Nedokonalé upratovanie môjho muža
Ak to admin nezmení, tak ten nadpis znie hrozne až tak harpiovsky, chápem. Ale určite poznáte aj vy ľudí, ktorí proste pod pojmom upratané, vidia diametrálne odlišné veci ako vy. Začnem takto, muž bol odmalička vedený k tomu, že domáce práce robiť treba, ale vždy voči tomu vraj vzdoroval, lebo ho to nebavilo. Ale v zásade teraz keď mu poviem, tak spravi. Sám od seba nie, ale to už neriešim, dáko fungujeme. Väčšinou mu napíšem zoznam veci, ktoré treba urobiť a on si niečo z toho vyberie a urobí alebo keď sme doma obaja, robíme to spolu. No ale ide o to, že to neurobí dokonale. Napríklad utiera prach a "zabudne" na pol miestnosti. Alebo na sprchovacom kúte máme také madla ktoré sú nonstop od vodného kameňa. On vylešti celé sklo, madlo už nie a vyzerá to hnusne. Ja nechcem kvôli tomu robiť doma scénu, aj keď ma to vytočí občas snažím sa mu len s kľudom oznámiť že tam a tam si vynechal, dorob to alebo to dorobim ja. Lenže mňa neskutočne vytáča,, jeho prístup v tom, že on si myslí, že to je dobre, že ja som tá prehnane perfekcionistická.
@andreatytler
"Myslim ze chlap neupratuje koli tomu aby mal cisto. Robi to preto aby ta urobil stasnou."
Krásna životná pravda 🙂
Ak to chceš mat dokonale upratané podľa seba, tak si to tak urob. Bud rada ze pomáha vôbec. Koľko chlapov doma ani prstom nepohne. A keď prídu deti tak to len uvidíš ako stihnú narobiť bordel do par minút co upraces.Ak ho budeš len stále napominat, myslím ze nič prínosné vo vašom vzťahu to neprinesie
Toto je moj vecny boj v hlave. Teraz ako chodim do prace a je vsetko na muzovi, tak spratavam taniere z ranajok ked dojdem z roboty vecer. Obcas to davam a obcas vybuchnem ci sa aspon hento alebo hento nedalo spravit. Ale ked sa nakopne aj sam poupratuje lepise jak ja, len je to vynimocne :D kamarat knaz mi ale povedal ze ak chcem muza kritizovat musim ho 3x viac chvalil aby tu kritiku vedel prijat. Nie len ze moja zena stale kritizuje tak nech. :D a funguje to. Vyskusaj.
Ale necakaj zazraky. Su to muzi. Maju uplne inak nastavenu hlavu a bordel fakt nevidia. Nenic si nervy zbytocne
@margaretka já s tým psychológom budem riešiť aj iné veci, a o moje financie sa ty neboj 😘
A inak nechápem, čo tu všetky stále splietate niečo s "dokonalým" poriadkom a rozkazmi. X krát som napísala, že takto to nie je a nemám vôbec ambíciu mať doma poriadok ako keby tam ani nikto nebýval. Zas len všade hľadáte extrémy. Inak môj muž nemá vôbec fyzicky náročnú prácu, takže je pochopiteľné, že by mal mať nejaké povinnosti aj doma. A keď to nevie urobiť sám od seba, nemyslím si že je niečo zle na tom pripomenúť mu to a dať mu na výber či chce urobiť hento alebo tamto, nevnímame to ani jeden ako rozkaz. A vážne si nemyslím, že by domáce práce boli otázkou nejakej emancipácie, myslím si, že je to úplne normálna vec, že to robí aj muž a naozaj si nemyslím, že by som mala byť spokojná s tým, že robí aspoň niečo lebo iní nerobia nič. To čo je?
Ahoj, podla mna ten zoznam je super, uz ho len staci rozsirit od "podtemy" co jednotkive body znamenaju-
Mas tam napr
upratat kupelnu, tak dopis pod to:
- umyt zrkadlo
- umyt madla
- umyt sprchovy kut
- zmyt dlazku
- vymenit uterak
-...
A podobne k ostatnym bodom, rozsiruj informacie. Toto su veci, kt sa kazdy musi len naucit, niekto ked ma 5r, iny v15r a niekto az v 35r...
No ja som taká istá, tiež mi vadí keď nie je upratané poriadne a nie neprejde to ani pri deťoch, seba nezmeníš, môžeš len zmeniť rozloženie prác, daj mužovi urobiť niečo čo mu ide, upratujte pár krát spolu, a normálne mu ukáž ako a čo má urobiť muži to nevidia tak ako my, potrebujú jasné a stručné pokyny, nie že umy sprchač ale umy sprchač, madla, bateriu... 😁
@sednaja mas pravdu! Nedalo by sa ho klonovat ? 🙂 .
