icon

Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?

2. dec 2024

Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť

deborahzelenkava
2. dec 2024

Autorka, co ma znamenat tvoja poznamka o tom, ze rodina vam neodpusti dlzoby? Vidim ze do predaja sa ti nechce. Takze co cakas? Ze budete drankat este trosku penazi, omeskate sa este viac u rodiny a oni vam odpustia dlh a vam zostane dom? Alebo ako si to predstavujes vlastne?

simca06022011
2. dec 2024

nedala by som vam hotovost na vykrytie nicoho, ked neviete co co stoji. To potom ani neviete jednat, ani dohadovat, ani dopyt na pracu pytat. Nemate predstavu o nicom. Ja vime, ze potrebujem urobit balkony, fasadu nanovo, dorobit nabytok a +-1000EUR viem kolko mi treba. A to som daaavno neprerabala.
vies ono j ekrasne, ze vam dali takym mladym pozemok a penaize, ale vam hlavne mali ukazat ako sa to robi. Pretoze takto isiel do nehnutelnoti moj chlap.. s kopou penazi a rozhajdakal to vsetko :DDD
normalne si treba sadnut s chlapo, rozpocet spravit, s rodicmi a vysvetlit im , ze proste na to nemate a nezvladate to. ze pojde chlap do zahranicia, alebo to predate, alebo sa musi nieco vymysliet. zariadenie este len bude palka, ale to viete roky fungovat aj s kadejakymi improvizovanymi zariadeniami...

maris5
2. dec 2024

Musite dokoncit tak, aby sa tam dalo fungovat. Lustre, ani dvere nepotrebujes. Ked na to pride, ani kuchynsku linku. Prestahovat sa, a muz skusi ist do zahranicia, aby lepsie zarobil a posplacali ste co hori a postupne dokoncite.
Dufam, ze na male prace ako obkladanie alebo pokladka podlahy by da uz otec nezdrahal prist pomoct.
Niekedy zivot prinesie aj zle casy, treba premysliet ako dalej, uskromnit sa a vyriesit to.

maryetta
2. dec 2024

Realne? Chyba vam cca 50 000.
Fakt spoliehat sa na siroku rodinu lebo im penize nechybaju. Na kamaratov lebo pridu pomoct. Kazdy ma co robit doma. Alebo su v zahranici. To uz nie je ako ked staval dom tvoj dedo 🙈🙈🙈 a tiez to nebolo za rok hotove.

mimixxxx
2. dec 2024

Už len kvôli deťom alebo manželstvu by som to predala a vyrovnala všetky dlhy. Potom by ste boli na nule a išli do podnájmu a potom si zobrali hypo na nejaký byt alebo už postavený radový dom, keď už o dome snívate, ale predtým by som to asi s nejakým finančným poradcom zhodnotila že akú výšku hypo si reálne môžte dovoliť. A od rodiny by som určite nič nechcela a ani nečakala.

evaachesa
2. dec 2024

Finančná gramotnosť je kde? Aj ste sa poradili s finančným poradcom napríklad? Asi nie, lebo ten by vám stavanie domu za takýchto podmienok určite vyhovoril. Keď raz nemám dostatok finančných prostriedkov, rezervu a dobrý príjem tak na stavanie domu ani nepomyslím! A ešte stavať bez hypotéky a na rôzne pôžičky? Veď to je čisté šialenstvo. Radím vám čo najrýchlejšie ten dom predať lebo z tohoto sa už nikdy nevyhrabete. Už pred 2 rokmi šli ceny za materiál dosť hore takže nechápem že sa teraz čudujete...čo ste boli slepí a hluchí?
Treba sa prikrývať takou perinou, na akú mame. 🤷

deborahzelenkava
2. dec 2024

@simca06022011 inak tiez ma toto prekvapuje. Nic nevie kolko stalo, kto kde ako. Ako sa takto da stavat dom? Ja mam prehlad este aj o tom, kedy naposedy som bola na nakupe v potravinach a kolko som platila. Pisem si do appky prave kvoli prehladu. Ako je mozne, ze sa niekto pusti do stavby a nema prehlad o nicom? Toto som este nevidela.

evelyn246246
2. dec 2024

.. podla toho co som si precitala tak jedine riesenie je aby manzel isiel robit do zahranicia kde zarobi viac ...to , ze rodicia nechcu je sice pekne ..ale ... ked to nepodchytite hned tak budete mat velky problem ..nebudete mat dom ..nebudete stacit splacat a pravdepodobne ani podnajom ...len trcat u svokrovcov...

simca06022011
2. dec 2024

@deborahzelenkava podla mna sa typicky, tie peniaze minuli inde. proste v ramci prevazky a vsetkeho.. idu prec. Inak maju 900eur k dobru, to s jednym dietatom, byvajuci doma u rodicov z toho s kludom vyziju mesiac podla mna. Tam je problem, ze co mali na stavbu = nemaju.

