icon

Nemôžem si dovoliť podporovať rodičov: Ako to riešiť?

3. jún 2024

Je to asi veľmi trápne ale fakt nemôžem. Mám 26, pred dvoma rokmi som skončil vysokú školu. Prácu som si našiel prakticky hneď po škole, vďaka praxi. Som ekonóm. Osamostatnil som sa, resp. býval som v zdieľanom byte rok. Potom som šiel do jednoizbáku v Bratislave. Moji rodičia majú aktuálne 65 (otec) a 63 mama. Mama pred pár mesiacmi prišla o prácu (vo firme sa prepúšťalo) a nedarí sa jej nájsť novú, lebo je v preddôchodkovom veku. Otec išiel do dôchodku predčasného minulý rok, lebo "by mu to vyšlo" lepšie ako keby čakal. Nepochopil som to ale to nevadí.
Každopádne majú obaja pomerne nízke dôchodky. Bývajú v 3i byte v centre mesta v ktorom som vyrastal ja so sestrou (dvojčaťom). Teraz na mňa ale otec tlačí, že by som im mal pomáhať finančne, lebo "im to nevychádza". Očakávajú odo mňa aj od sestry 100 eur mesačne ale ja si to nemôžem dovoliť. Resp. na konci mesiaca by mi zostalo doslova nič na účte, žiadne úspory. Čo mám podľa vás robiť?

liv1
3. jún 2024

@simsalabim nechaaapem toto ja nikdy, radit predat byt a este trojizbak pre dvoch. Keby to bol 5izbovy byt nepoviem. Ale mozno ludia ziju bezne 4 v dvojizbaku, tak im to nepride 🤷‍♀️.
Autor ja by som prispela na tvojom mieste, ale podporovala ich, aby tato isiel este si privyrobit a mama nasla pracu. Hm, take dost nezodpovedne byt bez rezervy a dvaja dospeli pytat od syna co ja viem 🤷‍♀️

viera27
3. jún 2024

No,ked mali financne problemy nasi rodicia,nepytali od nas. Nemuseli,sami sme si nastavili prikazy a kazdy mesiac odchadzalo. Takze asi tolko. Chapem,je to tazke,ale uz kto ti pomoze,ak nie rodina? Este ich mozete nechat tak,oni sa pekne zadlzia bohvie kde a budete musiet aj to dedicstvo odmietnut. Aj to je moznost.

katka700
3. jún 2024

@viestta V tomto ti musím oponovať, poznám ľudí čo tu pôžičku nedostali, ale to je na inú diskusiu.

sasa1310
3. jún 2024

2 roky pracujúci vysokoškolák bez záväzkov a nemá na to, aby dával 100 eur mesačne rodičom?

kittykat22
3. jún 2024

@sasa1310 autor bude stale pracovat na juniorskej pozicii a tak nebude mat tak vysoky plat. Najmy v bratislave su sialene, ked si zoberies jedlo, cestovanie a klasicke vydavky tak moze mat seriozny problem to vsetko sam utiahnut. Rodicia su vo veku kedy mozu mat brigady a nieco robit a nie, ze funkcni ludia v 3 izbovom byte, natahuju ruky ze chcu peniaze. Maju 63 rokov a nie 78

beloved
3. jún 2024

@viestta Presne tieto rady, ze mali si rodicia nasetrit na dochodok zarazaju aj mna.
Ja som velmi zvedava, kolko si dokaze nasetrit generacia sucasnych 20 - 30 rocnych ludi, ked splacaju sialene hypo. A teda vobec by som sa nespoliehala na 2., 3. a 18. pilier, ze mi o 30 - 40 rokov zachrani zadok...

simca06022011
3. jún 2024

Aj na predcastnom si môže nejaké euro zarobiť... nie cez tpp ale môže.. 2400eur ročne je aspoň niečo.

sasa1310
3. jún 2024

@kittykat22 po 2 rokoch zamestnania a rokmi praxe? Ekonóm? Veď nie je právnik, že je koncipient

simca06022011
3. jún 2024

@viestta a co by si navrhovala... deti sup ďalší plat posielať rodičom? ;)

sasa1310
3. jún 2024

@viera27 presne tak. by ma zaujímalo, kto autora živil do 24r.

viestta
3. jún 2024

@simca06022011 v tomto pripade som celkom presne co navrhujem, dohladaj si to. Vseobecne platnu radu nema, pretoze treba ist pripad od pripadu

autor
3. jún 2024

Dostal som sa sem až teraz.

