icon

Nevieme sa dohodnúť ohľadom stavania

4. apr 2022

Ahojte, nevieme sa so snúbencom dohodnúť ohľadne stavania. Moji rodičia by na nás prepísali záhradu, bola by aj prístupova cesta. On nechce byť blízko rodiny.
V tomto ho úplne chápem, ale proste takto ušetríme minimálne 60-70tisic za pozemok 🙈 keby máme aspoň takú hotovosť,že na pozemok nemusíme brať žiadni hypotéku, ale to nemáme.
+ Dom čo by sme postavili a zariadili rátam okolo +200tisic 🙈
Ja neviem odkiaľ to chce on všetko zobrať, či chce banku vykúpiť,alebo drogy začať predávať 😀
Aj ja by som bola rada,keby sme inde no v tejto dobe musíme šetriť,kde sa dá.
Ako mu to mám vysvetliť? Alebo čo mám robiť?

domininini
6. apr 2022

V tejto dobe si clovek velmi nenavybera, cakaju nas dost tazke casy .. podla mna sa tvoj muz sprava ako decko .. nechcem ten lebo tam byva ten a ten .. to co chce byt cely zivot sam? Ja zijem v jednej dedine so svokrovcami, rodicmi, manzelov brat si stava dom oproti nam .. a ja sa z toho tesim .. nebudeme sami a hlavne vies si predstavit zit na samote? A co ked mas auto, ale ide aj o tu socializaciu aj ked budes mat deti … v dnesnej dobe vam rodicia chcu darovat pozemok a vy nechcete?radsej sa zadlzite na cely zivot vysokou sumou ?? Vidno ze ste nedozrete deti

beuss
6. apr 2022

Uprimne, ja nechapem, preco stale vsetci zavrhuju to byvane s rodicmi, pripadne blizko rodicov. Samozrejme, ak beriem do uvahy,ze maju dobre vztahy a aj rodicia vedia kde konci hranica. Ja to teda beriem zo svojho pohladu, s rodicmi mam super vztah (su rozvedeni) a nikdy sa mi do niceho nestarali, nekecali ani nic podobne. Byvame sice v panelakoch, ale pomerne kusok od seba, mamin cinziak vidim z balkona, ale nechodi knam vobec (ak neratam oslavy) vacsinou ideme my knej. Mne osobne by nevadilo ani byvat snou, vidim zatym neskutocne mnozstvo vyhod. Takze, co sa tyka postavenia na pozemku, kde bude aj pristupova cesta, fuu nevahala by som😁 Ale samozrejme chapem, ze nie vsade su tie vztahy na poriadku.

majca1995
6. apr 2022

@annamalaga môj brat najstarší napr býval tam kde som bývala ja pokiaľ sme si dokončili svoje a mama sa doňho vôbec nestarala ani do švagrinej. Určili si svoju hranicu dali jej to hneď najavo že si to neželajú a tak sa ani nenavštevovali ani nic. Až keď som tu začala ja bývať tak vtedy sem mama začala chodiť lebo aj keď som jej povedala že proste nie tak si stále išla a ide po svojom. Ale myslím že je to ide aj vekom. Takže za mňa určite mať svoje pri rodine je fajn lebo pomôžu ale zas z druhej strany byť pri niekom kto vám rozkaze kedy máte prať čo máte variť tak to nie 🤦 ale pokiaľ má slečna dobrých rodičov stanoví si hranice tak možno aj bude rada že ich bude mať pri sebe lebo keď prídu aj deti je to pomoc

sandazu
6. apr 2022

Ahoj...tak my s muzom sme asi opacny pripad.
Postavili sme si dom pri mojich rodicoch na pozemku ktory nam darovali.
Nic lepsie sme nemohli urobit...nase vztahy sa ani po 12 rokoch nezmenili...mame sa vsetci radi a moj manzel je u nasej maminy lebo ocino uz nezije velmi rad.
Mamina sa nam do nicoho nikdy nestarala a prave este pomaha aj s detmi.
Myslim ze vela zalezi od tolerancie a od ludi...no ja by som nemenila.
Pozemok mame cely oploteny a k mamine mame branicku. Mame aj vlastny altanok no aj tak sme vzdy opekali a gulas varili u maminy.
A aj svokrovcov mam super...Z celeho srdca prajem vsetkym takych rodicov a rodinu.

miris666
6. apr 2022

Určite nie.

matussara
6. apr 2022

@diamond007 zrejme vie ake problemy to moze casom sposobit. Nevychadzat s cudzim clovekom je lahsie ako s vlastnou rodinou-hoci obe strany to mozu mysliet dobre....

elenka.k
6. apr 2022

určite nie,
ver mi, teraz ešte v pohode, ale keď prídu deti - všetko sa tým pokazí, bude to potom ešte horšie - úplná katastrofa, možno Ty máš dobrý vzťah so svojimi rodičmi, ale už budete dvaja / a ak teraz snúbenec nechce, nezmení sa to, a potom deti - nevyhovieš každému, bude to o nervy, mňa to štve doteraz, že som si nestala za mojím, že vo svojom a o samote. Vtedy som bola mladá, hlúpa, vtedy mať svoje skúsenosti - zážitky ...

