupovania, nie o závislosť na spoločenských hrách. Nakupoval knihy, časopisy, teraz hry, príde zas niečo iné.. ak je ochotný, psychológ by bol dobrá voľba. Ak nie, stanoviť limit na koníčky (pokojne aj určité % z výplaty) a ďalej riešiť ak ten limit nebude dodržiavať. Zároveň ale by som dodala - podobný limit nech dodržiava aj žena (nechtiky za 40€ sú v pohode, všakže?)...

Autorka, držím ti palce 🙂 môj muž "zbiera" drony. Zakaždým si nejakého vylepšuje, potom sa pokazí, zas musí kúpiť lepšiu súčiastku, atď. Predtým to boli lietadlá (také metrové z polystyrénu).. čo ti poviem, tiež sme mali už x rozhovorov.. ale snaží sa krotiť 🙂

ebirka
19. apr 2023

Rozumiem ti. Presne viem o akých hrách hovoriš. Moj manžel s tým tiež začal. Oni su partia čo hrajú stolovky. Časom ale zistil, že nema zmysel kupovať stale novú, ked este pôvodnú poriadne nehrali. Navyše to ide fakt do peňazí. Ja mam štastie ze chlapík z jeho partie zaraba veľké prachy, takže nove hry nosí vacsinou on. Ale ako som pisala. Spoločne pochopoli, ze kym sa poriadne naucia hrať jednu hru, tak to trva a neoplatí sa kupovať stale nove, lebo ich mrzí, ze ich nehrajú. Drzim palce aby si nasiel v okoli kamošov na stolovky a budu sa striedať, kto kedy kúpi novú...

ouwecka
19. apr 2023

Inak ja rozmyslam kde na svete existuju ľudia ktori maju cas hrat hry 😂 fakt😂 a to nemyslim akoze zle,ja si pr scrolujem kona,bazarik kde nakupim detom veci,odpisem pocas dna to vtesnam.to par min (creen vas si viem pozrieť) ale najst cas na hru by som teda rada 😁😁 jak to robite? 😂
Ale k veci.. nie nienje ok mat doma tolko hier akoze a aked ich este ani nehrate,nieco si tym kompenzuje,hladat pricinu

kaktusik007
19. apr 2023

@ouwecka ako to robime? proste ked je takto pod mrakom, a je vikend, tak vytiahneme hru a napriklad tri - styri hodiny bojujeme spolu a porazame Voldemorta, az kym ho uuuplne nerozdrtime!

ouwecka
19. apr 2023

@kaktusik007 😂😂😂😂😂 super

maciatkolulu
19. apr 2023

@shee11 presne, tiež čumím, že už je to adept na uzatvorené oddelenie, ale to, že každá druhá téma ako si ženská tyka s kuriérom lebo však treba mať 5 sukni pre adelku každú v inej farbe, adelke je to fuk, vsakze, takže to chce mamička a to je ôk, a vellllaaa inehi, chlap som nepostrehla, že by fajčil, mi al na niečo iné, ublizival by niekomu, ale tak už je nimi, má ma Akt, zarábať a nosiť domov a držať hubu. Ako, jedine co by som brdzdila to množstvo. Ale palicu by som nad ním nelamala.

isabella15
19. apr 2023

@liv1 ja si tiez myslim. vyzera to na termin u psychologa resp. psychiatra. Ak sa budu viac a viac hromadit veci doma , pojde to na psychiku celej rodine zahrabany priestor a potom financie.

