Nevieme sa dohodnúť ohľadom stavania
Ahojte, nevieme sa so snúbencom dohodnúť ohľadne stavania. Moji rodičia by na nás prepísali záhradu, bola by aj prístupova cesta. On nechce byť blízko rodiny.
V tomto ho úplne chápem, ale proste takto ušetríme minimálne 60-70tisic za pozemok 🙈 keby máme aspoň takú hotovosť,že na pozemok nemusíme brať žiadni hypotéku, ale to nemáme.
+ Dom čo by sme postavili a zariadili rátam okolo +200tisic 🙈
Ja neviem odkiaľ to chce on všetko zobrať, či chce banku vykúpiť,alebo drogy začať predávať 😀
Aj ja by som bola rada,keby sme inde no v tejto dobe musíme šetriť,kde sa dá.
Ako mu to mám vysvetliť? Alebo čo mám robiť?
@zmrzlinka2021 aj ja zíram. Autorka nevie o čom je život. Zobrať hypotéku a to je tak všetko. Že max. hypotéka 130 000 eur. To možno ani na pozemok nevystačí
@autorka
zadefinujte si problem - peniaze. riesenie - na sk nezarobite na stavbu domu, preco sakra nevybehnete do zahranicia? na rok/ dva...desat? a pridete s balikom mozno s malym alebo s vacsim..ale vzdy s vacsim ako na SK a potom rieste a spolu. Toto su dotahovacky, ktore nikam nevedu. Moj pribeh: najprv podnajmy, s 1frajerom- hypoteka na dom a nasledne rozchod. z predaja domu som si kupila byt, ktory budem splacat do dochodku ale je MOJ. Nasledne som odisla do zahranicia....tam stretla slovaka = manzel a ostala som tam 10r. V zahranici spolocna hypo na byt. po 10r sme predali byt a prisli na sk a postavili dom. Po 2 rokoch mame zo slovenskych platov "holu rit". teraz manzel dostal ponuku opat do zahranicia...tak mu vravim, pozri ak prinesies mesacne min. 2000eur /mimo nakladov strava+letenka+byvanie/ tak to rok/dva vydrzme a poplatime dlhy a opat mozme zit a zarabat za 5,20eur/hodinu a byt akoze happy. ak clovek nepracuje aspon v strednom managemente, tak viac-menej zije z ruky do huby. Sikovny remeselnik pracuje mimo Sk, lebo chudak tu si nezarobi....ej tazka doba ide na nas a bude horsie. Ste mladi co vam brani vybehnut do sveta? Moje deti zavse spomenu, ze tam bolo lepsie, ze sme mohli hento, toto a tu veru peniaz obraciame.
@jujala 5,2e na hodinu, tu je asi problém. Ono odísť do zahraničia a 10r tam robiť zrejme nekvalifikovanu prácu nie je zas také terno, radšej by som si tu zvýšila kvalifikaciu, kým som mlada a schopná sa učiť nové veci a nemusela robiť za takéto peniaze. Iné je robiť v zahraničí vo svojom obore, co viem zúročiť po návrate na SK a zvýšiť tak svoju cenu na trhu práce.
@sidicek to je hodinovka mojho manzela, jaj mam podstatne vyssiu. Ide o to, ze je prekvalifikovany a tu na polosamote niet pre nho adekvatna praca. Aj by bola ale uz odmieta cestovat, tak prijal pracu obyc. robotnika s tym, ze spi vo vlastnej posteli. a teraz dostal ponuku zo zahranicia....tak teraz rozmysla...ale opat zas je odcestovany od rodiny ale zarobi.
@janinah
@sasa1310
Nechcem prehanat dievčatá, ale ja zasnem nad tymi predstavami o zivote niektorych ludi - ledva to zacne pracovat a chce to mat rodinny dom s bazenom a dvoma autami, lebo inak "ja to neprezijem" a radsej idem von zo vztahu. Hnanie sa za peniazmi a majetkami je tu taky oblubeny sport, clovek premrha zivot, aby mal "vela, vela" a potom v 50tke nejaky nador, inkfart alebo rovno otrci kopyta...
Ak ma clovek nejaky sen, ma si ist za tym.
Takze zacnite spolu hladat pozemok, domy, trebars aj byty. Hladat nie len na nete, ale realne zavolat, ist sa pozriet a snazit sa predstavit, ako by sa tam zilo - ako daleko do prace, do skoly, aky je vyhlad, na ktorom poschodi....a prirodzene sa budete o vasich preferenciach rozpravat..ci novsi, ci starsi..mensi, vacsi..kolko izieb..atd. Takto by ste sa mohli naladit na spolocnu vlnu.
