icon

Nezhody v túžbe po dieťati s partnerom: Ako postupovať?

13. nov 2024

Ako pisem v nadpise temy, s partnerom mame po 30tke a prirodzene som zacala rozmyslat nad dietatom. Nemam to tak, ze po nom bezhlavo tuzim, skor sa citim tak viacmenej pripravena na tento krok a otvorena tomu. Rozpravali sme sa o tom viackrat. V principe nie je proti ale nema zatial tu potrebu v sebe hned a teraz to riesit. Bojim sa, ze to nepride ani neskor, pricom on je fakt TEN s ktorym si to viem predstavit. Okrem toho mame pekny vztah. Je to skvely muz, viem sa nanho spolahnut a keby som neplanovane otehotnela tak som presvedcena o tom, ze sa postara. Ale neviem ako dosiahnut to aby zacal po tom nejak sam od seba tuzit. Bojim sa, ze mi ujde vlak 🙈

autor
14. nov 2024

@really8 Akoze randil, aj sa stretaval s babami ale nijaky vazny vztah. Som jeho prva oficialna partnerka.

@liv1 Neviem no, ja to necitim tak, ze so mnou nepocita. Ja sa praveze citim ako sucast jeho zivota a aj rozhodnutia do buducnosti robime spolocne. Len s tym dietatom je to take, ze on to tak neciti.

really8
14. nov 2024

Sorry mne to pride divne. Ale tak teda si sa rozhodla obetovat a dieta nebude? Mam taky dojem z teba

svetlonos
14. nov 2024

@really8
no presne tak. Prvy vztah v takom veku, to je na vážne zamyslenie. Mala som kamoša, tiez mal prvý vztah krátko pred 30tkou až. Ake on pracoval po vš v uplne inom odbore a chodil pi svete. To fakt na vztah nebolo. Dnes už je ženatý a spokojný. Po deťoch túžil, no Bohužiaľ, nemajú...
Ale pre neho bola svadba a deti prioritou a vedeli to o ňom mnohí, ktorí ho poznali. Bol svojimi názormi známy. A nie ten typ, co ma len plne usta rečí.
Ale tento pán len kecá. Ved on môže mať deti s mladou zenoubaj ako 45 rocny, on ma čas...

sissy27
14. nov 2024

@liv1 ale prosim ta, kolko je takych, ktori sa ozenili “lebo sa to patri / ved ked chces” alebo z cistej vypocitavosti (full servis zadarmo a nadalej si ziju svoj najlepsi single zivot, lebo ved zena bude sice pindat ale aj tak nic nezmoze). Manzelstvo je skutocne dobre az v momente dedenia (ak dotycny ovsem nezadlzil rodinu na automatoch) alebo teda ak treba informacie o zdravotnom stave, inak to naozaj ziadne extra benefity v tejto krajine nema. Jedine ze sa zena vydava s vidinou toho, ze jej niekto zabezpeci strechu nad hlavou (aby mohla potom fnukat, ze nemoze od neho odist lebo nema kam).

luccija
14. nov 2024

Raz môže byť aj v jeho 43 r...on hodil zodpovednosť za vzťah na teba, ak sa ti nepáči musíš konať...otoč to ty, ak teda nechceš so mnou dieťa ja nemôžem strácať čas, lebo naozaj sa môže stať, že v 40 tke budem bez dieťaťa aj bez partnera.Chlapi to málokedy cítia ako ženy.Samozrejme nie je správne vyvíjať nátlak a niečo si vynucovať nasilu, ale príde mi taký "neprebudeny" dnes si ľudia v 35 r myslia, že majú stále veľa veľa času na rodinu.Stale nechcú mať zodpovednosť a chcú byť "ešte deti"aj to, že mal vážny vzťah neskôr o niečom napovedá.A možno je len váhavý, boji sa, špekuluje sú chlapi, ktorých treba do všetkého postrčiť.Skor sa s ním porozprávaj čoho sa boji financií, nevie si predstaviť byť otcom, toho ako sa zmení život, atď...žiaľ, ženy ťahajú za kratší koniec, ale ty musíš mať jasno čo v prípade, že prejdú 2,3 r a bude tvrdiť to iste

barka1
14. nov 2024

Život nie je fér. Nám ženám vhodni partneri umieraju. Mužom dorastaju nové. 😁
Tak ako pre tohto pána, ked ho dnesny luxusny život prestane bavit a zisti, ze potrebuje odovzdat svoje geny dalej. To ale može byt kludne aj o 10-20 rokov...

