icon

Neznášam svokra...

sarstan
28. dec 2018

Vianoce majú byť sviatkami lásky, pohody a neviem čoho všetkého. Ale u nás je to pravidelne celkom opačne. Vždy sa nájde niečo, kvôli čomu som nervózna a nespokojná. Tento rok bol asi najhorší. Udalosťami, ktoré tomu predchádzali, nebudem nikoho zaťažovať. Ale aby som sa dostala k jadru veci. Môj muž sa rozhodol, že pozve svojho otca – 5 rokov vdovca ku nám na štedrý večer. On býva asi 5 minút autom od nás, v rodinnom dome, ktorý mu asi padne na hlavu, keďže sa nesnaží nič udržiavať a opravovať. No, nadšená som z toho nebola, ale povedala som si, že to nejako prežijem. Len aby ma tu neukameňovali, posnažím sa v krátkosti spísať, prečo svokra nemusím – nevadí mu, keď chodí otrhaný ako bezdomovec, na návštevy kľudne príde aj špinavý a zvalí sa v obývačke na sedačku, doma sa neprezúva – v papučiach chodí kľudne aj ku sliepkam, v tých istých pracovných veciach si sadne pred televízor, na návštevách sa zvalí na gauč a zaspí – je mu jedno, či sa to tým ľuďom páči a že si domáci nemajú kam sadnúť, pri jedle sa nesnaží čo najmenej namrviť, odmieta nosiť protézu, ocikáva záchod a okolie a nič si z toho nerobí a nemá snahu po sebe upratať, u nás kľudne vošiel do kúpeľne bez zaklopania, keď sa dcéra chystala sa kúpať, a vrcholom bolo, keď prišiel k jeho druhému synovi na Štedrý deň s prepáčením dosratý a švagor ho musel poumývať a požičať oblečenie, aby mal v čom večerať (vtedy išiel autom a mohol sa kľudne otočiť a ísť sa domov ogabať) Jeho inteligencia nebola nikdy na vysokej úrovni a po úraze hlavy, ktorý si spôsobil pádom, keď sa vracal z krčmy, sa toto ešte zhoršilo. Navyše je hluchý a keď nepočuje, neopýta sa slušne „prosím“? ale len „čooo?“, na čo som už vrcholne alergická, lebo som bola slušne vychovaná. A toto opakuje takmer po každej vete - ak ju vôbec počuje - a svoju hluchotu nemá snahu riešiť. Vždycky sa čudujem, ako taký človek mohol splodiť inteligentné deti (vyštudovali VŠ a zastávajú celkom zodpovedné funkcie) No, tak tento človek mal k nám prísť na Vianoce. Lenže môj muž si vymyslel, že u nás aj prespí. A to nie len po štedrej večeri ale ešte aj na druhý deň. A vôbec sa ma neopýtal na môj názor! To ma dokúrilo najviac. Jednoducho sa rozhodol a bodka. Povedala som mužovi, že by som aspoň na sviatočné dni chcela mať súkromie a keď teda trvá na dvoch nociach, nech ho dovezie o deň skôr, aby išiel 25.12. k sebe domov. So svokrom sa nedá viesť žiaden normálny rozhovor, lebo nepočuje a hlavne o ničom nemá prehľad ani názor. Jednoducho sedliak! Takže som nepotrebovala, aby tento človek sedel v obývačke a ja bola nervózna už len z jeho prítomnosti. Od rána 25.12. nič nenasvedčovalo tomu, že by sa balil domov, opýtala som na to muža. Že vraj by svokor u nás ešte chcel ostať – no nečudujem sa – máme doma teplo a mal ho kto obskakovať (môj muž). Ale bola som neúprosná, protivná... s mužom sme sa dosť povadili, ale dosiahla som svojho. Pobalil svokra a odviezol ho domov. Či mu povedal, že ho tam nechcem alebo niečo iné, po tom som nepátrala. Aj tak som mala zasa celé sviatky pokazené. Vždycky som svokra rešpektovala, ako otca môjho muža, ale len dovtedy, kým to nezačalo obmedzovať moje súkromie... Tak neviem, som normálna?

