Muž nemajstruje, nevarí, neperie
Ahojte, obdobná téma tu ma inšpirovala, preto vás prosím o vaše skúsenosti. Mám priateľa, rozumieme si, nežijeme spolu. Obaja máme cca 40r. Ja prácu, deti, domácnosť, on bez záväzkov. Ako človek je pozorný, príjemný, milujúci, podporujúci, empatický. Sme si blízki už roky. ALE v dobe keď sa náš vzťah už preklápa niekam ďalej, akosi brzdím, hoci city tam sú obojstranné.
Zneisťuje ma to, že hoci má aj vlastné bývanie, dodnes sa mu oň starajú rodičia, mama perie, varí obedy, umýva okná, prezlieka periny... On sám neuvarí ani praženicu, neočistí zeleninu a podobné elementárne veci. Pokiaľ mu treba v domácnosti vymaľovať, zložiť nábytok, zavesiť luster a pod., všetko mu robia kamaráti / otec... som z toho taká frustrovaná. Máte niektorá podobnú skusenosť či partnera? Ako to vyzerá u vás doma? Ďakujem
Pošli ho do teplých krajín.
... ze mu tu mamu *varenie, upratovanie,..) a otca (majstrovanie,...) raz niekto bude musiet nahradit.
Ked ho budes musiet obskakovat, a on ani prstom nepohne tak uz ti taky mily, vtipny a pozorny nepride 😉
Autorka: ja by som s nim udrzuavals vztah mimo spolocnej domacnosti a sama uvidis, ci je schopny nejakej zmeny a obety
A ked ste spolu, varite spolu?
Povies mu, ze ma po veceri umyt riad?
UPratujete spolu? Ako prispieva k starostlivosti o dieta?
Ak ste spolu ako frajeri uz roky a teraz uvazujete nad manzelstvom, tak by mal uz normalne fugnovat ako manzel a takto.
Ja by som do toho šla v prípade
Ak nezehli, nevari, nevie nič urobiť v domácnosti ale ak ma zároveň tak vysoký plat, že si vie dovoliť zaplatiť remeselníkov, nakúpiť inteligentné spotrebiče.. Atď atď.
Proste bud niečo vie alebo platí. 😀
Ja to len čítam, a je mi z takého chlapa (pardon.. "dieťaťa..") zle. 🤷♀️ Môže byť neviem aký milý, ale toto co píšeš, ved to zvládne a väčšinou aj robí už žiak základnej školy. To ten tvoj 40-tnik sa nehanbi (aj sam pred sebou), že ho mama chodí obsluhovať do jeho bytu? 🤦♀️ Akože keby príde povedzme aj každú nedeľu k mame na obed na navstevu, a mama mu zabali 1-2 porcie so sebou nech ma na druhý den, a inak by ale všetko ostatné pánko robil vo svojom byte sam, to by som brala ešte ok, ale tento prístup a (ne)fungovanie co ty píšeš.. Hruuuza!
Aj môj bývaly bol taky istý.. aj ja mam deti on bez záväzkov boli sme spolu rok a on u rodičov jeden jediný tanier neumyl aj pohár a co som ostala ako vyfackana s otcom sa "nazrali " a odvalili sa od stola a mama im služku robila. Žil u rodičov viac menej lebo on tam buduje firmu a bla bla.. 60km sme boli od seba tak aj som vďačná za tých 60km a vďaka tomu sme sa rozišli. A mala som predstavy budúcnosti ako okolo neho skáčem hneď ma prešla chuť a iba u rodičov sa držal na dedine on v meste nebude ležať na gauči taky gadžo ešte ze to je za mnou 😆
A keby prišiel na par mesiacov s tým, že uvidí aj on aj ty ci si naozaj rozumiete, či to s deťmi zvládne...? dala by si mu nejakú prácu, spolu by ste niečo spravili, možno by to pre neho nebolo utrpenie, ale keď ho mamka obskakuje tak to sa nedonuti. A pri spoločnom bývaní najlepšie zistíš akým naozaj je, lebo vtedy sa človek nezvládne dlho pretvarovat.
Spolocne byvat neplanujeme zatial este na dlho. Ani ja ani on to neciti tak, ze by sa do toho hrnul, uz aj davnejsie povedal, ze ma rad svoj klud. Ku mne pride na caj, kavu, ked nemam doma deti. U mna spolu nevarime, radsej sa ide najest von, max mu pripravim nieco jednoduche na zahryznutie. Minule som tak nasledne umyvala riad, on zatial vyberal v tv film na vecer. Vtedy som sa ho spytala ci u rodicov, ked sa tam stravuje aspon umyva riady, povedal, ze nie, ze mama. Co sa € tyka, pomoze mi napr s vacsimi vydavkami dofinancovat alebo starostlivostou o auto.
