Nejdem deťom vzorom
Ahojte, mate niekto taku vychovu a funguje vam to, ze mate uplne ine poziadavky na deti, nez sa spravate? Napr. hocikedy hocikomu skocite do reci, aj tym detom, ale ked to urobia deti, tak im to vycitate? Alebo zakazujete detom pri jedle hracku, knihu, mobil, ale vy pri jedle do mobilu pozerate? Chcete aby deti jedli za stolom v kuchyni, ale vy si date kludne v obyvacke? A tak dalej by som mohla pokracovat s tisickami veci. Viackrat som citala, ze rodicia by mali ist vzorom, ale da sa to za kazdych okolnosti? Predsa nepojdem spat o 20,00, tak ako ziadam od deti. Obcas mi uleti nejake nepekne slovo, ale to predsa neznamena, ze si to mozu dovolit aj deti. Ked ma neposluchaju, tak im aj razne poviem, nech si nieco hned spracu, ale samozrejme sa mi nepaci, ked potom mi aj oni rozkazovacne povedia nieco, co chcu oni.
Ako to teda ma byt? Mam sa spravat tak, ako by som chcela, aby sa spravali oni? Alebo neni problem, ak rodicia maju tie hranice inde a deti sa budu spravat tak, ako im my dospeli povieme bez ohladu na priklady?
Niekedy sa mi stane že od nich chcem niečo, čo sama urobím zle.. napríklad vrieskaju po sebe a ja im zavrieskam aby sa už nehádali.. alebo poviem choďte uz do kúpeľne a sama sa nehnem, lebo konečne sedím.. sú to moje chyby, uvedomím si ich, snažím sa ich odstrániť - AVŠAK uvedomujem si aj jednu vec, a to je, že nie som dokonalá.. robím chyby, nie som matka ktorá vie všetko najlepšie a nikdy neurobí nič zle.. nechcem sa vyvinit, beriem to ako fakt.. ako moje deti majú dobré a zle vlastnosti, mám ich aj ja, priznávam ich, deťom sa viem aj ospravedlniť a aj priznať čo všetko robím zle a dúfam, že veľa veci robím aj spravne.. tým vsetkym dúfam ich tiež niecomu učím..
Deti sa učia napodobnovanim...nie tým čo povieš.
Čím skor si to uvedomíš, tým lepší vzťah budeš mat so svojimi deťmi.
Chceš príklad?
Moja mama bola ten typ direktivny "spravíš toto lebo som povedala". Čo myslíš, aký vzťah sme mali v puberte a aký máme dnes? Myslíš, že ma môj rešpekt a úctu? No nemá...akože...mam ju rada, ale jej názor pre mňa nič neznamená naozaj. Odsťahovala som sa a stretávame sa len sporadicky a žijeme si každá po svojom. Je to smutné ale je to tak.
S mojim deckom mame situácie, keď zahucim, že proste niečo tak bude (keď je zle), ale vždy potom vysvetlím ze prečo. A snažím sa vysvetľovať co od neho potrebujem a prečo. A reagovať tak, ako chcem aby reagoval on. Stojí ma to dosť veľa úsilia a diplomacie, ale môžem ti povedat, ze aj to decko ma dobre trénuje 😂 Po materskej si do životopisu môžem dať o dva riadky navyše....superskill v trpezlivosti a diplomacii 😂
@beata_k časovo efektívne to nie je 😉 môžme si to preratat. A mimochodom, to čo je na nete nemusí byť vždy pravda. Net sú informácie, objektívne, neobjektívne, pravdy, polopravdy, lži. Internet nie je realita. internet je miliarda názorov miliárd ľudí s IQ EQ a morálkou často pod bodom mrazu.
Aj toto je jedna z mnohých podstatných veci ktoré treba deti naučiť. Bohužiaľ ani mnohí dospelí to nechápu.
Nemusím googlit aby som vedela komunikovať so svojimi deťmi 😁
@beata_k ešte raz. Naučila som svoje deti používať svoju hlavu. Povie že niekde niečo čítal a že to môže byť tak. Ak si myslím niečo iné jednoducho si to spolu preratame, overíme v realite.
Príklad s mobilom pri jedle:
- jeden deň budeš tukat do mobilu pri jedle. ( Koľko času si ušetril) nula celá nič, lebo keď tukas ješ dlhšie 😁
- jeden deň budeš bez mobilu ( koľko času si ušetril?) Dve hodinky? Super 🙂 povedz tomu ujovi z netu že takto sa šetrí čas.
- v prípade že by mal pravdu po reálnom overení, čo tuto jednoducho nemožné, tak uznam a pochválim ho že má svoju hlavu. V prípade že pravdu nemá, musí uznať on 😉
Nemisis ist svojim detom prikladom,je to naozaj iba na tebe.Ale faktom je ze deti sa ucia vo vychove predovsetkym napodobnovanim,cize preberaju tvoj priklad.To nie je zeby som ta chcela poucat,take su proste fakty.Cize cudovat sa im nemozes a je otazka ci mas naozaj v sebe tu drzost im vycitat to co vlastne sama robis,lebo to uz ti je hadam aj trapne samej pred nimi ci?Ine je ked ti napr.ujde nadavka prist za nimi a povedat im "Prepac,toto som naozaj nezvladla,ospravedlnujem sa za tu nadavku.Si rozumny chlapec,vies sam,se sa to nema,mrzi ma to."A zase sanodnteba ucia priklarom.
