Najedovala ma stará mama
Ahojte žienky, nejdem si sem po radu ani nič také.. Potrebujem sa len vyrozprávať... Potrebujem zo seba dostať to čo ma ťaží. Nasrala ma stará mama. moja stará mama. Bývame blízko nej, bola som so synom u nej na návšteve. Nechala si okuliare na gauči pod novinami. Môj malý (1,5ročný) vyliezol na gauč, a nejak sa mu tie okuliare podarilo rozbiť. Ospravedlnila som sa. Nebolo to veď naschvál. Bola to aj jej chyba, že ich mala pod novinami. No a včera prišla ku nám a doniesla mi bloček, že jej mám tie okuliare zaplatiť 37 eur. Skoro som padla na riť. Dobre vie, že sme mladá rodina, ja na materskej a vie, že tých 37 eur nám bude chýbať. Ale pýta ich. Tak som jej ich nasratá dala. Keď som to povedala manželovi, ten dostal nervy. Akože vieme, že to dolámal náš syn. Ale stará mama akosi zabudla na to, že vždy keď potrebuje zaviesť do obchodu, do kostola, k lekárovi, vždy ju autom zavezieme. A ona vždy povie len Pán Boh zaplať. Ešte ani raz nám nedala ani euro na benzín, ja neviem či si myslí, že sa ten benzín v aute sám objavuje, alebo čo. Pritom má peňazí jak nasratých. Ako sa hovorí plnú kasňu peňazí. Normálne som nasratá, a pritom som jediná vnučka, môj syn jediný pravnuk a ona takto.
Keby moja starká žila, okuliare jej preplatím a ešte kúpim náhradné....
@majaxy ach jaj...az si mi slzy vhnala do očí...ja som mala super babku ona bola češka a bola som pre nu vzdy ,,sluníčko,,... 😖 😖 😖 velmi mi je smutno, velmi, velmi velmi... 😢 😢 😢 😢
Tak ked bude chciet na buduce odviest niekam tak si vypytaj na benzin a hotovo, budes to mat vyriesene
Uff po prečítaní tejto diskusie už chápem, prečo sú domovy dôchodcov plné opustených ľudí 😐 verím, že raz sa zlým ľuďom ich zloba vráti 😐
@sue vieš len podla mna si teraz ludia mladí a pri sile - nehovorim ze zakladatelka temy - neuvedomuju ze to je osud kazdeho jedneho z nás - staroba, ak dozijeme....
Ake vztahy si teraz vypestujeme so svojimi detmi a neskor vnučatami to sa nám verim mnoho nasobne vrati v čase ked ich mozno budeme potrebovať. Ja som mala možnost istu dobu navštevovat jeden penzion pre leziacich, mali sme tam babku lebo doma sa o nu nedalo starať nakolko bola po poražke leziaca..A veru bol to tam často smutný pohlad. Ludia sedeli a ,,čučákovali,, do blba, čakali na ranajky, obed, večeru, lieky....dnes nikto nemá čas a OCHOTU zlaviť so svojho pohodlia, ak je to aspon trochu mozné. Je to ťažka rehola - svokra opatruje dementnu matku čo ma 87 rokov...kolko krát si hovorím ze mna by už ,,piclo,, lebo ten človek si uz neuvedomuje ze je mimo a starať sa o neho denno denne je križová cesta. Svokra mam moj obdiv a je mi velkym prikladom - našťastie ma 3 deti tak ked svokru ,,picne,, tak verim ze ked bude treba tak si ju budeme striedať.... 🙂
@beatrice1607 my sme boli inak vychovavani a pre nas je to samozrejmostou...
pretoze sme rodina...
a pre mna a manzela peniaze, ci auto maju sluzit... aj pre nas su darom, pzehnanim... takze ked mozeme pomoct, spravime to radi... a vzdy sa nam to v nejakej podobe vratilo..niekolko nasobne.
@takitka nestiham citat cele, ale moj mladsi vybil muzovej mame zuby...blaznili sa a stalo sa. Komplet horne jednotky sa pohli....museli sme zaplatit. A ani ma nenapadlo povedat nie, ze nemali ss blaznit...a bola to ina suma za 4 porcelanove zuby...ale urobil to nas syn, svokra na to peniaze nemala a bez zubov ostat nemohla....
