Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?
Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť
@drahomirrra jaaaj ti nejdem pisat za kolko mam smaltovanu rohovu vanu :DD a bterie k nej .. :DDD to by nenasetrili za rok :DD
@cecilia29 a my sme davali za tento holodom a len dvojdom 239 tisic malicka zahrada, ale staci 120 dom, je to na zapade, takto sa pohybuju ceny momentalne, zariadenie zatial 50 000 - myslim aj podlahy, dvere, kuchyna, kupelna, zaluzie vonkajsie, postele, svetla, predsien - skrina, vešiaky, posuvne dvere, kniznica, aj pracka, susicka, a spotrebice do kuchyne.. velka skrina na chodbe, tam mame vsetci veci lebo je dlha, klima, lebo bez tej by sa tu zit nedalo v lete, toto leto von 38 stupnov 😬... a to teda sme nekupovali predrazene veci.
@simca06022011 Tie ceny su donebavolajuce. Akoze, ja som len za podlahu dala 39€/m2. Mne je vlastne autorky luto.
Dvaja mladucki ludia, co sa dali nabulikat starsej generacii, kde sa stavali barabizne, co je ich teraz plny bazos, lebo sa to neda uplatit. Mali vydrzat, dosetrit na zaklad hypo nieco, zobrst hypo a postavit 100-120m bungalov, mohli byt v uplne inej situacii.
Aj do mna moj tatko, stara skola hucal, ze pivnica je zaklad. No nie, v 2024 uz davno nie je. Pivnice vyjdu od 10000 vyssie. A nakolko neplanujeme styri deti, a mam v dome spajzu a obrovsku kuchynu, technicku miestnost a garazisko, na kieho mi je pivnica napriklad? Na tych 15 poharov uhoriek co zavarim pre 3 ludi?
@drahomirrra na pavúky 😉.
@drahomirrra Mne jej tiež bolo aj trocha ľúto, ale tak zase vek a skúsenosť už teraz fakt majú na to, aby teda zišli z kratšej cesty, ale oni nepôjdu, vidno to z posledých príspevkov, im akoby aj vyhovovalo takto byť, lebo sa kryjú tým, že to nie my, to rodičia. Zahraničie nie, predať nie, len silou mocou to tlačiť do ďalších peňazí od rodiny. Tie písania o veľkom dome, lebo rodina, lebo deti, lebo pre starýh rodičov sú úplne mimo. Oni ani nechcú vedieť detaily, čo, koľko, komu dlžíme, koľko to bude stáť, koľko to vlastne stálo. Sú snom každého staviteľa, najmä tých odrbávačov.
@drahomirrra my sme napr pivnicu dostavovali.. :DD a aj vela domov, proste mame to vsetci radi... jedna domacnost tam ma hernu, dalsia tam ma fitko, my mame ale samostatnu pivnicu riadnu vapencovu na vino a zeleninu a tak.. to je fakt o prioritach.. rovnako tak napr. spajza.. vela ludi si mysli, ze netreba, ini ze treba.. len v prvom rade, to ten PAR musi chciet, a musi to mat. Niekomu sa zide, inemu nie.. mne napr. mamu presviedcala architektka, ze si nema robit spajzu v kuchyni.. ze to dnes v modernej dobe sa nerobi.. ako mama by sa zblaznila, som jej povedala, nech jej nesibe a tu spajzu si spravi (zena co si zavara, ma kopec veci nielen potravinovych, co proste niekde musi uskladnit v kuchyni :DD)
A aj na pozemku zalezi.. u nas je to napr. u niektorych lahke, pretoze ja konkretne nie, ale ostani su vsetci v kopci.. tym padom to si pivnicu pyta a ani to nejde nad extra rozpocet domu, proste tak ci tak tam budu bud dve tri parkovacie miesta = ciez oooobrovska garaz alebo to podelia na pivnica, garaz..
