icon

Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?

2. dec 2024

Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť

sapa20
2. dec 2024

Predať, vyplatiť podlžnosti a z ostatku ísť späť do podnájmu

simca06022011
2. dec 2024

Financneho poradcu, spisat tie pozicky.. to kolko toho preboha mate??? u znamych, u bank.. ten nech to da dokopy a navrhne riesenie.
Podla mna velke oci ste mali. CO vam realne chyba na dome, co riesite? ako ste to mali narozpoctovane, ked TOLKO poziciek mate a nevychadza? a nemate hotove nic? Tak kolko uz je spravene %...
ANO stavba domu, pokym nie je od niekohona komplet je dlha.. moji rodicia stavali 4roky a to mali dostatok financii... ano stale sa cakalo, lebo nechceli objednat vsteko naraz, stale vyckavali, raz ten mal prist raz onen.. 2 roky byvaju len, ale este aj tak dorabali tento rok veci. Cize bud sa zmierit s tym, ze nestavata, stavbu zastavit, posplacat z poziciek co sa da = zit u svokrovcov. A potom zacat prerabat (a najst si cas), dosetrit. Alebo to predat.
Nic ine vam neostava. Ale ked pises ze vela mate napozicivane a dlho budete splacat = tak celkom nechapem, ako ste fakt rozpocet riesili. Stavba domu nie je pre niekoho s nizkym prijmom a bez dostatu financii

tana85
2. dec 2024

@martul presne, financna gramotnost je v tomto konkretnom pripade na velmi nizkej urovni, nie len u nej, ale aj u rodiny, co im pozicala lebo tento nezmysel nepriamo odobrili

majcu
2. dec 2024

@autorka
Ak predaj domu pokryje vyplatenie poziciek je to ta lepsia varianta. Predat, vsetko vyplatit a zacat odznova. Ak v banke budete mat vyplatene pozicky, hypo aj ked skromnejsiu vam daju ak mate obaja prijem. Ist do bytu tolko izboveho ktory budete vediet splacat, neviem kolko obaja zarabate ale aspon na dvojibak to hadam bude. Uskromnit sa. Zabudnut akutalne na vymozenosti ako su restiky, znackove handry a pod. Aspon zo zaciatku kym si nespravite rezervu. Z dvoch platov to casom ist musi

dharmasanata
2. dec 2024

Muž nech ide makať do zahraničia, najlepšie by bolo obaja, neviem ako staré máte dieťa či by dočasne ostalo o starých rodičov. Viem že to nieje ideálne ale keď ste v sračkach treba niečo obetovať.

tramtada31
2. dec 2024

S týmto sa stretne veľa ludi, aj my, vojna na Ukrajine, covid a ceny materiálov vystrelili do nebeských výšin a nejaký výkaz výmer je zbytočný, lebo sa to dokaze pretiahnút o 30-50% bagetu. Zamrazte stavbu a racionálne sa na to pozrite. Nič neusetrite, tak je blbosť si požičiavať od znamych, ani vám nepožícajú. Aj môj Muž sa spieral, nechcel dom predat, teraz uz mám povolenie, musel do tohto rozhodnutia dozriet, tak ho idem na jar streliť. My mame vyhodu, že mame uz kde byvat, aj sa nám zmenila situácia a do domu z logistických dovodov nechceme ist a za tie peniaze si chceme kúpiť vedlajsi byt, takze budeme mat plochu ako má rodinný dom a ešte nám aj niečo zostane. Netreba veci lámať cez koleno