A uz viac x som mu aj to spolocne varenie navrhovala, ze teda pridem k nemu, nieco si pripravime. Povedal, ze u neho v domacnosti sa jednoducho nevari a nie su to pre neho podstatne veci, ze sa radsej naje vonku a usetri ten cas. On to doma nema na beznu prevadzku domacnosti ani prisposobene, ani nepreraba ani nic take. Kuchyna stara po povodnych majiteloch 🤷♀️
Môj toho nerobí o nič viac 🤷🏼♀️
@gertrudaosem a ako to vnimas prosim ta? Si spokojna tak ako fungujete? Cim to tvoj vyvazuje u vas?
A preco mu uplne os rdca nepovies, napr. nestiham ,som unavena ,tebe to spravila mamicka, mne nema kto, co keby si mi prisie,a spole spravime velke upratovanie moje j izby? To bude bomba .Kek hovoris ,ze je uzasny ,tak potom nam povies ako zareagoval,ci sa vtedy ukaze ako uzasny.sama by som bola zvedava ,aku odpoved ti da? Ked povie ,ze on to nevie ,tak mu povedz ,ze handricku mu do ruky das, aj mop. pozri milacik tkto to funguje.No uz som tu vselico citala,ale toto mi pripada fantasmorgana ,to s nad ani nie je mozne .To mi pripada niekde do 6 storocia ,ja kral mama otec ostatni poddani.No jasne uzasny, ved naco sa ma hnevat,No @autorka napis, akoreaguje ,ak mu len otrcis mop, s vetou ,no rob,
A ja citam nemasturbuje,nevari,neperie 🤣 zo dva krat som to tak precitala. Nuz ale k veci. Potrebujes dalsie decko na krku? 40 rocny corgon,aby nevedel zakladne cinnosti okolo svojej osoby,to je privela. Ze ho hanba nefackuje,ze sa necha obskakovat. Je to chyba rodicov a neverim,ze ho dokazes zmenit. Este ty budes za zlu pred jeho mamou,ze nicis jej synacika. Ja by som takeho chlapa nezniesla. Nevravim,ze musi vediet vsetko zmajstrovat,ale nakupit,poupratovat a ostatne bezne domace cinnosti musi zvladat. Uvedom si,ze mas deti a tie potrebuju vzor
V 40.tke to už lepšie nebude ,len horšie .Keď sa to dotersz nenaučíl a je zvyknuty na štýl takéhoto života ,v jeho veku nečakaj zmenu .Užívaj si s ním spoločne ,pekne chvíle ,žite každý zvlášť vo svojej domácnosti a nie ,že ty budeš ešte v tvojom veku robiť matku ďalšiemu veľkému ,,decku ,,Ten chlap je nepoužiteľný do partnerského života ,asi preto ostal starý mladenec ,keď videli ženy aké zvyky má a mamička mu robi slúžku …utekali čo najdalej .
aby si 40 ročný chlap nevedel spraviť praženicu alebo párky ... to vedia deti. Keby si aspoň upratovačku vedel zaplatiť, ale nie 60 ročná mama mu príde hajzel umývať? Každý človek, či muž alebo žena, sa odsťahoval od rodičov aby sa sám o seba postaral, mal svoje súkromie. Takýto exemplár som ešte nestretla a dúfam, že nestretnem.
Tak pises, ze neplanujete spolocne byvanie sice…ale asi by mi to prekazalo. Nevadilo by mi, ak zaraba dost nadpriemer a zaplati si normalne upratovacku, ok, chce cas a energiu minut inde. Ale zas v buducnosti, to by ti dosla svokra poupratovat? Troska mimo mojho chapania.
Len pre upresnenie, nie je az taky, ze uplne nic, kupelnu podlahy wc si umyje. Aj ku mne prisiel pomahat, prach utrel, zrkadla mi poumyval. Problem je v tom, ze tam cca koncia jeho zrucnosti. Ja som mu napr ukazovala ako prezliekam periny, no aj tak mu toto nadalej robi mama. Co sa toho jedla tyka, tak ozaj si max natrie nieco na chlieb alebo odkroji. A to proste ma uz zneistuje, ze keby mama nie je, tak co s nim bude.
...na ranajky, obed uteka k mame...
...on sa casom nauci... toto by bol cas a priestor, aby sa toho chopil, nachystal si/vam ranajky, uvaril kavu, nalozil do umyvacky ci umyl. Keby chcel. A chce? Uteka k mame, tam to dostane pod nos.