Tu neviem co sa deje, ale je to vela, ked na to nemaju a nechcu to.. pre mna to, ze raz mozo pride ku nam byvat rodic = je velmi malo. Vsak raz odidu deti a aj tak mi ostanu volne izby... a my sme nakoniec na takyto dom traja.. a to je ako tu uz niekto pisal = upratovanie, prerabanie, opravoanie = dokola.. nestiha sa vnutri, ale na jar sa vaic menej musi zacat von.. a dookola.
ja napr poviem, ze my sme mali rozpocet, ale podla mna takymto stylom ako autorkin muz, rozhajdakal penaize ten moj.. ja mam podlahu z Jura kamena /tj tak 50eur/m2 + raz tolko praca, masivne podlahy drevene s lepenim.. tiez riadna suma to bola/ lebo on to musi mat.. od svojich rodinnych spickovych zarucenych stolarov on musi mat dvere, ocko povedal = takmame dvere, 3x drahsie ako bezne kupitelne v obchode... (myslim izbove.. a vezmi si ze ich mam 10?...), citil sa ako velky pan, ked kupoval vane, baterie.. co mu nacenili dobre bolo, super, ruka hore,nech ma vsetko hitech spickove :DD a takto mozem pisat zoznam donekonecna, kym som to nestopla a vsetko nezablokovala... a ked som to v dome zrusila, tak zacali projekty jeho vonku, pivnica, kuchyna, toto a hento.. a tie penaize idu ako na beziacom pase, lebo to si ani neuvedomi ked nerata, kolko minul.. ze tam matros tolko, tam take klince, treba novu pilu, nove kladivo... tam hento , tamto.. cesta, a natankovat... mojmu keby som dala milion tak to rozhajdaka, nevie kde a nic nemam dokoncene. To treba strazit. AKo oko v hlave..
@simca06022011 no pravda...
@drahomirrra presne tak, my tiež nemáme pivnice, ale moja mama tiež do nás hucala, že dom bez pivnice to ako budeme a vôbec nám nechýba teda
tak pises ze je tam velky pozemok. na kereho oneho ste dokupovali? kto na nom bude robit. vies co je to udrzba velkeho pozemku? ved len aj keby trava bola je to robota od nevidim do nevidim. ked budu rodicia stari ale este stale zit vo svojom bude treba chodit pomahat aj im. upratat, zahradu obriadit ako to budete stihat?
zlato ty ale nemozes mat pripad viacerych deti. ked by si mala dalsie deti nemohla by si s nimi byt doma na materskej a rodicaku. tvoj muz nebude asi zarabat 10 000 mesacne aby splatil dlhy, zarobil na dokoncenie a uzivil teba s dalsimi tomi krkmi. chapes to?
chapes ze decka stoja kopec penazi? to ich vazne nepustis na skolske akcie? to vazne nepojdete nikdy na dovolenku? vylety?
ty si vazne myslis ze deti budu chciet byvat s vami v hentej diere? predpokladam ze prve co budu moc vypadnu z domu do sveta.
vy budete do konca zivota zivorit za baraiznu. a modli sa aby sa nedajboh nic nestalo. prirodne zivly, katastrofy, povodne, poziar, zemetrasenie, choroby ,invalidita smrt partnera .... hocico. ved ak by sa nedajboze nieco stalo tebe to zmietne cely zivot.
to je naozaj neuveritelne ako uvazujete. uprimne ja byt v tejto sracke asi si to rovno hodim prip redstave aky zufaly zivot ma caka.
@44janica44 ja som tiez bytovkovy. Obrovska uspora casu, energie. Rano ci poobede. A financii.
Ziadne taxikarcenie. Spoluziaci deti z okolitych dedin .. po skole sa este niekde prechadzaju, alebo idu do nakupneho centra casto .. a tam cakaju na rodicov.
alebo po kamaratoch.
Rano ked vstavame o 7:00 ... tiez potesi, ze nebolo treba skor...
Par razy sme mali take myslienky, .. ze ci nechceme radsej dom (po predani bytu + uspory .. asi by ani uver nemusel byt) ... ale uplne staci ze ideme niekoho pozriet 15km od mesta, a hned je po napadoch 🙂 .. Ze toto, absolvovat denne, rano, aj poobede .. kazdy den ? A nebodaj ked snezi, prsi, ... niekde sa auta tukli ...
Pripadne mnohi co su v tych domoch,
sa im romantika rozplynula .. to clovek pocuva len "nemame cas, nestihame" .. a krasny altanok a gril pouziju 2x do roka ..