autor
14. nov 2024

@really8 Pride ti to divne lebo ty to poznas inak? Moj drahy je geek, nebola prenho priorita randit a je aj celkom tichy a hanblivy, tak ani nevyhladaval uplne vela prilezitosti a v praci je v takmer cisto muzskom kolektive. Na matfyze tych zien tiez vela nie je 😀

svetlonos
14. nov 2024

No mila autorka, na dovolenku (ak to zvladnes) chod s vďakou za všetko čo ste spolu okne zažili. Prijmi ju ako vyvrcholenie vášho vzťahu a ber to celé pozitívne.
On ti vlastne odpovedal. On skutočne mize mat v 45 aj 50tke deti s podstatne mladšou zenou. Ty teoreticky tiež. Niekedy aj tá genetika milo prekvapí. Mne dr pri prvom snažení sa o dieťa v 35 povedal, že mám 20% šancu 😂. Normalne ma vytočil dedko.
Akonáhle som bola kľudná, skončil stres v praci, u mm tiež- do mesiaca som otehotnela! Bez ratania kedy je vhodný plodný deň.
Rodila som ako 36 r 1x, ako 39 r 2x a teraz krátko nato opäť budem. Kamoskina mama bola v menopauza, rodili s nevestou takmer naraz, mala 50... Žiadna celebrita, zena ktorá sa narobila na roliach atd. Bol to šok.
Takže male okienko ku genetika ako pozitívum pre teba.
To však neznamená, že to tak musí byť aj v tvojom pripade.
Pokial ti On takto povie priamo aby si sa zariadila, ak túžiš po deťoch, nie je o o com.
Úprimne ti poviem, stretnúť môjho muža v 20tke, do 30tky mám odvodené. Nepovažujem sa za starú babku ani nezomiera ako podaktorí 40tnici. No cielene pi takejto hláške čakať na velkomozneho pánka, "kým sa On bude cítiť na deti" tak to teda nie! Pre svoj pokoj ak ch es, daj si zmraziť vajíčka.
Ale ja by som s nim neostala. M e ten môj pivedal, ze mu je môj vek známy q nebudeme to zbytočné naťahovať. No robili sme v hoteloch na sezóny, tam aj bývalí a to fakt nebolo absolutne vhodné na zakladanie rodiny. No keď sme sa rozhodli, išli to rýchlo a zmenili sme život behom 2 mesiacov. Akonáhle sme dostali kľúče od bytu, bola to zelená pre deti.
Ten tvoj s tebou realne neráta, len v prípade, ak budeš "drzat hubu a krok" a prispôsobovať sa jeho prianiu. Ešte že ti to povedal takto na rovinu a teraz. Už záleží len na tebe, ci vezmeš aj rozum do hrsti q postavis sa k tomu celom. Drzim palce!

really8
14. nov 2024

Nech rozmyslam jak rozmyslam tak ano. Nepoznam to inak. Manzel aktivne hrava futbal a je tam kopa muzov v tom veku bez partnerky. Ale ani jeden neni “panic” co sa vztahov tyka. Je mi zahadou ze 35 rocny muz nemal prioritu lasku a zenu.

liv1
14. nov 2024

@sissy27 kto nechce nepochopi. Ze si niekto vezme vola pardon za vyraz 😅, alebo si s takym urobi deti, co uz. Ale pri normalnych vztahoch ak chlap nechce, tak to proste nemysli vazne. Alebo zena, to je jedno. Ak niekoho milujes ides do toho, vacsinou ze je to “pravy/prava” najma vo vyssom veku vedia ludia velmi rychlo. “Iba papier” to je cista vyhovorka. A vacsinou si ju hovoria zeny co poziadane nikdy neboli, (ano je to tvrde pardon), alebo muzi co si nie su isti, nelubia tolko ci nenasli lepsie, alebo maju postranne umysly. Dat detom usporiadanu rodinu ma svoj zmysel. Ked uz pises o mk, tak tu vidno predovsetkym temy matiek s mensimi detmi, ktorych partner si robi co chce. A nehovorim ze je to zaruka, ale je to prvy predpoklad.

autor
14. nov 2024

@svetlonos Dakujem za podporu. Dnes rano sme sa o tom bavili, ze ci teda po dovolenke odide k sebe(aktualne byvame u mna) alebo ako si to konkretne predstavuje a povedal, ze po dovolenke to mozme este prebrat. Ale asi by som sa mala pripravit aj na ten rozchod no. Tiez vidim na nom, ze ho to trapi ale tak biologickej (ne)potrebe asi nerozkazes.