Obidvaja chcete stavat. Vyberte si plan domu - ten by sa uz prisposobil na vybrany pozemok. Skuste skontaktovat stavebnu firmu, stavbara, aby vam nacenil taky dom. Alebo zacnite pocitat.
Pocas hladania a chodenia a vybavovania by sa mohlo vykrystalizovat, co by bolo pre vas najvhodnejsie.
A zaroven (ja by som teda zacala s tymto krokom, aby som vedela, aky mam vlastne rozpocet) zajst do banky a neopytat sa len na vysku moznej hypoteky, ale aj na priebeh financovania bytu vs. domu. Resp. skontaktovat nejakeho financneho poradcu, ten aj poradi, aj vysvetli, aj vybavi.
Precitaj si toto, rozne sposoby financovania pekne opisane: https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/financn...
Mozno pridete na to, ze vam postaci byt alebo priatel pristupi na pozemok u rodicov. Ratajte aj s obdobim, kym budes na rodicovskej, aby ste vsetky naklady utiahli aj vtedy.
Kazdopadne zacnite byvanie realne riesit (skor ci neskor to budete musiet tak ci tak), inak sa to len taha a taha..a uroky aj ceny veru stupaju. Cas su ozaj peniaze.
To nie je dobry napad ze on si vezme hypoteku a ty platis energie a nakupy. Lebo jeho peniaze by sa casom extremne zhodnocovali v tom ze dom rastie na hodnote atd. A tvoje peniaze dane do energii a jedla …. Z nich je v podatate hovno 😀 nic. Takze tak… uz mu to nikdy nepovedz 🙂))
Tiez by som nechcela byt na jednom pozemku ani s rodicmi ani svokrovcami… my sme mali moznost byvat v “dvojgeneracnom dome” so svokrovcami, odmietla som a priatel si mohol vybrat ak chcel byt somnou, do nicoho som ho nenutila a sam prisiel nato ze lepsie sme nemohli spravit… a do dnesneho dna na strara generacia , (nie len kamosi )hovoria ze dobre sme spravili , ze kazdy ma si zit svoj zivot a to pred svokrovcami , nakolko nam to vycitaju obcas ….
Ja som stavala dom na konci záhrady mojích rodičov. Tiež nám darovali pozemok. Musím povedať že som spokojná, moji rodičia k nám chodia len na oslavy, deti zbehnu k ním kedykoľvek, keď mám najmladšiu chorú tak ju len zanesiem k nim a idem do práce. Má to svoje výhody aj nevýhody. Ale som spokojná
To sme mali vyhodu tiez sme ani jeden nechceli oatat pri rodicoch.
Muz mal zahradu zdedenu po otcovi. Tak tu predal. A kupili sme inde starsi dom a prerabali.
Vy ked sa neviete zhodnut uz teraz na takychto veciach tak…
I ked najviac ma pobavili teda uvrestane deti nad vami 😅
Necakaj ze tvoje deti v buducnosti budu len spat alebo lietat 5cm nad zemou. Nech uz budes aj v dome.
Moj brat presne takto ma dom u svokrovcov... Ale nechcela by som to takto...vidim ze mu to niekedy dost vadi... Svokra denne u nich a komamduje dceru ohľadom všetkého.. Preco deti behaju takto oblečené, prečo sa hraju hentam, nech im da jest to a to.. Nech im nedava tamto... Preco posadili stromy takto a nie opacne.. Nech si daju nieco tam kde akurat ony nechcu a milion veci.. Donesie im obed ze to je lepšie ako ten jej.. Dovoli detom to co mama zakaze a opačne.. Ja keby som jej dcéra sa zbláznim ztoho komandovania a starania sa do vychovy a podobne... Mozno to záleží od povahy ludi ale máloktorý rodicia sa dokazu nestarat a nemontovat sa do vsetkeho... Mozno mate teraz dobry vztah s rodičmi ale aby sa casom nepokazil medzi vami a aj tvojim mužom.. Je to ťažko poradit ale zas uznavam ze usetrite vela penazi dnešnej dobe treba to zvazit vsetko za a proti...
Možno preto nechce lebo by stále čosi musel robiť Reps pomáhať. My sme byvali o 2 domy ďalej ako svokra a to bolo tiež o hubu. Chodili sme do roboty a na smeny často sme sa videli niekedy až ob deň. Človek si potreboval oddýchnuť . Niekedy svokra išla ma zabiť keď som v nedeľu prala vtedy som mala voľno.
