Neznášam svokra...
Vianoce majú byť sviatkami lásky, pohody a neviem čoho všetkého. Ale u nás je to pravidelne celkom opačne. Vždy sa nájde niečo, kvôli čomu som nervózna a nespokojná. Tento rok bol asi najhorší. Udalosťami, ktoré tomu predchádzali, nebudem nikoho zaťažovať. Ale aby som sa dostala k jadru veci. Môj muž sa rozhodol, že pozve svojho otca – 5 rokov vdovca ku nám na štedrý večer. On býva asi 5 minút autom od nás, v rodinnom dome, ktorý mu asi padne na hlavu, keďže sa nesnaží nič udržiavať a opravovať. No, nadšená som z toho nebola, ale povedala som si, že to nejako prežijem. Len aby ma tu neukameňovali, posnažím sa v krátkosti spísať, prečo svokra nemusím – nevadí mu, keď chodí otrhaný ako bezdomovec, na návštevy kľudne príde aj špinavý a zvalí sa v obývačke na sedačku, doma sa neprezúva – v papučiach chodí kľudne aj ku sliepkam, v tých istých pracovných veciach si sadne pred televízor, na návštevách sa zvalí na gauč a zaspí – je mu jedno, či sa to tým ľuďom páči a že si domáci nemajú kam sadnúť, pri jedle sa nesnaží čo najmenej namrviť, odmieta nosiť protézu, ocikáva záchod a okolie a nič si z toho nerobí a nemá snahu po sebe upratať, u nás kľudne vošiel do kúpeľne bez zaklopania, keď sa dcéra chystala sa kúpať, a vrcholom bolo, keď prišiel k jeho druhému synovi na Štedrý deň s prepáčením dosratý a švagor ho musel poumývať a požičať oblečenie, aby mal v čom večerať (vtedy išiel autom a mohol sa kľudne otočiť a ísť sa domov ogabať) Jeho inteligencia nebola nikdy na vysokej úrovni a po úraze hlavy, ktorý si spôsobil pádom, keď sa vracal z krčmy, sa toto ešte zhoršilo. Navyše je hluchý a keď nepočuje, neopýta sa slušne „prosím“? ale len „čooo?“, na čo som už vrcholne alergická, lebo som bola slušne vychovaná. A toto opakuje takmer po každej vete - ak ju vôbec počuje - a svoju hluchotu nemá snahu riešiť. Vždycky sa čudujem, ako taký človek mohol splodiť inteligentné deti (vyštudovali VŠ a zastávajú celkom zodpovedné funkcie) No, tak tento človek mal k nám prísť na Vianoce. Lenže môj muž si vymyslel, že u nás aj prespí. A to nie len po štedrej večeri ale ešte aj na druhý deň. A vôbec sa ma neopýtal na môj názor! To ma dokúrilo najviac. Jednoducho sa rozhodol a bodka. Povedala som mužovi, že by som aspoň na sviatočné dni chcela mať súkromie a keď teda trvá na dvoch nociach, nech ho dovezie o deň skôr, aby išiel 25.12. k sebe domov. So svokrom sa nedá viesť žiaden normálny rozhovor, lebo nepočuje a hlavne o ničom nemá prehľad ani názor. Jednoducho sedliak! Takže som nepotrebovala, aby tento človek sedel v obývačke a ja bola nervózna už len z jeho prítomnosti. Od rána 25.12. nič nenasvedčovalo tomu, že by sa balil domov, opýtala som na to muža. Že vraj by svokor u nás ešte chcel ostať – no nečudujem sa – máme doma teplo a mal ho kto obskakovať (môj muž). Ale bola som neúprosná, protivná... s mužom sme sa dosť povadili, ale dosiahla som svojho. Pobalil svokra a odviezol ho domov. Či mu povedal, že ho tam nechcem alebo niečo iné, po tom som nepátrala. Aj tak som mala zasa celé sviatky pokazené. Vždycky som svokra rešpektovala, ako otca môjho muža, ale len dovtedy, kým to nezačalo obmedzovať moje súkromie... Tak neviem, som normálna?
@sarstan tvoj muž je lepší manžel, ako syn. Môj by otca neodviezol. Môj sa chodí 200 km postarať o otca, keď ho privezú k svokre domov na "prázdniny" (je po niekoľkých porážkach v domove dôchodcov- on 81, svokra 76). Namiesto toho, aby si dovolenku užil s rodinou, s nami, cestuje na niekoľko dní tam, opatruje ho, umýva... Jeho otec sa za minulých čias síce staral, chodil do roboty, zabezpečil, ale keď si vypil, utekal môj muž do zimy v papučiach aj s mamou, a báli sa vrátiť domov. Z detstva si pamätá dobré časy- keď nebol otec doma, a zlé- keď bol, a väčšinou opitý.