Casto aj taka konstelacia, ze chlap sa tesi na vikend - ze bude mat cas, a bude robit okolo domu. A zena: "nikam nechodime, podme aspon cez vikend niekde" :D
Nie kazdy samozrejme, to beriem ... ale u nas takto = dom, dakujem, nie .. a to vravim, nemuseli by sme ani cent splacat.
Samozrejme, velmi dolezite je aj, ze byvame v malej komornej bytovke s dobrymi susedmi, v takej stvrti co je skoro ako dedina. Keby som v masovom panelaku obsypanom autami, asi by som zase inak hovoril
@beronsche
@drahomirrra ja som len písala na komentar kde ich to vyšlo za 300000pred 7 rokmi. To je až moc, lebo to bolo pred zvýšením. Teraz je to samozrejme 3x tolko
@sasa1310 no ale uz ani byty nie su lacnejsie nez domy.Jedine zeby fakt ze garzonka alebo jednoizbak
@drahomirrra poznám veľa ľudí, ktorí pivnice dorábali. Za mňa je pivnica super.
@pipimonterova Tak zase ako kde, nemám až taký veľký prehľad. Ale pochybujem, že v meste u nás by som kúpila hocikde dom za takú cenu, ako byt. Dokonca ani pri meste. Jedine potom o dosť ďalej, ale tam treba počítať na rodinu s dvomi autami a dochádzkou každý deň, čo ide aj do času, alebo ešte ako alternatíva za hranicami, ale tam už išlo tiež hore, plus to nevykryješ hypotékou (lebo ti ju nedajú) a opäť dochádzanie na aute, lebo tam ti nepôjde ako hromadná doprava od nás.
@aurora33 Ale ved jasne, to uz je o rodine, ci chovaju, pestuju, zavaraju… my konkretne nie. Ja ale nemyslim pivnicu typu zemiakova, vinna, ale normalne pod domom, ze proste podpivniceny dom v celej jeho velkosti.
@simca06022011 Spajzu som chcela aj ja, ale podpivniceny dom nie. Jasko, ze vela zalezi od polohy, kde dom stoji, v nejakom kopci nemas ani poriadne na vyber, len piloty do zeme, alebo pivnicu. To je o milione premennych.
Ja by som to predala, stresy a nervy znicia aj zdravie. Skuste ísť do predaja ak sa da, priznat si chybu nie je nič hrozné,ale zivot a zdravie máte len jedno. Snáď sa najde niekto,kto to kupi,drzim palce.
@romino ale existujú aj väčšie dediny s plnou vybavenosťou. A home offisy. Žiadne taxikarčenie do mesta.
Takze ako som pisala na zaciatku diskusie.... a na 27 strane sa to tak nejak potvrdzuje... ze toto cele zahuci do bankrotu.
@drahomirrra ved ano rozumiem, my tiež nechovame, veľmi nezavarame, ale sme dosť akčná rodina tak tam mame všetko: bicykle, korčule, lyže, kosačku, kotlík na gulas…..ja som vďačná že mame podpivničeny dom.
@h2 my žiaľ pivnice nemáme urobili sme veľkú chybu a veru chýbajú nám pretože by sme tam tie bicykle vložili 😅😅
@timea301196 stačí postaviť dajaky prístrešok a môžeš dať tam, nemusíš mať kvôli tomu pivnicu
@timea301196 Nie je pivnica, ako pivnica, do tej našej sa ide po dosť úzkych zahnutých schodoch, takže si to neviem predstaviť. Ale my máme za domom "šopu", na úrovni terénu, takže bicykle, kosačku, fúrik, všetko záhradné náčinie a spotrebiče máme tam.
@zltalienka A ešte každu nedelu rano budiček lebo cela bytovka klepe rezne 🙂nad tebou hluk pod tebou hluk v kuse vytah vrieskajuci ožraty susedia a ešte ked nahodou nejaky drogovy dealer v bytovke pochybne individua k nemu chodia každy piatok a vikend ziapajuca mladež pod balkonom to radšej budem počuvat 5krat rozhlas a v sobotu cirkular a kosačku 😉

@cecilia29 ale ja hovorim o novostavbe, za 55 000 postavit dom a aj ho do obytneho stavu 160m? Tazko.