@sue
@sardinka335
dievčata, plne s vami suhlasim. Nasi predkovia prirodzene vyrastali spolu ako generacie, jeden druhého dochovali, spolupodielali sa na zivote... dnes pre vacsinu mladych rodiniek je skor prioritou ist v lete do turecka, ci kupit si neviem aku kabelku... a urobit 200 nastajlovanych umelých fotiek, ale najst si cas na blízkeho, hlavne starsieho clena domacnosti s x diagnózami...ktory neraz potrebuej ludske teplo, objatie, priestor na vyrozpravanie sa.... Stari ludia su neraz ako deti, su velmi zranitelni, citlivi... uz si niečo zažili, a ten život ťahajú spolu.
my bezne poskytujeme nase auto blizkym... je to to minimum čo môžeme spraviť...
@mima4 suhlasim s tebou - na druhej strane budem uprimna. Aj ja podlieham často netrpezlivosti, som nervozna ked treba babke 100x niečo povedať, na všetko sa pytať atd. .....lebo je ,,mimo,,. Samozrejme nedam to na sebe znať lebo to sa ozyva to moje ,,horšie ja,,. Je to škola života a dobre ze mam možnosť ju absolvovať lebo aj ja mam rada ,,klideček, pohodičku a nohy v teple,, ako sa vravi, ale nikdy nepoviem nie ked niečo rodičia potrebuju - sme im to minimálne dlžní za všetko čo pre nas kedy urobili a sme prikladom aj našim deťom, ktore to vidia, ze o sa vzajomne o seba starame a pomahame si.
@mima4 napísala si to krásne, ja s mojím otcom žijem, je to úžasný človek a som rada, že mu takouto formou môžem vrátiť to nádherné detstvo, ktoré som mala, celoživotnú oporu a lásku. Ale poznám starších ľudí, ktorí majú jedinú náplň života - znepríjemňovať svojmu okoliu život a spolužitie s nimi je utrpením. Nedajú sa hádzať ani všetci mladí, ani všetci dôchodcovia do jedného vreca. Ale súhlasím s tebou, že konzumný spôsob života často vytláča z neho to krásne - vzťahy v rodine.
@timea7 nemyslela som to ako vtip, myslela som to uplne vazne, lebo je to tak ako som napisala
prace niet takze neviem do akej prace mam ist, cely stat je rozkradnuty, bohati sa maju dobre, bohatsi este lepsie a ostatni zivoria, coskoro to tu bude ako v Rusku - bude maximalna chudoba verzus maximalne bohatstvo, stredna vrstva nebude
nemusis mi vysvetlovat system dochodkov, ani ako kto zije, pretoze tiez mam mamu a otec mi uz zomrel, ale dakujem ze si si dala namahu
ja som to myslela hlavne tak, ze mladym tento stat nedava nic, ziadne zlavy, prispevky, okrem prispevku pri narodeni dietata, ktory sa minie ako cerstve rozky...tot vsjo, hawk dohovorila som
@alchemilkazltozelena neviem prečo vidíš všetko tak negatívne, možno máš práve za sebou nejakú negatívnu skúsenosť. O nezamestnanosti viem, tiež sme v rodine zažili a viacnásobne, no ja som toho názoru, že ak mladý človek chce, prácu si nájde, ak si ju našiel päťdesiatnik. Našiel, lebo chcel. Nie síce hneď takú, ktorá by úplne vyhovovala, ale neskôr aj takú. Mladý človek má možnosť vycestovať a zarobiť si vonku, čo dôchodca nemal a nemá. Inak neviem, prečo očakávaš, že sa o teba a tvoje dieťa postará štát, prečo očakávaš nejaké príspevky. Mať dieťa je nesmierne vážne rozhodnutie, treba ho zvážiť do všetkých dôsledkov. Treba myslieť aj na to, že mať dieťa znamená obrovský a celoživotný nápor na peňaženku. Máš drobčeka, to sa dá zvládnuť v pohode, môžeš nakúpiť veci na bazári, ale keď pôjde do školy, bude potrebovať stále viac a viac, o strednej a vysokej škole ani nehovorím, tak to bude oveľa zložitejšie, aj keď budete pracovať obaja. Mladým ľuďom nič nebráni mať nejakú finančnú rezervu, kým sa pre dieťa rozhodnú. Kto chce hľadá dôvody, kto chce hľadá spôsoby.
