Neakceptovanie starými rodičmi
Dobrý deň, ako prosím slušne komunikovať so svokrovcami problém ohľadne neprimeraného nakupovania hračiek a oblečenia pre deti?
Máme 4 deti od 8 po 1 rok. Vždy keď niektoré z nich oslavuje sviatok a pozveme na oslavu svokrovcov, donesú dary aj zvyšným trom, napriek tomu že oni sviatok nemajú. Trvá to už dobrých 6 rokov odkedy teda máme detí viac.. najprv to boli drobnosti, že nejaká čokoládka, sponky, ale teraz je to už neúnosné, jednak čo sa týka množstva vecí ktoré si tie deti vôbec už nevážia, lebo ich majú prebytok - raz za pol roka to normálne musíme triediť a darujeme ďalej, ale podstata problému ktorý ma veľmi trápi je, že deti už autopmaticky od nich čakajú čo im prinesú. keď má niekto z nich sviatok, vôbec sa nevedia tešiť z toho svojho súrodenca že oslavuje a teda dopriať darček jemu, lebo automaticky vedia že svokrovci podonášajú rovnako aj im.
Komunikovali sme to niekoľkokrát. Vždy dostaneme odpoveď že sa nemame do toho starať, že je to ich vec, že oni si ich môžu rozmaznávať, že im to tiež robili ich rodičia keď mali malé deti.
Je mi z toho smutno. Sú to dobrí ľudia, vždy ochotní pomôcť s čím môžu, mám ich rada ale toto ma dlhodobo trápi, neviem to v sebe spracovať pretože akákoľvek snaha o komunikáciu sa skončí ignoráciou mojich a manželovych prosieb. Trápi ma to kôli mojim deťom, ktoré nechcem vychováva´t týmto štýlom, nepáči s ami množstvo hračiek ktoré majú a ktoré si nedokážu vážiť, som smutná z toho že keď babka a dedko majú prísť netešia sa na nich preto že s nimi strávia čas, ale preto lebo vedia že im donesú darčeky ktoré na druhý deń už budu zahodené v kúte. Pri štyroch deťoch a frekvencií menín a narodenín ktoré tu oslavujeme takmer každý mesiac niekto je to už neúnosné za tie roky a neviem si s tým dať rady.
ďakujem za každú radu, opakujem nechcem rozbroje v rodine, sú to dobrí ľudia a mám ich rada len toto ma dlhodobo trápi a už neviem ako ďalej.
@slniecko66 veď jasné,mne je to jedno kto to majú iný,len som napsiala ,že ak by mojím nedvalai darčeky,by som bola šťastná a vôbec by mi to nevadilo.
@jahodova01 Uff, akoze uplne to chapem... ja som uz dnes rano vybuchla, ze pojdem s igelitovym vrecom po dome a co sa mi znepaci, pojde do vreca a do kosa rovno... ja uz ani neviem, z ktorej strany zacat. V pivnici mame taku miestnost, kde sa len uzkou ulickou da prejst. Vytacaju ma plne krabice smradlavych plysakov, kopy nedokoncenych pracovnych zositov, potom takych tych hraciek, skladaciek a hier, co maju milion casti, potom hory nejakych drobnosticiek... proste mam pocit, ze uz som toho otrokom a stale nieco dviham zo zeme a na miesto... preto vo mne tato tema rezonuje - na jednej stane si hovorim, ze druhych ludi nezmenim a musim nejako svoj pristup menit... a ze su zlati, ze vam kupuju... na druhej strane jak vravis, ze pobavi sa s tym 5 minut a potom sa to len vala... to je zufalstvo... Predpokladam, ze kedze su to svokrovci, im musi dohovorit vlastny syn, oni na teba nebudu brat ohlady.
Slušne si už komunikovala a nič z toho. Pre mňa by toto bolo peklo, veď je to otras pre planétu, toľko zbytočných veci, väčšina z nich nejaké plasty, ktoré ostanú v životnom prostredí ako väčšina plastov, čo sa kedy vyrobili. Väčšina sa z toho ani nedá recyklovať 🙁 pre mňa ignoranti. A to okrem toho, to tešenie sa nemôže byť také intenzívne a pekne, ako keď raz za čas niečo dostaneš.
Slušne si už komunikovala a nič z toho. Teraz si môžeš vybrať sa prispôsobiť alebo im povedať, že môžu prísť iba bez tých pakšamentov. Deti si zvyknú a bude to v konečnom dôsledku dobré pre ne, oceniť niečo. Ja by som to tak spravila. Vo vlastnom dome nech majú hocičo, u teba podľa teba, koniec.ty máš vo voľnom čase lepšie veci na robotu, než nosiť dakam nejaké veci. Nemusis byť otrokom veci...