@beata_k s mobilom sa neje, ani deti ani ja, fakt výnimočne. Lebo
- mobil zničis, oblejes, zamastis
- mobil celý deň vlacis všade, je tam viac bacilov ako na záchodovej doske
- strava a trávenie sú dôležité
- relax, rozhovor, komunikácia sú súčasťou spoločnej večere
- nie si závislý
Psycholog Ivan Stur raz v jednom rozhovore povedal krasnu a pravdivu myslienku: Netreba vychovavat, staci pekne zit, deti sa pridaju❤❣
@beata_k Ja mam na mobil pri jedle taky agrument, ze sa citim ignorovana ked jem s clovekom co je na mobile. Je na to nejaky protiargument?
Dôležité je aby rodič nebol len prikazca ale aj vzor.
Nie je to oddelitelne.
Ak je rodič vzor, dieťa môže ale nemusí kopírovať jeho správanie. Ak je rodič prikazca, ale sám robí inak než káže, dieťa môže dočasne robiť čo sa od neho žiada, no dlho to fungovať nebude.
Ak je rodič vzor a zároveň tieto hranice požaduje dodržiavať aj u dieťaťa, je tam najväčší predpoklad, že ho dieťa bude v tomto nasledovať.
Čiže kombinácia /vzor + rešpekt/.
@beata_k bludy sa argumentujú ľahko. Ono to je skôr o tom či sa bavíš s inteligentným človekom alebo s debilom. Môj syn je vychovaný komunikovať rozumne. To čo si vyššie uviedla nepoužíva 🙂
Sme naučení večerať spolu, rozprávať sa pri tom, byť rodina. Ani v reštaurácii sa mobil nevytahuje. Nie je prečo. Je to okrem bezpečnosti mobilu a tvojho zdravia jedna zo základných firiem slušného správania. Keď s niekým sedíš pri stole, venuješ sa jedlu a tej osobe nie fikciam na nete.
Asi preto je to čo ooisujes pre mňa sci-fi čo vidím pri vedľajšom stole, lebo od malička boli deti ucene jesť jednoducho slušne.
@beata_k ok, ak by mi jednoducho podalo čo ja viem cudzie dieťa ktoré strazim..... tieto ,,bludy,, reakcia by bola niečo podobné:
My sa pri jedle správame slušne. Pokiaľ nemáš svoju dezinfekciu na mobil a nepotrebuješ volať záchranku, mobil bude v taške. Vytiahnes ho po večeri. Slusne dieťa pochopí. Neslušné si poreve.
PS: ak niekto nevydrží pri jedle bez mobilu, áno je závislý.
Ja to teda úplne kludne robím. 😅 A kludne argumentujem tým, že ja som mama a " lebo som povedala" , a ze keď bude mama ona môže si vymyslieť svoje pravidlá. Nemám problém si priznať, že robím niečo zle, ale od nej zatiaľ ocakavam že to bude robiť tak ako sa ma, keď vyrastie môže si vybrať co vyhovuje jej.
@beata_k Ano velmi dobre chapem tvoj argument a suhlasim ze aj pri najlepsej snahe to niekedy skonci vetou: Lebo som povedala a basta. Ale je rozdiel ak tu vetu rodic vytiahne hned na zaciatku a ani sa nepokusi o argumetaciu alebo ak ju vytiahne ked uz agrumentacia zachadza do absudrdit.
Mam kamosku, ktora vychovavala syna s respektom a logickymi argumentami a vtedy som ja este nemala deti a nemala som k nim ziadny vztah a vsetko co som poznala bola policajna vychova mojej mamy stylom: "Lebo som povedala a basta"
Mna pristup mojej kamosky nesmierne rozculoval. Jej 6 rocny syn dokazal najst na kazdy argument protiargument a koli malickosti sa "natahovali" celu vecnost. Teraz sa na to divam inac. To dieta bolo velmi rozumne, mudre a sebavedome a verim ze prave vdaka tomu ze nebolo okamzite umlcane ked si povedalo svoj nazor.
no, ja mam deti starsie ako 14+ , ale podla mna a vzdy sme to v rodine tak robili, ze ak je nieco zle, tak je to zle ci to robi dieta alebo dospelý. Je hlupost skakat detom do reci, ale ich za to napominat. To ako vysvetlis ? Ze dospelý moze robit hluposti, ale dieta nie ? A potom, ked dieta vyrastie, uz moze ?
To je hlupa vychova! Nema ziadne mantinely. Takze ak je nieco zle, tak pre dospelych aj deti rovnako. Pre mna vzdy platilo, ze ked som nieco zakazala detom, tak oni mohli na to upozornit aj mna a spolocne sme si na to davali pozor. Tomu hovorim ucta. Cenim si ked si spolocne vazime to dobre a snažíme sa vyravovat zlemu.
Funguje to tak doteraz. Je jasne, ze ked mali pubertu je to tazsie, lebo su kritickejsie, ale vzdy som si vypocula, co im vadi. Zvazila a rozhodla sa. neexistovalo, ze ja mam pravdu len preto, ze som dospela a oni nie lebo su deti. To je upnle zle.
Myslim, ze prave v puberte clovek konecne vidi nejake uspechy tej vychovy, ze nepotrebujes 150x na nieco upozornit, ale dieta to robi automaticky, lebo argumenty a vzorce uz ma davno vstrebane. A ano mame aj dieta 14+... vychovavat dieta nie je lahke a ano obcas je to argumentovat do aleluja - ale ked ides vzorom - aspon im odpadne cela vetva argumentacie - ale ved to robis aj ty.