Necítim sa súčasťou rodiny, sklamala ma
Sme veľká rodina, som z 5 súrodencov. Už máme skoro všetci dospelé deti. Vyrastali sme vo veľkom rodičovskom dome, veľa sme sa všetci spolu stretávali. Posledných 10 rokov je však tých stretnutí čoraz menej, väčšinou každý príde pozrieť mamu iný deň či víkend. Otec už nežije. Chýbajú mi spoločne rodinné stretnutia, ktoré sme kedysi mávali niekoľkokrát do roka. Rozhodla som sa preto zorganizovať spoločne Vianoce. Mama súhlasila, v podstate by som sa o väčšinu veci postarala ja. Od začiatku novembra som začala riešiť logistiku, poobvolavala som súrodencov, nech vedia, a dajú vedieť aj deťom. Mal to byť spoločný štedrý deň a prvý sviatok vianočný, s tým že kto by mohol, by prišiel už pred štedrým dňom. Prešli 3 týždne a už mi sestra dala vedieť že asi nepríde, bratova žena vymýšľa že tiež nechce, niektoré deti tiež nechcú - a to som ponúkla že by kľudne aj netere a synovci mohli doniesť partnerov. Proste same výhovorky počúvam a strašne ma to štve, lebo to potom úplne stratí ten účel stretnutia celej rodiny a spoločných vianoc. Preháňam podľa vás? Mama sa nechce do toho miešať, podľa mňa by však mohla skúsiť súrodencom dohovoriť, že by to aj ju potešilo...
Ale ty chápeš, že tí ľudia tam proste prísť NECHCÚ??? Ja nechápem o čo ti ide? Ja by som teda na Vianoce na matrac spať nešla. 2WC a 2 kúpelne pre toľko ľudí??? Prečo si nechceš uvedomiť, že je to somarina a proste sa na to vykašľať. Alebo sa spýtaj, kto chce prísť a koľkí sa stretnete, toľkí budete.
@gab1sol a est eako napr. nejaka priatelka niekoho = medzi xy cudzimi ludmi na kope :DD to si clovek ani ulavit nemoze v klude :DDD
@simca06022011
Po zemiakovom šaláte pravda … ani 💩 sa v pokoji nebudú môcť. No odvec na totálku.
Na Vianoce má niekto spať na nafukovačke v miestnosti s ktovie koľkými ostatnými ľuďmi? Naozaj si myslíš, že toto je ideálna predstava trávenia Vianoc?
Pýtala som sa ťa, či ty by si takto išla k svokrovcom, stráviť u nich Vianoce na nafukovačke, spolu so švagrami, švagrinami a všetkými ich deťmi, od 23. do 25.-26. a potom taká dolámaná z tej nafukovačky rýchlo rýchlo ešte k tvojej mame, lebo veď aj tú treba navštíviť... Hm?
Autorka, vieš, čo by bolo super? Stretnite sa u mamy medzi sviatkami, alebo aj po sviatkoch, ale len vy, piati súrodenci. Manželov, manželky a deti nechajte doma a spravte si večer len vy s mamou.
ale prestaňte tu hejtovat, to sa už nedá čítať, toto kvákanie
ja by som tiež asi nešla, ale chapem autorku, vzťahy su na bode mrazu, deti dorastajú, zachviĺu vyletia z hniezda, budú sa stretávať ešte menej, a zacnelo sa jej za starými časmi, ked sa ešte ako rodina stretávali a mali prijemný čas..dom je veĺký, kúpelní dosť ..ja chapem, že väčšina z vas požaduje 5* hotel
ale poznam rodinu, kde sa 3 sestry, + muži + po 2 deti+ rodičia stretavaju na Vianoce v dome a prespávajú aj na nafukovačke...hoci nie každý to chape, robia to tak 20 rokov
Ja by som to riešila tak, ked nechcu, navstiv každeho osobitne, je advent, alebo pozvi po 1 na obed u mamy, navar a prestriedate sa celá rodina, keď im to teda nevyhovuje na Štedrý deň
@karolinakr To je síce pekné, že autorka to chce, len smutné, že nikto s ňou nezdieľa tento nápad. A nemala by byť z toho sklamaná...ale proste to prijať, že nie je záujem a nech príde len ten, kto chce.
autorka..... hovoris ze co vsetko treba urobit - stoly vyniest, stolicky doniest, uvarit.... hovoris to v mnoznom cisle --- ale KTO to bude realne robit?
ty pozyvas, z mojho pohladu by si to mala robit ty a aj financovat jedlo by si mala ty.
a aj tak by som neprisla - mam stedry den tak ako
@yoxinka - dam varit kapustnicu, upeciem slimaky (dam do truby) a spravim hriate. A nachystam stol. Toto je moja celodenna praca. 24 uz mam totiz vsetko ostatne hotove a riady umyvam zasadne az 25.