So svokrom som si "užila" niekoľko Vianoc, neviem, či ten človek niekedy vôbec povedal moje meno, takže zadok mu utierať určite nepôjdem. Ale do týchto vecí, som sa veru nemontovala. Je to o vzťahu tvojho muža a jeho otca. Sme tu len raz a všetko čo urobíme, či neurobíme sa nám raz zráta. Máme len jedného otca, jednu matku. Myslím, že tvoj muž je vo veľmi ťažkej situácii a potrebuje tvoju podporu.
@0silvia0
@terezka1947 Ďakujem Vám za Vaše odpovede na moju prazvláštnu otázku, tiež to tak vnímam ako píšete Vy, pomohlo mi to
@sarstan och, ty by si si zaslúžila!! Aj na teba raz dôjde, pani inteligentná a slušne vychovaná!
@sarstan oni ma tu zas zozeru, ale ja zas uplne iny nazor... ako nie, ze ma muz s tebou robit teraz poriadky, ale... ako to, ze to tak uz po minule roky nebolo, ze by bol svokor u vas?? tiez by to bola pre mna nechcena zmena a patricne by som mu to dala pocitit... to, ze sa zrazu muz rozhodol a ani to s tebou nekonzultoval... ako ja by som cez sviatky zbalila deti, darceky a sla k rodicom, alebo k priatelom, alebo... a on nech si to s tatom uzije sam dokedy mu hrdlo raci... malo komunikujete, urcite by si aj ty inak reagovala, keby muz bral na teba ohlad a dohodol by otca teda len trebars na ten stedry vecer... osobne k nam vtedy navstevy nepozyvam, a to je tiez moj otec sam, rodinu obehame 25, 26 a aj to dovolim len 2hodkove navstevy a ide sa domov... nikdy nikde neprespavame... neviem na co... svokrovcou vidime tak 5 krat do roka, aj to musime cakat na pozvanie, mojho otca tiez... neznasam tieto vianocne divadielka na super rodinku... ako blizky su pre mna ti, ktori stoja pri nas celorocne napr. priatelia... tych by som zniesla aj cez sviatky.... neukamenujte ma prosim, je to len moj nazor
@nelinka2009 Viete, bežne toľudia maju zaužívané tak, ze sa berie ohľad na slabších jedincov (malé deti, chorých ľudí, starých, mrzakov atď.doplňte podľa svojho uváženia). Z toho dôvodu nerozumiem, prečo by mal jej muž brať ohľad na ňu, zdravú, silnú ženu, ktorá tri dni nebude mat svoj komfort...toto je o autorkinej rozmaznanosti a nie o nejakom zakernom starom dedovi, ktorý sa ku nim nasackoval, nevie kedy ma odísť a naschvál jej robí nervy, lebo sa pýta: cooo? ked nepočuje 😂
@nelinka2009 zbalila deti , darčeky a išla k rodičom .... len tak bez ohlásenia ? Alebo s ohlásením bez toho čo si o tom tvoji rodičia myslia, neberieš ohľad na to že im narušíš súkromie ?
@nelinka2009 naozaj,má ísť k rodičom,priateľom? S deťmi😂😂😂😂narušiť pohodlie a komfort niekoho,či jaaaaj,to je mama a tá musí akceptovať dospelú dcéru aj s vnúčatami,lebo bude asi na úrovni,nie hluchá atď. Komický názor. Otec u syna nie,ale dcéra u matky to už je ok😉
@nelinka2009 chyba je potom v tom, ze niekto za cely rok nema potrebu vidiet rodicov a svokrovcov a pocas Vianoc to potom vnima ako divadielko. Kazdy sa pocas roka stara len o seba a ti najblizsi, cize rodicia su im ukradnuti, mozno aj prekazaju. Ochabuju v spolocnosti rodinne vztahy.
Ja som naucena od decka, ze k mojim starym rodicom sme chodili nielen na navstevu, ale aj upratat a pomoct.
K svokre aj mojim rodicom chodievame pravidelne. Svokre, kym este zila, sme upratali, oprali, jedlo urobili... takze navsteva s pomocou. Viackrat sme si ju k nam zobrali na dlhsiu dobu, s prespatim, s full servisom. S mojimi rodicmi sme tiez pravidelne v ko takte, v lete na prazdniny chodime, maminu po vyletoch vlacime. Skratka utuzujeme vztahy pocas celeho roka. Pre nas niekoho zavolat na Vianoce potom nie je divadielko.
@nelinka2009 ale dediť budeš po svokrovcoch aj po otcovi,nie po priateľoch....ak už nič iné,tak za toto by si sa mala inak správať....no,rob ako myslíš....
