Nahneval sa kvôli uloženej karte
Ahojte bývam s priateľom 2 roky a z toho už máme spolu aj ročného syna.. Priateľ je rozvedený a bol dlho vo vzťahu..Presťahovala som sa za priateľom k nemu do bytu a čo sa týka priateľa tak strašne sa nehneval keď som si uložila jeho údaje účtu na platenie z Číny atď... Pár krát sa objednávalo z môjho telefónu takže preto...Inkaso platí on a zo stravou ideme na poli... Čo si o tom myslíte? Opýtal sa ma že či by s bola v pohode ja keby má môj celý účet uložené on v telefóne.. Akože WTF? Prečo by mi to malo vadiť keď sme rodina a spolu bývame? Toto som mu na to povedala a odul sa a šiel radšej do druhej izby...
@boldo87 co mu je ona? Prosim exaktnu odpoved, nie emocnu... Lebo za "rodinu" mozem pokladat aj ja teba...aj ked nesuhlasis... a sme rodina
@rachel36a financie su spolocne len v bsm. bez neho ma kazdy financie zvlast. ano, mozu sa ludia rozhodnut mat peniaze spolocne, ale po dohode oboch partnerov. tu sa ocividne nedohodli, kedze jemu to teraz vadi. hore pise, ze inakso plati on. takze nemaju tie peniaze spolocne.
Ja som tiež na strane priateľa... Si drzá, sú to jeho peniaze, nie tvoje. Ja mám manžela, ale toto by som si veru nedovolila 🙅🏼♀️
@boldo87
Aby bolo zrejmé, to ze nie su oni dvaja rodina predsa neznamena niečo ponizujuce. Mozu sa rovnako lubit. Vies kolko ja mam v zivote skvelych ludi, ktori su mi ovela blzsi ako vlastna rodina (povodna)? Velmi vela, ale to ze poviem, ze nie su mi rodinou, je fakt. mame dobre hlboke vztahy, sme si blizki, ale nie sme rodinou.
Presne si to napisala, je jeho druzka (syn nie je podstatny, so synom on je rodina, je jeho otec) a byvaju spolu. Cize ak sa rozhodne on, zajtra sa odstahuje, oznami bye bye...a uz nie su rodina 😉
Lenze takto to nefunguje v zivote a v realnych rodinach. Ak si v manzelstve a chces ist z neho von, mas neraz narocny rozvodovy proces - frajera odbijes za 10 sekund? Ked mas rodica, si povinna sa o neho postarat...
Pojem druzka nemas nikde zadefinovany. Dokonca ak zijes "s druhom" a mate dieta, dedi dieta, nie dieta aj druzka. Lebo tych druziek mozes mat fakt 10, aj kazde dva dni byvat u ineho druha...
V živote by som si na Ali a podobné stránky neulozila ani svoju kartu. Na platenie kartou mám iný extra účet bez poplatkov ku ktorému je vydaná karta, kde mám smiešnu sumu peňazí, ktorá mi v prípade ak niekto zneužije kartu nebude chýbať.
@chillibubble ja viem ako to je pravne, ale pokial s niekym zijem, a mam s nim dieta, tak mame vsetko spolocne, ci sme alebo nie sme manzelia...takze moj nazor je taky, ako som napisala..ak si chlap zalozi rodinu, tak je vsetko spolocne..normalne to tak funguje, iba u magorov nie
@rachel36a no pokial sa na tom dohodnete. nie je to tak automaticky. ja mam manzela a aj tak mame oddelene ucty a nemame spolocne financie. aj ked pravne ano.
Tak ja toto celkom nechápem, nepoviem keby si z tej jeho karty míňala státisíce mesačne, ale ak mu povieš dopredu o tom, že chceš niečo objednať za pár eur, malo by to byť v poriadku. Jedine, že je lakomec a jednoducho nechce, aby si z jeho peňazí niečo platila. Skôr to bude tak.
Zakon nikde nedefinuje pojem rodina, iba sa v ňom píše, rodina založená manželstvom je základnou bunkou spoločnosti. Spoločnosť všetky formy rodiny všestranne chráni.
@chillibubble my tiez mame s manzelom kazdy svoj ucet, ale bezne si robim prevody, platby a pod aj z jeho uctu...aj v case ked sme neboli manzelia...ale moj muz je normalny... sme rodina, vsetky peniaze su spolocne...a je uplne jedno ci je to poddchytene pravne, alebo nie...preto ma vzdy udivia tieto debaty, a podobne, ako ci muz dava peniaze, kto co plati a pod... nepochopím to...