@earlgrey ja ti verím, že to nikto nechce, ale načo tu jedy chrliť, jak keby bola šibnutá?
@karolinakr aby si uvedomila, ze sa nema ani pravo hnevat, ze jej rodina nezdiela jej nadsenie?
a myslim ze uz to asi aj chape - tolke negativne komentare jej snad otvorili oci
@karolinakr Tu nejde o to, že niekto požaduje hotel, alebo že sa nechcú stretávať. Máš na to rovnaký pohľad, ako autorka. Pohľad, ktorý "nevidí" tých iných ľudí. Preto som aj napísala teraz o 12:57, aby sa stretli súrodenci s mamou sami. Lebo vy s autorkou hovoríte, že je to škoda, že sa rodina nechce stretávať. Ale ktorá rodina? Prečo má mať autorkina rodina prednosť pred rodinami ostatných? Veď ich je 5 súrodencov. Každý z nich má manželku/manžela, ktorí majú zase svojich rodičov a súrodencov. A ich súrodenci majú zase svojich partnerov a tí svojich rodičov a súrodencov.... A takto by sme mohli pokračovať do nekonečna. A to sme sa ešte nedostali k ich dospelým deťom, ktoré majú už tiež svojich partnerov a tí zase svoje rodiny. Prečo má napríklad autorkinho brata dospelého syna manželka chcieť stráviť Štedrý deň (plus deň pred, plus deň-dva po) s jeho babkou, strýkami, tetami, bratrancami, sesternicami... niekde na nafukovačke, namiesto návštevy svojej VLASTNEJ rodiny?
Asi ti to uz napisali, ale daj to na 1 deň, nie s prespavackou, napr. 27.12., nemusia to byt praveze Vianoce. To ma kazdy po svojom vacsinou, 27. ti urcite pride viac ludi a stretne sa to s vacsim pochopenim.
Tak ono sklamaná som z tej ich reakcie aj tak, predsa len by stačilo sa trochu prispôsobiť a mohli sme mať pekné spoločne rodinné Vianoce.
Ste sa pýtali že čo by som robila keby na svokrovci tak pozvali, no neviem úprimne. Ale tak ich poznám a oni v rodine vôbec nemajú také dobré vzťahy, my by sme mohli mať keby sme sa znova stretávali častejšie.
Štve ma, že by stačilo keby trochu ubrali z nárokov viď tu vaše reakcie, ako keby ste neprežili na cudzej posteli, a však zas by nespali náhodne ľudia v izbách, normálne manželia spolu a možno deti na sedačkach alebo matracoch.
@karolinakr
Nepotrebujeme nikto 5hviedičkové hotely a viacere sme tu písali, že by to mohla byť fajn akcia, keby to tá rodina CHCE. Ale oni tak proste nechcú Vianoce stráviť a viacerí to už autorke odkomunikovali. Ona chce, aby mama dotlačila súrodencov do toho, aby da stretli. To je podľa teba normálne??? Sama si písala, že by si také Vianoce asi tiež nechcela. Tak by si bola s tým v pohode, keby ťa ešte aj mama začne citovo vydierať?
Ja len ze 14rocný plus ďalší nast roční si tak akurát dajú slúchadlá na uši a finito. Tí nebudú chcieť vôbec dosť.
WC jedno už pre 5 ľudí je málo.
Niekto môže chápať, ďalší potrebovať presný spací režim.
Tvoj manžel a tvoje deti čo hovoria na tento tvoj nápad?
A za mna, prespap ani za svet. Uz vobec nie do 30 ludi a dva zachody. Na to sa mam prilis rada 😁. Dve kupelne nam niekedy nestacia ked pridu babky a je nas 6 😅. Ver mi autorka, nebolo by vam dobre. Po tom po com snivas, by nebolo ako v americkych filmoch. Dohodnite sa, nech pridu ludia rano a spravte si celodenny program. A ze niekto pride na obed ci poobede? No a co 🤷♀️. Spolocny chat neodporucam, len pre zadanie presneho terminu, tolko ludi sa neda dokopy a nedohodne sa nikdy. Treba urcit termin, kto moze pride pride, kto nie nepride. Nechaj tych ludi prezit pohodlne Vianoce (nie na nafukovackach a v hluku) a prijemny spolocny den, ale iny.
Ale ty furt ideš svoje. Kto by všetko varil? Ako by to prebiehalo? Kto by všetko chystal? Lebo stále píšeš, že
By SA to spravilo. Jasné, že sa všetko dá dohodnúť, ale oni to robiť nechcú a ty ich chceš donútiť. Nechápem, prečo úplne konzistentne ignoruješ radu, aby si si takúto akciu zvolala na leto.
Ja osobne milujem rodinne akcie, aj ich rada organizujem... Ale prepac, toto by som ani ja nedala. Spat na nafukovackach? Za mne to uz je cez ciaru. Zorganizuj obed , napr. 27meho. Kto chce, nech pride.
