Nezamestnaný rodič si pýta peniaze
Zdravím moja mama sa rozviedla s mužom. Žije sama. Stratila prácu má 54 rokoch. Posielam jej 2 roky 400 eur mesačne. Nemá nič našetrené bude mať minimálny dôchodok. Počas tých dvoch rokoch sa nič neučila len piekla koláče a pozerala na internete čo si kúpi. Ked sa rozprávame o peniazoch len plače a pýta viac.
Rozumiem Je ťažké sa zamestnať v 54 rokoch. Sám viem že keď prestanem platiť nebude mať nič . Nerád vidím matku v zlom stave avsak nechcem ale platiť donekonečna.
Čo by ste spravili na mojom mieste? Dokedy by ste podporovali vlastnú matku keď nesúhlasíte stým čo robí?
@juraj1337 Uz davno sa mala zamestnat, podpor ju tym, ze s nou napises zivotopis, odvez ju na pohovory, pripadne obvolaj znamych, ci by sa nieco nenaslo aspon na polovicny uvazok, neviem, co robila pred tym. Mama musi este desat rokov robit, nie je to, ze ma rok do dochodku. Tym, ze ju financujes nerobis dobre, tie peniaze si mohol vrazat do hypoteky a ona si na to zvykla :(
@juraj1337 Fuuuha, ak nema nejake vazne zdravotne problemy, tak 2 roky su dost, uz to vyzera, ze si zvykla.
Po tom, co prisla o pracu mala predsa narok na podporu, nie?
Ak zije sama, tak navigovat ju na prislusne urady a overit narok na hmotnu nudzu, prispevok na byvanie a pod. A to do casu kym si najde pracu. Teraz je sice situacia naozaj zlozita, ale za tie 2 roky si pracu isto mohla najst.
V akom meste zije a ake ma pracovne skusenosti, pripadne v akom odbor eje vyucena/vystudovana?
@juraj1337 ťažké rozhodnutie... na jednej strane je to mama, človeku srdce a svedomie nedovoľujú nepomôcť, na druhej strane ťa vyslovene zneužíva.
Asi by som svoju pomoc obmedzila nie na posielanie hotovosti, ale zaplatila by som nájom a energie. Ak je zdravá a nemá nejaké obmedzenia, tak si niečo zarobiť môže. Už len keď vie piecť koláče a má prístup k internetu, tak aj to je cesta.
skresat 400 euro ak ma velky byt nech ho preda a kupi si 2 ci 1 izbak
Tak veľmi dobre sám vieš, že nerobíš správne. Len máš výčitky svedomia prestať posielať peniaze. No, tuná ti nikto "neulavi" aj keď ti napíše, že nerobíš dobre. Musíš si to sám v sebe upratať. A teda, možno sa aj zmieriť s tým, že jednoducho tvoja matka ta bude vyciciavat do konca života.
U nás to isté. Muž posielal mame každý mesiac. Prišla situácia, že jej už neposielame. Nebaví sa s nami ani na Vianoce ani nový rok, nič.
Zisti či to naozaj potrebuje, alebo len si chce žiť lepšie bez námahy.
suhlasim s @anjelicek26 a @hettinka - tvoja mamina predpokladam, ze ma dobry zdravotny stav. Da sa skusit kdekolvek robit predavacku, pomocnu silu na vykladanie tovaru, upratovacku, pomoc postihnutym ludom. Pomoct jej skor napisat zivotopis a popisat ziadosti je lepsie ako davat peniaze. To je kratkodoba pomoc. Drzim palce.
Podla mna to musis zastavit. Jej vek nie je taky vysoky na to, aby si proste nemohla nieco najst. Len ta podla mna vyuziva, bo podla toho co pises, nema ani len snahu sa postavit na svoje vlastne nohy a ma este aj tu drzost si pytat viac
Do dôchodku je ešte ďaleko. Toto nie je reálna pomoc. Poznáš aj to príslovie: nedajte ľuďom ryby, dajte im udicu a naučte ich chytať ryby.
Po 2 rokoch mama už nemá žiadne pracovne návyky. Sadla by som si s ňou k profesii a podieľala by som s ňou žiadosti. Objednala ju k psychologické a možno aj k psychiatrovi. Môže byt v depresii.
Treba ju aj pripraviť na pohovor. A odprevadiť na pohovor a aj k psychologické
Ako nech sa nehneva,aspon za pokladnu ist mohla.Ja som smozrejme za pomoc rodicom ale moja mama by robila cokolvek aby nebola tak povedic druhum na obtiaz.
@juraj1337 účtovníčka? po nich je poptávka a navyše to môže robiť aj z domu.... a prečo nemá nárok na podporu? a kto si myslíš, že by ju 2 roky podporoval? 😲
Hlavne 400e je fakt vela, to ti ako mlademu muzovi, ktory ma zivot pred sebou - kupit byvanie, auto, mat rodinu..proste v rozpocte citelne chyba. To nie je nejake prilepsenie, ale ty ju komplet zivis. Aj ked nema narok na podporu, moze poziadat o rekvalifikacny kurz, vytiahne ju to s domu a nieco nove sa nauci, pripadne douci (ak uctovnicka dva roky nepracuje tak je uplne mimo s vela veci). Bratislava je draha sama o sebe, ale je tam milion moznosti sa zamestnat, nech sa fakt nehneva. Aj keby doslova sla upratovat, peniaze nesmrdia zo ziadnej roboty.
