icon

Neférovosť voči manželovi

7. mar 2022

Ahojte, ako by ste reagovali na svokrovcov, ktori zdedeny byt darovali svagrinej a vasmu manzelovi, jej bratovi,ich synovi nedali nič. Vztahy s nimi uplne normalka bez problemov, stretavame sa pravidelne. Švagrina este k tomu nie je nejaka v nudzi ze by to potrebovala, je celkom prachata, keby je v nudzi, to by som este sa nejako snazila pochopit, ze sa voci mozovi zachovali takto nefer. Na jednu stranu ok beriem, je to ich vec, na druhu stranu moja vec je zasa, ze citim tuto nespravodlivost a asi sa nebudem k nim vediet spravat rovnako ako doteraz. Podotykam, ze my s manzelom sme si byt kupili sami na hypoteku, ktoru budeme este 20 rokov splacat, dojde mi to fakt nefer, jedno dieta nechat zadlzit a jednemu dat, a teda hovorim vztahy uplne ok, samozrejme ze svagrina je na navstevach u nich castejsie, celkovo je taka vychcana osobka, ktora ma prepocitane aj to, ze usetri, ked k nim ide na obed. Dik za nazory ….

ukulela
8. mar 2022

prosim ta, ale ty nie ze ides do extremu, ty riesis veci, ktore ani nemozes povazovat za relevantne pre tuto diskusiu! moja sestra ako jedina z 3 chodila na sukromnu skolu so skolnym a ja som preto nesla na intrak, ale zvolila som skolu tak, aby nam to vychadzalo. nikdy mi ani nepadlo to vytknut ci mame, ci segre! to akoze to malo byt takto: Milanko, klarike platime skolu, tak tu mas 20 000, lebo ty si do londyna nechcel ist studovat, ale stacila ti blka STU, alebo co uz? akoze co??? tak snad mohol aj on, ci mu zakazali? detto byt, pytali ste si ten byt a odmietli vam ho dat?
este raz - muz si vybral skolu, ktoru chcel, a zafinancovali mu ju. ona tiez. keby mal vyssie ambucie, asi by mu neodmietli, nie?
byt ste si pytali? zrejme nie. mohli ste - neurobili ste to.
takze zrazu to nie su dovolenky za 30 000, ale studium (co zrejme bude vacsina tej ciastky) a potom to, ze dcera sa z vikendu vrati od mamy s cim? upecenym kolacom a navarenym obedom? prezentujes to tu tak, akoby jej davali kazdy tyzden 100€ nakup potravin a minilane 1x rocne zaplatili maledivy v 5hviezdickovom hoteli. a v zime aspon alpy. a vnucatu nekupia ani banan.

autor
8. mar 2022

@fleur1111 nemyslim si ze je vyslovene dovod, takto poviem, moj manzel keby od nich pyta tak by dali aj jemu na 100%, urcite, je to proste len o tom, ze ona si vypyta a on nie, to je ten dovod, ale tak beriem, ona je drza, neni jej to blbe si pytat, tak dostava a manzel nie, ale zasa oni ako rodicia by si mali asi byt vedomi, ze jej davame stale a jemu nie, bez ohladu, ci to je tym, ze ona si vypytuje sama alebo teda na to ide nejako, ze potrebuje potrebuje a hra na city

autor
8. mar 2022

@ukulela od tych maldiv nie si daleko, tie dovolenky nie su chorvatsko …. A ano aj tomu nakupu kazdy tyzden za 100€ by som verila uplne v pohodicke … takze tam sa jedna fakt o velke rozdiely …. A jasne dali by mu studium keby chcel tiez, ale to vsetko som tu vypisala pre porovnanie, ci nepride aj ona niekomu teda vychcana, ked si to niekto porovna …. Ci len my prideme vychcani s ovela menej, lebo sme sa raz vobec ozvali?!

fleur1111
8. mar 2022

No a dopracovali Sme sa k tomu co ta naozaj stve - tvoj manzel tutmak, ktory si nepyta € od rodicov. Tak potom je riesenie jednoduche - treba povedat, ze sa citite byt ukrivdeni, nech daju aj vam. Ale som si uplne ista, ze sa to neskor odrazi aj na vasich vztahoch. Pokial je toto pre teba ok a € maju vacsi zmysel, budis.