Ano,toto bola a je aj u nas tema. Vzdy dietatu donesu nieco,ale nakolko som im uz velakrat povedala ze mame maly byt a nemam tie veci uz ani kde davat tak mam pocit,ze sa trochu uvedomili a teraz nosia uz skor ovocie,nejake piskotky a ine pochutiny co by sme bezne aj my kupili. Neviem ci su natolko uvedomeli,alebo ja natolko otravna ze im to furt prizvujujem,ale zlepsilo sa to.
@jahodova01 neda sa dohodnut, ze by nosili nieco prakticke, napr. oblecenie? Tym, ze deti rastu sa to nebude tak kopit... Ja som prekvapena, ako si moja dcerka (teraz ma 4r ale toto trva uz strasne dlho) pamata, co od koho dostala, ze ju to tak tesi, ze toto tricko jej priniesla starka a tieto satocky ma od babinky... Je to mile, taka pridana hodnota k tym veciam. Ale zase pravda, ze toho nedostava prehnane vela, potom by mozno stratila prehlad.
Alebo nech ich vezmu na kolacik, do kina, do zoo... Nech maju pocit, ze im takto mozu dopriat, rozmaznavat... Ale miesto hromadenia veci budu mat spolocne zazitky 🙂
Aj ked tymto druhym napadom sa problem s oslavami nevyriesi... Ale mozno ich trochu nasmerujes 😀
Možno odpoveď odveci ale, ako dieťa som nedostala od mojich starých rodičov ani jeden darček na žiadny sviatok, väčšinou si ani nespomenuli že sviatok mám, čiže poviem len toľko, že buď rada že deti majú tak radi, nie všetci sme mali to šťastie a ver že ako dieťa má to veľmi trápilo a keď som videla kamošky ako chodia od starých rodičov s darčekmi a ja s ničím, tak mi bolo dosť smutno.
@mimikas ahoj, neviem či si čítala môj príspevok na tieto komentáre vyššie.. to čo popisuješ ty je extrém,samozrejme chápem že si sa ako dieťa cítila kôli tomu zle a považovala by som to za problém rovnako ako je extrém to čo je predmetom tejto diskusie. nesnažím sa to tu obrátiť na to aby deťom nenosili nič.. pýtam sa len na to ako ich slušne umierniť a pekne im to odkomunikovať tak aby po rokoch hromadenia trošku ubrali.
@jahodova01 tak normálne im povedz že po 5eur deti poteší viac, sú vo veku keď si už chcú niečo vybrať samé. Normálne im povedz že pri dnešných cenách a ich veku sa viac potešia nasetrenym peniazom.
@aileen_mt no nosia aj oblečenie, aj sladkosti aj hračky.. najlepšie každý aby mal v balíčku zo všetkého aspoň po dva tri kusy.. po rozhovoroch o spotrebnom tovare to vždy pomohlo možno na jednu návštvu, alebo dve...potom sa to zas vrátilo do starých kolají. Ak aj pripomeniem nech nenosia, na konkrétnu návštevu nedonesú, ale nakupujú to, odkladajú to do skrín a potom to donesú.. argumentom vtedy je že "veď to sme mali už doma rok v skrini to som nekupovala teraz"
keď su u nich deti na návšteve, lašujú im v šuflíkoch, objevia samozrejme kvantá hračiek a potom e zas argument že "to minule našli u nás tak sme im to museli da´t, to by už nebolo prekvapenie"
@jahodova01 toto robia aj moji svokrovci. Mladší mal prvé narodeniny, dostal tepláky a tričko a staršiemu doniesli veľkú tatrovku. A to som im predtým vravela že staršiemu max. ovocie. Nedali si povedať, tak som staršiemu povedala, že keďže jeho brat má sviatok tak on dostáva darčeky a babka sa asi pomýlila ale tú tatrovku dáme bračekovi. Starší to v pohode dal mladšiemu a svokrovci síce kukali ako puk, ale snáď už pochopili.