@juraj1337 ak ma vazne psychicke problemy treba sa jej obratit na psychiatra, ak su to menej vazne stavy staci aj karierny poradca, ci kouc, ci konzultant, ktory jej pomoze sa nasmerovat, odrazit.. to ze ju financujes jej nepomaha, mozes jej zaplatit radsej par hodin u niekoho kto jej pomoze
No v prvom rade, ja by som s tymto ani nezacala, platit pravidelnu vyplatu mame, ekd tak pomoc, pocas choroby, to ano, pozicala by som jej mozno narazavo viac by nieco potrebovala kupit.. ak je uctovnicka, moze to robit nadalej. ZIje v ba, tam si uctovnicka vie vyborne zarobit, aj s par klientmi (a to viem, nakolko aj ja nou som a dokonca pracujem vacsinou z domu), tychto 400EUR by mohla mat zarobenych ako nic, uz pri nejakych 2-4mensich firmach (a to hovorim zarobenych, po odratani odvodov a dani,.... Moja mama ma 55r, problemy take bezne, sposobnene celozivotnym papierovanim a sedenim za pc..cize klby, chrbat.. a urobi kadzy rok hadam aj 50 (+-zabludenci, co sa objavia nahodne v marci s dvomi papiermi) danovych viac menej sama. Tiez prechadzala, takymi krizami, ze sa na to vykasle a nevladze a nebude robit (hlavne pri legislativnych zmenach, nejakych pracovnych problemoch a proste takej "smole" co sa kazdemu sem tam pritrafi, stacilo ze sa to nakopilo), ale pozbierala sa. Nie je este dochodkyna, ma nejake plany sny... moze cestovat, chce dom, tak sa pozbierala vzdy. Ja mam skor skuenosti ze taketo dlhodobe podporovanie financne, alebo aj vecné (pomahali sme v rodine, sem tam rpacka, sem tak chladnicka, nakupy... ) vedie este v vacsej letargii. Plus ak by chcela v tejto brandzi robit dalje, je velmi nebezpecne dlho spat doma na vavrinoch...
@juraj1337 No tak neverim, ze uctovnicka s praxou si nenajde v Bratislave pracu. Ked robila na zivnost, tak si pravdepodobne drzala odvody na minime, neviem ako dlho robila na zvinost a co robila predtym, moze byt ze to bolo tak kratko, ze neplatila si positne dostatocne dlhy cas na to, aby mala narok na podporu.
Pokojne moze dalej robit na zivnost aj pre viac firiem, toto zu nevyzera na situaciu, ze nedokazem sa zamestnat, ale skor ze kaslem na to a nechce sa mi :-/
Podpor ju, pomoz jej napisat zivotopis, hlasit sa na volne miesta, pripadne ju zober k psychlogovi, nech sa znova nakopne.
@nini1010 tak zasa depresivny clovek sa casto stiahne do ulity neschopny vypadnut zo svojej rutiny a radsej place, stazuje sa a situaciu nemeni... je to normalne u takto chorych ludi. Mna zaujima, kto za nu plati odvody, ako ma vobec poriesene toto teraz. Nie, ze tam ma este aj nedoplatky. Treba ju zobrat k psychiatrovi a okamzite niekde zamestnat (aj ako dobrovolnicku, praktikantku, proste hocico), nech nabehne na normalny rezim, rano vstat, obliect, do prace, domov, inak sa nerozbehne.
@anjelicek26 tak ja nie som samozrejme ziadny odbornik ale mne sa bije to co napisal s depresiou-ze 2 roky len pecie a pozera na internete co si kupi.
SKor toto moze byt stav, ked ju ta praca prestala bavit... nevidi v tom zmysel, ma pocit nedocenenie a nechce robit pre 50 firiem, lebo zase.. ono je to na nervy niekedy. Alebo moze mat pocit nedovery v seba, strach ze sa pomyli atd (lebo su tie podmienky prisne, kadejaka kravina a uz sa riesia danove podvody, uniky, pokuty... clovek pomaly nema sviatky, nedaj boze ochorie a nema ho kto zastupit...). Na miesteje opytat sa jej aku ma predstavu o praci, lebo ak chce robit uctovnicku pre jednu firmu a zarobit neviem co, tak nema sancu.. a mozno tu pracu uz vobec nechce robit.
Robit účtovníčku je asi nereálne. To človek ktorý má takéto problemy asi robiť nebude schopný. Radšej nech ide robiť nejakú predavačku

@juraj1337 toto by som rozhodne nerobila, takto nebudeš mať ani ty nič našetrené... našla by som jej prácu, v obchode napríklad a poslala na pohovor a oznámila dátum, odkedy ju prestávaš financovať. A dodržala by som to. 54-ročná nie je žiadna babka, snáď v takomto lamentovacom leveli nechce stráviť zvyšok života.