matussara
6. apr 2022

Nech rozkuskuju a jeden vam daruju a vy predajte-najdite inde. Nezda sa, ze by s tym mali problem. Sadnite si s nimi a uvidite reakciu. Hlavne s laskou vysvetlite-aby sa ich to nahoodou nedotklo.

petruska21
6. apr 2022

@sisa_s aj my mame postavené vedľa svokrovcov no nebola mi to najpríjemnejšie rozhodnutie, ale tie ceny bytov u nás v meste 🙉🙉🙉 bývame ti síce ešte krátko, ale zatiaľ som nepocítila, že sme blízko jeho rodičov ako niečo zlé 🙂 uvidíme do budúcna ... hrôza za menej sme postavili nový dom svojpomocné ako by sme dali za byt
A moj manžel z dediny by nešiel do mesta boli sme pár mesiacov v prenajme a išiel sa tam zblazdnit 😅

sisa_s
6. apr 2022

@petruska21 no my sme radsej kupili byt 😀 hypoteka velka, ale stoji mi to za sukromie 😀 my mame s manzelom skvele rodiny, ale nikdy by sme pri nich nebyvali, nemam rada, ked niekto komentuje, co robime, co kupujeme, kde chodime atd 😀 sme radi samostatni, navstevujeme sa, ale nikto mi do zahrady pozerat nebude 😀 no uznavam, ze su asi rodiny, ktorym to nevadi, byt vedla seba, nad sebou byvat

danusa63
6. apr 2022

Bývam 3km od rodičov a rodičia sú s nami každý druhý deň a prečo nie? Keď môžu pomôžu a neubližia. A napriektomu sa má v práci stále pýtali kolegyne, či mi to nevadí? Absolútne nie!

mima172
6. apr 2022

Samozrejme, že áno. Napíšem reálny príklad. Sme 3ja súrodenci - brat si postavil dom v záhrade u našich rodičov. Vzťahy sú krásne, pomoc sa hodila, keď mal malé deti, teraz sa hodí zasa pomoc rodičom, keď sú oni starší. Sestra s mužom - rovnaká situácia - svokrovci im dali pozemok u nich na záhrade. Tam vzťahy nie sú úplne ideálne, no normálne fungujú.
Podľa mňa všetko záleží od vzťahov. Je smutné, keď niekto vníma bývanie blízko pri rodičoch ako nejaký trest. Do kelu, ved su to naši rodičia. Ak by to raz moja dcéra vnímala rovnako, tak sa poriadne zamyslím, kde vo výchove som urobila chybu.

bublinka28
6. apr 2022

Tak toto je presne náš problém,presne rovnaká situácia,akurát opačne v pozícii tvojho snúbenca som ja 🙄

biibiana
6. apr 2022

Je to tak ako pisu zeny. Zalezi od vasich vztahov. Tiez som nechcela byvat blizko rodicov ani svokrovcov. Nakoniec sme kupili byt v panelaku hned vedla svokrovcov. Naozaj to mame 1min pesej chodze a sme tam. Do okien si nastastie nevidime. 😀 Ale poviem ti uprimne nic lepsie som nemohla urobit. Tolko kraat nam to uz pomohlo. Mame deti ktore chodia ku babke aj same..ked mi dojde cukor deti sa obuju a bezia ku babke. Ked v noci potrebujeme letiet na pohotovost..svokra je u nas za minutku. Ked rano letim s 1 dietatom k dr. Svokra je za minutku tu a mozem ist..nemusim ich nikde vozit atd. Naozaj velky bonus. A som rada aj za manzela lebo rodicov ma rad a ma s nimi dobry vztah, viem, ze je rad ze su nam stale nápomocní. Treba si zvazit aj do buducna.. Svokrovci sa zase nestaraju, nikdy neotravuju a ani nechodia na nevyziadane navstevy takze ja sa.nemam na co stazovat. Su tu ked ich potrebujeme.

banalu
6. apr 2022

Ja tak byvam. Rodicovky dom mal dlhu zahradu, spravili z toho 5 pozemkov. Z jednej strany sa spravil dlhy uzky pozemok ktory sluzi ako prijazdova cesta pre nasich a 4 pozemky.
Jeden som dostala ja, jeden brat resp. odkupili sme za 1 €, mama nechcela darovacie zmluvy (bol na to dovod). Pozemky sme si normálne ohradili.
Podmienkou mojich rodicov bolo, ze nemozme predat a kupi inde, lebo pristupova cesta je sukromna a nechceli riesit cudzich ludi.
Nechodia k nam ako na klavir, mame jasne urcene pravidla hned od zaciatku. Niekedy ako je tyzden dlhy sa nevidime. Ta

elenka.k
6. apr 2022

@mima172 môj prípad, sú svokrovci , pozor, ja svoju maminu nadovšetko milujem a aj moje deti ju!! Ona nám doteraz pomáha vďakabohu, tá radosť nadovšetko,
samozrejme, že našu situáciu má mn. berie a aj sa na to pozerá inak, veď to sú jeho rodičia. Vidíš toto som zabudla podotknúť.