U švagriny to zašlo až tak že si jej 8 ročný syn mesiac pred tým ako mala jeho sestra narodeniny vyberal darčeky. Keď som sa ho opýtala prečo vyberá autíčka, či nechce jeho sestra radšej bábiku povedal mi že to je pre neho a preto aby on neplakal, že ona niečo dostane 🤷
@jahodova01 ja keď to čítam,tak neviem či tebe niečo pomôže. Lebo zbavis sa toho a zas bude babka kupovať ešte viac,lebo chudata deti nemajú nič a zla máma všetko vyhodila. Donesieš tam a deti si to vezmú naspäť. Nech zakročí muž rázne, že neprídu s ničím na obyčajnú návštevu,Max ovocie a na sviatok iba danému dieťaťu. Inak nech nechodia vobec. Oni sa musia naučiť rešpektovať vás, lebo toto je extrém a riadne to zasahuje do výchovy detí a aj do vás ako rodiny. A všetky haraburdy s deťmi prietriedit, alebo aj bez nich a zaniesť im tam všetko, nech si to dávajú kde chcú. Možno raz pochopia.ale úprimne,takýto ľudí ama stavu,je to totálne kontraproduktívne voči výchove detí a hlavne neekologicke. Určí deťom,miesto kde budú mať hračky,napr skriňa a nejaká skrinka a ak bude niečo že sa nezmestí,musia vytriedit. Lebo pri štyroch deťoch to musí byť kvantum hračiek a veci a aj keď v dome bývate,už musíte byť zavaleny vsetkym.
@jahodova01 ked budu nabuduce na navsteve tak im ukaz vo vreci zbalene vsetky nepotrebne handry a hracky a povedz ze to vsetko ides darovat do domova (ci utecencom) - teda nie tie nove hracky co dostanu, ale tie co dostali minule mesiace. Potom si mozno uvedomia to plytvanie penazi.
Ja som pred par mesiacmi otocila svokru vo dverach ked doniesla tretiu detsku ciapku v priebehu pol roka, ze nech si ju vezme spat, alebo ju s visackou darujem Ukrajincom. Chvilu premyslala a vzala si ju domov. Rovnako bola pri tom, ked som balila pre Ukrajincov 4 krabice oblecenia a k tomu plysaky s visackami, ci navliecky na paplony od nej. Teraz nosieva na navstevy uz iba ovocie pre deti.
@jahodova01 ty ale nemôžeš druhému prikázať, aby zdieľal tvoje postoje 🙂
@mnemka mne toto n svokru nepomohlo, že veci som jej vrátila ,že nechcem. Dáko ich cez.muza prepašovala k nám a našla som ich v skrini. Tak som jej ich na ďalšej návšteve strčila do skirne na chodbe k nej neviem či ich našla,ale hadam.pochopi keď nájde. Ale u nej mám pocit že skôr má nejakú závislosť nakupovať a nosit
@nyusika nemám v umýsle niekomu niečo prikazovať, prosím ich o miernejšiu formu zdieľania radosti z nakupovania. viac ako 6 rokov, píšem to tu preto lebo ma to trápi a nechcem im ublížiť nejakým zásadným zákazom či príkazom, pretože napriek tomu že mi to veľmi prekáža a znemožňuje mi to vychovávať deti s úctou k veciam a planéte si ich ako babku a dedka veľmi vážim
myslím si že možno je tam tiež nejaká forma závislosti od nakupovania a zbierania vecí aj keď ich nepotrebujú, alebo prste len tá iná mentalita medzi generáciami že v ich časoch sa toho toľko kúpiť v obchodoch nedalo tak teraz akoby dobiehali dobu.
@evica17 môj muž im rázne povie vždy to isté ako si to neprajeme, no odpoveď je aj zo strany babky vždy tá istá že to je ich vec a nemáme sa do toho starať :( keď to poviem ja, zaberie to ale len na jednu, dve návštevy potom to pokračuje. opäť sa vraciam k tomu že top je začarovaný kruh dlhodobého niekoľkoročného problému. cítim sa kôli tomu neakceptovaná a aj keď je to asi len v mojej hlave, niekedy ma aj napadne či mi to nerobia naschvál :( nepomáha ani odnášanie hračiek k nim, nevadí im že majú celý dom zavalený.
naše deti sú dosť kontaktné a oveľa viac by ich podľa môjho názoru dlhodobo potešilo keby namiesto hračiek s nimi strávia čas. hoc aj v detskej izbe pri legu, kockách alebo bábikách.. oni tie hračky ale len dostanú, babka a dedko sa s nimi sami od seba nikdy nehrajú.. snažím sa na to nazerať tak že je to asi ich prejav lásky a viac im to nejde, nie sú tie typy. Avšak DLHODOBO to vo mne niekoľko rokov už rezonuje že ma to trápi a som ako v slepej uličke
@jahodova01 tak zrus návštevy starých rodičov.
Stále iba to, čo si ty neprajes...keď ti to až tak veľmi vadí, prerušiť kontakt.
Alebo sa s tým proste zmier a zariad sa ty - veci daruj, predaj.
@nyusika mam pocit že si nečítala celý môj príspevok...riešim tu problém ktorý ma trápi vovnútri, s inými mamami ktoré možno riešia alebo riešili v sebe to isté a zaujíma ma ako sa s tým vysporiadali, prerušiť kontakt starých rodičov s deťmi kôli hračkám je extrém ku ktorému snáď nedochádza v žiadnej rodine.