@evora29 a odkual viete o kom to je? kto Vam dal pravo sudit? nepoznate ani svokra a ani nevestu... Stari ludia vedia byt aj zli, zakerni, dokonca dokazu svoju starobu falosne vyuzivat... Neviete co v tom je
@maminuska no mojej mame by som ho urcite nenarusila a ani urcitym priatelom... vidim ich castejsie ako cez Vianice, takze si dovolim prist aj bez ohlasenia na stedry vecer... jednoducho tych ludi dokonale poznam a respektujem ich potreby... dokonca by som ich potesila...
@maciatkolulu vserko je to o vztahoch... zalezi ake su... ocividne jej vztah so svokrom dobry nieje, jej mm to mohol aspon ako tak respektovat, keby chcel... skor prijal rolu, ktoru mu tlaci tato spolocnost... 'ved aspon na tie Vianoce...', nez by respektoval a akceptoval nazor a pocit manzelky, ktora mu celorocne vychovava deti, perie, vari a co ja viem, co este...
@malapepka presne... ak to funguje celorocne, nieje co riesit... no tu to manzel zjavne riesil len cez sviatky, takze sa ma ona ako manzelka podla mna pravo hnevat...
@nelinka2009 a on jej celoročne zarába a živí.... Veď nerobme so žien samaritanky dofrasa. Je to nepríjemné správanie a veľmi nepríjemné podané,či je sedlák,či nie,zjavne vychoval synov. A navyše ty si písala že sa má.zbalit a ísť k matke,ty vieš aké majú vzťahy? To tam.mala vpadnúť neohlasena,a deťmi? To tie nie je ok. Keď.nie je ok mat otca svojho muža na Vianoce. Apropo ty vieš,či mu varí a perie,lebo u nás upratuje a vari môj muž okrem iného😉
@janinah dedit??? myslim, ze svagrovia a svagrinne sa o to postaraju skor ako prideme na miesto cinu... moja mama uz nic nema a otec ma nikdy nechcel... ozeni sa len preto, aby po nom nic neostalo... popripade byt preda a bude z toho zit... vola sa to opacna hypoteka ci co... a na to, aby som si priatelov, ktorych celorocne vidam, pomaham im a oni zas mne, pozvala k stedrej veceri, alebo prisla k nim... po nich nepotrebujem dedit... ako som povedala... neznasam vianocne divadielka a este ked maju takyto materialny podton...
@nelinka2009 ty vieš,či nechcel byť starý pán u nich častejšie? Nie len na vianoce.? Nuž a z takýchto žien sa často stávajú exmanželky.....
@maciatkolulu neviem.. prave preto ju tu nesudim a podala som opacnu stranu mince... zatial ste ju tu vsetky len kopali pod ciernu zem s tym istym...
@maciatkolulu 😁😆😅😂 a s takych cicikov tatikovych exmanzelia... neviem co chcel starky, ale viem, co nechcela nevesta... jej dom, jej pravidla...
@nelinka2009 si si istá,že jej dom????
@nelinka2009 neviem či nazvať jej muža cicik tatkov,keď chce syn,aby aspoň pár dní v roku bol jeho otec v ich domácnosti. Či z tých pár dní vzniká pomenovanie cicik tatkov😉skôr sa mi zdá,že sa otcovi všeobecné menej venujú. Mne skôr pripadajú ženy ako cicky mamine,ktoré pri každej príležitosti pakujú kufre a deti a hajde k maminke 😂a jedného dňa ziraju,keď už mužovi nechýbajú a môžu rovno ostať pri ciciku😂
inak zeny z coho usudzujete ze sa mu menej venuju synovia?
@maciatkolulu to neviem, ja som este nikdy od muza neodisla 😁😆😅😂 ono totiz ked uz tak matrrialne... byt je moj 😁😆😅😂, ale teda v zivote by som neriesila, ci je dom jeho, ci jej... skor to bola metafora... to sa tak hovori, ze jej hrad, kedze sa tam stara o domacnost, deti... co sa tyka cicikov... ono je to tak, ze u nich mohol mm kludne ostat oslavovat so svokrom u svokra v byte, kedze je to teda 5 min od nich, podla uvodneho prispevku... ona ako manzelka max mohla nabalit jedlo, popripade fakt na ten stedry vecer zobrat svokra k nim... a vecer pekne sup svokor a tato haji k svokrovi... dalo sa vselico... ale teda bez dohody priviest svokra na par dni... ak si muz myslel, ze tak zblizi manzelku s otcom, tak sa prepocital, len v nej vyvolal este vacsi odpor, podla mna

@terezka1947 presne tak som to myslela aj ja, pekne si to napísala