@veronikastrickova tak tmy tiež, je keď vonku pekne tak sme vonku pomaly celý deň a vnútri sa snažím, aby dodržiavali to, ze majú jest pri stole, ale keď jedia v obývačke na sedačke, tak z toho vedu nerobím, keď natrusia, tak sa to povysavat, ale nepochopím tých čo nedovolia deťom nič nejdu vonku, keď je mokro, aby sa neuspinili, na prechádzke zásadne len za ruku atď.
@nekonecna_katastrofa ano presne. Robime z chlapov totalnych neschopakov, az sa nimi naozaj stanu.
Ked poviete chlapovi uprac kupelnu-uprace, to co poklada za dolezite...ak chcete konkretne-napiste zoznam, madlo, zrkadlo, dlazka.....a poroz, aj tak moze prist ku tomu....ze nebude to madlo tak ako chcete vy. Verim, ze keby niekto iny hodnotil vase upratovanie, nieco najde.
Vlastna skusenost...
Zrejme len prijat fakt....urobim si to sama alebo budem spokojna s pracou druheho.
Ja by som to asi prijala..snazi sa najlepsie ako vie..a ked budete mat deti bude ti jedno ako to je spravene hlavne ze to je spravene (vlastna skusenost)..moja mama bola takato a nakoniec vsetko robila sama..ja som sa snazila jej pomahat umyla som kupelnu a poobede ju ona upratala znova tak som sa na to vykaslala a robila to uz len ona podla svojich predstav a ja som isla radsej varit
@mamusa123456789 ja poznam rodinu, kde deti museli byt nonstop vonku, aby nahodou neurobili bordel v dome, mohli byt iba ked prsalo vnutri, aj tak vacsinou boli v zahradnom domceku. Deti ako nahle mohli odisli z domu. Su take zeny, kde nemozes nic nedat tak ako oni chcu, a tam naozaj treba psychologa a tym, ze si to uvedomuje aj autorka, tak ja som plne zato, lebo nezvlada to teraz, sama to nevyriesi, s detmi sa to u nej moze len zhorsit.
@adreena zas neprehanaj. Tak ako dokaze zena vykostit jelena, dokaze chlap umyt okna (Vies o tom, ze v tom "zapadnom svete" su umyvaci okien vacsinou muzi a ludia si ich na umyvanie okien najimaju. Ani im nepride, ze umyvanie okien je zenska robota urcena len pre domacu pani. )
A ano, su prace na ktore zeny nemaju fyzicke danosti, su veci, na ktore muzi nemaju anatomiu, ale okrem nich je okolo domacnosti a deti milion dalsich cinnosti, ktore v pohode mozu vykonavat aj zeny aj muzi.
Tak ccca pred 200 rokmi bolo nepredstavitelne, ze by boli zeny lekarky a pozri sa ako bravurne to dnes zvladaju. Takze nechajme zamestnania v rovine rovnosti prilezitosti a nech kazdy robi to co robit chce a na co ma kvalifikaciu.
To nezmenis. Nema to v sebe a proste to robit nevie a je mu to jedno. Moj manzel uprace len ked mu poviem aj to len take ze povysava a ja si to naozaj spravim radsej sama ako sa divat ako to odflakne.
Kupelnu by v zivote neumyl ani by ho to nenapadlo.
Poumyva riad ale pracovnu dosku uz neumyje alebo tam proste necha vzdy nieco neumyte.
Moj manzel si mysli, ze ked je nieco ciste tak to tak proste je nie preto, ze ja to udrzujem ciste ale preto, ze to sa proste nespini🤷♀️😂
Utieranie prachu podla mna ani netusi co je.
Nastastie mna bavi upratovat si, relaxujem pritom🙈
Ale necakam, ze sa zmeni alebo, ze ja ho to naucim.
@viestta tak neviem, k tym oknam. su chlapi co umyvaju aj ramy? lebo moj len skla. co nam umyvali v praci okna(tiez chlapi) tak tiez len skla. a tak isto si to viem aj v tych americkych filmoch predstavit, ako umyvaju a stieraju len skla(tymi stierkami, ziadne handry). u nas sa okna umyvaju raz za 3-6 mesiacov, podla nalady. ale ja ked to robim, tak komplet. ramy, parapety, skla. muz ked to robi tak umyje skla a divi sa, ze mne to tolko trva...
@chillibubble ja neviem, moj otec umyval aj ramy, brat umyva aj ramy (to so si ista, vycvicila ho mama rovnako ako mna). Nejak som nezistovala ako je to u inych chlapov, musela by som spravit prieskum (asi zalozim anonymnu diskusiu na MK, vsak tak sa robi spravny prieskum 😀 ). Moj okna neumyva, ale spravi pri umyvani vsetky pripravne aj dokoncovacie prace.