autor
14. nov 2024

@liv1 @sissy27 Ja manzelstvo vnimam pozitivne ale tiez ma to do istej miery desi, ze je to nejaka definitiva. Ako nemala by som problem s tym vziat si ho ale nechcem to riesit kym neriesime dieta. Pretoze zbytocne by som sa rozvadzala ked sa on nerozhybe v tom co sa tyka plodenia.

maryetta
14. nov 2024

Ty riesis ze lahsie je sa rozist ako rozviest. Prepac. Mas svoju nehnutelnost. Manzela “nepotrebujes”. Na prve citanie to vyznelo akoby si chcela hlavne to dieta. A keby cosi sak “otec” sa postara aj bez papiera… nuz… tvoj zivot.
Kazdopadne aspon rok este pockaj. Mozno aj sam si ta bude chciet vziat aj mat dieta.

sissy27
14. nov 2024

@liv1 mas pravdu, kto nechce, nepochopi - a to plati aj pre teba. Zasnubny prsten, obrucka ci sobasny list nemusia znamenat absolutne nic. Tak ako su (ne)stastne manzelstva, tak su aj (ne)stastne partnerske vztahy. Podla mna zas po manzelstve tuzia najma zeny, ktore nie su schopne sa postarat same o seba. Ja nepotrebujem chlapa na to, aby mi zabezpecil strechu nad hlavou ci auto, alebo ma zobral na drahu dovolenku - a o to viac sa musi snazit vo vztahu aj on. Neexistuje, aby ma drzal v sachu tym, ze vlastni polovicu alebo aj cely dom…Ak sa raz jeden z nas rozhodne, ze uz nechceme byt spolu, tak na to nebudeme potrebovat pravnikov ani si robit prieky ci natahovat sa. Vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody ;)

oliviakatka
14. nov 2024

My sme spolu 5 rokov, bývame spolu rok, tému dieťa sme otvárali viackrát, vždy som bola názoru: do 30tky. Lenže tiež to odkladal a ešte sa na dieťa necítil, prerábali sme zdedený dom, bolo to celkovo hektické obdobie, menila som prácu ,takže to bolo rozumné riešenie a počkali sme kým sa presťahujeme a zabyvame.

V 30tke som zistila že mám už len nízku ovarialnu rezervu čo bol veľký šok. Ak ešte s priateľom nie ste na jednej vlne, odporúčam nechať si skontrolovať hladinu AMH, nech môžeš kľudne spávať ✅ u nás pomohol otvorený rozhovor.

miroslava21
14. nov 2024

Chlap po 35 ked povie ze sa neciti na dieta a nevie ci sa bude citit, podla mna znamena ze tie deti nechce len to je krajsie povedane. Ty sa musis sama rkzhodnut, ci chces byt s nim a bez deti. Moze byt idealny, super partner ale ak ty dieta chces, casom to bude velka prekazka a ty pred 40 zistis ze predsa len chces rodinu a potom co? Stratene roky s muzom, ktory sa stale na dieta neciti.....

sweaaa
14. nov 2024

Nečítala som všetko ale za mňa treba pritlačiť. Ty si žena, prišiel tvoj čas a on sa stane rodičom alebo musí odísť a dať ti možnosť stať sa matkou s niekym iným. Ak ťa ľúbi, pôjde do toho s tebou, aj keď nebude mať dobrý pocit z toho. Ale nakoniec bude šťastný aj on.

autor
14. nov 2024

@sissy27 Tak ludia su rozni a rozne vnimaju manzelstvo. Nie je na tom nic zle ak tuzia "len" po zabezpeceni a polovici domu, ak to maju takto spolu vykomunikovane.

luccija
14. nov 2024

Hlavne to neber osobne, že s tebou nechce atď...je vela ľudí čo sa boja rodičovstva straty slobody, problémov to jeho po dovolenke to preberieme je len odsuvanie rozhodnutia.Ja mám spolužiaka, ktorý mal dlhý vzťah všetci sme už mali väčšie deti, keď on len čakal a potom povedal, že ak by vedel aké to je super mal by ich oveľa skôr po 3 r mal druhe.A reálne mal prvé v 40 tke jeho partnerka 33r.Verim, že na dovolenke budete mať dosť času zistiť kam sa bude váš život uberat

autor
14. nov 2024

@luccija Dakujem za podporu. My sme obaja silni individualisti, cize aj pre mna je to obrovska strata slobody, nie len prenho. Uvidime co po tej dovolenke ale vyzeral byt velmi smutny z toho potencialneho rozchodu. Je mi fakt luto, ze sa na to neciti pretoze z toho ako ho poznam si myslim, ze by bol dobry otec. Zial, nemame v okoli nikoho s detmi, ze by si to nejak mohol aspon sprostredkovane "vyskusat" ake to je byt s dietatom aspon nejaku chvilu.

