Návrat na Slovensko po 15. rokoch
Ahojte, sme rodina so štyrmi deťmi (11,8,4,0) a rozmýšľame o návrate z UK na Slovensko..v mojom prípade po 16 rokoch.
Zaujímal by ma názor našincov, či je to vôbec dobrý nápad, alebo čo by ste robili vy v našom prípade??
Vďaka
@leuchtturm ako jeden nas rodak povedal...prebijem sa, lebo prebit sa chcem!...
@martin271988, len si vopred zisti, či sa nechystáš do boja s veternými mlynmi.
@vroni asi tak.
@vroni pekne napisane..
@martin271988 trochu sa ma dotyka tato tema z dvoch dovodov. Moja mama zila 14 rokov v UK a musela sa vratit kvoli babke. Absolutne si nezvykla, chce sa vratit spat. Chyba jej anglicka mentalita,vsetko vsetko, dokonca aj pocasie. Predtym si este vybavila nejaky papier v UK , aby navrat mala ulahceny... a podruhe. My s muzom sme sa prestahovali iba zo zapadu republiky k Presovu( tiez sme postavili dom na dialku, otras pristup vacsiny firiem) kvoli rodine a nevieme si zvyknut, no syn je stastny. Myslim si, ze deti si zvyknu a budu mat stastne detstvo v blizkosti rodiny, vy nebudete mat nervy z hypoteky, ale treba ratat s tym, ze budete si tazko zvykat. Hoci Presov trochu zachranuju aspon Kosice, co sa tyka moznosti zabavy, vzdelavania etc.
@brankova dakujem
@martin271988 vrátili ste sa na Sk?
@wewerka01 zatial nie. Korona nas navrat prekazila, alebo zachranila (zalezi ako sa na to pozries)...
Ked zase vidime co sa tam teraz za cirkus deje vid. Matovicova loteria, GP atd...tak sa nam tam velmi teraz nechce.
Na druhej strane dom mame tak na 60% hotovy a bez hypo. Takze stale nas to tam velmi taha + vela kolegov Poliakov sa vratilo z UK do Polska a vsetci si chvalia zmenu.
Tak mame 3 moznosti na vyber:
1. dostavat a vratit sa
2. dostavat a predat (bez navratu)
3. dostavat pre nas na dochodok...
.....ktovie ako to bude...
@martin271988 nam to prekazilo tiež min.rok. ale potiahneme ešte dačo. Dom nemáme. Čaká nás rekonštrukcia. Poliakov sa vrátilo hodne lebo dostávajú 500+ na deti. U nás v práci začína kolaps-bordel. Mladym sa nechce a starých si nevážia. Hotová pohroma u nás v robote aktuálne.
Zase sa mi páči ako sme prekonali covid krízu- pol roka platené volno, bez masiek, a teraz vonku už dosť dlho freedom.
Je mi ľúto rodiny na Sk čo tam zažívajú dennodenne :(
@wewerka01 u mna s robotou tu..je to uplne opacne. Prace je vela a co sa tyka atmosfery...tak vzdy bolo bez problemov korona-nekorona....bude mi luto oddist hoci tam pracujem uz skoro 17 rokov!
Poliaci nas momentalne predbehli...staci sa prejst na Polsku stranu Tatier, alebo ked som soferoval cez Polsko na SK zoparkrat tak je vidiet, ze za posledne roky sa celkom slusne vytiahli..(infrastruktura, kultura, kvalita zivota)...
My sme momentalne bohuzial zaspali..🙁...teda sudiac moju cast SK okolie Presova.
Ale....
osobne si myslim, ze srdce nakoniec vyhra nad rozumom a skor ci neskor sa vratime. Vravi sa, ze ten kto robi "overthinking" nieje happy...vzdy som myslel na nase deti, ze ake budu mat moznosti na SK a tak...ale teraz to uz neriesim a necham to na osud. Co pride, pride.
Ludia na SK vidia iba ekonomicku stranku veci zit v UK....nie, aby som ich vinil...ale oni nevidia ake to je zit v zlatej klietke...
Prajem vela stastia, ked sa rozhodnete rekonstruovat...budete ho potrebovat pri terajsich cenach materialov (vlastna skusenost).
