Nevieme sa dohodnúť ohľadom stavania

4. apr 2022

Ahojte, nevieme sa so snúbencom dohodnúť ohľadne stavania. Moji rodičia by na nás prepísali záhradu, bola by aj prístupova cesta. On nechce byť blízko rodiny.
V tomto ho úplne chápem, ale proste takto ušetríme minimálne 60-70tisic za pozemok 🙈 keby máme aspoň takú hotovosť,že na pozemok nemusíme brať žiadni hypotéku, ale to nemáme.
+ Dom čo by sme postavili a zariadili rátam okolo +200tisic 🙈
Ja neviem odkiaľ to chce on všetko zobrať, či chce banku vykúpiť,alebo drogy začať predávať 😀
Aj ja by som bola rada,keby sme inde no v tejto dobe musíme šetriť,kde sa dá.
Ako mu to mám vysvetliť? Alebo čo mám robiť?

andrea_82
4. apr 2022

Záhrada je nejako hneď vedľa rodičov? Boli by rodičia urazení, keby ste pozemok predali a kúpili niekde inde za tie peniaze druhý pozemok?

sisa_s
4. apr 2022

Tiez by som nestavala pri rodicoch...a neviem, preco vsetci chcu hned dom, aj ked nanho nemaju...kupte byt, neskor mozete stavat, ked viac nasetrite

sissy27
4. apr 2022

no ste snúbenci a neviete nič o financiách toho druhého, alebo teda o spôsobe, ako financovať stavbu domu? Ja vás nepoznám, ale tipujem to na hypotéku a to už vy dvaja musíte vedieť, či na to máte...
A k pozemku - ak vám ho skutočne chcú rodičia darovať a pomôcť vám, tak nech pozemok predajú a peniaze získané z predaja dajú tebe, aby si ho mohla investovať do stavby nehnuteľnosti.
@sisa_s ja tipujem, že sú zvyknutí celý život v dome (rodičovskom) a tak si bývanie v byte nevedia predstaviť. prípadne bývajú na dedine, kde bytovky proste nie sú a do mesta sa sťahovať netúžia. Ono už finančne sa to aj vyrovná, a niekedy je byt drahší ako dom.

diamond007
4. apr 2022

Jasné že nechce bývať vedľa svokrovcov. Nie každému je to po vôli. Úplne ho chapem a raz mu budeš vďačná 😉

autor
4. apr 2022

@sisa_s 3izbove byty v našom meste idú zhruba po 150tisic.
S hypotékou+ úspory by sme vedeli dom do 200tisic postaviť, ak by sme ušetrili na pozemku.
Záhrada by mala 10arov.
V tomto smere chceme radšej ten dom, keď máme možnosť

veronika3110
4. apr 2022

noo ide o to sa rozhodnúť.. byť sami a mať svoj pokoj alebo stále pod dohľadom rodičov.. my teraz bývame s mojimi rodičmi, ale kúpili sme starší dom, ktorý prerábame.. hotový dom nás stál asi toľko, za koľko bežne idú teraz pozemky... a urobili sme síce dosť zmien, ale stálo to za to.. tiež sme chceli najprv urobiť nadstavbu nad našimi, kedže ja som jedináčik, ale som rada že sme sa rozhodli osamostatniť...
z dlhodobého hľadiska, ked už bude rodina a deti, je určite mladým samým najlepšie.. stále je to tak, že ste na ich pozemku a oni vám ho darovali, takže ked bude treba niečo robiť, pomáhať a vy budete mať iný program, tak budete zlí... tiež ked budete mať deti, budú vám do toho rozprávať, ako máte robiť, čo máte robiť.. nemôžete sa s mužom ani pohádať, lebo rodičia to hned riešia.. že prečo sa nerozprávate :D :D atd atd... :D

sisa_s
4. apr 2022

A ten pozemok je kde teda? Ako daleko od rodicov?

autor
4. apr 2022

@sissy27 žili sme v prenajatom byte. To boli zbytočne výhodene peniaze, ktoré sme radšej mohli usporiť. Vymenili sme 2byty a vždy sme mali šťastie,že nad nami bola rodina s 3mi deťmi,ktoré permantne dupali, skákali, búchali 🙈 no jednoducho nechceme žiť roky tak, aby nám niekto búchal nad hlavami :/

autor
4. apr 2022

@diamond007 on nechce ani pri svojich rodičoch, ani pri mojich, pri jeho sestre predávali pozemok za 30tisic, nechcel lebo je to pri sestre 😔

h2
4. apr 2022

Ja ho chápem. Nejde len o to, ze je to pozemok PRI rodičoch. Ale že je to ICH pozemok, ktorý vám darujú. Budú ho stále považovať za svoj a budú k vám chodiť, ako sa im zachce. A možno aj rozhodovať, čo a ako by ste si tam mali postaviť, v záhrade posadiť... Už tu bola taká téma so svokrom a to im ani pozemok nedaroval, ani naňho neprispel.

pribinak
4. apr 2022

Ja ho chápem, bývať hneď vedla svokrovcov?