luccija
14. nov 2024

Ja mám podobného muža, ktorý je váhavý či dieťa či stavbu domu ...všetko som musela iniciovať ja.Je až príliš zodpovedný niekedy to je na škodu, nemá rád zmeny atď...

janickacrazy
14. nov 2024

Ani v rodine nemá nikto malé dieťa? Ja fakt neviem, čoho sa ti chlapi tak boja. Tehotná je žena, rodiť bude žena, kojit bude žena, starať sa bude prevažne žena, lebo chlap bude chodiť do práce. Neviem, aká strata slobody, unho sa toho až tak veľa nezmení, občas prebali, občas pokocikuje, fakt strašné.

mnamko
14. nov 2024

On moze mat dieťa aj v 50 tke,Ty tiež? Hmmm, porozmýšľaj

autor
14. nov 2024

@luccija No ten moj je totalny overthinker 😀 Tiez nie je uplne iniciator velkych zmien ale v ramci moznosti sa snazi.

@janickacrazy Ani v rodine, ani medzi kamosmi fakt nijake dieta. A to mame viac blizkych v nasom veku ale deti nejak nikto neriesi. Asi mam nejaku divnu bublinu alebo co. On ma dokonca este starsieho brata a ten tiez nic. Partner je feminista, nepredstavuje si to tak ako opisujes. A ani ja si neviem predstavit, ze by som vsetko robila len ja. On je prave ten typ, ze by sa urcite zapajal. Tak mozno toto ho desi. Predsalen s dietatom sa prve roky neda velmi uzivat si a aj tych obmedzeni je vela.

krasolienka1
14. nov 2024

Ahoj mám kamosku ktorej tiež chcela dieťa partner povedal že sa na to necíti že neskôr preslo 9 rokov a nič
Dieťaťom s a život zmení to je jasne ale napríklad my chodíme s deťmi viac na výlety ako keď sme boli samy
Väčšina veci sa dá robit s deťmi a pritom sú deťmi s nami nonstop starší syn bol možno na 2 hodiny sám u babky len dvakrát
Mame deti 2 a 4 ja mám 30 manžel 34
Ja by Som osobne deti neskôr nechcela chcela som do 30 2-3 deti

janickacrazy
14. nov 2024

S dieťaťom pokiaľ je zdravé sa dá robiť skoro všetko. Napríklad dnes ľudia cestujú aj s bábätkom na dovolenku, čo kedysi bolo úplne nepredstaviteľné. Ja som letela so 6-mesacnym babom do zahraničia a úplne v pohode, všetci boli milí aj na letisku aj v lietadle. Za mňa sú to len výhovorky.

autor
14. nov 2024

@janickacrazy Da sa cestovat aj s dietatom, pokial sa bavime o 2 tyzdnovej rezortovej dovolenke v Turecku. My mame obaja take trosku adrenalinove hobby (kazdy ine) a cestujeme za tym a nie je to uplne kompatibilne s dietatom. No tohto sa skor bojim ja nez on. On je paradoxne viac nakloneny vzdat sa svojich hobby nez ja, ked sme sa o tom bavili.

zmrzlinka2021
14. nov 2024

@really8 nesúhlasím s tebou. Nie každý chce byť vo vzťahu len preto aby mal frajera či frajerku. Nie každý chce zabíjať čas
a niekym, koho nevníma do vážnych záväzkov. Ten čas môže človek investovať do štúdia, kariéry, cestovania... A keď príde tá pravá, vtedy to zmení. Skôr niečo vypovedá o človeku, čo v 35 má za sebou akože 5-6 vážnych vzťahov a zas má ďalšieho, ďalšiu.

zmrzlinka2021
14. nov 2024

Autorka, možno nie je pre teba rozhodnutý. Ako priateľka si fajn, ale možno ťa nevníma ako osobu, s ktorou chce spájať svoj život navždy. A tak ako nevstupuje neuvážene do manželstva, tak ani rodičovstva.

autor
14. nov 2024

@zmrzlinka2021 Ale preco by inak so mnou bol?