Návod na šťastné manželstvo
Ahojte žienky, často čítam rôzne diskusie tu na MK a je tu veľmi veľa manželských problémov. Ja však chcem obrátiť kartu a skúsiť tu vytvoriť niečo príjemnejšie. Žienky, som s manzelom tri roky, budeme mať onedlho dve dcérky a som veľmi šťastná. Často však premýšľam nad tým, či to takto bude "na furt ". Na nete nájdete množstvo návodov od rôznych odborníkov na šťastné manželstvo. Mňa však zaujímajú vaše konkrétne názory, skúsenosti, čo vy robíte preto, aby ste boli spokojné nielen vy, ale aj vaši manželia. Zaujímajú ma skôr názory tých, ktoré sú v manželstve alebo partnerstve viac rokov, napr.10 a viac, ale kľudne sa vyjadrite ktokoľvek chcete 😉 ďakujem za každý názor.
Ja teda také dlhé manželstvo ešte nemám, ešte len vzťah ale skladá sa z krásnych momentov... Dôležitá je podľa mňa kvalitná komunikácia na dennej báze, nie je nič lepšie ako povedať si s partnerom názory na rôzne témy (nie len klasika, čo mal v práci na obed a podobne), stále riešiť nejaké spoločné "projekty" či už ide o plánovanie spoločného víkendu, dovolenky, zariadenia do domu. Spoločné romantické aktivity - raňajky do postele, masáž, spoločná sprcha, vaňa, spoločné varenie, pozeranie filmov, doťahovanie si jeden druhého, udobrovanie po drobnej nezhode...
Najdôležitejšie je podľa mňa rešpektovať partnera, NIKDY ale naozaj NIKDY sa nezvrhnúť k nadávkam a podceňovaniu. Partner musí byť niekto, koho rešpektujeme a kto je v našich očiach "ten dokonalý".
Výberu samotného partnera venovať dostatok času a vybrať si niekoho naozaj kompatibilného, takého, s ktorým si vieme užívať život plnými dúškami a ktorý nás rozosmeje, podporí, objíme keď to potrebujeme, prekvapí keď to nečakáme. Ktorý sa chová ako ku princeznej ale zároveň nás nenudí.
Šťastný vzťah je taký, keď len samotná prítomnosť partnera je pre nás radostná a úprimne a rady trávime s ním čas 😵
@jolinka Ahoj, prečítala som všetky príspevky a až keď som si prečítala ten tvoj, tak som pochopila, že takto vyzerá láska 🙂....napísala si to veľmi pravdivo, od srdca 🙂, dokonca až tak, že všetko predtým mi prišlo veľmi strojené, akoby predsa len s malou "maskou" - tým samozrejme nechcem uraziť ani jednu z tu píšucich žienok - svetu mier 😉 .
@salamistka Presne ten istý pocit ako pri čítaní @jolinka 🙂 . Pravá, nefalšovaná, prirodzená ľudská láska, nie strojené kvetnaté výlevy, stokrát počuté frázy.
@hanka_april po rokoch vasen opadne, ale nastupi ucta a neskonale priatelstvo...A ako sa spieva v jednej piesni " Přátelství je nékdy víc nez laska..."
@natuska87 to patrilo mne ??? 😳
My sme s manželom 8 rokov , manželia 7 rokov a u mna je to také že ..niekedy svojho manžela milujem ako koňa, niekedy ho až tak nemilujem a niekedy ho radšej nevidím . Ale viem že viac kompatibilného muža k sebe by som asi nenašla, naučil sa kedy " držať hubu " a nedráždiť ma , vie čo mám rada a čo nie, okamžite odhadne moje obdobie PMS ...takže ak to spriemerujem tie obdobia -milujem ako kona , tolerujem a nechcem ho vidieť ) tak mi z toho vychádza taká pekná manželská láska. Na svojom manželovi si cením pracovitosť, štedrosť , lipnutie na rodine a deťoch , racionalitu a možno preto zvládam jeho bordelárstvo , nízku empatiu a nedochvilnosť.