mirka0677
19. apr 2023

"muzovi povedali ze na zaciatocnika pekne, ze taka mala mila zbierka." 🙂 Ja som asi v 4 deskoherných skupinách na FB a asi som presne tú jeho fotku s týmto komentom videla. Sama som mierne prepadla spoločenským hrám. ALE ja ich kupujem ďeťom, aby sa s nimi s nami hrali. Máme ich možno 40, vo wishliste mám nejakých 10, ďalšie 4 sú schované na nejakú príležitosť. Nemám problém hru, ak nezaujala, posunúť ďalej. Veľa si aj vymieňame na skúšku so známymi, ďalšie si požčiavam z knižnice. Rozpočet nám to nenarúša, nemám pocit, že by som kvôli hrám mala šetriť niekde inde. Manžel si zo začiatku ťukal na čelo, teraz už pri novej hre ani neprevráti oči, len sa ju nechá naučiť a hrá s deťmi. Nevyčíta mi minuté peniaze, ani ja jemu, tiež má koníčka, čo mesačne vyjde tak stovku. Ale už aj tak mám pocit, že by stačilo. A v tých skupinách sú ozaj ľudia, čo majú doma stovky hier za 10tisíce, niektoré nehrané, niektoré po čase už aj hodnotnejšie ako v čase nákupu. Sami sa niekedy zo seba smejú, keď neodolajú ďalšej hre. Len to dosť predpokladá súhlas oboch strán. Veď skús sa s ním porozprávať, ako by sa postavil k tomu, že aj ty si nájdeš podobne finančne náročného koníčka: Napríklad že budeš každý mesiac chodiť s deťmi na (edukačné) výlety za 200-300eur. A podľa toho, ako si opísala jeho správanie aj v iných oblastiach, tak nie je vhodný na psychiatriu ale určite by som spozornela a snažila sa ho nejako korigovať. Ak sa to dá.

barumienka
19. apr 2023

@ouwecka ja som ochotna raz za cas kvoli partii Divukraja odlozit moj oblubeny spanok na neskor, a hrame ako deti zaspia, tzn. od 20:00 dlhsie nez do polnoci :D a hrala by som castejsie "dospelacke" (tzn. narocnejsie) hry, keby som mala partakov v okoli 🙂 niektori sedia pred telkou, s kamosmi idu do baru, ini hraju.. :D

natalka13
19. apr 2023

Tak zavislaci ste obaja. Za 5m kupit hry za 700 eur mne pride tiez velmi vela. Staci si ich pozicat kedze vas evidentne velmi nebavia.

betulinka1
19. apr 2023

Kde to skladujete? Ved to musi byt tona hier.

oskvarka
19. apr 2023

Preukaz do knižnice stojí 10 eur pre celú rodinu a máš aj hry aj knihy v cene...👌

oskvarka
19. apr 2023

Katanou je 10 druhov ale ja obdivujem že.sq vám to chce skladovať...u nás v Žiline v knižnici majú asi 100 hier a stále kupujú nové aj 10 za štvrťrok čo možno nieje veľa ale tak mi máme staršie ale stále malé deti tak času nieje toľko...ale záhrad si tam aj vesmírny katan čo je obrovská krabica že neviem kam to dávať mi máme doma asi 20 hier a už aj to sa mi zdá priveľa...

autor
19. apr 2023

@barumienka ja na take skraslovacie veci nechodim, neminam na seba. cvicim doma s vlastnou vahou, citam knihy z kniznice a chodim von na bike. raz som malovala aj par obrazov podla cisel, ale stacili tri namalovat a som si povedala ze co s tym budem potom robit

autor
19. apr 2023

@ebirka no to ano, najlepsie by bolo mat taku stalu partiu hracov. ma jedneho kamosa, co rad hra, ale ten nekupuje nic, je student este a jeho to skor bavi preto, ze sa pritom aj celkom fajn pokeca a zabavi, nie kvoli tej hre. a zvysok je tak ako kto je prave tam v klubovni

autor
19. apr 2023

@oskvarka v kniznici v ziline maju hry ? no u nas nemaju, aspon som teda ziadnu nevidela. ako to funguje ? poziciavaju aj domov ?

zuzu11166
19. apr 2023

Ja by som mu namiesto vecere polozila na stol hru,a povedala by som mu,ze sam vravel,ze ake su drahe potraviny,tak nech sa zamysli,ze za tie peniaze ,co zasa vyhodil za hru mal mat veceru-a nie iba 1 vecera by za to bola ale mozno pre celu rodinku

alaska28
19. apr 2023

Mne toto pride ako dusevna porucha, prejavuje sa tak napr OCD ako pisete o tom hromadeni a aj manicka faza bipolarnej afektivnej poruchy.. normalne to nie je a bola by som na pozore..