S manzelom sme 7 rokov bývali v byte, teraz už v našom dome dva roky. Dome, ktorý sme postavili bez akejkoľvek hypotéky a zadlženia za. Postavený, zariadený všetko(trvalo to dva a pol roka). Nevieš si predstaviť, aký je to pocit. V dnešnej dobe, keď je naozaj všetko neisté. To, že nám podarovali pozemok, nám pomohlo. Inak by sme museli kúpiť a určite si zobrať už nejaký uver. Chceli sme stavať, ale nikdy nie vedľa rodičov. Naši sa rozhodli dať nám pozemok vedľa nich. Nechceli sme aj tak vedľa nich dom..že vedľa rodičov nie. Manžel nikdy nechcel, bol vyslovene proti tomu. (S chodením sme spolu 18 rokov, takže vždy mal názor, ze nikdy)Ale po dlhých úvahách sme sa rozhodli. Na dom sme už mali peniaze. A šetriť ešte aj na pozemok?! My sme nikdy nechceli žiadny úver a ani nič podobné.
Záleží aj na tom, aky máte vzťah. Naši sa do nás nestarajú, nikdy sa ani nestarali. Ja sa nikdy nesťažujem mame na manžela, nikdy nič nevesam.na nos. A naši si manžela vážia a nikdy ho nedirigovali a nebudu. sme blízko, ale rešpektujeme sa navzajom. Každý má svoje súkromie. Stane sa, že ku našim nejdem ani za dva tyzdne. Nemám čas behat...Pomôžme si navzájom,.keď je treba, ale to sme chodili aj keď sme preč byvali. S drevom alebo taketo....
Ja mám tri deti (8,5,1) a naozaj je neodcenitelne, keď musím odbehnúť a mamina len skočí ku nám. Alebo keď jeden z nich ochorie a nemusím všetkých trepať zo sebou porozvazat do školy. A podobne. Manžel mi robí robotníka na tri zmeny, takže sa mu to strieda. Často je v robote. Je to super vec mať takto nablízku niekoho. Keď sme boli na byte bola som úplne sama, takže viem porovnať.
My máme ako poslednú možnosť stavať vedľa našich, záleží od viacerých faktorov. Ale nie preto, že by sme nechceli bývať vedľa nich...
Čítala som len pár komentárov.
My už teraz napriklad vieme s mamou, že keď tam budeme stavať, budeme tam mať aj plot (niekto písal, že to bude spoločný dvor - prečo by mal byť? Plot je riešenie), veď to už nebude ich pozemok, ale náš, pravidlá si dohodneme , keď to bude aktuálne, aby sme spolu normálne mohli fungovať.
Bývať vedľa rodičov nemusí byť také hrozné ako to tu niektoré vykresľujú. Ja rátam s tým, že sa o rodičov raz budem aj starať, a vidím to ako jednu z výhod, byť im bližšie ako cez celé mesto, napríklad.
Treba si sadnúť, rozprávať sa spolu, idete mať svadbu a neviete sa dohodnúť na dosť dôležitých veciach? Začiatky sú vždy ťažké, ale ak sa neviete rozprávať a dohodnúť teraz, tak vám ani to manželstvo dlho nevydrží 🤷
Aho, no my máme postavené primojich rodičoch. Tri roky sme bývali u svokrovcov, potom sme sa rozhodli osamostatniť. Dokonca už tu postavil dom aj brat, takže máme takú súkromnú ulicu. My sme spokojní, dokonca aj môj manžel povedal ze je to lepšie ako bývať u jeho rodičov. Teraz keď mám malé deti je to max výhodné ze nám pomôžu s deťmi.
Ja by som nevahala a postavila vedla.. ale moj muz ma s nasimi dokonaly vztah.. neviem ako to je u vas. Nekupovala by som najskor byt a potom az dom. Ak mate moznost takto usetrit na pozemku tak by som ju urcite vyuzila😉🤷🏻♀️
Nie. Sukromie nebude nikdy.
@moravcikovalucia takto býva kolegyňa.ze dcéra má dom na ich záhrade Vnúčatá sú u kolegyne skoro nonstop.pekne sa tam napapkaju....kolegyni sa až také " pomahanie" mladým nepáči.ale čo už má povedať....
V zivote by som nestavala dom pri mame, svokre, pri sestre ani bratovi ani nikom inom. Verim, ze su ludia, ktorym to nevadi. Ja mam rada svaty pokoj, ziadne navstevy kazdy den atd.