tana85
2. dec 2024

toto vas moze dostat este do takych existencnych problemov, ze uz teraz je trochu neskoro si na to vazne s muzom sadnut a spocitat. len z toho, co pises sa mi zda, ze na dom nemate peniaze. treba si to priznat. zaraza ma, ze ste si neurobili ziaden financny plan, mozno si precitat aj nejake diskusie o stavbe domu - to by ste sa dozvedeli, ze sa vam deju celkom bezne veci - sklz je normalny, ze dom sa pocas stavby predrazi kludne 20-30%, na majstrov sa caka takmer vzdy...ze manzel nechce o predaji ani pocut? a takyto zivot sa mu paci, z ruky do huby, na dlh a koniec v nedohladne? lebo ak uz ste s financiami uplne na nule a nemate ani len kurenie a podlahy, tak neviem ci caka, ze mu padne z neba alebo vyhra v lote...rady si dostala, tu situaciu nezavidim, ale da sa to este zvratit

ma77
2. dec 2024

@januska12323 Akože fakt cely život žit v podnajme platit niečo čo nikdy nebude moje ? Nič nezanechat za sebou detom napr... bat sa že majitel si zmysli že ide predat byt a ja skončim na ulici nie toto nikdy radšej budem splacat hypo hocičo ale je to moje a necham niečo aj detom

lienka.7
2. dec 2024

@martul podststne je, že oni ten dom predať ani nechcú. Lebo už veľa do toho dali a nebudú mať nič. V ich "rozmyslani". To, ze nula je lepšia ako dlhý takímto ľuďom jednoducho nevysvetlis....

zuzubb007
2. dec 2024

Dať si navýšiť príjem v práci, odvody si zaplatí muž, a po troch mesiacoch môže mať na paske čo chce nikoho už potom príjem nezaujíma, stačia tri mesiace a úver schválený aký chcete

sasa1310
2. dec 2024

@zuzubb007 ale no. Určite úver taký aký chcú…. Kde dostaneš úver aký chces? Nedostaneš náhodou taký na aký máš v prvom rade príjem?

autor
2. dec 2024

Muž zarobí 1400 v čistom a ja 900. Niekedy si privyrobime keď sa dá aj na brigádach. Každopádne sme sa dostali do stavu, kedy na splácanie pôžičiek ide aj celá ružová výplata. Rodina niekedy mávne rukou, že môžeme mesiac vynechať a pošleme nabudúce, ale neodpustia nám nič, pochopiteľne. Predajom by sme si fakt nepomohli, ťažko povedať za koľko by to niekto kúpil vôbec

kavasmliekom
2. dec 2024

@ma77 celý život nie, ale raz keď nemám na to, aby som mala vlastne, tak silou mocou nebudem robiť aj deťom dlhy, lebo načo im bude holodom, ktiry nikdy nedám dokopy, keď aj tak budú musieť najprv zdediť vsetky dlhy?
Oni sa z toho už nedostanú, lebo predať nechcú, úver im nedajú, a splácať nezvládajú. Tam bude niečo iné, nie ze manžel má nízky príjem. Úver nedajú len z dôvodu exekúcie. V ich prípade, keď im dali spotrebak, kde je úrok 5x vyšší plus nejaké iné pôžičky, úver by im dali. Oni sú v registri neplatičov.

kavasmliekom
2. dec 2024

Máte 2300e a nedajú van úver? Koľko stal dom?

rozculena
2. dec 2024

nemáte z čoho platiť,ale predať nechcete.Tak akú rada čakáš?

pieksamaki
2. dec 2024

My sme nikdy nemali väčšiu splátku ako 800 eur....a to sme mali naraz dve hypoteky....treba dosiahnuť zníženie pod 1000 eur.....

luccija
2. dec 2024

Koľko reálne potrebujete, aby ste mohli bývať v teple v jednej izbe a kuchyni?

lenkakravcova
2. dec 2024

Ak má hrubá stavba hodnotu 50.000€, pozemok 50.000€ tak predáte za 100.000€.
50,000€ ste si napr požičali, 50tis vám ostane. Predsa si písala že dali ste aj svoje, aj od rodičov. Tak nemôžete byť na nule. Musíte po predaji byť v pluse.

slniecko5
2. dec 2024

Jeminecku, dievča zlate.
Ste v polovici výdavkov aktuálne, keď vám nedajú normálnu hypo, tak ozaj predať jedine.