😀😀
@martin271988 Zdravim, myslim ze sme na tom takmer rovnako co sa nasej situacie tyka.
Tiez mam 4 deti a takmer dokonceny dom bez hypo na svk. Robil som to na etapy postupne pocas rokov ale uz sa to taha dlho.
Chodili sme pravidelne na sk a vzdy sme sa chceli vratit ale akosi som sa nevedel dokopat to dotiahnut do konca urobit ten krok.
Teraz su uz deti trosku vacsie (12,10,6,3) a hovorim si ze chlape uz je neskoro.
Rozum hovori ze ostan v uk, velmi dobre zarabas a vies sa o nich postarat ale Srdce to nechce prijat, mavam z toho depresie.
Sme v stadiu kedy sme si na seba vytvorili velky tlak a doslo to do bodu kedy zufalo hladame vychodisko.
Ideme pozret dom na predaj v uk. Hypo do staroby ale doteraz som platil 15rokov najom takze prachy isli stale hore kominom, zvysok do domu na sk.
Zivot normalny ale taky low profile s pocitom ze stale treba setrit.
Deti maju porobene skusky na sk skole takze to mame relativne po kontrolou ale bojime sa ze najstarsej by sme to pokazili
keby musela nabehnut do 7 alebo 8meho rocnika (zbytocna obava? netusim veru). Ona tu uz chodi do academy a paci sa jej, na sk uz ist nechce.
Sice by chcela byvat v nasom novom dome ale do skoly by chcela chodit tu, je to prirodzene ale neviem ci ju mame nutit. Je ticha povaha.
Ja si stale hovorim ze je to o tom kde stravit zvysok zivota ale potom si zacnem predstavovat ako by sme fungovali, dochadzanie do prace (z HC do BA napr.) a pod a zacnem pochybovat.
Brutal tazke to je.
Ak tu kupime dom tak tu asi uz ostaneme len neviem ci sa psychycky dam doporiadku potom. Hypo 1200 mesacne plus c tax a energie (celkom asi 1600 mesacne, skoro plovica mojho platu).
Kedysi to bolo fajn a bol som vyrovnany ale zili sme vzdy s tym pocitom ze je to vsetko docasne a skutocny zivot budeme mat na svk.
Uz je to ale prilis dlho a moja neschopnost to dotiahnut do konca nicomu nepomohla.
Treba si budovat normalny domov a doteraz nemam pocit ze by sa mi to podarilo. Podvedome sa neviem plne intergovat.
Su to tazke stavy veru, z tvojich prispevkov je citit trochu volnosti, my sme ju uz stratili a hladame cestu von. Nikomu nezelam take stavy.
Budem rad ak napises ako ste na tom.
@scotsman ...uplne rozumiem, ten pocit ze stale nieco robis av podstate nemas nic. Snazis sa o byvanie a stale nebyvas. Nevies kde. My sme to mali trochu jednoduchsie, lebo zo zabehnuteho zivota (postaveny dom, dobra praca, male deti) sme sa rzohodli odist, skratka sa naskytla taka prilezitost. Sli sme do IE s vedomim ze na kratky cas, vyskusame, zazijeme nieco nove, vratime sa a budeme pokracovat. Deti pokial su male su max. flexibilne. koli korone sme sa vratili trochu predcasne, ale vratili sme sa s tym ze ideme len na leto na SK a uz sme ostali, uplne neplanovane. Deti uz vacsie (12,9,4) v skole na SK si zvykli, syn viac dcera menej, syn sa uz do IE nechce vratit, jedine tak na prazdniny, dcere sa za predchadzajucou skolou cnie aj za celym skolskym systemom a vratila by sa ihned. najmladsi neriesi. Manzel robi stale z domu, na SK spokojny, mna to taha naspat, uplne mi chyba ta krajina, aj sposob zivota, aj vsetko. Len medzicasom som si aj ja nasla na SK pracu, v ktorej som max. spokojna, je mi jasne ze v IE toto robit nebudem. A teraz tiez dilema nenormalna ist, ostat, ak sa vratime tak jasne ze na dlho, nemozeme to menit kazdu chvilu, nakolko menime tym aj zivot deti a cim su starsie tym to citlivejsie beru. Srdce taha inam, rozum sa nevie rozhodnut ale v podstate ide proti srdcu. dom na Sk predat nechceme, to je vylucene, v IE jedine najom alebo potom zas uver na neviem kolko. A mna to taha inam a manzela inam, ten je na SK spokojny, ale teda pracuje v IE a to nam samozrejma platovo max. vyhovuje. Zivot je uplne jednoduchy kym su deti male. Su sice prisposobive, vedeli by sa znova prisposobit aj tie moje, ale uz by to muselo byt natrvalo. Tebe poradim, ak si v UK spokojny tak to nemen, deti ine nepoznaju, su spokojne tam kde su, Slovensko = len dovolenka. To ze tu mate nehnutelnost, ber ako vyhodu, skratka dobre si investoval, ceny nehnutelnosti pojdu len hore,momentalne rastu extra a nepredpoklada sa zeby este klesali. Vies ze niekde nieco mas, keby cosi. Kupte dom v UK a normalne zite, investujte zveladujte a budes sa rychlo citit vo svojom ako doma a budes mat vyriesene to kam patris. A do buducna, myslim ze deti budu v UK spokojnejsie ako na SK.