autor
8. mar 2022

@ludka1402 na dorovnanie by urcite mali, ci maju nejaky iny umysel neviem, nikdy manzelovi nepovedali, ze dame jej byt a tebe to potom nejako vykompenzujeme, cize momentalne to vyzera skorej, ze to je tak ako vo vsetkom doteraz, ze jej sa da viacej ako vo vsetkom a tvarme sa že nič …. No ta pupocna snura tam je 100% medzi nimi, ale tak zasa neverim, ze svokra by zasa kvoli pupocnej snure si nevedela uvedomit, ze jej dava omnoho viac, ci myslis? Ze by si toto mohla neuvedomovat?

autor
8. mar 2022

@fleur1111 nejde o to, ze eura maju vacsi zmysel, mna skor hneva, ze oni si neuvedomuju ake robia rozdiely, ze nenali by robit take rozdiely len preto, ze ona je drza a vypytuje a manzel je slusny a nepytal by si nikdy

ukulela
8. mar 2022

a uz len - cele toto tu riesis este pred tym, ako sa o tom (teda tvoj muz) vobec porozpraval s rodicmi. operujes, ze pred rokmi povedali, ze dom bude na polovicu - co ty vies, mozno si ten nepomer uvedomia a daju vam hotovost, alebo daju vacsiu cast domu, alebo to nejako vyrovnaju, ty sa teraz nasieras a durdis a kopes, pritom nemate za sebou ziadny rozhovor, nic. keby som mala nevestu, co by riesila, ze dcere som zaplatila skolu a synovy nie, lebo nemal ambiciu/nechcel, tak spolu nehovorime ... vycitat studium je zavist a lakomost.
a este - ako to ty vsetko vies, ked ste u svokrovcov menej, ako svagrina?
svet nikdy nie je spravodlivy na polovicu. ze si muz nepyta, je jeho vina/vychova/vec, mozno vie, preco ....

autor
8. mar 2022

@fleur1111 ja sa nad tym zamyslam tak, ze keby mam aj dve deti a jedno je take ze drze a pyta a druhe slusne ze by mu bolo blbe, tak keby dam tomu drzemu, lebo mu neviem povedat nie, tak by som dala aj tomu slusnemu nepytavemu, aby boli narovnako, pripadne keby nedavam jednemu, tak aj drzemu poviem nehnevaj sa, ale nedala som ani jemu, tak nemozem ani tebe dat takto velke nieco

autor
8. mar 2022

@ukulela jasne neviem ako to bude dobuducna, ale ako hovorim, bezne toto robia, ze jej vsetko davaju a muzovi ani omylom, cize aj ten byt vnimam tak, ze ked sa manzel neozve, tak to len tak v tichosti prejde, ako vsetko ostatne, lebo on je slusny a ma smolu …. Tak neviem, ci by som to ako rodic dokazala brat tak, ze janko si pyta tak dostane a ferko nie tak nedostane …. Ci by som sa s tym ako matka citila ok

fleur1111
8. mar 2022

Chapem co chces povedat, ale musi byt za tym nieco viac. Ja som si presla podobnou situaciou, ale tam boli silne dovody preco.

lutam12
8. mar 2022

môj názor je stále - že prijímame od rodičov to čo nám dávajú a chcú - nedokázala by som otravovať rodičov tým, že prečo ona dostala to a ja iba to - lebo ako rozhodli tak rozhodli. A nie ešte veci, ktoré sú z minulosti a po rokoch si na to spomeniem. Neverím, že setra je totálne prefíkaná a tvoj manžel úplný chudáčik. Ja Ti prajem, aby ste našli pokoj v rodine lebo toto je cesta do záhuby kvôli majetkom - lebo nikdy sa nedá všetko rozdeliť rovnako. Prepáč, ale tvoj postoj nie je že neférovosť voči manželovi - Tebe vadí, že neprofituješ z majetku svokrovcov.

autor
8. mar 2022

@fleur1111 ja osobne teda o niečom viac neviem a vnimam v tom len tuto rozdielnost povahy, jeden pyta druhy nie, ze ano moze byt, ze svokrovci si povedia, ze manzel nepyta, tak mozno nepotrebuje, ale asi by som s tym aj tak ako matka nebola ok, ze jedno pyta tak davam a druhe nepyta tak nepotrebuje a rozdiel mi nevadi, ale ano kazdy sme iny, mozno jeho rodicia su s tym ok a je im jedno, ze jedno dieta ma od nich viac …. Pritom naozaj najsmutnejsie je, ze svagrina pyta, aj ked naozaj financne je na tom velmi dobre, ale tak ich matka je taka, ze ked od nej sa pyta, ona by nevedela povedat nie, cize jej da aj tak, verim fakt, ze aj muz keby pyta by mu dala vsetko, ale proste jemu by to bolo trapne …. A bohuzial ocividne svokrovci si sami nevedia uvedomit, ze na zaklade rozdielnych povah deti dochadza k takymto rozdielom a ze ten moj muz to casom moze zacat vnimat naozaj velmi negativne