Dobrovolne priznávam že ani so mnou nie je jednoduché žiť, mám svoje muchy a zlé vlastnosti ale ked viem že som prestrelila tak sa VŽDY ospravedlním a poprosím o prepáčenie .
Momentálne som vo fáze že ho ľubim ako koňa , mám tesne po ovulácii 😀 .
@simculllka Sme spolu 15 rokov manželia. Všetko klape ako na začiatku, aj zamilované SMS.
A návod? Úcta a rešpekt jeden voči druhému.
Komunikácia ohľadne hocičoho a hocikedy. Nájsť čas si jeden na druhého a len pre seba. Nie kolovať len okolo detí, alebo rozhovory niesť len ohľadne detí
A hlavne snažiť sa, aby ten druhý bol pri nás šťastný
ja ho nastastie zatial stastne mam 🙂
myslim si,ze uplny zaklad je v akom prostredi manzel,partner bol vychovavany a to si urcite vezme aj do partnerskeho vztahu...toto su veci ktore idu s nami ci sa nam to niekedy paci alebo nie....potom ak sa dvaja stretnu kde mali silne rodinne puto a je pre nich rodina zaklad to je to spokojne manzelstvo 🙂
@hanka_april Nie...len tak vseobecne...
@ivca77 tiež nesúhlasím úplne, aj keď partneri z rozvedených rodín majú väčšiu šancu robiť chyby vo svojom manželstve, to je pravda...resp. musia sa veľmi snažiť, aby ich manželstvo bolo inšie a lepšie, než ich rodičov, nechcú spraviť tú istú chybu, niekedy sa im to podarí
@salamistka Ano, neda sa zovseobecnovat...Ale najlepsi priklad si nesu deti zo vztahu rodicov...Poznala som chlapca, ktoreho otec bol tyran a alkoholik.Tak sa vehementne branil, prisahal, ze nikdy taky nebude.Dnes, zial, sklzol do postojov svojho otca.Je frustrovany, casto sa opija a tyranizuje rodinu...
baby pravdupovediac nechce sa mi verit ze toto je pravda co pisete (myslim v dobrom samozrejme)
tak ako povedala mamulka211 - ked sa stretnu dve spriaznene duse tak ono to ide bez nejakej vacsej snahy. no my sme sa stretli dve totalne odlisne povahy a ono to nejde, sme 8 rokov manzelia a da sa povedat ze mame 8rocnu permanentnu krizu. za svet nechapeme jeden druheho.
dajte navod ako na to aby to klapalo! vy ste stastni lebo ste podobne povahy alebo ze zaujem o to aby to slo mate obidvaja? ja neviem co robit. je to zle zle zle. pisete o ucte dovere respekte.... uprimne vam zavidim ze taketo pocity su u vas realne. a tak ako spominala neviem ktora - sutazenie - obaja si myslime ze robime viac nez ten druhy a samozrejme nevieme toho druheho docenit. myslim ze toto je dost hlavny problem nasho vztahu. ale ako to riesite vy ked viete ze fakt sa narobite viac a vas manzel to za 10 rokov nevie ani raz ocenit?
26 rokov, uplne rozdielne povahy,ale nasli sme sa. Zijeme pod jednou strechou od druheho rande. Vek. rozdiel 5rokov.
Dokazeme spolu hodiny mlcat a vobec nam to nevadi.
Vztah je podla mna hlavne o tolerancii.
Chodime na dovolenky s rodinami s detmi, sami dvaja bez deti, s parmi bez deti, s detmi len my dvaja - kazda taka dovolenka nam nieco da a aj detom.
Boli aj hadky,vymeny nazorov postupne sme dozrievali, okolo nas plno rozvovodov, pary o ktorich by som to v zivote nepovedala - takze recept veru nenajdes.
vztah je hlavne o porozumeni a pochopeni toho druheho a respektovani..ja s mojim manzelom mame krasny vztah a som rada ze ho mam
@zuzulik27 Asi ti veľmi nepomôžem, ale osobne by som nechcela chlapa s protichodnými názormi a takého, s ktorým nemáme rovnaké názory na tie dôležité témy. Aj keď som počula, že takým párom to dlho vydrží, lebo že sa spolu "nenudia". No ja by som na to asi nemala nervy 😅 Držím palce!
