icon

Nič som nedokázala

lenka1806
1. dec 2014

Idem sa trosku vyzalovat a rada by som pocula vas nazor.Dneska ma mm trosku ranil ked mi pri mensej vymene nazorov povedal ze som v zivote nic nedokazala. A to preto lebo som este nepracovala kedze sa doma staram o 4 deti. Je pravda ze mm pracuje od rana do noci aby sme sa mali dobre po financnej stranke ale ja sa zase staram a porodila a vychovavam styri deti sama.Mam 33 rokov a vek deti je 14,10,9, a 2 medzi poslednym dietatkom a tretim som nepracovala kedze do 6 rokov som bola na predlzenej rodic.koly zlemu zdravotnemu stavu malej cize vsetko bolo stale co sa deti a domacnosti na mna ja milujem byt doma s detmi uzivam si to a bavi ma to. Ale povedat zato ze som nic nedokazala? S nebolo to povedane prvy krat. Uz mi to raz povedal tak som mu povedala ze som mu porodila 4 krasne zdrave deti o ktore sa staram. A on nato ze to vie kazda. Velmi ma to ranilo myslite ze pravom?alebo som moc citlivka netusim ....

katarina_k11
2. dec 2014

"ja milujem byt doma s detmi uzivam si to a bavi ma to" - a ešte ma prekvapuje ako dievčatá tuná reagujú na túto vetu - keby napísala, že jej to lezie na nervy, že musí trčať doma s deťmi - to by bolo lepšie? Určite by ste takto nezareagovali na maminku, ktorá robí učiteľku v jasliach alebo škôlke a povie, že miluje pracovať s deťmi, lebo ju to baví a napĺňa? Všakže? Ja jej to dokonca trochu závidím - mojich chlapcov oboch veľmi milujem, ale sú to náročné deti a mne sa práca, ktorú som robila zdá byť menej náročná, lebo tam komunikujem so vzdelanými a inteligentnými ľuďmi a je to ďaleko jednoduchšie ako komunikovať s dvoma malými frustrovanými dysfatikmi... 😉

velkacica
2. dec 2014

@katarina_k11 veta nemusí prekvapovať, ale potom nech neprekvapí ani reakcia sprostredkovaná jej slovami: "Povedal, že som v živote nič nedokázala. A nebolo to povedane prvý krát. Už mi to raz povedal..."

mimina00
2. dec 2014

@lenka1806 ved pred tým boli zeny doma a muzi robili.zena ma na starosti domacnost,deti,staranie sa o muza a muz len a opakujem len tu posratu pracu kde sa aspon moze vystat kedy chce lebo ja teda zatial len pri prvom dietati nemam ani nato hoci kedy cas.aj ja na to myslim co budem robit aj ked este nemam druhe odrodene ale takto
Zena ked pracuje: rano vypravit deti do skoly,ist do prace,prist domov uvarit detom a manzelovi aby mal ked pride z roboty,ucit sa s detmi,popratat,kadejake domace prace ci poprat pozehlit poumyvat,vzdy ked nieco treba vybavit je na to zena(aspon u nas),nosit deti na kruzky,ist na nakup,vecer nahanat deti na umytie.....
Muz ked pracuje:rano vstane ide do prace,pride domov sadne pred tv v klude sa napapa a este fnuka aby mu dali deti na chvilu pokoj ze cely den maka a chce oddych ....a mozno popri tej robotke si este aj niekde uziva s butlavou vrbou ...ja to vydim takto.

anuska74
2. dec 2014

Nečítam celé, myslím že to bolo celé o nepochopení, prelínajú sa tu dve veci, jasné že nerobíš karieru so 4 deťmi, teba to napĺňa starať sa o det, neviem či ale z tejto pozície sa dokážete dostatočne podporovať, chápať, kedže ty si moc nepracovala tak nemáš možno celkom predstavu, aká zodpovednosť leží na pleciach muža, zabezpečiť rodinu, nemože si dovoliť zrejme poľaviť, on zas teba lebo nie je celé dni doma, muž to skor chápe tak materialisticky, zabezpečiť, nadobudnúť. Pri normálnej komunikácii , podpore nebudeme znevažovať ani zhadzovať jeden druhého, aj u nás je to tak nápodobne a moj muž nemá problém povedať, že nevie si to celkom predstaviť byť doma toľko s deťmi, ale snaží sa to pochopiť, a k takýmto stretom dojde len ke%d už máme toho obidvaja vyše hlavy, treba sa ukľudniť a nevykrikovať len tak do vetra niečo bez rozmýšlania. 😉