kaktusik007
19. apr 2023

@barumienka veru, tiez by som hrala castejsie keby sa dalo... Divukraj mame s deckami v top trojke ;) uz len cakam kedy rexaci prelozia posledne dve rozsirenia 💖

kaktusik007
19. apr 2023

@oskvarka ja som to dala deckam do kniznice.. ono tie krabice su rovnake velkostne vacsinou a celkom dobre to vyzera ;)

barumienka
20. apr 2023

@kaktusik007 ja hrávam anglickú verziu so sestrou a svagrom (muz nie je na hry) - majú plnú verziu :D aké veľké mas deti, ze uz tomu rozumejú? Moje 4 a 6 sme asi 2x zapojili, ale jasne ze pre nich to ešte nie je.

kaktusik007
20. apr 2023

@barumienka my mame divukraj v cestine, v anglictine hravame spolu hogwarts battle - ten hravaju decka od 8-9 rokov, a oni miluju marvel champions --- ale tam sa ja s mojou anglictinou nechytam 🤣 decka teraz uz maju 12 a 13, takze to uz su na hry partaci ;) len teda musia mat obaja náladu, co vzhladom k puberte zas casto neni 🤣🤣🤣🤣

kaktusik007
20. apr 2023

@barumienka inak, ja rozumiet anglicky, tak msm z kickstarteru big box doma tiez 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

tululu
20. apr 2023

Inak zeny,kamos je vasnivy rybar,ten ma taku vybavu,ze ked sa rozlozi pri vode,tak tam ma taky luxusny camp.Dokonca si kupil vacsie auto,aby sa mu tam pomestilo naradie.On to vola vasen,jeho zena sialenstvo,ale teda zarobi si na to a funguju v poho.

barumienka
20. apr 2023

@kaktusik007 musím aj ja popozerať nejaké HP hry 😍 ideálne pre kategóriu do 10r, nech sa teda aspoň občas doma pohram niečo poriadne 😁 alebo potom ešte cez net sa dá,ale to nie je ono :-/

kaktusik007
20. apr 2023

@barumienka no ihrysko sa spolupodielalo na lokalizacii hry hogwarts battle --- boj o rokfort. Ma to 2 rozsirenia a ja to nemat anglicky - kupujem svk verziu ;) za mna vyslovene must have hra pre fanusika ;) co sa deti tyka --- tym ze je to kooperativka a hrate spolu proti hre, podla mna ak ich bavi potter tak v pohode... mladsi mal osem a pol, ked som to kupila, a teda anglictina vtedy nula bodov.... a dal to s prehladom ;) takze 6 rocne dieta svk verziu ak ho bavi potter coskoro da ;)

kaktusik007
20. apr 2023

@barumienka a ak aj neda, sest dlho mat nebude 😜

barumienka
20. apr 2023

@kaktusik007 ďakujem za recenziu 😍😍 idem mrknut

shee11
21. apr 2023

@alaska28 Tak ja neviem. A mamičky, ktoré majú pre svoje dieťa 10 zimných búnd, 30 párov tenisiek, 50 čiapok za 500 € dokopy, milión šatičiek a čačiek mačiek sú v pohode? Za nákup "potrebných" detských vecí tiež minieš 700 € ani nevieš ako. Ja len zíram, koľko toho majú niektoré deti - v žiadnom prípade to nestihnú vynosiť, ale to je všetko normálne a obdivované. Sú ľudia, ktorí nakupujú izbové rastliny,( lebo to teraz frčí), aj ked ich už nemajú kde dávať... a áno, rastlinu kúpiš aj za 800 € (jednu!), iný nakupujú knihy, látky.... Píšem to preto, lebo veľa žien tu má dvojtý meter. 100 € mesačne u kaderníka je ok, topánky, oblečko, parfémy - normálne... Ale stolové hry - chlap je hned OCD alebo bipolárna porucha :D
Naozaj, toto okolo psychiatrickej diagnózy ani nešlo. Je smiešne niečo také tvrdiť. Jediné čo treba je vedieť si stanoviť hranice a vykomunikovať nejaké pravidlá... Ale mať v niečom záľubu, nie je choroba.