@zuzulik27 vzdy to musia chciet obaja, jeden nestaci, vztah tvoria dvaja a dvaja musia byt v rovnovahe, inak to ani nemoze fungovat!
@zuzulik27 Nevie ťa oceniť? A možno Ťa oceňuje, ale iným spôsobom, ktorý Ty nevidíš. Alebo on má ten istý pocit, alebo to jednoducho nevie. Ozaj a ak milujeme potrebujeme tak nutne to ocenenie, keď to čo robíme, robíme z lásky?
Môj muž to tiež nevie, resp. iným spôsobom. 20 rokov som to nevedela a nevidela a hádali sme sa furt o tom istom. Nechápe. Lenže ja som pochopila, že takto to ani nikdy nepochopí.
@natalym to si vystihla. hadame sa stale o tom istom. ak ocenuje tak sposobom ktory bud ja nechapem alebo nevidim alebo neviem co. a ano nechape a som presvedcena ze ani nikdy nepochopi.
horovi vam nieco kniha 5 jazykov lasky manzelov? mojim jazykom je sluzba, tym ze urobi co treba ci v dome ci s detmi a tak. ale on to ani len skusit nechce. chcela som aby si precital knihu kde som to pekne popodciarkovala ze co je pre mna dolezite - vysmial ma. no uznajte da sa s takym clovekom zit? ked vobec nechce vyjst v ustrety? ze sak skusim ze ked povysavam a vynesiem kos ci nebude na mna milsia... nuz skusit nechce.
ale ako si napisala natalym - on ma zrejme presne ten isty pocit. ibaze ja ani neviem identifikovat jeho jazyk lasky, mam dojem ze su to objatia dotyky sex a asi aj slova povzbudenia. ibaze aj ked to robim, nie casto sice, tak on nerobi nic z toho co je pre mna dokazom jeho lasky. takze mna to po case omrzi ze furt len ja sa snazim a uz je zle a zle a zle. vecny kolotoc hadok dokazovania si dolezitosti a vytazenosti.
@zuzulik27
No moja, možno mám podobné doma. S knihou by ma vysmial tak isto. Ja by som bola nadutá, že ani pokúsiť sa nechce. Lenže môj muž knihy - beletriu, vzťahy nečíta, lebo tomu nerozumie. Ja som nevedela, že nerozumie, nevie si predstaviť, vcítiť do emócií opisovaných osôb, nerozumie abstraktným veciam. Rozumie veciam definovateľným, čo sa dajú vypočítať, zrátať presne.
Keď od neho chceš aby vysypal kôš, tak mu to normálne povedz a poďakuj. Nečakaj, že to urobí sám a ešte bude aj pri tom rozmýšľať.
Ale nepovedz: Nevysypal by si ten kôš? Ale povedz: Vysyp ten kôš teraz.
U nás pomohla veta: To predsa nie je možné, že my dvaja čo sa tak ľúbime, čo sme tak bojovali za našu lásku, čo dokážeme sexovať hocikde a hocikedy a nevieme sa dohodnúť na bežných veciach?
Podla mna v nasom vztahu je najdolezitejsie, ze vieme potlacit svoju vlastnu hrdost a ego. Ospravedlnim sa niekedy aj ked nemam pocit, ze som spravila nieco zle, ale mrzi ma, ze som mu ublizila. A viem, ze to robi takisto aj on. Vzdy sa ospravedlnime obaja aj ked mam chut mu vykricat, ze je to len jeho vina. Nemam pocit, ze sa ponizujem, lebo viem, ze to citi tak aj on.
Tymto sposobom je kazda hadka rychlo zazehnana a nikto sa neciti, ze bol ponizeny alebo ukrivdeny.