simca06022011
2. dec 2024

tak ste urobili niekde velku chybu.. ja mam splatbu 750EUR a dom 200tisicovy... takze zvazte poradcu, niekoho kto vam to da vsetko dokopy, alebo sa na to vykaslite, predajte a setrite. Teraz keby sme tolko mali, bolo by to viac eur... mozno aj 1000EUR ale urcite nie 1400
Tak kolko eur ste teda minuly dokopy, mate predstavu-... ?? uplne vsetko vsetko islo na stavbu? ci pominali sa peniaze mimo?

majcu
2. dec 2024

@autorka
Tie platy nie su najhorsie. Predajom by ste si mega pomohli, to sa mylis ze nie. Vyplatili by ste si dlhy, takto sa budete len placat v minusoch a dlhoch. Lebo takto mate nepouzitelny dom na x mesiacov/rokov a dlhy ktore budu len rast.Nedajboh ze jeden z Vas ochorie a ostane na PN alebo dostane vypoved.

ma77
2. dec 2024

@kavasmliekom Však cely život nie ale kolko 10rokov 20rokov cela 1 vyplata na najom a dalej čo ? ved najmy su neskutočne drahe a nikdy to nebude moje nemôžem si prerobit podla svojich predstav navyše ludom s malymi detmi nechcu prenajimat tak aspon predam ten holodom a najom nepredam

kavasmliekom
2. dec 2024

@ma77 no tak to píš jej, ja som si vedomá toho, že radšej budem platiť svoje za tu cenu, ale musím na to mať. Oni sú zjavne zadlzeni, alebo v uverovom registri, keď im z toho platu úver nedajú.
Bolo by im lepšie, keby to mohli spojiť do jedného úveru, ale píše, že im úver nedali.

zuzubb007
2. dec 2024

@sasa1310 však podľa toho aký príjem si spraví za posledné tri mesiace taký vysoký dostane úver logicky, treba len počítať

martul
2. dec 2024

@kavasmliekom pretože to nemajú oficiálne. Sama autorka napísala, že na páske majú menej.

autor
2. dec 2024

Úprimne ja nemám prehľad že koľko nás to doteraz stalo, možno tak 130 000 hrubým odhadom. Moji rodičia dali 20 000, manželovi 15 000, rôzne pôžičky dokopy asi 40 000, pôžičky od rodiny tiež tak cca, aj od rodičov potom ešte. Od viacerých členov, ktorým zas tie peniaze až tak teraz nechýbajú, a neplatime aspoň úroky za to. Bola to forma pomoci od nich. Nerátali sme s tým, že muž bude musieť zmeniť prácu, že rodina nepomôže so stavbou tak ako hovorila, že materiál pôjde hore. Kopa ďalších problémov bola ešte s tým .

kavasmliekom
2. dec 2024

@martul už nie, už ma vsrzko na páske, ma novu prácu. Písala.

simca06022011
2. dec 2024

no riadne ste sa obabrali.

kavasmliekom
2. dec 2024

A máte aj exekúcie, či prečo vám nedajú úver?

beronsche
2. dec 2024

Autorka - koľko má muž na paske? Minimálku?
Ako to, že vám nedajú hypo? Veď môžete ručiť rozostavanou stavbou..
To koľko máte spotrebný úver? Nejaké exekúcie?
Koľko dlhujete rodine?
Ten dom je na blbom mieste panubohu za chrbtom, však? Že sa bojíš, že to ani nepredáš.. v akom je vlastne stave? Múry+ strecha? Holodom?

Podľa mňa iná cesta ako predať to, nie je.. darmo muž nechce, to len odkladáte nevyhnutné..
Ak aj nevyrovnate všetky dlhy, čo iste nezvládnete, kúpte si aspoň 2i byt, že máte kde bývať a pokračujte v splácaní dlhov.
Ale rátaj, že z tohto pruseru sa žiaľ tak skoro nedostanete...