Čo sa týka mojej situácie tak tých 100 eur by som musel zrušiť poistku proti výpadku príjmu a zrušiť všetko odkladanie peňazí. To znamená tak ako tu píšu vyššie, príde choroba, úraz, čokoľvek a som nahratý. Mám odložené nejaké peniaze ktoré by mi vystačili na nájom + fungovanie na dva mesiace ale určite by som chcel mať odložené viac, plus samozrejme zabezpečiť si časom vlastné bývanie. Relatívne značnú časť príjmu mi berie študentská pôžička. Moji rodičia objektívne nie sú z tých finančne najgramotnejších. Celý život žili systémom "nejako bolo nejako bude". Moja sestra otehotnela keď mala 17 takže veľa peňazí išlo do jej dieťaťa. Neviem o tom, že by mali rodičia niekde odložené peniaze. Môj otec je zástanca toho "Veď si platím zdravotku a sociálku. C*gán odvedla dostane tak hádam aj ja." Ja som takýto život nechcel. Mal som na strednej škole možnosť zapísať sa na ekonómiu a chytilo ma to, chcel som to ísť študovať ale rodičia s tým nesúhlasili a nemali na to peniaze, tak som si ich požičal a teraz ich splácam. Uberá mi to z rozpočtu ale bolo to správne rozhodnutie.
Čo sa bytu týka, je to byt v centre Trnavy, síce 3i ale trebalo by ho zrekonštruovať. Skúšal som si sadnúť s rodičmi ale nechcú ma počúvať, lebo "ja som si nič neodžil ja neviem ako to funguje".

simca06022011
3. jún 2024

Bachorky zo socializmu si nechajte zeny. Toto sú relatívne " mladí rodicia". Môji majú 61r, aktívni, zarábajúci ľudia. S bytom, domom, autami bez hypotéky... pôžičky novomanzelske z.roku pána dávno vyplatene, družstevný byť odkupeny, ziadne sialene 180t palky za 3izbaky...
pred.3r.mi išli do dôchodku svorkovci. Dôchodky v pohode, aj na wellness ostane. Každý má koľko platil... úspory ma tiež každý, podľa toho ako hospodáril. Nejde o.to dokázať si nahradiť prijem b dôchodku. Ak viem, že budem mať dôchodok nízky, musím myslieť na to, ako znížiť výdavky keď na ten dôchodok pôjdem.. A nie čakať na zázrak.
Hanba by ich fackala pytat peniaze ak by nebol dôvodom nejaký.zdravotny problém.

simca06022011
3. jún 2024

Autor, ak.su vzťahy takéto tak bohužiaľ... ja by som sa do.rozdavania nehrnula.

ptvw
3. jún 2024

@michaela567y tak to je super ze je taky vitálny a v takom veku brigáduje ale nie každý má také "stastie" , moja mamina bude mať ešte len 60 a po 40 rokoch ako zdravotná sestra je úplne zničená, fyzicky hlavne ze by aj dnes ostala doma, pracovať už nevládze :(

som_realistka
3. jún 2024

Sadni si s nimi a prejdite príjmy, nech ti ukážu výmery a výdavky, ak sú takí ako hovoríš, je možné že nájdete niečo, čo sa môže z výdavkov odstrániť.

sasa1310
3. jún 2024

to fakt mladému slobodnému neostane 100 eur navyše? To čo potom ako žiješ, to si nekúpiš nič za mesiac, keď nevieš obyčajných 100 eur dať mimo toho všetkého. Beriem, že máš pôžičku, ale tak ako chceš potom splácať časom hypo, keď už teraz nemáš popritom všetkom 100 eur navyše

rozculena
3. jún 2024

nereagoval si na moju poznámku,že ako môže mať malý dôchodok tvoja matka,keď je v poreddôchodkovom veku.Nereagoval si na to,že aký dôchodok má tvoj otec,či ozaj malý alebo si to len on myslí,že je malý.
Ak sa s tebou odmietajú baviť na tému financií.tak by som ich nedotovala.