Druhy dôvod, pozemok prepisu na koho? Na oboch či len na teba?

autor
4. apr 2022

@veronika3110 mi nechceme nadstavovať, chceme stavať. Ja mám našťastie takých rodičov,alebo neviem,či našťastie 😀 ale som im viac-menej ukradnutá. Všetko nechávajú v mojej réžii, keby sa im ja neozvem, tak sa mi s kludnym svedomím ani mesiac neozvu. Čiže viem,že v tomto smere by sa nám do toho nemontovali,asi 😀

autor
4. apr 2022

@pribinak na oboch

veronika3110
4. apr 2022

áno ja viem že chcete stavať ale stále je to jeden dvor akokeby nie? :D v tom prípade, ak nemáte takéto extra vzťahy, že bez seba neviete vydržať, by som určite šla do svojho aj za cenu vyšších výdavkov... vlastný pokoj je nevyčísliteľný..
a už sa tu aj raz v právnej poradni riešil problém, že tiež rodičia jedného darovali pozemok obom.. lenže potom sa niečo stalo, rozviedli sa a žena chcela, aby muž tú svoju darovanú čiastku vrátil..lebo že to je od jej rodičov, takže by to malo byť jej, prečo by on mal bývať na pozemku jej rodičov... atd atd... a boli z toho problémy.. lebo nikto sa toho nechcel vzdať.... ale to len tak okrajovo, nehovorím že to bude váš prípad.. :D

danulicek
4. apr 2022

pýtaš sa, čo máš robiť - radovať sa, že máš muža, ktorý nie je prilepený pupočnou šnúrou 😀 ale teraz vážne: aké iné riešenie má v tejto situácii napríklad on?

autor
4. apr 2022

@danulicek 🤷 keď mu dám takú otázku, tak len odvrkne, že by som nesúhlasila a odíde do inej miestnosti 😔
Keby dá nejaký rozumný návrh, nebránim sa kompromisom.
Našla som aj v dedine, síce od veci, kde sa muchy chodia otáčať 😂 celkom lacny pozemok, tam sa mu zase lokalita nepáčila. Pritom máme obaja auto.
Pozemky,ktoré sa mu páčia sú ale pre nás finančne moc drahé. S hypotékou ok, ale stavať by sme mohli až po jej vyplatení, čo môže byť aj o 10rokov.
On chce však dieťa minimálne za 2-3roky 😂 dovtedy sa tlačiť chce kde? U rodičov? To mu už vadiť nebude?
Ja neviem fakt :(

janinah
4. apr 2022

My tak plánujeme dať dcére a zatovi záhradu vedľa domu po svokre.kam chodíme na víkendy a v dôchodku možno nastálo.Zať plánuje v dome aj izbu pre nás svokrovcov.ked raz nebudeme ozaj vládať.Takze nie každý nechce svokrovcov za zadkom.uz len porozmýšľať prečo.Predat tu záhradu a dať mi tam cudzích ľudí a oni by inde kupovali pozemok.aby sa zbavili násej prítomnosti by som považovala za urážku a celú záhradu by som si pekne krásne nechala.nechceš.nechaj tak a staraj sa ako vieš.

sisa_s
4. apr 2022

Mozem sa opytat, svadbu mate coskoro alebo este neriesite? Pride mi zaujimave, ze rodicia by darovali svoj pozemok niekomu v podstate "cudziemu" 🙂

autor
4. apr 2022

@sisa_s spolu sme už od strednej, čiže 8rokov, rodičia ho poznajú vyše 6 a veľmi si ho obľúbili.
Svadbu máme v pláne na tento September,ale len malú, skrz financie sme nechceli veľké ceremónie, len obrad a posedenie malé.

17alexis
4. apr 2022

Tiez by som tak nebyvala. Neviem, v akej lokalite idete stavat, my sme v okoli ZA a ked porovnavame nase doterajsie vydavky s nasimi znamymi, co stavali mensie domy ako my pred cca 3 rokmi, tak niekde sme aj vyrazne usetrili. Moj muz rad planuje a analyzuje, cize tu mame velku vyhodu. 😉 A pozemok mame v porovnani s dnesnymi cenami za bagatel, velky a slnecny. Kym si najdete vhodny pozemok a vybavite stavebne povolenie, este vela nasetrite. My sme cakanim nasetrili celu sumu, co nas stal pozemok, ale my mame taku pracovnicku na irade, vsetko jej trva a tak sme od vyhliadnutia pozemku az do zacatia prac cakali rok. Nas odhad je aj s pozemkom cca 180 000€, ze to bude dokopy stat. Dom mame bungalov 12m x 13m.