@h2 pohlad nemám rovnaký, nikdy v živote by som na Vianoce nešla spať na nafukovačku a nikdy som sa tým netajila
To, že viem, že niekto tak žije, neznamená, že to schvaĺujem
Tým ludom je v tej chvíli rodina prednejšia ako komfort, a to zas nechápeš ty..
Podla mňa, nesuhlas sa da aj onak vyjadriť, ako z autorky spraviť idiota
A ešte jednu vec hodím do pléna, rieši sa tu diskusia, že sestra mala vyplatit z pozemku, čo dostala od rodičov ako dar svojich, surodencov...lebo rodina je nadovšetko a nestálo by im si pokazit vztahy za tie majetky a autorka sa má hanbiť
A zrazu nikto nepride na Štedry deň sa stretnút s rodinou, lebo je ohrozený jeho komfort a nemá tam zvlášt wecko, pričom autorke išlo práve teraz o tie vzťahy
Tu si tak každý serie do huby, tento koník jedna veĺká komédia
Muž mi hovorí že nemám vymýšľať, ale prispôsobil by sa. Deti že by radšej boli doma ale potom sa už tiež začali tešiť. Ja chápem že to môže znieť ako chaos, ale keby tomu aspoň dali šancu... Možno obvolať ich ešte by bol lepší nápad
@karolinakr To máš pravdu, ale sklamanie nie je na mieste podľa mňa...osobne si myslím, že ak by zvolila iný dátum, tak by sa možno stretla so záujmom...Vieš, ja som vyrastala v početnej rodine, pokiaľ sme boli deti, tak sme boli spolu, hoci ja keď som bola dieťa, súrodenci už boli dospelí. Ale odkedy mali oni deti a ich deti ďalšie deti, proste je to nereálne...lebo si napr. vezmi, že ty si sestra autorky, ty s tým súhlasíš, tvoj muž ti povie, že on ide na Vianoce k svojím rodičom, tvoje deti, ktoré už majú partnerov povedia, že chcú byť na Vianoce sami, alebo že idú k rodičom partnera, lebo tam tiež robia takéto stretnutie atď. Ono to nie je o prispôsobovaní sa, sú to väčšinou dospelí ľudia s partnermi a je to tažké takto skĺbiť rodinu. Po prípade situácia...sestra autorky chce, jej manžel sa prispôsobí ale deti povedia, že nechcú Vianoce tráviť u babky a tety s "milión" ďalšími ľuďmi, ale chcú Vianoce stráviť len so svojími rodičmi...atď.atď.atď. Ale pokiaľ by išlo napr. o narodeniny babky alebo len obyčajná grilovačka v lete v záhrade, možno by aj všetci došli. Kto vie...jedny Vianoce vzťahy neupevnia a ani nenapravia. Ale zase to je len môj názor.
Mne by sa tiez nechcelo ist 24.12. na rodinne Vianoce. Ale my sa širšia rodina stretavame potom 25.12. u mojho otca. Za mna su aj tak najlepsie stretnutia chaty a letne grilovacky.
@karolinakr serie do huby? Tak Ty by si v živote nešla tráviť vianoce na nafukovačku, ale autorka má plné právo to žiadať od svojich príbuzných, lebo všetci majú uprednostniť rodinu pred pohodlím? A tu ludia, ktorí narovinu komunikujú aká je to blbosť a nešli by, si seru do huby? Z autorky tu nikto idiota nerobí, autorka dostala práve naopak dosť realistické pohľady na vec, ale aj tak si ide svoje. A mimochodom - rodinné vzťahy sa neopravujú násilnými akciami počas sviatkov. Rodinné vzťahy sa budujú celý rok.
@michaela329 lenže ja som jej navrhla kompromis asi 5x, že nech sa počas adventu stretne postupne so všetkými a chápem aj jej pohĺad na vec, že sa puto rodinné stráca..cely odstavec som tomu venovala, nebudem na 4x všetko opakovať
@karolinakr tak to si jej navrhla presne to isté, čo jej tu navrhujú aj iné, ktoré si seru podľa Teba do huby. Plus aj iné nápady ako akcia v lete, na mamine narodky. Či rodinné puto funguje len v decembri?
Autorka ......
Citujem: " Tak ono sklamaná som z tej ich reakcie aj tak, predsa len by stačilo sa trochu prispôsobiť a mohli sme mať pekné spoločne rodinné Vianoce."
Nie.... Nemali by ste pekné Vianoce. TY by si mala pekne Vianoce.
@jankalukasova Nemala by ich ani ona, to len teraz má takú zidealizovanú predstavu.

Prepáč, ale na toto by som nepristala ani ja. A to mám svoju rodinu rada. 24. patrí iba nám, ďalší deň budiš.