vela veci sa da kupit aj z druhej ruky, bazarovych, daruju ludia .. a to viem, u nas si bol v lete jeden chlap brat na zateplenie tu taku vatu do stien (neivem ako sa to vola) :DDD, predavala som obklady talianske za par eur na kuchynu, rovnako tak schodisko demonotovane, dokonca medene rury na kurenie :DD

sasa1310
2. dec 2024

@3petka nikde to nie je napísané. Nie každý chce bývať u rodičov alebo u svokrovcov. A keď nie sú financie, tak je šťastný aj v byte a nie takto zadĺžení až za uši všade kde sa pozrú, ale hlavne, že majú dom, v ktorom sa nedá bývať

janickacrazy
2. dec 2024

No problém je, že máte pôžičky na veľa miestach a snažíte sa všetky splácať naraz a tým pádom vám neostane skoro nič na ďalšiu stavbu. Treba nájsť finančného poradcu, požiadať o hypotéku tým, že vám tie pôžičky zrušia, vyplatia a budete platiť len hypotéku napríklad 600 eur mesačne a požičiate si napríklad 50 000 eur, ktoré vám treba na dokončenie domu. S rodinou sa dohodnúť, že pôžičky od nich budete splácať až po dokončení domu. Majú vás radi, snáď počkajú. My sme tiež stavali, od našich sme si tiež požičali, ale splácať sme im začali až po dokončení stavby domu, tak sme sa dohodli. Inak to u vás nepôjde.

karolinakr
2. dec 2024

celé zle
preíčtaj si všetke odpoved viac krat, dobre si premysli, napíš si rozpočet a zavolaj najradšej - -_experta na to
_finančneho poradcu
_v banke oslov niekoho
a špekulujte, ako by sa to dalo najlepšie
No tak v 25 rokoch by som asi tiež prd vedela o stavbe domu, ale musite sa na expertov obratiť, nie z brucha cifry hádzať a spraviť si nejaky finančny plan a ist makat do zahraničia
Ty si spominala -
1/rodičia nevedia, v akej ste sračke
2/do zahraničia ist nemôžete
3/hypoteku vam v banke nedaju

Tak treba sa ist modliť a čakať na zazrak, lebo ozaj neviem, za takychto podmienok, ako by sa z toho dalo vykorčulovať

sasa1310
2. dec 2024

vy ste totálne nezodpovední dvaja ľudia, večne odkázaní na druhých. Jedna strana dá pozemok, druhá (tvoji rodičia) peniaze, krstní požičajú peniaze, svokra vás u vás nechá bývať a vy chodíte na brigády, tak kto sa vám zasa stará o dieťa? Zasa len rodičia. Totálne nezodpovední ľudia ste. Spamätajte sa lebo zle dopadnete. žiadne pozemky od svokrovcov už nepýtajte a zakryte sa konečne takou perinou na akú máte. Nemáte na dostavanie domu, tak to predajte vyplaťtte dlhy a začnite od začiatku. Ty sa nehanbíš chodiť aj pred svojou rodinou? A čo sa divíš, že hustia do vás svokrovci, že kedy to bude. Však ste plno peňazí na to pobrali a aj tak bývate u nich. Úprimne, mňa by z vás drblo.
A to máš ešte nezhody s tvojimi rodičmi, že vám nepomôžu? to vážne sa na nich ešte hneváš?

herecka234
2. dec 2024

Podľa projektu sa zvyčajne dáva vypracovať položkový rozpočet aby mal človek predstavu koľko ho to bude cca stáť a vedel sa zariadiť ( záležitosť cca 500€)

karolinakr
2. dec 2024

Inak ano nech toto je príležitosť konečne sa postaviť na vlastné nohy a prebrať za svoje skutky zodpovednosť
Ste mladí, 26 a 27, ked sa to teraz nenaučíte tak nikdy, a budete celý život čakať, kto vam čo da a kto za vas bude riešiť a hasiť problémy
Síce ste kruto za to zaplatili a dopadli na tvrdú zem, ale každa chyba vas môže posunúť
Keby vam svokrovci dali teraz peniaze z pozemkov, podla mna je to veľká chyba, lebo nikdy sa zodpovednosti nenaučíte

karolinakr
2. dec 2024

A neverím úprimne po tomto, žeby ste dom za 50 000 dostavali, lebo naliať 130 000 do hrubej stavby, tak to už je až až0

lenkakravcova
2. dec 2024

Ako tak keď staviate 2 poschodový dom, tak to asi bude na 5-6 deti. Plánujete si zabezpečiť takú veľkú rodinu? Lebo ak chcete 1-2 deti, tak ste mali rátať trochu menej. To by ozaj bungalov s pivnicu stačil.
Tieto 2 poschodové domy sa dnes jedine opravujú (to čo už stojí) a aj to je finančne náročné.