@matapo dakujem, v podstate mi vsetci hovoria to iste. Ze ked mozes kupit tak kup a uvidis, nebude to koniec (ale vzhladom na najstarsiu dceru sa obavam ze by bol). Sranda je ze toto som si hovoril uz ked mala 9 rokov a stale sme na tom tak isto. Skratka sme nerozhodni.
My sme boli vlastne spokojni kym neprislo na lamanie chleba a bolo treba sa nejak rozhodnut lebo deti rastli. Len sme nejak zamrzli, bolo to prilis dobre a pohodlne ako to bolo a mozok sa branil to menit. Ostalo to na par rokov na mrtvom bode a dom stale nedokonceny (90%) a ako som uz pisal, hladame vychodisko z toho celeho.
Na slovensko sme chodili aj 3 az 4 krat do roka. Teraz sa to uz zmenilo, neni to tak casto a niekedy aj s pocitom ze ideme a mame nevyriesene zalezitosti, to si potom clovek ani neoddychne. Musime z toho von volako.
Tiez pracujem z domu teraz a keby som vedel ze mi to umoznia aj na svk tak by bolo dobre a mavam stavy kedy by som s tym prastil a isiel na svk keby ze mozem pracovat z domu.
Ja som vzdy mal sen zit pokojne s pocitom domova tam kde som vyrastal a ze som usadeny. A to teraz nemame. Ako si pisala, snazime sa o byvanie ale len prezivame, uz dlhe roky, low profile ide to uz strasne na mozog. Manzelka uz toho ma dost. Hlavne sa bojime ako by najstarsia (za 2 mes. ma 13) zvladala slovensku skolu. Ona je inac velmi sikovna.
Ano, dom na sk sa mi predat veru nechce, hlavne z dovodu keby nahodou nieco a potom aby bola moznost na dochodok. Tazke to vsetko je.
Hlavne bojujem z pocitom ze ak kupime dom tu tak to uz naozaj bude natrvalo a na moj sen mozem zabudnut. Sposobuje mi to strasne depresie.
Este dalsia vec je ze to co sme chceli teda aby deti vedeli po anglicky nam uz zacina vadit ked napr pri veceri zacnu po anglicky za stolom. Niekomu staci iba toto ako jediny dovod aby sa vratil na svk. Ja vsetko komplikujem a ako tu uz pisali kto robi overthinking nieje happy a to je teraz presne moj pripad.
Predpokladam ze dcera je najstarsia? Uz chodila predtym na svk skolu kym ste odisli? To ste ju normalne supli do 7 rocnika? Normalna skola ci bilingvalna? Chodila uz do academy v IE?
Zelam Vam nech sa vam dari, radit neviem ale podla mna ak ste uz takto na svk menit to znova by nemusel byt dobry napad.
@scotsman, pises: Ja som vzdy mal sen zit pokojne s pocitom domova tam kde som vyrastal a ze som usadeny.