autor
8. mar 2022

@lutam12 o mna nejde, osobne si myslim, he dve deti by mali profitovat rovnako ked uz …. A teda rozdiel v tych povahat tych deti je naozaj diametralny, akoby ich jedna mater nemala 😉

kikushaa
8. mar 2022

Po prve, vobec by som sa do toho neplietla (svagrina a manzel su ich deti) aj ked citis krivdu a je to divne ze nedali obom rovnako
Po druhe, kde svokrovci byvaju teraz? V podnajme? Ak maju este svoje byvanie nenapadlo ti ze mozno potom “to” zdedi tvoj manzel? Mozno len chceli podat barlicku sestre aby mala kde byvat kedze vy ste uz “vo svojom”.

Presne na tomto sa rodiny rozhadavaju a urazuju sa, mne je napriklad fuk ako sa muz dohodne s bratom (je to ich dedicstvo) takisto som povedala ze nech sa on nestara do toho co ja s bratom (to sme mimochodom vyriesili cca pred pol rokom, mama nam financne prispeje na dom, ja som sa vzdala v prospech mojho brata svojej buducej polky v byte po rodicoch, cize po smrti maminy ten byt zdedi len brat🤷‍♀️) muzovi som len oznamila info ako sme sa dohodli.

nyusika
8. mar 2022

Čo komentár od anonym, to nová "šokujúce info" o zlých svokrovcoch a nenasytnej švagrinej.

Ja nerozumiem, to sa niekto až natoľko nudí, aby zakladal vymyslené témy ??

autor
8. mar 2022

@kikushaa vidis ale tiez tvoja mamina neurobila ze by dala byt jemu a tebe nic, teba vyrovnala financne a prispela na dom v takej hodnote priblizne asi …. Keby dala bratovi dom a tebe absolutne nic, nemrzalo by ta to trosku? Ze preco on si zasluzi a ty nic? Oni byvaju teraz v dome svojom velkom …. A takto este poviem, je jasne ze svagrina je ticho predsa, ved ked dostava vsetko co pyta a o tolko viac od brata, nebude predsa sprosta a ozyvat sa nie? Nebude snad upozornovat na to, ze ona dostava viac …. Je jasne ze sa ozveme my a ze to riesime, ked uz po tom vsetkom sa raz ozveme, je to vychcanost? Ved to je snad logicke ze sa ozyva ten ukrivdeny a nie ten, ktory je vo vyhode a ktory vie ze je zvyhodnivany …

number19
8. mar 2022

Je tvoj muz schopny sa ozvat? A vyjasnit si to s rodicmi?
Uz si sa o tom s muzom bavila a ako zareagoval?

kikushaa
8. mar 2022

Ono to bolo cele zamotane, najprv chcel brat kupit byt, mama sa ma pytala ze ci mu moze dat nan peniaze, mne to bolo v ten moment jedno povedala som jasne, lebo brat byvanie nemal, ja ano. Nakoniec nic nekupil a odstahoval sa do zahranicia, ideme stavat dom, tak som sa najprv brata opytala ci by mu nevadilo keby mi mama dala tie peniaze co mala “prenho” a dohodli sme sa takto (teda ja som mu to navrhla ci je to takto prenho ok) mamine sme to potom povedali, a ona happy ze sme sa dohodli a nemusi to riesit ona 😁 neviem co je tam za problem ale evidentne pokrivkava aj vztah brat-sestra. A to teda s mojim bratom som zacala mat dobry vztah az vtedy ked siel studovat na vysku do zahranicia 🤣 no vzdy ked mama nieco chce dat mne poviem nech da aj bratovi (nech je to “len” 300€ na vianoce)

autor
8. mar 2022

@number19 akoze my ked sa medzi sebou bavime, tak jasne ze aj on vyjadri, ze teda mu to pride trosku take nefer, ale teda neviem, ci je schopny povedat a to ma mrzi, nechcem aby v sebe teraz cely zivot mal tento pocit ukrivdenosti, lebo nevie povedat rodicom drzo ako sestra, preto sa ho tak zastávam ja, asi to tak vidim, ze on povedat nevie a mrzi ma to za neho, hlavne lebo vidim, ze aj on to vnima, a teda je z toho smutny