baby, viete co je zaujimave? Ze dnes kopec zien za kazdu cenu sa snazi byt s detmi doma x rokov, nosit ich do zblbnutia na rukach, ci v satkach, kojit pomaly do maturity...spat s nimi v manzelskej posteli atd.... aby neviem aki ludia boli z nich..... ale pritom my dospeli jedinci ukazujeme vlastnym prikladom, ako treba zit, fugnovat v rodine, vazit si ostatných, vediet byt emaptickými voči slabsím.... a toto je nám cudzie... sme schopní kalkulovať staremu človeku benzin k lekarovi... a prave aj ten maly človiečik pozorne sleduje sled udalosti v rodine, vztahy, ake hodnoty tam prevladaju... a moze byť nosený aj do 10tych rokov, keď členovia rodiny funguju horsie ako cudzí ludia....
@sardinka335 s tym vysvetlovanim... 😀 tiez som babke vysvetlovala x krat jednu vec, lebo potrebovala specialne lieky... az som sa to naucila naspamat... ale videla som aku doveru mala vo mna...pred par dnami sme ju pochovali ☹
@alchemilkazltozelena
a čo ti ma davať štat?
ty chces byt zavisla od statu a jeho davok?
štat by mal iba vytvarat vhodne prostredie na podnikanie, zvysovanie konkurencieschopnosti tohto statu... a nie zvysovat davky... a vytvarat prostredie plne sociálnych pripadov...
Už len z pohľadu taktu a váženia si druhých by som je hneď po tomto "incidente" sama ponúkla úhradu. Či by ju odmietla, alebo nie je niečo úplne iné. Ktovie, ako to bolo celé. Či babka aj nevedela, prečo si to pýta. Neviem, aké máš dieťa. Ale v dnešnej dobe sú niektoré deti a aj ich maminy ako keby deti boli pupkom sveta. Môžu všetko a v puberte potom rodičia plačú, že si s nimi nevedia rady. Prepáč, ak to tak nie je. Ale bohužiaľ, vidím to okolo seba.
@takitka nerozumiem. Si jej jedina vnucka. Vies co by som ja dala.zato keby som mohla svoju odviezt do kostola, k lekarovi????? Este teraz ma hryzie svedomie, aka som bola vzdy, ze aaaach zase k lekarovi a to sa mi vzdy ospravedlnovala, ze ma zdrzuje. Ked si jedina vnucka, tak ak ma.peniaze, tak ich zdedite dofrasa vy. Normalne sa mi zdvihol tlak. Tvoja babka si doma okuliare moze nechavat kde chce. Ty mas davat pozor na dieta. A ja by som sa automaticky opytala kolko jej mame dat za tienokuliare. Hanbila by som sa na vasom mieste ako pes. A manzel.asi zaraba, ty mas rp. Ona dochkdok a vy vyhliadku dedenia a este sa rozculujes kvoli 37 eur, skodu ste sposobili vy, tak nechapem. Akoze automatika, babka si zaplati nove???? Brrr a este sa rozculujete? Pri dedicskom by ste sa asi az tak nerozculoval 😢 ze vas stoji benzin do kostola vela, fuj, ked mate auto, asi netriete biedu a 37 vas nezabije. Inak radim vam, zduvajte sa teraz a dedicstvo skonci mozno u ursulinkach ,
;-D hahahah
@mima4 a ešte niečo v nadväznosti na tvoj príspevok. Toto decko, ktoré si matka vypiplala, venovala mu najlepšie roky života, obetovala zdravie, často vzťahy, manželstvo, ti o 30 rokov povie, že ti nebude robiť slúžku. že pomôcť s odvozom k lekárovi či do obchodu je predsa platená služba a ako si to mama predstavuješ? Nebudeme jej predsa robiť taxíka, že @takitka ? Nebolo by náhodou správne vracať rodičom tú starostlivosť, ktorou nás zahrnuli? Trápili sa s nami od malička, strašne trpeli pri kojení, prešli obdobie vzdoru, ešte horšie obdobie - pubertu, prebaľovali nás, bdeli, bdeli, 100% finančne podporovali, vozili do škôlky, školy, k doktorovi, atď. A robili to bez výnimky v mnohonásobne horších podmienkach, ako je to vy súčasnosti.