@natalym ibaze on povie ci to musi byt teraz, ze to urobi neskor. co by nevadilo ze to urobi o 5-10 minut, ale on to uz potom neurobi vobec! a mna to do nepricetnosti vytaca. ze aj tak si napokon vsetko musim urobit sama a milostivy pan ani prstom nepohne. on je kamionista, zvyknuty ze si robi co chce kedy chce a jak chce. to ze mne by tym urobil obrovsku radost ho ani prinajmensom netrapi a nezaujima. on je egoista, ale to scasti aj ja som, no nebrani mi to v rieseni a zabezpeceni vsetkych veci co sa deti a domacnosti tyka bez ohladu na to ci mam na to naladu alebo silu. on vie ze si moze dovolit nic nerobit, lebo ved ja sa o vsetko postaram. ako keby to ze zaraba peniaze automaticky vylucovalo ostatne cinnosti v dome.
baby co mate manzelov ktori si myslia ze ked zarabaju peniaze tak nic ine od nich zena uz nemoze chciet - ako ste sa s tym vyrovnali? to vazne od nich nic ine nepozadujete?
ake vlastnosti maju ti vasi chlapi v tych stastnych manzelstvach? je to o tom ze aj chlap prilozi ruku k dielu a sice urobi nieco aby to vase manzelstvo fungovalo? alebo je to len na vas a vy ste sa s tym vyrovnali a neriesite?
Tak mu povedz, že áno musí to byť teraz.
Ja viem, že môj muž utierať prach nebude, wc nebude umývať, nakupovať nikdy nebude, variť nebude. Stačí mi, že chodí do roboty, robí čo môže a vie, správa sa ku mne slušne, vyvŕta dieru, urobí podklahu, vymaľuje, narúbe drevo atď.
Však ale keď zarába peniaze, prečo si niektoré služby teda neobjednáš a nezaplatíš niekomu za to?
@sardinka335 aj ja som sa v tvojom pribehu nasla..🙂
ja som pocula, ze chlapovi v manzelstve stacia len tri veci - plne brucho, prazdne miešky 😀 a kazdodenna pochvala. najskor som sa na tom zasmiala, lebo to znie vtipne, ale aplikujem to aj doma a funguje to skvele. samozrejme, obcas navarim hrozne a tiez nie vzdy mam chut vyprazdnovat miesky 😀 , ale cas na pochvalu si najdem kazdy den. nikto nema rad, ked ma pri sebe neustale kritizujuceho a vecne nespokojneho partnera. aj jedna mala pochvala denne dokaze velmi zlepsit manzelstvo 🙂
@tomiholjubavi ja by som velmi chvalila ale ked raz nemam za co... pride mi scestne pochvalit ho za nieco co je totalne obycajna bezna vec a on ju urobi az ked mu to poviem 100ty krat a ja urobim tych veci o 100% viac a on si to ani nevsimne ani neoceni ani nepochvali a si mysli ze to vsetko v dome a okolo deti sa robi samo. v takomto pripade jednoducho zo seba pochvalu nevydolujem hlavne ked to vobec nebude uprimne, pretoze pretvarovat sa neviem.
ked si nasiel novu lepsiu pracu - jasne ze som ho pochvalila. to je samozrejme.
ja mam tiez okolo seba stastne manzelstva, ale to je aj o tych muzoch ze sa nielen tvaria ale aj naozaj su clenmi rodiny a robia vsetko co patri robit otcovi a manzelovi. aktivne participuju na diani v rodine. a ked vidim ze co vsetko sami od seba robia tak len zavidim....
cize mam chvalit kazdu samozrejmu blbost co spravi? vy stastne manzelky to tak robite?
@zuzulik27 No niekedy treba ja za blbosť. Ja mám s tým tiež problém.
Ale nerobím čo nemusím, myslím čo sa týka domácich prác.
Čo sa týka 100 x hovoriť veci. Nenávidím to. Hodne hodne záleží ako a kedy mu to povieš. Ja sa snažím dôrazne, pozerať sa do očí, povedať presne čo, ako a aj s termínom kedy by to malo byť hotové. Po 20 ročnom trápení, môžem skonštatovať že funguje. Učím sa.

moj navod: (sme spolu 16,5 roka)