amarilka26
30. dec 2018

@evora29 mas velmi milne informacie a uz vobec nechapem ako si dovolus ju urazat. Mozno by si mala byt v jej kozi a potom sud. Tieto pipinky co sa hraju na uzasne, skvele, empaticke hviezdy milujem.

maciatkolulu
30. dec 2018

@nelinka2009 tak to jediné uznávam,že to bolo bez dohody...

mariejenka
30. dec 2018

Autorka bud len číta,alebo aj zabudla (upozornenia si vypla) ze sme nieco písala. Vyliala si srdce.
Nesudim ju. Ale neschvaľujem ze si vydupala svokrov odchod.

januska20
30. dec 2018

Kniha Sirachovcova − Sir 3, 3-7. 14-16
Kto sa bojí Pána, ctí si rodičov
Pán dal otcovi vážnosť, ktorá je vysoko nad deťmi, a upevnil právo matky nad synmi. Kto si váži otca, očisťuje sa z hriechov; bude sa ich zdržiavať a bude vyslyšaná jeho každodenná modlitba. A zbiera poklady ten, kto má v úcte matku. Kto si váži otca, bude sa radovať zo svojich detí a budú vyslyšané jeho modlitby. Kto si váži otca, bude dlho žiť, a kto poslúcha otca, potešuje matku.

Syn môj, buď oporou svojmu otcovi v starobe a nezarmucuj ho, kým je nažive. Ak slabne na mysli, buď trpezlivý a nepohŕdaj ním, kým ty si pri plnej sile. Nezabudne sa ti, že si mal súcit s otcom, odráta sa ti z hriechov, ktoré si napáchal.

vendulka80
30. dec 2018

Ono sa ľahko rozpráva o láske k blížnym na Vianoce a podobne. Nakladá sa tu zakladateľke ale kto nezažil podobného človeka ako je jej svokor, tazko pochopi. Ja som prežila to iste, svokor este ťažký fajčiar, neskutocne kašlal, prekonal TBC, prepil vsetky peniaze a kazdy mesiac dôchodok, za svoje sme mu kupovali jedlo na mesiac. Kedze býval 50 km od nas tak kazdy vikend namiesto casu s rodinou sme mu chodili upratovať a varit na tyzden. Co on dokázal urobit s domom za ten tyzden to si neviete predstavit... vsade moc, stolica, bordel, nekúpal sa vobec iba z donútenia. Vo dvore býval jeho další syn ktorý ale nejavil zaujem. Nikdy ani slovko vďaky, nic. Exmuž mu schovával cigarety a alkohol a on mu porozbíjal dvere na dome aby nieco našiel...a ked ho na vianoce doviezol ku nam, robil presne to iste. Ked kaslal tak rovno na vtedy 6 mesačnú dceru, ktorá navyše teplotovala zo zubov...Nepomohli hrozby ani prosby. Nakoniec sa mu vybavil domov dôchodcov kde bol nútený dodržiavať ake take pravidla.

benculka
31. dec 2018

Čítam úvodný príspevok a v duchu ďakujem Bohu za dve dcéry. Celkom ma teší že nebudem mať nevestu 😂 teda aspoň dúfam😂

papaya308
31. dec 2018

Radost citat tieto komentare, robila som opatrovatelku a bezne sa z 30 ludi,ktori boli v domove ubytovani rodina ozvala max .dvom,trom. Dufam,ze ste kazda taka empaticka ako pisete

tykat
31. dec 2018

@sarstan ...nie, nie si...viac k tomu zbytocne pisat...ostatni napisali vsetko

lucifera
31. dec 2018

Tiez jej tu vsetci ,,nalozili,,ale ruku na srdce,keby mala niektora doma takehoto cloveka,ci by bola o.k.?
V prvom rade oni vedia,ako to je.Syn nech mu dohovorili a pokial nema zaujem to riesit,tak jeho smola.