j.a.n.e.7
2. dec 2014

Keby si sa starala aj o 1 dieťa, dokázala si veľa, nie ešte o 4... si mamou na plný úväzok, nemal právo Ťa takto zraniť, on zabezpečuje rodinu po materiálnej stránke a Ty vytváraš šťastný domov deťom a jemu. A Teba to ešte aj teší, čo by teda nebavilo každú! Je mi na grc z toho ako je ženská domáca práca v našej spoločnosti nedocenená, veď je to práca na 24h denne/7 dní v týždni a bez nároku na dovolenku..... Dobrá správa - keď najmladšie podrastie, budeš ešte dosť mladá na zaradenie do pracovného procesu. Alebo si nájdi prácu z domu resp. podnikanie, niečo, čo Ťa baví, čo vieš robiť a chcela by si sa tým živiť....

nyusika
2. dec 2014

ja si myslim, ze manzel nemal na mysli nejaku karieru v zmysle "stanem sa riaditelka"...ale ze mozno cakal od nej aj nico viac, ako ze sa bude starat len o domacnost.

niekomu taky model vyhovuje, niekomu nie. ale to si mali vydiskutovat uz na zaciatku.

zuzka_puska
2. dec 2014

skus mu vysvetlit, ze pre neho robis maximum- starat sa o 4 deti je podla mna namahave- viest ich k tomu aby neskor oni viedli slusny zivot, ucit sa s nimi, varit im, prat, zehlit, no vsetko... Slusne mu vysvetli, ze to co robis je dost, iac nez dost. vsak najmladsi ma 2 roky - cize coskoro pojdes do prace, budes mat aj ty nejaky prijem. A budes tiez prispievat, hadam potom bude spokojny. a prispevky niektorych zavistlivych zien si proste nevsimaj- hlavne muzovi vysvetli co a ako. Ono to bude dobre, mozno mu vadi ze dlho pracuje- ked budes robit aj ty tak si uz oddychne a bude to dobre

siska53
2. dec 2014

@mamulienka30 nuz...to 3,dieta malo zdravotne problemy,aspon tak pise,ze s nim bola na predlzenej..a druhe ma len 2roky... Ale je zas pravda,ze ak je dieta (deti) ok,tak uz mozu uvazovat o nastupe do prace.. Aj ked,co som ja hladala,ziadnu pracu na skrateny uvazok som v ponukach prace nenasla..
A je rozdiel 1-2 a 4deti. Lebo ak obaja rodicia sa budu venovat len kariere deti sa mozu zopsut a len potom sa rodicia mozu cudovat,co sa deje. Rok som ucila a postrehla som,ze co detom najviac chybalo,bolo porozpravat sa. Lebo bud mali pracovne zaneprazdnenych rodicov, alebo sa mnohi venovali viac flaske ako detom,lebo si nevedeli najst pracu a kaslali na vsetko...jasne,ze nie vsetci,ale mnohi.

zuzin78
2. dec 2014

@lenka1806 ahoj ak si cakala, ze ta tu na koniku pochopia tak si na zlej ceste. Tu ta este viac zhodia ( cest vynimkam ) . Nik a nie este manzel ta nema co urazat , ty si doma, staras sa o deti, ktore su aj urcite chore, v noci stavas , bdies pri nich , kto nezazil a nevie ake choroby mali tvoje deturence hlavne to, kvoli ktoremu si bola na predlzenej, neuveri. Ludia su svine a zavidia aj tu chorobu dietata, ze je doma a oni su v praci ...
za par mesiacov ak sa ti podari najdes si pracu, a budes mat svoj prijem a hadam manzel bude spokojny a nebude ta tak zhadzovat....
drzim ti palce a pekny den