elenka.k
6. apr 2022

@biibiana máš pravdu, je to o vzťahu, všetko má svoje výhody a aj nevýhody Predsa len sme ľudia a každý máme inú povahu, názor...

basska_b
6. apr 2022

Vies, plny konik je pribehov, ako chceli mladi usetrit a ako chceli mat rodinu blizko a dopadlo to katastrofalne. Uvediem niekolko prikladov z vlastnej rodiny:
- neuroza, chore srdce, infarkt (u nevesty kvoli svokre)
- neustale hadky a ohovaranie, psychogenne ochorenia - vysoky tlak, bolesti kolien (svokra a nevesta... ochorel z toho syn/muz, ktory bol vecne medzi mlynskymi kamenmi)
- mlada u vlastnych rodicov nevydrzala ani 4 mesiace ked sa narodil maly, do vsetkeho sa jej montovali a dirigovali ju

sandazu
6. apr 2022

@mima172 presne...suhlasim

nika501
Autor odpoveď zmazal
maja22
6. apr 2022

My sme si postavili dom vedľa mužovej rodiny, moja rodina je o ulicu ďalej. Žijeme tak už dlho a je to výhodné pre obe strany. Máme sa radi, navštevujeme sa, pomáhame si.

maryetta
6. apr 2022

Ono ešte záleží či chcete byť v tom istom meste/dedine. Ak hej tak je podľa mňa somarina riešiť iný pozemok. Len pár metrov ďalej.
To že na pozemku-cene viete teda riadne ušetriť v tomto zase by mohol partner voliť ako ústupok ak si je vedomý ake sú dnešné ceny.
Všetko je o kompromisoch. Aká rodina. Aj susedia.
Može mať iný lepši pozemok a natrafi na blbých susedov tak…
Takto ma už akú taku istotu že kto tam býva.
Urobiť oplotenie až má každý svoje.
Do budúcna sa vám pomoc rodičoch popri deťoch zide. Ale to tiež na to prideš až postupne.

kikuska_wedge
6. apr 2022

Cim budes starsia, tym viac ocenis pritomnost rodicov. Co by som ja teraz dala za to, ak by otec byval hned vedla. Varim mu, periem, zabezpecujem spolocnost a bolo by super neriesit logistiku. Aj deti by si viac uzili dedka. Ked som bola mladsia, riesila som tiez, ze sa nam svokra pletie do vztahu, byvania ... Ver mi, ze casom vam to bude jedno, lebo budete zrely na to, ze si spravite po svojom a reci okolo vas uz ani nevyrusia. Svokra uz nezije, ale naozaj velmi rada by som si snou dala kavu a poklebetila. A kludne si vypocula, aka som hrozna gazdina, ze ta nasa mala nema uz mesiac zasite tie gate. Hned by som jej pritakala, ze ma pravdu a supla jej ich, nech to posije.

zoeeoz
6. apr 2022

Uuuplne ho chápem a kvitujem mu to 🙂

nyusika
6. apr 2022

Ja by som hlavne nestavala s priateľom.
Aj kvôli nižším sumam sa ľudia dokážu po rozchode hádať.

ckatka
6. apr 2022

Kúpte si mobilný dom na tom pozemku. Kým.ste sami a nemáte deti, krásne sa v tom po napojení na siete da bývať (alebo kontajnerovy a pod....). A ušetríte kopu peňazí. Raz aj tak zrejme zdedite rodičovsky dom a potom sa uvidí.
A keď vám rodičia pôjdu na nervy, kúpite inde pozemok a mobilný dom odveziete inam.
Netreba sa silou mocou kotvit k nejakému miestu...
Druhá vec, pred svadbou by ste si toto všetko mali vedieť v kľude a s láskou vykomunikovat. A ak.sa nebudete zhodovať v zásadných veciach, to radšej ser na celú svadbu, lebo sa budeš niekomu prispôsobovať do konca života...

silviaeli
7. apr 2022

Áno určite..tiež som ako mladšia utekála prec, no teraz ked už aj rodičia sú starší, tak by som s radosťou bývala vedľa!🥰

lenka_da
7. apr 2022

ja by som kľudne stavala vedľa rodičov alebo svokrovcov, pokiaľ by bol pozemok prepísaný na mňa/nás, tak v pohode

jess04
9. apr 2022

My bývame hneď vedľa svokrovcov a sú u nás každý deň keby mam na vyber určite by som išla bývať mimo. Aj keď nemám s nimi problém ale každý človek potrebuje svoje súkromie.

daimon
9. apr 2022

My bývame už 12 rokov s mojimi rodičmi , teda už len s mamou, v podkroví sme my a na prízemí mamina, vlastne mame dve samostatne bytové jednotky. Ja sa nesťažujem , záleží od vzťahov , mamina sa do ničoho nestará , pomáhame si navzájom. Ja neľutujem😉.