A čo spraví také decko o x rokov? odkopne matku, že ju predsa nebude opatrovať. A robiť jej taxikára či slúžku. O prebaľovaní, kŕmení, bdení, full servise ani nehovoriac. To sú fakt výnimočné prípady, ktoré to robia. A ak majú náhodou deti/vnúčatá prispieť na penzión, to je frflania a dohadovania. Ale peniaze ušetrené rodičmi/starými rodičmi sú vždy vítané, dokonca žiadané. O tie sa idú potomkovia potrhať...
@klementinnka vyborna odpoved! suhlasim...
@worker_falcon normalne je cloveku do placu nad niektorymi ludmi... akurat teraz som išla po dlhsom case okolo bytu tej mojej a plakala a plakala a plakala som, celu cestu domov. Nemozem ja tade chodit. Taku lasku aku mne a mojim detom.davala, taku uz nikdy nepocitim a to.boliiii, aj ked som uz stara koza, tak by som sa opat pritula k nej pod deku....
@takitka a inak tvoj muz musi byt tiez riadne vykyblovany. Ze sa rozculoval, mna by zdrba....ze co robim cirkus, ci sa nehanbim a isiel by sam vycalovat babke peniaze za nasim synom rozbite okuliare...
Nechápem prečo si tu polovica ludí myslí že babky / prababky sú v neviem akom balíku.
Za svoje dieťa má človek zodpovedať.
@maminkynafazulka podobnu babku mam aj ja....ale mam aj pekne vypocitavu sesternicu...ta raz povedala ze hadam nebude chodit pomahat babke zadarmo, ze ked tam ma chkdit chce pozemok na stavbu domu a mily stary rodicia pre pokoj v rodine lebo vsak v dnesnej dobe sa maju mladibtak zle cast pozemku prepisali lebo sesternica raz za tyzden donesie nakup kt. Si babka zaplati a da aj na benzin...a este sa aj cuduje ze my ostatne vnucata tam nechceme chodit...pritom tato sesternica aj spolu s 2 dalsimi surodencami tam boli vzdy cele prazdniny vareni peceni lebo rodicia chodili do prace a ostatne vnucata potom uz na prazdniny nemohlj lebo to by uz bolo na babku moc.....ale tak uz sme si zvykli ze v nasej rodine sa nemeria rovnakym metrom......
Dduha babka ina kapitola ta by nam dala aj posledne....este aj jablko by booa rozdelika aby sa vsetkym uslo rovnskym dielom....
Ale to je uz trochu off topic
A pre zakladatelku, ak sa ta to moc dotklo tak s malym na navstevu nechod nech pride babka k vam...a ked si babka dojde s blockom po peniaze ty jej tiez nabuduce predloz blocek o odvoze
@magmolatus ja zase neviem preco si ma niekto automaticky mysliet,ze kazda babka je mila,laskava a obetava.moja babka bola riadna mrcha,dedka aj celu rodinu sikanovala.mamu ked otehotnela vyhodila z domu.cely zivob bola neskutocne sebecka,zakerna,ohovaracska a lakoma.a ano,bola v baliku,nie vsak vdaka sebe,ale dedkovi.napriek vsetkemu sme jej pomahali,starali sa,opatrovali.ale radi sme ju nemali.nie je babka ako babka,zase nerobme vo vsetkych milujuce dobre starenky,co sa idu rozdat.
Nebudem polemizovat, ze ktora strana ma pravdu, len chcem napisat, ze 37eur nie je taka suma, aby bola jablkom svaru medzi Vami. Mne pred dvoma tyzdnami z nicoho nic umrela stara mama(dnes by mala dokonca narodeniny) a aj ked nebola vzdy idealna, teraz mi je to vsetko luto, kolko pocitov krivdy som k nej niekedy prechovavala. Takze si treba vazit chvile, ked tu ten clovek je a mavnut rukou nad takymito vecami.
@mircalla Nevravim že každa je dobrá, ale nemam rad typy ludi, ktorý si myslia že každý dochodca je milionár. Moja babka je už pár rokov sama, dochodok má nič extra a býva v rodinnom dome. A réžie má ako každý iný.
To že sú rodičia / starý rodičia aj taký alebo taký, ja netvrdím opak.
Len vravím, že ak moje dieťa čosi zničí je to moja chyba a nie toho u koho som na navšteve.
Ako chápem aj ju, aj mi mame male dieťa a ked chýba druhý príjem nie je to bohvie čo.
Ak mám dieťa, chcel som dieťa musím sa starať a aj niesť "následky" za jeho činy.

@beatrice1607 napísané velmi krásne...palec hore