bmuller
31. dec 2018

tak co sa stalo, uz sa neodstane. skoda, ze si sa neprekonala este den, aby bol svokor u vas cez Vianoce, vsetci by ste mali asi lepsi pocit na dusi...
no ale aby ste vylepsili vnimanie svokrovej neradostnej podoby zivota - co sa dohodnut so svagrovcami (najma synovia-bratia by o tom mali popremyslat), a tak raz za dva tyzdne mu ist upratat, vyprat a daco navarit... potom by empaticke zienky nemuseli lutovat stareho spinaveho pana v pustom dome (za ktory si moze do znacnej miery sam /ak teda naozaj nie je nevladny), a zaroven by ste mali "dobry bod" za to, ze sa snazite prispiet k zlepseniu jeho zivota (aj ked to mozno nebude ocenovat peknymi slovami, ale starsi ludia uz velmi ini nebudu...)

meredith83
31. dec 2018

Ja ta aj chapem nie je lahke prijat cloveka so zlymi hygienickymi navykmi & navyse s chovanim ktore nie je standartne do domu. Ale vianoce su aj o tom. Tvoj muz svojho otca chcel doma. Pre neho to bude stale otec. On si pamata aky bol ked bol mladsi a v poriadku. Pamata si casy ked mi pomahal a podporoval ho. Jeho otec zrejme zle znasa samotu a nie je schopny zit sam. Bolo by dobre toto prediskutovat ako rodina. Ja ta nebudem sudit nie som bezchybna a je zrejme ze mas v sebe voci svokrovy dost vela hnevu. Ale skus sa vzit do jeho topanok. Predstav si zostat stara, sama a este chora. To musi byt hrozny pocit..

baaambulkaa
31. dec 2018

@sarstan Fuj, duševný mrzák si... Je ti teraz dobre???? Že vyhodis otca svojho muža lebo ti vadi ze hovori cooo? a podobne stupidne dovody.... Nenapadlo ta ze ten clovek sa citi osamelo? Normálne grcat sa mi z teba chce a byť tvoj muz tak ta naham samu...

lenkatomaskova
31. dec 2018

Je mi ta dievča luto ako sa spravaš všetko sa ty vrati to si pamätaj ja sa o svoju babku staram tri roky mam 25 rokov a 10mesačneho syna babka je hlucha vivadza všeličo ma depresie vkuse plače uteka počurava sa a keby som ju neokupala tak chodi smradlava kolko krat sa mi aj dokaka na novu podlahu utera sa do vsetkeho co najde operiem nevadi rozprava voman svet a co budem pisat kto ma doma vie ..takyto chori ludia si to neuvedomuju a nevedia ze robia nieco zle potrebuju aby bolo o nich postarane. Aj ked mam vsetko doma nove prerobene stalo to kopec penazi no to nie je vzivote vsetko ludia si maju pomahat aj ked som bola tehotna na rizikovom mala som lezat starala som sa o babku a chodila mi pomahat moja mama s jej deti nikto neprisiel ci treba nieco pomoct ale vratilo sa to aj im aky pozicaj taky vrat divim sa ze tvoj muz stebu neurobil poriadok ked sa takto spravaš k jeho otcovi ktory je chory a neuvedomuje si co robi keby ste sa onho viac zaujmali by taky nebol ten clovek pookreje ked sa ma kto postarat sama to vidim ze je clovek veselsi

zulumilo
31. dec 2018

Aké ste všetky múdre.... Zrejme to nieje problém jedného dňa. Takže autorky chápem. A myslím že mu aj chceli pomôcť ,ale neúspešne, a potom to už človeka prestane baviť pomahat. A ktovie čo viedlo autorku k takému postoju. Držím palce ,nech to ustoja a benastrbi to jej vzťah s manželom.

dusan_ko
1. jan 2019

@sarstan co by som ja dala za to aby som svpjho otca,ktory uz 21 r.nezije mohla mat pri sebe.....urobila by som aj nemozne aby som ho tu mohla mat....Otec im daval po cely svpj zivot vsetko....ucil ich rozpravat,prve kroky,a vysvetlovania stale dookola ci sa im venoval ci ich ucil....Hambi sa.....ja byt tvoj muz poletela by si....ano chapem aj ja ze chces mat sukromie a blabla ale sviatky su len raz do roka....a ked ide o to raz dedit budu aj jeho vzdelane deti.....potom nepovies ze nechcem co???Ked tak dopadne tvpj otec ci mama este budes rada az im utres posratu rit. ...budes radacze ich tu mas.....Si jedna hnusna sebecka zena .....a lutujem tvoje deti......ak chces mat poriadok mala si ostat sama....a co sa tyka spravania myslim si ze tvoji rodicia by boli s teba sklamaní co za svinu egoisticku vychovali....