Uvedomujes si, že presne o tento pocit práve chceš pripraviť svoje deti? Oni sú doma a vyrastajú práve tam, kde ste. Tie dve menšie by ste ešte presadili, do cca 6 rokov je najsilnejšia väzba na rodinu, až neskôr na okolie, školu ci kamarátov. Ale tie dve staršie na 99% už nie. Výmenou za tvoj (vás) nostalgicky pocit domova riskujes, že pripravis o pocit domova svoje deti. Ja by som do toho nešla.
@vroni chapem ale tohoto by som sa az tak nebal ako toho ako by zvladli skolu. Oni skovensko velmi dobre poznaju, vzdy tam stravili vacsinu leta, velku noc a tak. Viem ze na to aby toto bol problem su este ok. Dalo sa to vidiet vzdy po nejakom case ked sme boli na svk lebo zrazu nemali problem hovorit ze by chceli byvat na svk (teda okrem najstarsej v poslednej dobe). Deti su v tomto velmi flexibilne si myslim. dakujem za nazor vroni.
@scotsman Ty rieš v prvom rade seba a manželku, vaše pocity. Deti sa prispôsobia. Skús si nacitit aké by to bolo zostať tam kde ste, v kľude, keď budeš sám v tichu. Nerozmýšľaj, len sleduj pocity. Potom si daj pauzu a zase nacit, aké by bolo odísť na SK. Sleduj pocity. Budeš mať odpoveď.
@janickacrazy uz som nieco take na sebe skusal pozorovat a najhorsie je na tom ze je to podobne na obe strany. predstava ze tu kupime dom vystreli moje stress levely na max. a na druhu stranu predstava fungovania na svk robi to iste. Tu je zivot jednoduchy, praca, skola a pod. Rozdiel je v tom ze na svk by to zrejme bolo tazsie, otazka je co je spravne a kde by sme boli stastni. Srdce ma taha za mojim snom, ale...som nerozhodny pako a teraz na to doplacam. manzelka sa vratit nechce ale ak sa nam nepodari kupit v dohladnej dobe dom tak... sme v bode ked sa z toho stal problem namiesto toho aby sa clovek v klude rozhodol.
@scotsman skús sledovať, čo ti život naznačuje, napr. začnite teda hladať ten dom, uvidíš, či to pojde hladko, alebo budú samé prekážky, napr. sa ti pokazí auto, ked tam budete mať ísť, prídete neskoro, maklér tam už nebude, atp. to znamená, že vám to nie je súdené, nám sa to stalo, ked sme sa chceli sťahovať na iné miesto v rámci SK, ked sme mali ísť na obhliadku domu, manžel ráno nabúral auto, síce len ťukol, ale zdržalo nás to, ten druhý sa s ním začal dohadovať, proste celé zle od rána, nakoniec sme ten dom nezobrali a dobre sme urobili, boli tam dalšie veci, ktoré sme zistili až neskor
@martin271988 ahoj. Ja zijem v UK a na Slovensko by som sa nevratila ani keby mi davali domcek zadarmo. Presne koli argumentom ako si napisal - slovenska mentalita, celkovo mi tam pride viacej stresujuci zivot. Vsetko je zlozite a komplikovane, nik nepomoze a kazdy hladi sam na seba. Uz len ked som si bola pytat vlakovy listok, zadarmo pre brata, nal nejaku karticku tak som sa pani slusne opytala pri okienku, no div ma cez to okienko neslahla, ze co sa vobec pytam. Tiez som hned po skole odisla prec, akurat som mala brigady, a povinne praxe ale pracovat znovu na Slovensku? No na slucku 🙈 Osobne si myslim, ze deti maju lepsiu buducnost v UK. Domcek na SK prenajmite, popripade predajde, tu si mozes remortgage a tak isto investuj do vacsaj nehnutelnosti aby ste sa pomestili, domcek sa moze predat, alebo aj prenajat. Zalezi vela aj v akej oblasti ste nie vsade su take palky domov ako napr. Juh, Londyn a viac na sever ceny su viditelnejsie. Isto to sam po 16rokoch vies. Skor by som sa teda prestahovala do lacnejsej oblasti tu v UK ako na Slovensko. Teraz sa mi narodil syncek a uz teraz viem, ze Slovensko bude iba na dovolenku, pozriet babku a deda a tym to skonci pre neho co aa tyka buducnosti na Slovensku. Drzim palce nech sa co najlepsie rozhodnete, aj ked teraz UK po Brexite mozno nie je the best, ale verim, ze pomaly ale isto bude znovu tam kde bola.