jaroe
2. dec 2024

Pokiaľ sa vám nedá zobrať hypotéka, tak mi vychádza jedine tá práca v zahraničí. Svokrovcom vysvetliť, že srandičky typu '"čo povedia ľudia" v tejto situácii naozaj nie su namieste a že ďalšiu pomoc už od nich prijať určite nechcete (ak som správne pochopila, boli by zrejme schopní vám dať ďalšie peniaze z prípadného predaja pozemkov).

bosorkabb
2. dec 2024

Tak ale počkaj. Akože neviete koľko peňazí na dokončenie potrebujete? To sa takto nerobí.
Vy potrebujete finančný plán. Nie len na stavbu ale aj na splatenie poziciek.

sasa1310
2. dec 2024

@bosorkabb presne. Ja len dúfam, že aspoň vie, kde koľko dlží. Lebo už pochybujem aj o tom, že toto vie

silvike
2. dec 2024

Samozrejme ze predajom by ste si pomohli, lebo postavit, dokoncit a udrziavat dom je v konecnom dosledku ovela viac financne nakladnejsie ako kupit a udrziavat napr.3i byt. Takze urcite by ste to mali financne lepsie.

belllinka
2. dec 2024

Mozete byt radi, ze vam uz nikto ziadne peniaze nepozicia. Keby ste tam isli byvat, mali by ste na prevadzkove naklady takeho domiska? Kedze teraz mate ledva na splatenie poziciek? Plus si zober, ze asi budete potrebovat dalsie auto, kedze je to nejaky zapadakov bez obchodu, skoly, skolky. Cestovanie, benzin, servis aut 🤦‍♀️

letfenixa
2. dec 2024

@autorka a keď svokrovci povedia, že máte skočiť z lietadla bez padaku, aj to pôjdete?
Lebo jak malé deti. Svokrovci povedua, že dajú pozemok, tak staviame. Že nemôže muž ísť zarobiť do zahraničia, lebo (moje obľúbené) čo by ľudia povedali.
Na Kysuciach chodia generácie chlapov makať do zahraničia.

belllinka
2. dec 2024

Ešte by ma zaujímalo koľko mal ten pôvodný pozdmok, čo bol akože malý a nemohli na ňom stavať. Že či naozaj bolo nutné prikupovať ďalšie.

vikiki29
2. dec 2024

@karolinakr za 50 000 to nedokončia aj keby sa pototo… dvojposchodový dom za 50 000 tak akurát zariadia, kuchyňa, nábytok, kúpeľňa, batérie, svietidla, spotrebiče. oni neviem či majú vôbec kúrenie - to je pálka, sieťky, omietky, elektroinštalácia, podlahy, zateplenie, stropy… vonkajšia omietka nás na bungalov vyšla 2700 eur bez zateplenia. A potom bleskozvod, zábradlia… a parkovať a chodiť budú ešte 10 rokov po blate, lebo exteriér zhltne ďalších minimálne 20 000. Ja myslim, že im bude treba ešte dalších 130 000.

banalu
2. dec 2024

Dostala som sa tam kde ste do domu vrazili asi 130.000€, a este ani kurenie nemate 🤯
Potom, ze zarobite cca 2300€ a vacsinu davate na pozicky.
Ak chcete normalne zit, predajte tu obrovsku kotvu! Obrovsky dom, bude chciet obrovske mesacne vydavky, z coho zaplatite inkaso, ked nemate uz teraz peniaze...
Podla mna nehovoris celu pravdu.
Ste meskali so splatkami, lebo vam bolo trapne????
Mne by bolo trapne, ze mam pozicane kade tade po rodine a este aj ten pravidelne nesplacam 🤯
Predat dom - vyplatit vsetko co hori, vycistit si uverovu minulost, nasetrit na podnajom a zit v klude v podnajme, kym si nebudes moct dovolit kupit byt.
Kebyze si moje dieta, nedam ti uz ani €, nieto este kvoli tebe predavat pozemky 🤦‍♀️

sasa1310
2. dec 2024

@banalu môj ty boh. To som až teraz prečítala komu koľko cca dlžia. Im drbe

bosorkabb
2. dec 2024

@sasa1310 obávam sa že máš pravdu.

alenka58
2. dec 2024

ste ešte mladí, nech manžel ide do zahraničia ak si je istý že tam dobre zarobí, lebo takéto financovanie stavby ako ste zvolili to je ojedinelé a celé zlé

vreckovka2
2. dec 2024

Popremyslala by som, ako chcem zit. Nemate vela moznosti. Prakticky si tu vsetky mala spisane, ine nenajdes. Uz sa len zamysliet, ci dom stoji za existencne problemy. Ste v situacii, kedy by som sa na to co kto povie zvysoka vykaslala.