kikushaa
8. mar 2022

Ak ma pocit ukrivdenosti treba nech si to vydiskutuje s rodicmi, to je jasne 🙏

autor
8. mar 2022

@kikushaa to je velmi pekne naozaj, ze toto povies, to napriklad od nej sa cakat neda, ona je velmi sebecka a v podstate s muzom bratom ma vztah formalny, cize ako som pisala, jej to len vyhovuje, ze je taka zvyhodnovana a urcite ona nebude za muza orodovat, ze dostavam ja, dajte aj jemu, on si nevypyta …. Ale teda vidis, mamina bola stastna, ze ste si to vykomunikovali, lebo urcite by ju ocividne trapilo, keby jedneho zvyhodni, len ocividne nie vsetci rodicia to beru takto spravodlivo, ze chcu naozaj. Yt spokojni, ze je vsetko rovnocenne

number19
8. mar 2022

Tak ak on to s rodicmi riesit nevie, tvoje zastavanie sa ho je riskantne. Premysli si to, akonahle zacnes vstupovat do toho ty otvorene, moze sa to cele obratit proti tebe.
Najlepsie by bolo aby tvoj chlap, pokial mu to naozaj vadi, sa ozval.
Tvoj muz je asi submisivnejsi, a jeho rodina to vie, ze?

autor
8. mar 2022

@number19 jasne, je mi to jasne, ze ja budem za zlu, urcite by bolo najlepsie, keby sa ozval on a to by som aj bola rada, ze sa nemusim ozyvat a zastavat ho ja, lebo od neho to urcite zoberu inak ako odo mna, len ci bude toho schopny

number19
8. mar 2022

Vela rodicov vie byt neferovych a vela deti vie rodicov silne emocionalne vydierat vo svoj prospech. A ak rodicia chcu mat klud (vlastne pohodlie) tak to decko radsej umlcia tak ako v pripade tvojej svagrinej. Prakticky mu platia za to aby im dalo klud.
Tu nie je problem v tvojom muzovi, ani svagrinej ale zlyhavaju tvoji svokrovci...
Jedine sa musi tvoj chlap postavit a veci si vykomunikovat (ale neprijemne teda, pre kazdeho charakterneho cloveka by to bol problem).

annamalaga
8. mar 2022

Bože, ja by som cely život ďakovala svokrovcom, kebyže mi dajú 30000€, však to je pekný základ ku hypotéke. To môžu viaceré nevesty len snivat o takom dačom. Si nevďačná, tebe koľko dali rodičia, ja byť svokrovcami, tak nedám nič, ideme na dovolenku a mám pokoj. Predsa darujú dcére, byt ostane v rodine, ty si nevesta, ty nemáš žiadne pravo sa ani ku to u vyjadrovať.

autor
8. mar 2022

@number19 presne ale presne vystihnuta naša situacia! A ako pises moj muz je velmi charakterny, k rodicom slusny a naozaj im vyjadruje velky respekt, a teda vykomunikovat pre neho s nimi, ze toto vidi a vnima zo strany svagrinej, velmi velmi neprijemne az nemozne pre neho

autor
8. mar 2022

@annamalaga ale ved ja nehovorim, ze si tu prerabku nevazime alebo necenime, zopakujem sa: Takze, mame tu na jednej strane svagrinu, ktorej platia svokrovci dovolenky tisicove, vylety, rozne darceky, jedlo, daju jej byt v hodnote 150 000€, drahe zahranicne vydupane studiu verzus moj manzel chudak, ktory si plati vsetko sam, ci dovolenky, zitie no vsetko, studium absolvoval obycajne statne, nechcel ziadne speciality, byt si kupil na hypo so mnou, co od nich dostal je ta prerabka v hodnote 30 000€ a ked sa teraz raz ozveme a nieco sa nam nezda po vsetkom, co tu porovnavame, tak my sme vychcani, nevdacni, aha parada, cize asi to je fajn, nech jeden surodenec ma vsetko a ked si raz dovoli ozvat alebo sa mu raz nieco nezda, tak je vychcany a nevdacny, ale vychcanost tej druhej strany nevidi nikto, ze mozno to je uz len tak do oci bijuce, ze uz sa neda byt ticho 🤔

nyusika
8. mar 2022

Nie vy ...iba ty si vychcana

janewithane
8. mar 2022

Problém má aj tvoj muž- nevie byť asertivny a úprimný k vlastnym rodičom.. kým sa to nenaučí tak sa mu budú takéto situácie diať, aj mimo rodinu...

autor
8. mar 2022

@janewithane len ono zaujimave je, ze on onde asertivny celkom byt vie, on len voci nim tak nevie, ako keby bol tak vychovany ze voci nim si nesmie dovolit a tak to funguje, ze im nevie nejaky nazor povedat ako keby nikdy, radsej je ticho