Aj my sme to riešili nedávno. Chceli sme stavať vedľa , bohužiaľ nám to nepovolili pre odstupy . Ja by som stavala . Pokiaľ sú vzťahy medzi príbuznými fajn, je to výhoda . Ak ale priateľ/budúci manžel túži byť úplne mimo a skôr rodičov navštevovať občas , potom by som uvažovala ako baby vyššie písali , predať pozemok a kúpiť niekde inde , aby ste boli úplne samy. Predsa rodičia vedľa budú podľa mňa prejavovať častý záujem o vás (keď vás budú mať blízko) .Len s tým pozemkom sú to také menšie/väčšie starosti na vyše, takto by ste mohli rovno stavať . Ale ak to stojí pre obojstrannú spokojnosť nieje čo ďalej riešiť . Dôležitá je rozumná dohoda a riadne si veci premyslieť aj 100x 😃
No mi budeme bývať pri svokre. Teda už sme tam ale svokra odišla na pol roka za robotou do Talianska. Uvidíme ako to bude. Mi sme hľadali dlho pozemok alebo starší dom ale tie ceny 🤒.. tak sme sa nakoniec rozhodli prerobit stavbu ktorú zdedil priateľ po ocinovi.
Nechceli sme sa zadlžovať na 200 000€ a toto nám prišlo ako výhodnejšie riešenie. Aj keď dúfam že nám dozici súkromie nieje taká že by sa starala tak dúfam že jej to aj zostane. Napr pri mojej mame by som nestavala nikdy v živote alebo nešla bývať k nej na dvor. Ma 65 rokov všetky choroby sveta nepočúvam nič iné len ako sa ona narobila za celý život,že ako museli robiť ráno kravy kŕmiť a tým že je celý dni doma tak je znudena a zbiera len klebety a potom ich vraví mne ktorú to absolútne nezaujíma a keď jej to poviem že mne je to fuk kto čo robí tak sa na mňa urazí. Keby pri nej sme tak z 24 hodín je 15 hodín u nás 🤦... Ťažko je byť pri rodičoch a videla som to napr pokiaľ sme prerábali tak sme málo kedy zamykali a ona ráno o 7 u vás v izbe že chce kávu 🤦... A mi sme spali 🤦🤦
Ja by som do toho šla...my sme od rodičov cca 600 km...a ver že bolo už ťažko keď bol malý chorý.my práca...čo sa tohto týka veľmi veľká pomoc...ak vychádzate s rodičmi tak by som do toho šla...aj za cenu straty súkromia...ale dohodnúť sa dá na všetkom.
@janinah no aj tak to môže veru skončiť;)
Jednoznačne dom a pokojne vedľa rodičov. Veď nebudete bývať priamo s nimi predsa. Byt sú vyhodené peniaze mať možnosť v momente z neho ideme preč. Nehovoriac o obrovských výhodách záhrady v dnešnej dobe.. vieš si čo to dopestovať atď. Navyse staráš sa o svoje a neplatis fond opráv kde peniaze doslova miznú. My by sem šli s našimi hneď bývať, no žiaľ mamina nechce.. navyše obrovská výhoda na staré kolená keď budú rodicia potrebovať pomoc.. ja sa toho desím keďže moji rodičia sú už dosť v pokročilom veku a bývajú na opačnom konci mesta a naozaj netuším ako sa o nich postarám keďže je predpoklad že budú potrebovať pomoc ešte kým máme my deti malé. Mamina sa takto starala o mojich starkých no mala obrovskú výhodu že ja som už bola vydatá a teda úplne samostatná..
Ťažko aj radiť, keďže partner nechce, moc sa mu nečudujem , že nechce, stavať a bývať pri rodičoch nieje bohvie čo, radšej vlastne bývanie aj keď v byte, partnerov pozemok to nieje , čiže v prípade rozvodu nastanú problémy.
Nečítala som komentáre. Ak je tá záhrada nejako oddelitelna od svokrovcov - to znamená že 9ni budí mať svoj dom na svojom pozemku a vy na svojom oddelené plotom tak je to podľa mňa ok. Ak je spoločný vstup tak tam by som komplikáciu už videla
My máme postavený dom oproti svokrovcom. Nik sa nestará do nás, my do nich. Ak je treba pomôžeme si navzájom. Takže pre mňa to nieje vôbec nič strašné. Ale každý to vníma inak. Hlavne sa musíte vy rozhodnúť.
@majca1995 presne ako píšeš, to musíš mat fakt takých rodičov, čo sa nestarajú a to má asi 1 z 10, ináč to bude trápenie.

@zmrzlinka2021 presne tak.chce nový dom za 200 a viac tisíc a " až" jedno dieťa z ekonóm.dovodov.Mamonari jak vysiti.skoda aj dačo radiť.Mam dvoch zatov už.ale tam je úplne iné rozmýšľanie.nastastie.