@viestta tak moj ramy nerobi a bud sa s tym teda zmierim a ramy a parapety mame umyte niekedy aj len raz za rok. alebo to po nom umyjem este ja, zase si zacakam okno, takze mozem umyt aj skla a je to tym padom pre mna nulova pomoc. preto vacsinou tie okna aj tak umyjem ja.
Véd si upratuj sama,vybavene
@chillibubble pozri sa, on ti umyvanim okien nepomaha. On umyva okna, ktore su rovnako tvoje ako jeho. Ako vase spolocne okna umyje, tak umyte budu. Alebo vase spolocne okna umyvaj ty a on nech robi take co zvlada k vseobecnej spokojnosti alebo sa nauc s neumytymi ramami zit. Aj mne sice stve, ked sa nespravi vsetko do detailov, ale zivot a nervy mam len jedny. Nebudem plytvat energiou na to aby som viedla zabomysiu vojnu o dokonalost. Uz som sa naucila, ze muzi nerozoznaju ten narkantny rozdiel medzi cistym a umytym. Na rozdiel od zien.
To teda si,mne toto povedať,tak odpoviem,nech sa ti páči,rob slúžku,keď chces,výmen madlá,kde sa usádza vodný kameň a problém vyriešený,samozrejme to už srandujem,ale vzťah nestojí na puntickarskom upratovaní,môj muž sám od seba poumývať riad,no a čo,že celá linka plava😂😂😂utriem to za ním a smejem sa z toho,ešte ho pochválim aký je šikovný😂pokiaľ máte len takéto problémy,hlavu hore,to problémy nie sú😉
Môj presne to isté. Akože porobí, ale ja to volám že to sú také “polovičné roboty”. Úplne zbytočne sa rozčuľuješ. Lebo chlap nevidí to, čo vidia ženy. On nevidí omrvinky, capky, ulepené cucky atď… môžeš mu to vysvetliť, nakričať, aj na hlavu sa postaviť…možno raz to spraví poriadne, ale potom sa zas vráti do svojho starého režimu “polovičných robôt”. Čo ti poviem, buď rada že aspoň niečo spraví a ty si to už doťukni do dokonalosti podľa svojho gusta. Musela by si sa zblázniť. Pokiaľ nieje sám od seba perfekcionista, zbytočne sa budeš namáhať s vysvetľovaním 🤷🏼♀️ viac ma rozčuľuje ten bordel po deťoch 😅
@viestta tak ja s tym celkom viem zit. len proste jeho "robotu" nepovazujem za upratovanie. ked to chcem mat ciste tak to spravim ja. ked chcem aby nebolo spinu vidno(a je mi jedno ze bakterie tam ostali), tak to necham nanho. ale on proste neupratuje, to sa neda nazvat cistenim. len ja narozdiel od autorky nevybuchujem a som aj dost leniva, takze aj ja sama sa k upratovaniu musim dokopat. takze mi spina az tak velmi zily netrha. len ja ked uz nieco robim, tak poriadne, nie na oko.
Opakujem sa ten zoznam nie je dobra metoda kedze nefunguje. Nejak inak sa dohodnut kto bude co robit. Pridu mi odveci komenty bab , ze pockaj ked budete mat deti bla bla. Ved ste spolu 8r a deti nemate Mozno nemozete Mozno nechcete. To s temou nema suvis. Skor mu treba bud vybrat domace prace ktore ho viac bavia alebo take kde sa neda len tak vynechat polka roboty. Umyt podlahu- celu nie tu a tam. Vyniest smeti sa neda polovicato. Alebo sa striedat raz jeden raz druhy uprace vsetko.
Ja som tiez vybusny typ povahy a ako zmenit...u mna to bol vek po 30 som sa dost ukludnila a teda aj deti ma naucili byt trpezlivou. Takze bud pockas alebo na tom zapracujes, vzdy ked zacinas byt vytocena, mysli na nieco pozitivne a nie na to co ta vytaca, mne to pomahalo pri detoch ked mali obdobie rozhadzovania hraciek, odisla som na wc a predychala som tam.
@miadi tak podlaha sa da umyt cela na jeden sup, bez umytia handry 😀 alebo sa da obist stol so stolickami-neodtiahnut ich, nezajst pod nabytok, neist do rohov ale len proforma okolo... smeti sa daju tiez vyniest len klasicke, bez separovaneho odpadu...
@chillibubble a preco neumyje aj ramy a parapety? Toto nechapem. Ako ti to akoze zdovodni?

@adreena co ma toto cele spolocne spolocne s povolanim banik?? Alebo inymi fyzicky narocnymi povolaniami?