@janickacrazy vdaka, takto nejak cez tie znamenia sa cez to pozera manzelka, ja to tak neviem prijat lebo sa velmi pozeram na moju neschopnost a co som mohol spravit a nespravil a pod. Ja som teraz uz totalne psychycky zlomeny a ak to mam nejak prirovnat tak letim uz z utesu. Otazka teraz je ci ma ten pad prizabije alebo ci si dobre zapalavam. Minuly tyzden som sa trosku psychycky zrutil a vravel si ze takto som predsa nikdy neplanoval zit, vzdy som tuzil po jednoduchom zivote vo svojom dome, blizko rodiny a tak. Nestalo sa. Ako som predtym spomenul, bolo to dobre predtym a mozog to nechcel zmenit, lenze deti vyrastli. Tento tyzden mozno kupime dom, uvidime co z toho bude. Dakujem ze uprimnu snahu pomoct, je to citit z vasich prispevkov.
Mam tam byt, chatu a garaz ale nikdy by som sa tam nevratila. Slovensko je smutna krajina plna zavisti, negativity, uplatkarstva, rodinkarstva. Tvoje deti tam nebudu mat buducnost.
@scotsman ahoj. Tvoje príspevky sa mi čítajú ťažko. Ako keby som sa v nich videla pred 7r.
Presne to isté sme prežívali.
Potrebujes s niekým súrne porozprávať aby ti všetko vysvetlil "polopate" prečo máš depky, úzkosti atď. Môžme si zavolať alebo popísať a rada ti všetko dopodrobna vysvetlím.
1. Deti sú šťastné tam kde ich rodičia
2. Strach je normálny- lebo sme zodpovední
3. Kde sa človek narodí tam by mal aj zomrieť
4. Navždy budeme len prisťahovalci bez duše
5. Návrat na Sk po rokoch= nevracias sa do minulosti keď si bol dieťa/teeneger.
6. Pokiaľ sa budeš klamať že za hranicami je super ( nežiť podľa seba) nastane pretlak a môžeš skončiť na psychiatrii.
7. Daj si 1 cieľ a choď za ním. Nedávaj si 5 cieľov a zásadných ale 1 iba zásadný.
8. Urob tabuľku + - Uk-Sk
9. Rozhodni/dohodni sa s manželkou spolu ( nikdy nie sám), nebudú výčitky "veď si to rozhodol ty"
10. Všetko sa da kúpiť / predať ale zdravie nie ( myslím dom v Uk a psychické problémy.
11. Starneme a tu lekári nerobia nič
12. Chlieb je všade o 2 korkach.
Ja po rokoch v Uk viem, že peniaze mi šťastie nepriniesli. Skôr starosti. Ja viem, že na Sk budem makať vo fabrike 8-cky ale tu robim to isté menej hodín. Nemám vodičák. Zitie v dedine. Ale jednu vec viem- tu je život taký pohodlný a ešte bude pohodlnejsi že ja ho tu nedám- z psych.hľadiska a samoty.
Mne stačí k životu bývanie a auto. Zvyšok ma neserie. Aj keby moje dieťa prepadlo z matematiky v 2.ročníku. Aj keby som nešla na dovolenku 5 rokov. Dá sa ísť na výlet -1 dňový. Záleží od priorít.
Nedávam si ružové okuliare čo nerobím tu istotne nebudem ani tam ( trebárs dovolenky 4x ročne, Audi A8, vila, plat €1000 )
Želám ti aby si našiel svoju cestu s rodinou.
@srferreira presne si si odpovedala na 1. otázku. Určite by šla keby si mala dom zadarmo. Keď na Sk ceny domov sú také isté ako v Uk. Nikto na to nema love. Byty ponad €100 000.