dusan_ko
1. jan 2019

Este ma napadlo....mam svagrinu... jej ocino ovdovel asi 3ci 4r do zadu.....ostal sam vo velikom dome.....svagrinu velakrat bíjaval,ked bola este dieta...alkohol funguje u neho dodnes...ale su 3 sestry a staraju sa ako mozu.....klobuk dolu pred nimi.....a stalo sa ze ocino bol u svagrinej a pocikal sa na starej sedacke....videla som ze jej to bolo neprijemne ked sme prisli a videli sme to ale tcarili sme sa ze nic vsak v pohode.....je to starsi clovek uz....NIKDY NEVIES AKO DOPADNES TY CI MUZ ...STE MLADÍ TO NEZNAMENA ZE NEMOZES V MLADOM VEKU AJ TY TAK DOPADNUT.....POJDES Z 0RACE,Z OBCHODU,Z MESTA A PORAZKA AKO SVINA....ANO AJ MLADY DOSTAVAJU PORAZKY.....

trinka
1. jan 2019

Mila @sarstan, trosku ma mrzí že si sa už do diskusie nezapojila a možno nenapisala viac o situácii. Z tvojho prvého príspevku, ktorý je podľa mna písaný v návale emocii, sklamania a frustrácii - je veľmi ľahké odsúdiť jedinú osobu a to žiaľ teba. Viem že si čakala pochopenie. Ale to sme my ženy. Vianoce... všetko chystáme, pecieme, upratujeme, nakupujeme a balime. A robíme to len preto aby sme dostali bozk od manžela a videli tu vďaku a radosť v očiach jeho či deti. Niektoré to možno preháňame, ale to len preto že sme take Vianoce nemali. Čo tým chcem povedať? Nuž všetko si naplanujeme, vysnívame, ale “take jednoduché to neni jasne pane!” Proste je to život. Niečo sa pokazí a sme urazené, sklamane a zdute. To sme my ženy.

Neviem, aký bol svokor k manželovi či k tebe. Neviem aké ma problémy zdravotné, fyzické a psychické. Nepíšeš či je alkoholik, či ma depresie. Či užíva lieky a hlavne aký bol keď svokra žila. Môžme len hádať. Tak ti napíšem moje osobne skúsenosti. Možno si to prečítaš a pomôžu Ti.

Moja rodina? Hotová katastrofa. Nejdem písať detaily, ale jediný kto sa o mna kedy naozaj staral bola moja babka s dedkom. Keď som sa vydala spoznala som čo je naozajstná rodina a ako by to malo byt. Samozrejme nie je dokonalá a ktorá je? Ale- držia pri sebe.

Svokra dochovala u seba svojich rodičov. Babka bola po zlomenine krčka, žiaľ kvôli srdiečku nemohla byt operovana. No keď som mohla prišla som pomôcť. Keď už som videla že svokra nevládze, prišla som na “nočnú”. Masírovala som babke nohy a chrbát. A sedela som v noci pri nej na gauči keď nemohla dýchať a spat. Keď sa pominula ostal tu dedko. Po mozgovej, svojská povaha... áno pocuraval sa, nadával, a komandoval. Ale! Hoci to nebol “môj dedko”, keď išli svokrovci niekam na víkend, dovolenku- starali sme sa. Dedka som prebalovala, kŕmila, holila, strihala. Prečo to nerobil môj manžel? Videla som tu bezmocnosť a strach v jeho očiach. Proste on vôbec nevedel čo robiť. Ja mám inú povahu.
Čo ti tým chcem povedať? Snažím sa ta neodsudit, len povzbudiť. Potlač svoje predstavy a svoje ego. Urob to preto, lebo si dobre vychovaná. Urob to pre svojho manžela a buď dobrým príkladom pre svoje deti. Úkaz im veľkosť svojho srdca. Popremyslaj čo môžeš urobiť a čo zmeniť.