Ved on nezvlada vlastnu sebaobsluhu, pravdepodobne z cistej pohodlnosti, kedze je taky sikovny, mudry, uzasny. Toto by ma stvalo, ze sa jic nedeje a nic na tom neneni. Ci mamu nahradi partnerka? Isto sa taka najde, ktora s nim bude spokojna, no chces byt v tejto pozicii Ty? Suplovat matku? Ved ked Ta chce, nech ukaze, ze sa vie aspon o seba postarat, az potom sa moze starat o rodinu. Pokojne by som aj do spolocneho byvania isla, ked je taky uzasny, no a potom by sa ukazalo, co bude a ci dokazete spolu fungovat ci sa chyti povinnosti, alebo bude cakat full servis. Nastavit pravidla, povinnosti podelit. Pojde to - super, nepojde - dovidenia, zial.
Nemá on príbuzných z tejto rodiny?
Kde 30 ročnému nepracujúcemu ide ráno otec pred cestou do práce kúpiť a doniesť raňajky
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/manzel-nechce-kupovat-darceky-pre-mojich-surodencov/
Ako by fungoval u vás výlet do prírody s následnou opekačkou? Zvalil by sa na deku pohral s deťmi kým by si založila oheň, očistila zeleninu opiekla špekačky, naservírovala, potom by ste sa najedli a potom by čakal kým všetko spraceš?
Má nejaké pohybové záľuby činnosti? Okrem posedávania a vykecávania?
Vedel by napríklad naučiť deti bicyklovať?
Akú oporu v ňom budeš mať keď ochorieš a budeš ležať v posteli? Objedná ti donášku a mamička príde oprať? Alebo pôjdeš na služobnú cestu, alebo do nemocnice, ako sa postará o deti?
Keď prídu problémy ktoré treba riešiť, zavolá rodičov, kamarátov lebo on nevie čo má robiť?
@maranco no prave, ze aktivity nema. Neplava, nekorculuje, bicykel nevlastni.. radsej ide do centra mesta a po pamiatkach. Teraz potrebujem v domacnosti jednu muzsku pracu urobit, tak sa ponukol, ze donesie kamarata
Dokáže vybrať z chladničky navarené jedlo, zohriať ho, najesť sa a umyť tanier?
Poznal som prípad kde nezamestnaný 30+ čakal doma kým príde mamička z práce, aby mu nabrala jedlo na tanier a až vtedy sa najedol.
To je buď totálna lenivosť, alebo vypočítavosť. Radšej nechcieť nič vedieť nič sa naučiť aby potom nemusel robiť.
V tej práci aspoň niečo užitočné robí alebo prekecá a prefláka deň?
Ako mať muža len ako spoločníka na zábavu a oddych a so všetkou ostatnou prácou byť sama + sa oňho starať. To dlho nevydržíš.
Ako riešil svoju dovolenku?
Chodil len s rodičmi alebo bol aj bez rodičov a kamoši mu vtedy robili servis?
Čo robil ak šli rodičia na 3 týždne do kúpeľov, alebo niekam na dovolenku?
O to svoje auto sa aj vie starať? Alebo len rozpráva čo ako treba urobiť?
Nie je mu trápne pred tebou, že mamička mu stále perie? To mamičky učia synov na internátoch ako si má zapnúť pračku.
Kamaráti ho nebudú donekonečna obskakovať, keď niečo treba urobiť a rodičom časom budú ubúdať sily.
@maranco na dovolenky vobec nechodi, o auto sa stara velmi dobre. To, co ma v ramci rutiny zabehnute, zvlada dobre, len toho az tak vela nie je 🤭 jednoducho ani tie pre nas ostatnych bezne denne cinnosti.

Úplne ako keby si mňa opisovala. Tiež by som nič nerobil ak by som býval s mamkou. A stále mam problém zložitejšie veci porobiť. Ale ja som sa naučil aj variť aj nakúpiť aj všetko čo treba pomôcť doma. On to nerobí pretože nemusí. Ppdla mna keď budete spolu bývať naučí sa. Len ho musíš zaúkolovať. Najlepšie je robiť to spolu. Napríklad varenie. Nech sa naučí krájať cibuľu mrkvu očistiť nakrajat ja tieto roboty milujem. Povysavat tiež môže byt relax. Ked sa naučí niečo nové bude ho to baviť a keď ho to bude baviť tak sa bude hrať. Pre muža je práca hrou a naopak. Nenúť ho robiť všetko iba ho zapájaj do práce. Postupne sa to bude zlepsovat.