Ak je to priateľ a nie manžel, tak, bohužiaľ, nie ste rodina, ani keď máte spoločné dieťa. A takto to asi aj priateľ berie. Žiaľ.
@rachel36a a robila si to na zaciatku "tajne"? raz ti pozical kartu a ty si z nej nasledne bez opytania platila svoje veci?
muz ma pravdu, a navyse cinske stranky jto je zbytocne riziko. Uz davno ste mali mat spolocny ucet, kde by ste mali obaja pristup, na spolocne vydavky. Chod sa ospravedlnit, dufam, ze chapes preco bol nahnevany.
priatel v prvom rade za to moze sam, lebo on nemoze inym osobam davat udaje z karty, porusil tym VOP banky, takze ak sa mu nepaci, moze kartu zrusit, a poziadat o novu
@rachel36a ty asi nerozumieš základnemu rozdielu - vy ste o tom komunikovali, vedel o tom, ze disponujes jeho udajmi/kartou/cimkolvek a ze realizujes tie platby.
Autorka si bez jeho vedomia uložila jeho udaje o karte a platila bez jeho vedomia svoje nezmyselné objednávky. Vidíš aspoň trochu rozdiel?
Nehnevajte sa ale s manželom sme spolu 11 rokov a z toho sme skoro cca 2 a pol roka manželia. A nikdy by som si nedovolila uložiť jeho údaje z karty nie že v mobile, ale ani v notebooku. Stále mi opakuje že sú to naše spoločné peniaze. Ale bola som vychovaná tak že čo si nezarobím moje nie je. Áno, po narodení syna sa to trochu zmenilo a popri rodičovskej dovolenke od neho pýtam ale stále mi je to blbé. Radšej si zoberiem z mojich nasporených.
je to jednoduche ...niesi rodina ..si len priatelka ...to nemeni ani fakt , ze mate spolu dieta ...
Všetci tu manipulujete s termínom rodina/manželka za ucelom ponizit autorku. Je absolútne irelevantné, ci je manželka alebo partnerka, ci su z Vášho pohľadu rodina alebo nie. To je ich problém.
Ale používať kartu manžela/partnera bez jeho vedomia/súhlasu na nie životne dôležité úhrady, nech uz zakon o rodine hovorí čokoľvek, je proste drzé a neslušné. Bez zbytočných emócií a snahy autorku co najviac urazit a ponizit.
@lvulik myslim ze kazdy len reaguje na jej vyhlasenie ze su rodina tak ze co sa muz hneva. V ostatnom mas samozrejme pravdu.
@sense * Ani vlastnú kartu nemám tak uloženú a každú transakciu mam ešte aj cez potvrdzovací kód od určitej doby. *
Treba brať na vedomie, že potvrdzovanie kódom 3D secure funguje len v EÚ a len v tých obchodoch čo si túto funkciu zapnú. Takže to nie je 100% ochrana.
Podvodník ktorý ukradne číslo karty, bude kartou nakupovať tam, kde dodatočné potvrdenie kódom od banky nevyžadujú. Keď vyskúšaš nákup na aliexpress.com tak žiaden potvrdzovací kód nepotrebujú, stačí len to čo je napísané na karte.
Ďalšia voliteľná ochrana je nastavenie denného/týždenného limitu na internetové nákupy. Väčšiu platbu ako je nastavený limit banka zamietne aj podvodníkovi.
@chillibubble nepotrebujem sa parnera pytat ci mozem, je to samozrejmosť
@boldo87 pozri sa. prsteň na paprči a svadobné šaty, to je to najmenej. Jeden veľký obrovský rozdiel je v nadobúdaní majetku počas manželstva a počas partnerstva (autorkin stav). Tu si každý kope sám za seba. Ona si zarába na seba, on na seba. V manželstve je všetko spoločné, aj keby bola autorka doma 10 rokov s deťmi, to čo on za tých 10 rokov zarobí je polovica jej. Teraz jej nepatrí nič. Byt je jeho, takže nemajú ani to spoločné. Čiže keď vezme platobnú kartu chlapovi, ktorý s ňou má dieťa a ani to priezvisko nemajú spoločné, jednoducho si to nemôže dovoliť. Ani spoločnú domácnosť nemajú. V tomto prípade je to stále len jeho domácnosť
Komentáre som nečítala, ale tiež by mi vadilo, keby si cudzí človek uložil moje údaje k účtu/karte. Ja si svoju kartu, resp.údaje nikdy neukladám pri platení a už vôbec by som si to nedovolila pri druhom človeku. To nemáš svoje peniaze a svoju kartu?
Veď nie ste ani rodina, nie ste manželia, ste spolu len 2 roky a ty mu siahaš na jeho peniaze?