lienka.7
3. jún 2024

@katka700 ano, a za ten hroooooozny panelákových byt, ktorý kedysi odkúpili moji rodicia za 20k SKK, dnes pýtajú 220 000€. Chceš mi povedať ze za tých co ja viem 40 rokov ten panelak "omladol" ci co? A co ti prosim ta dajú teraz? Akurát tak hypo. Cize v tomto je to skrátka neporovnateľne.

pleja
3. jún 2024

Podľa toho o píšeš uvažuješ rozumne. Tu je každá rada drahá, keď si nechcú dať poradiť. Aspoň keby si vedel ich príjmy a základné výdavky tak si vieš zrátať či vymýšĽajú alebo jsú naozaj v mínuse. Teda aký majú príjem, koľko platia za byt, potraviny rátaj tak 300-400 eur na dve osoby, lieky, mobily... Sáms i to v hlave zrátaj a uvidíš či iba vymýšľajú. Skús im navrhnúť to s tými potravinami, a zníž sumu na 50-70 eur. Ak zareagujú že nechcú tak len vymýšľajú. ďalie otázky? je to dióčasné? Ak áno, dokedy? Máš nejaký výhľad na zvýšenie príjmu v práci v dohľadnej dobe? Vieš nejako skresať svoje výdavky - napr. bývať v zdieľanom byte a nie sám? Neviem čo robíš cez víkendy - napr. sa možno vzdelávaš, ale skús aspoň na čas brigádu nejakú. Je ti jasné, že ak odmietneš pomôcť tak budeš ten zlý - doživotne.

zuzap33
3. jún 2024

Po tvojom tomto prispevku ta uplne chapem. Si cielavedomy mlady muz, ktory sa dokazal vyhrabat so socialne slabsieho prostredia a ide si za lepsou buducnostou. Rodicov neries, ocividne to vzdy by bolo len o sypani penazi do bezodnej diery. Odstrihni sa, ries si svoju buducnost, velmi ti drzim palce

zuzap33
3. jún 2024

@pleja a dokedy im ma prispievat? 5, 10 ci uz navzdy. Preco ma skresavat svoje zaciatky? A ma tahat 2 zamestnania, znicit si zdravie? Neexistuje. Aj tak bude za zleho, lebo ma peniaze a oni nie a neda im posledny cent. Aj keby dal, aj tak budu frflat

betulinka1
3. jún 2024

Autor Tak ked nevies ako to funguje nedaju si poradit nedala by som im nic. Tvoji rodicia nie su tak starí aby si nevedeli privyrobiť. Sediet na zadku a pytat si od syna, ktory si plati byvanie, spláca si pozicku je najľahšie. Ked im zacnes davat nebudu mat dovod s tym nieco robit a za rok budu pytat viac, lebo toto a hento a neviem co. Cize za mna ak by moji rodicia nespolupracovali na riešení, nic by nedostali. Keby som prisla na navstevu, priniesla by som im nejaky nakup. Otazka je ake maju prijmy a vydavky, ci vedia nieco urobit s výdavkami.