@wewerka01 Dakujem za prispevok. Ak spravne chapem tak vy ste sa uz prestahovali na slovensko? Odkedy som naposledy pisal tak sa veci trochu pohli dopredu. v skratke asi tak ze kupujeme tu v uk momentalne dom. manzelka ho proste chce a deti tiez a ja som uz nedokazal povedat nie a privolil ze to beriem(e) aspon ako investiciu a uvidime ako to pojde. Tych penazi vyhodenych za najom uz bolo priserne vela, clovek si to ale ani neuvedomoval. Dom na svk stale mame a chceme dokoncit cim skor. Neviem ci sa to vsetko este viac neskor nezamota, uvidime. Momentalne som uz kludnejsi a spavam lepsie. Musim teraz toto dotiahnut do konca a potom sa sustredit na dom na svk. Neviem, mozno ten dom v UK po roku dvoch predam alebo prenajmem, naozaj neviem. Ako niektori pisali, mozno sa to vsetko urovna, ja sa ukludnim a uz to prestanem riesit, naozaj neviem co to so mnou spravi. Viem ale co to so mnou robilo ked prislo na lamanie chleba, strasne stavy.
Velka otazka je, ci budem(e) stale mat pocit ze to nieje natrvalo, uvidime.
Ak to na svk dokoncime chceme tam na nejaky cas skusit fungovat, deti na velku noc do svk skoly a potom aj cez leto byvat, uvidime ci to stihnem dokoncit. Ja by som mal mat moznost robit zo slovenska (kratkodobo teda urcite, natrvalo este neviem).
ano, tiez si niekedy hovorim ci ma tie peniaze robia stastnym. zas tak vela ich nemam ale, zijeme v podstate skromne a len z mojho platu aj ked je nadstandartny.
niekedy si hovorim ze sa prilis bojime ako by deti zvladli tu skolu,mozno viac ako deti samotne, clovek akosi automaticky chce pre deti viac, ved uz vedia po anglicky, tlak ze by museli ist na bilingvalnu skolu a pod. aby to zvladli.
clovek aj vselico cita a pod. lezie to potom dost na mozog. A plati to aj o slovensku celkovo, spravy ako je tam vsetko nafigu, aki su ludia, to vsetko velmi lahko pokazi akukolvek naladu na navrat a je tazke to filtrovat.
Ten bod a klamani sa ze za hranicami je super je zaujimavy a akosi vystihuje urcite veci. Niekedy si totiz hovorim ze my zahranicni mame pocit ze za hranicami je automaticky vsetko akosi lepsie alebo by malo byt, clovek je v takom sebaklame, zije s pocitom ze je stale na vylete, stale to taha niekam chodit a nevie byt len tak doma a mat pocit ze je doma. vsetko je to v hlave zrejme.
Co sa tyka tych pristahovanych, tak do urcitej miery suhlasim aj ked to nieje nas pripad. My sme len skusili. Pozname ale vela studentov co tu proste po skole zostali a usadili sa. Ja velmi dakujem ze prispevok a ak bude dalsi potesim sa. Dakujem.
@scotsman ideme tohto roku. Nechce sa mi. Ale môj manžel je frustrovaný lebo sa nenaučil jazyk ale nepovie to vidim sama. Ja som rozpoltena. Žili sme v 2 úplne svetoch. Ja z mnohopocetnej rodiny on jedináčik, on chodil na výlety a mal všetko na sk, ja úplny opak.
Dospieť som musela veľmi rýchlo v 13rokoch a zodpovedná byť.
Neľutujem nič. Uk mi bude chýbať. Neodchádzam že utekám. Iba idem ďalej v živote. A absolutne nepozerám správy. 😂
To zase môj muž. Fb som vypla.
@sabinka022 sme tu už pol roka, najdôležitejší a najťažší bol prvý mesiac. Je tu o 200% lepšie ako v Uk.
Ceny vysoké ako všade. Zvykám postupne, že nie sme sami ale plno ľudí okolo. Rozprávame 1 jazykom. Dieťa je šťastnejšie a kratšie v škole.
Vôbec nespomína Uk. Škola úplne v pohode 1.mesiac bolo zvykať si vstávať o 06:30.
Len vôbec nepozeráme správy. Prerábame dom a není čas na nič extra. Ceny sú napr.menu v reštike od 6€, chlieb už pomaly 2€, mlieko skoro 1€, atď.
Veľmi je všetko drahé a platy nízke. Ale keď sa pozriem späť...už sa do Uk vrátiť nechcem. Ani inde za hranice.

...nebyt tej sirsej rodiny, tak sa urcite nevraciam...