Prajem Ti všetko dobre a veľa sily!

biela_sova
Autor odpoveď zmazal
mariejenka
1. jan 2019

@trinka 👏👏👏❤

charlinka111
1. jan 2019

že muži po smrti manželky to horšie zvládajú /alebo zvládajú to takým spôsobom ako tvoj svokor/ ako ženy

yoxinka
1. jan 2019

@sarstan
Prepáč, ale Tebe by nebolo blbé, keby si vy užívate Vianoce a Tvoj svokor je v dome vedľa sám? Moja mama robí opatrovateľku, už 7rok je na Vianoce s cudzími ľuďmi, lebo jej tak vychádzal turnus a mne je do revu z toho, čo hovorí, ako sú tam tí starkí sami a deti vedľa v domoch, ani na vianoce si ich nevezmú. Hrôza. Moja prababka sa o mňa starala, keď som bola malá, v 80tke dostala porážku, hýbala sa, chápala ale nevedela rozprávať; takto môžeš pokojne skončiť ty. Ja som bola vysokoškoláčka a aj som ju okúpala, aj prebalila aj dekubity ošetrila, aj nakŕmila, aj sa mi pocikala občas, proste bábo, len v dospelom tele, s neskutočnou láskou som to robila, lebo som jej vracala, čo robila ona mne. Tvoj svokor podľa mňa stratil zmysel života, preto mu je všetko jedno, lebo nechce sa mi veriť, že “pošťatý” a “osratý” a neviem aký chodil vždy. Toto sa stalo môjmu strýkovi, s tým rozdielom, že my celá família sme sa snažili tam preňho byť, nepomohlo, upil sa na smrť 47ročný, lebo proste keď sa mu stala tragédia, už žiť nechcel. Rob múdre rozhodnutia, lebo nebudeš vždy mladá, silná a zdravá a pokojne sa môžeš aj v mladom veku ocitnúť v situácii, že budeš ošťatá a nebude mať kto ťa obriadiť!

stanulienkat
1. jan 2019

Ty kokos, ja normalne ziram, ake ste tu vsetky empaticke a citlive. Tento clovek totiz sere na seba aj na svojich blizkych, je mu jedno co si kto mysli, aj keby sa na tu sedacku vysral. Nie, nie je to po uraze hlavy, ani nema depresie. Je to proste sprosty primitiv a nema zaujem na sebe pracovat. A niektora mu tu este doporucila navstevu psychologa. Vy to po sebe citate, pocuvate sa?? Ved on by vas poslal do riti aj s celym psychologom. Proste je to taky typ cloveka. A nie, autorka nie je bezcitna ani nie je mrcha. Je to normalny inteligentny clovek, ktory len nechape ze aj taketo tvory existuju. Vsetky sa tu tvarite, ze jeho chovanie je normalne a ze aj iny ludia sa tak budu na strare kolena chovat. NIE,NEBUDU. Je to mentalne nastavenie a trva to zvycajne cely zivot. Len predtym ho vedela zena trochu ukocirovat. Mozno z neho bola tiez cely zivot na nervy a neverim, ze jej to sposobovalo radiost ako si vy myslite, ze nie je nic radostnejsie ako umyvat posratu rit lucidnemu(NIE CHOREMU) cloveku, ktory moze a vladze, len sa mu nechce. Ak budu nasi rodicia chori a nevladni, je to samozrejme, ze sa postarame aj prebalime. Toto je vsak nieco ine. Len polovica slepic necita s porozumenim.

baaambulkaa
1. jan 2019

@stanulienkat ty ich vari poznas ked toto pises?

aadenka
1. jan 2019

Autorka detaily neupresnila, takze zbytocne sa dohadovat, co a ako a ci... 🤷‍♀️
Nepaci sa mi tento “hon na carodejnicu”... kto nezazil, nepochopi...
Sklanam klobuk pred ludmi, ktori su schopni postarat sa o svojich blizkych “az do konca”.
A tak isto neodsudzujem tych, ktori “to nedaju”.
Moja svokra je uz 3.rok v zariadeni pre seniorov. A ja (nevesta) som jej vybrala to najlepsie a najkrajsie, co sa dalo v nasom okoli. Nebyt mna, myslim, ze by uz medzi nami nebola. Ona sa totiz o svoju mamu starala a vzdy vsetkym prizvukovala, ze ak sa o nu raz bude treba starat, mame ju dat do zariadenia, pretoze nechcela, aby sme si to tiez zazili.... a je zial presne taka, aka bola jej mama.... 🤷‍♀️
Takze zaverom - Rozpravku “O troch grosoch” vo svojom zivote praktizujem, ale svojim sposobom 😊

stanulienkat
1. jan 2019

@baaambulkaa A tie ostatne zeny, co autorku hned zacali odsudzovat, tie ju poznaju??? Aj jej svokra?? Vedia ake to je a ako to bolo????