svetlonos
3. jún 2024

Môj otec ma 64 rokov a pracuje. Od mlada ma aj čiastočný invalidný dôchodok. Je sofer z povolania, ma ta sebou par operácií, nevzdáva sa. Mama je o pár rokov mladšia, do nedávna robievam na smeny, zial firmu zavreli. Ma podobnú ponuku práce aj teraz v inej firme.
Obaja svoj vek už citia, bez debaty, ale to sú Orave ročníky, ktoré sa nevzdávajú. Teda vacsinou. V porovnaní s dnešnými pubismi sú ti "stari" 60 tričiek hviezdy. Lebo mladý dnes vystupuje a chce hneď pozíciu manažéra a plat prezidenta - samozrejme bez skúseností 😏.
Ja dúfam, že to nikdy nebudem potrebovať pýtať peniaze od detí. Budu mat vtedy tiez 25 ako autor a aby oni obetovali svoj zivot bud mojej opatere, ci by financne strácali, to by som nechcela.
Autor,
rodicia su zdravi, s ich prístupom pokial zacnes posielať peniaze, nikdy neskoncis. Nebude to dočasne. Otec je dlho doma, ten sa do roboty nepotrha.
Ja som bola dokonca za zlú, vtedy ešte nie nevestu. Keď muz chcel otcovi mesacne posielať 100e, zamietla som to aj pred jeho otcom.
Síce robil celý život ale vzhľadom na urcite súvislosti by muz zrovna mohol z tých stoviek robiť lodičky a púšťať po jazere.
Prajem ti fajn život.

simca06022011
3. jún 2024

@sasa1310 obyčajných 100eur?? Kope mladých ledva 100vka ostane ako rezerva na odloženie, nie to na charitu.

cacianka
3. jún 2024

Myslím, že už rodičom prispievaš - príspevok zamestnaného dieťaťa rodičom. Práve potom hovoria správy v tv joj, že sa vyplácajú.
A keď si nechcú dať urobiť analýzu príjmov a výdavkov, poradiť ako hospodáriť, tak naozaj im nedať, ešte aj urážajú že nevieš aký je život...
Mmch raz píšeš že pre dôchodkom si mama nevie nájsť prácu, potom že už dôchodok má.
Vycitaju ti tu, že nemáš miernych 100 €, ale pôžičku asi nesplácaš po 20€ mesačne... Keď ju splatis, nejaký čas päť budeš musieť šetriť, aby si mal časť čo ti nepokryje hypotéka, a potom zase splácať hypo.
Asi si nebrusiš zuby na byt rodičov, nečakaš na dedičstvo, ktovie či aj nejaké bude, ak by byt prepísali na sestru, lebo to má chudera sama s deckom ťažké...

pleja
3. jún 2024

@zuzap33 Veď práe to. Ak by išlo o napr. pol roka tak je to iné ako do konca života. Na pol roka sa vieš uskromniť. Otázka je či prispievať: a ak ozaj nemajú a nemôžu zmeniť situáciu tak áno, vtedy je to morálna povinnosť. A prečo brigádu? ak je na tom tak, že mu z výplaty ostane len stovka tak je to ozaj málo. Stačí že sa ti pokazí práčka, chladnička a 4 mesiace šetrenia sú fuč.... Možno pár hodinová brigáda v sobotu, nedeľu by mu zvýšila úspory bez ohľadu na to, či niečo rodičom bude dávať alebo nie. A kedy inokedy ak nie kým je mladý a bez záväzkov? Ale naozaj tam treba nájsť rovnováhu tak, aby sa nezničil, stihol si oddýchnuť a zároveň si zvýšil príjem. Ale je to iba návrh.

sasa1310
3. jún 2024

@simca06022011 áno obyčajných 100 eur. Pre vysokoškoláka, ktorý pracuje 2 roky v Bratislave ako vysokoškolský ekonóm. Neporovnávam rodinu s piatimi deťmi

bonboniera
3. jún 2024

@sasa1310 ake roky praxe tu splietas? A nechápem čo si ty predstavuješ pod pojmom ekonóm alebo kedy si sa narodila, že to vnímaš ako nejaké vzdelanie po ktorom ma človek automaticky nástupný plat xy tisíc mesačne alebo vôbec niekedy. Inak ma baví jak tu niekoľko rodín mesačne nemá ani korunu týždeň po výplate a rodicaku a tam je to pochopiteľne ale mladý človek čo teraz nastúpil do prace a žije a stará sa o sebe sám v BRATISLAVE ma mať mesačne sto eur ktoré môže dať len tak preč bez toho aby mu chýbali.

la_dolce_vita
3. jún 2024

@katka700 tak ja som vyrastala v tej dobe a vela si aj pamatam, ty tiez? Dokonca s klucami som strngala 🙂... byt z bytoveho druzstva nebol problem, osobna skusenost.