diamond007
4. apr 2022

Takých rodičov máš zatiaľ, kým nemajú vnúča 😑😑😑
Tak hľadajte mimo lokality vašich rodín. Divné že ani pri sestre ale všade sa dá nájsť dobrý pozemok

sisa_s
4. apr 2022

Podla mna jedine riesenie by bolo sadnut si a prebrat to...aka lokalita? Aku cenu si mozeme dovolit? preco nie blizko/daleko od rodicov? Atd...Cele manzelstvo budete riesit rozne dilemy, problemy, ktore vzniknu a ak uz teraz sa priatel nechce o tom s tebou bavit, tak ako to pojde dalej 🤷

beata_k
4. apr 2022

Teraz ti to pride vtipne, ale ked sa budes rozvadzat zmenis nazor. Byvat na dvore u rodicov je velmi zly napad aj ked sa do teba nestaraju. Takyto dom potom ani nepredate. Kto by chcel byvat u nikoho na dvore. Ale je pravda, ze dispoziciu pozemku neviem.

autor
4. apr 2022

@17alexis to máte super. Nás by to bez pozemku vyšlo aj so zariadením do tých 200tisic, keby aj s pozemkom, nedbam. Ja pozerám pozemky vselikde, ale on si vytýčil svoje lokality,ktoré sú fakt drahé a tam chce byť.
Už som mu aj raz povedala,že nech sa páči, vezmi si hypotéku sám, kúp si, postav si, a budem ti prispievať na energie a nákupy. Ale to som už bola dosť nervózna no 😀 už som nevedela,že čo povedať

autor
4. apr 2022

@sisa_s neviem, občas už mávam aj myšlienky,či to má budúcnosť. Ja hovorím, ani kompromisu sa nebránim,môžme nájsť aj pozemok mimo rodiny,ale nie preboha v lokalite,kde idú po 70-80tisic preboha 🙈

autor
4. apr 2022

@beata_k v našej dedine takto už 4 rodiny rozkuskovali záhrady na 3-4 pozemky, vedľa ich domu príjazdovú cestu, a všetko sa to predalo.
Tak isto,keď aj pozerám pozemky,strašne veľa sa predáva takto, že vedľa domu príjazdová cesta, cez ktorú sa ide na pozemok, a predá sa to.
Takže, že by sa tento nepredal, toho sa fakt nebojím

autor
4. apr 2022

@beata_k ešte dokonca si moji rodičia zavolali nejakého merača minulý rok, že ako by vedeli záhradu rozdeliť, chceli to tiež takto popredavat, vraj im vyjdú 3pozemky.
No povedali,že ak chceme nechajú to nám.
Ak by sme to nevzali, rozkuskuju a predaju

ariannazara
4. apr 2022

Vieš aka je teraz momentálna situácia na trhu? Ze o dome môžeš snívať. Čakacia doba na ytong je 30 týždňov.
Polystyrén prestal momentálne vyrábať na pol roka.
Je problém s káblami, železom a všetkým staviam dom viem o com hovorím.
V tejto situácii je stavba domu veľkým rizikom lebo stačí ze nebudú roxory do základov a nepohnes sa.
A 200 tisíc eur? Vieš koľko stojí stavebny materiál momentálne? Tak 200 tisíc by ta vyšiel ale nejaký do 100m2, aj to horko ťažko.
Každý kto sníva momentálne o dome by si mal premyslieť ci je schopný do toho ísť.
Stavba domu už nieje to co bolo pred rokom 2019 pri zháňani materiálu si niekedy pripadám ako za komunistov keď bolo všetko na prídel.

danulicek
4. apr 2022

len sa hlavne dohodnite pred svadbou. my sme sa nedohodli a nedopadlo to dobre. určite si treba spraviť na papier možnosti - plusy, mínusy a nájsť kompromis. hlavne vy dvaja, nie rodičia, ktorí vám určite chcú dobre - ale podľa seba... buď bude musieť ustúpiť z nárokov na lokalitu a ty z pozemku od rodičov alebo sa dohodnete nejako inak. možno na začiatok bude riešením práve ten byt, ktorý tak zatracujete, keďže na dome sa dohodnúť neviete.

autor
4. apr 2022

@ariannazara 😔 ah jaj, no po prečítaní tvojho komentára ma už aj prešla chuť sa vydávať 😂😂😂
Ale nemyslím to teraz v zlom.
Do bytu ist nechcem, bojím sa,že nad hlavou budem mať zase 3 malé deti a po nočnej sa poriadne nevyspim.
Stavať, ak by sme teraz mali pozemok, by sme stavali asi až budúci rok.
Občas si poplacem,že takto som si odchod z VŠ nepredstavovala, som nečakala,že to bude až takéto náročné:/