@jahodova01 ale čítala.
Spracuj to v sebe a ries, čo s vecami spraviť.
Ich proste nezmeníš
Ak si myslis ze zmenis starsich ludi kt chcu vnucatam dopriat mylis sa,,, moja dcera je jedine vnuca,,, extrem hraciek,,blbosti,, moja mama prehana ako sa len da,, boli dake rozhovory ale odpoved? je to jej vnucka! kupi jej co uzna za vhodne ona,,
neriesim,vezmem vrece odnesiem do skolky, skoly, darujem tu na MK dalej, posuniem, dam vydrazit vskupinach tu,, neneham sa zavalit hrackami,, nemam pocit ze by bol s mojej dcery daky odlud ze ma vela hraciek,,dokonca ma asi aj prehlad co ma, ale ked poviem posunieme dalsim detickam a nieje to jej srdcovka nema problem...
Dnes som bola u psychologicky aby mi pomohla spracovat, ze mam nador, dalsie metastazy, musim ist na operacie 2,,,, nemozem spavat, a vela placem...potrebujem sa ukludnit kvoli dcere...
Riesis zial uplnu sprostost, ak to tym starym rodicom stoji zato tolko detom nakupit tak co,, to naozaj chces kazat 50-60-70 roc ludom co ako maju robit? Nekupovat? Ak ma raz ten stary rodic radost z toho ze kupil vnucatu, vnuca sa den, dva vytesi z hracky stary rodic sa tesi tiez,, mas 4 deti, chodit za nimi s prazdnimi rukami?? Ani ja nikam nechodim s prazdnou rukov ak idem niekam na navstevu,,
@jahodova01 a keby si ty si svojou sadnete a povieš jej reálne veci čo tu,že deti si to nevážia a že sa nevedia tešiť z narodenín meniny druhého,len očakávajú čo oni dostanú. Že to chces len pre ich dobro. Že jej nezakazuje s nakupovať,ale nech nákupné uvedomelí,veď každé dieťa si nájde tri darčeky z aten rok,Vianoce a meniny,narodeniny, a to je 12 darčekov,plus Mikuláš.
@lucmirka124 súhlasím, nechcem im to kaziť, preto som to nikdy nezakázala. Len som prosila aby sa to umiernilo. Je mi veľmi ľúto tvojej situácie a prajem Ti veľa zdravia. Mňa to trápilo veľmi v kontexte tých sviatkov ako som popisovala vyššie. Je mi jasné že to nie je problém ktorý by mal spôsobovať v rodine rozbroje a zákaz stretávania sa ako mi tu radili niektoré maminy vyššie. Len ma to trápi a chcela som sa pozdielat. Viem že su na svete horšie problémy a v žiadnom prípade ich nedávam do radu zarovno toho môjho.
@jahodova01 zákaz stretávania nebol myslený vážne. Len ako ukážka tohto, že pokiaľ je toto jediný problém, riešiš naozaj hlúposť.
Presmeruj energiu na niečo, čo dokážeš zmeniť - napríklad tvoj postoj k tejto situácii.
@evica17 povie na to že veď posun to ďalej, alebo odloz, máte miesto v pivnici..áno toto všetko robím 6+ rokov..problémom je že mi prekáža "výchovná praktika" ktorá má dopad na moje deti taký, že si svoje veci nevážia a na sviatky svojich súrodencov očakávajú automaticky kvantá darčekov tiež. Ako samozrejmosť.
@jahodova01 tak jej to reálne povedz,keď tam budeš sama s ňou, a že ťa to veľmi trápi. Že čo s tých detí vyrastie. Tam nejde o tie veci, proste posunies ďalej,ale deti , deti sa na to naučia a iste to má na nich veľký vplyv. Aj keď vy rodičia sa správate inak. Že ona má v rukách to ako budú v budúcnosti deti jednať s vecami .
@evica17 vyskúšam to znova..možno to zaberie na chvíľu. Vďaka
Ďakujem všetkým za komentáre, postrehy a zdieľanie sa. Tému môžme kľudne uzavrieť. Verím že s manželom dokážeme primerane deťom ukazovať hodnotu veci a nevyratú z nich neohladuplni ľudia nevaziaci si veci a zároveň že babka a dedko budú vedieť svoju lásku vnúčatám prejavovať aj inak než len hračkami. Skúsime si spolu sadnut a porozprávať sa a nájsť riešenie ktoré bude pre všetkých aspoň z časti uspokojivé. Prajem vam všetkým veľa radosti z deti a starých rodičov.

@jahodova01 skoda ze si z daleka, mohla si mi darovat co ti zavadzia ;)