zahrajzlato
Odpoveď bola odstránená
terezka1947
1. jan 2019

@stanulienkat ej,ej....nadavas do slepic...vies,kto sa raz o rodica postarat chce a ma ho rad,urobi to....ci je chory,ci nie...ci o to stoji,ci nie. Je to v cloveku,prave naopak,mna tu prave milo prekvapili mnohe zeny,kt.napisali svoju realnu skusenost....tie vedia,co pisu a ich pismenka nie su o vsade pouzivanej a zneuzivanej empatii...su o ludskosti.
Mozno to bol autorkin vybuch zufalstva,kt.ani tak nenapisala ako.citila....kto vie. Ono naozaj mat takeho cloveka doma nie je lahke,chce to vela sily...
Ale nadavat tu.do slepic niekomu,co napise,ze sa stara o blizkych,aj ked z toho a za to nic nema,prave naopak je velmi nerozumne.....a treba pouzit ine slovo,ale "slepica"rozhodne nie.

terezka1947
1. jan 2019

@stanulienkat a este dopisem....velmi by si.sa divila a neverim,ze nemas vo svojom okoli muza,kt.pride v starsom veku o zenu a nestane sa z neho doslova cudak,bez zmyslu zivota....a predtym to bol uplne iny clovek.

esterba
1. jan 2019

Je dosť zvláštne , že manžel má potrebu vytvárať otcovi Vianoce, ale nemá potrebu celkovo zlepšiť jeho situáciu. Takže tu mi niečo nehrá - náhla potreba hrať sa na samaritána? To by asi šokovalo každú manželku. Alebo sa manžel snažil otcovi pomôcť, ale otec odmieta? Viem si predstaviť, takých je tiež dosť a kým sú svojprávni, moc s tým urobiť nemôžeme. To by som asi tiež ako manželka od šťastia neskákala, keby mi spríjemňoval Vianoce. Niekedy je to tak, že muž je špindíra aj za života manželky, akurát ona okolo neho celý čas skáče, takže to ako tak drží nad vodou. Potom po jej smrti to vyzerá, že sa zopsul od žiaľu a ono len nemá kto hádzať pečené holuby do huby. U nás je to tak, že každý preberáme zodpovednosť za svojich rodičov - ja neočakávam, že môj manžel bude riešiť situáciu mojich rodičov a on neočakáva, že tých jeho budem riešiť ja. Ale keď už k nejakému rozhodnutiu dospejeme a ovplyvní našu rodinu, samozrejme ho musíme spolu prebrať a ako rodina sa rozhodnúť, čo je pre všetkých najlepšie. Našťastie, máme obaja dobrých rodičov, ktorí sa o nás starali, žiadni alkoholici a pod. Takže je to ľahké. Nemusím však ďaleko chodiť po príklady rodičov, ktorí sa svojim deťom postarali o celoživotné traumy a dokážem pochopiť, že tie deti sa od nich odstrihnú a nepostarajú sa.

bmuller
1. jan 2019

@esterba presne tak, prvotny problem asi nie je v autorkinom pristupe k svokrovi na Vianoce, ale treba urobit nieco, aby svokor zil dostojne cely rok. mozno aj nebol idealny otec a nie je idealny inteligent, ale synovia by mohli poriesit nieco (ci uz vlastna snaha alebo opatrovatelska sluzba), aby zabezpecili otcovi aspon opratie veci, obcas nakup, ci nejaku tu starostlivost o dom (neznamena, ze vlastnymi rukami pojdu murovat, ale motivovat otca k uprave potrebnych veci, kedze sa nezda, ze je nevladny, takze lahsie prace by zvladol). najma, ked nebyvaju daleko a mozu dohliadnut.