lady511
2. dec 2014

@tova toto je určite názor žen ktorá ani dieta nemá,,a ak predsa ano mas velmi zaujímavé zmýšlanie,, 😖 to že je žena doma so 4 detmi,,nedáva mužovi právo takuto p.. vypustit z ust.. vieš chodit do roboty a živit taku početnu rodinu je možno obdivuhodné,,,ale je v práci,,kde ma nastarosti len tu PRACU,,nemusí sa otačat či mu decko nestrká prsty do zastrčky ,,a druhé či nerobí zase inu vylomeninu,,viem o čom hovorím bola som 3 roky doma s dcerou a niekedy som nevedela kde mam hlavu,,aj varit,,upratat,,postarat sa o dieta a vizerat k svetu nieje lahkým cielom,,teraz pracujem 12tky k tomu aj nočné,,prídem domov,,unavená ako pes,,podotýkam kolkokrát aj po daždi,,auto zatial nemám,,,mam to teda peknu dialku domov..doma bordel po malej,,treba navarit,,ale nikdy ,,nikdy by som chlapovi niečo také ubohé nepovedala,,! ...podla teba je to asi normálna veta,,len to dokáže zamrziet ale to nepochopí niekto kto s dietatom nebol doma a byt na všetko sam bez pomoci svokry či mamy!

timca55
2. dec 2014

ja si myslim ze niektore damy, co davali za pravdu tvojmu muzovi beru rodinu ako samozrejmost, ale ja si myslim ze je to skor dar, lebo nie kazdy moze mat zdrave deti alebo ich mat vobec. a nie kazda matka sa aj dokaze postarat o svoje deti a ich vychovavat

dionyzka
2. dec 2014

@lenka1806 ja osobne si myslim, ze dobre vychovavat deti a starast sa o domacnost je rovnaka praca ako kazda ina. Je namahave zabezpecovat chod rodiny, ucit sa s detmi, vychovavat ich a smerovat ich k niecomu prospesnemu, riesit vzniknute problemy, choroby a pod.
Nechcem sa nikoho dotknut, ale nemyslim si, ze je realne pri styroch detoch ist na plny uvazok do prace a pritom nejest konzervy, polotovary a cestoviny. Kazde dieta, pokym je male, potrebuje matku. Mat kluce na krku a zohriat si jedlo v mrkrovlnke alebo byt od rana do vecera v skole, v skolke, nie je nic moc.
Netrap sa tym, ked najmensie povyrastie, mozes ist do prace a vsetko co si pre nich za tie roky urobila sa ti urcite vrati. A na druhej strane - ty nevies financne zastupit tvojho manzela. On zasa nevie plnohodnotne zastupit teba doma. Plodit, rodit a spravne venovat a vychovavat dieta, nevie kazda zena a ani kazdy clovek!!!

mirkaandrej
2. dec 2014

Máte 4 deti, a mat ich bola rozhodnutie Vás oboch, takze nechápem hlúpu poznámku Tvojho muza...on si asi myslí, ze dieta stačí len porodit a neviem, hodit niekde bokom, utekat rýchlo do práce, len aby si mu mohla dokázat, ze aj Ty vieš pracovat, ale pritom zabúda na jednu dôlezitú vec, ze deti sú oveľa dôlezitejšie ako kariera...ked teda tak veľmi chce, aby si chodila do práce, aby si niečo dokázala, načo Ti - poviem to sprosto - robil 4 deti?? Mna dokáze taketo zmýšľanie teda dost naštvat, vraj nič nedokázala, a kto asi vychováva deti?? Kto sa o nich denodenne stará, kto upratuje, varí atd....to je nič??? Pre Boha ziveho ved uz len to, ze máš 4 deti, si toho dokázala dost, dokázala si ze vieš byt vernou a oddanou matkou, manzelkom, dokázala si, ze sa vieš postarat aj o 4 deti - a to prosím pekne nedokáze kazdá, lebo potom by nebolo kopu odhodenných detí, kopu sirôt...takze moja nie niesi citlivka, Tvoj muz je somár ktorý nevie ocenit to, čo si dokázala. Amen

mimina00
2. dec 2014

@lady511 presne tak
@timca55 ja poznam kde muz robi a zena co sa ma starat o dve deti namiesto toho ide sa flakat za peniaze co on zarobi prepije prefajci a on chudak pride domov a ide varit s nicoho nieco lebo ona preflaka vsetko,uci sa s nimi.....taku keby mal co len mesiac tak by videl co ma doma za zenu...a bol by rad

irusa
2. dec 2014

záleží od uhla pohľadu...my sme doma boli štyria a mama doma bola na materskej 6 mesiacov a šup do roboty... robila na družstve ráno o pol štvrtej do roboty aby na 7 bola doma a vychystala nás do školy a o 15 znovu do práce.takže robota, domácnosť a aj deti a boli sme vo veku 9,7,5 a 1 rok a zvládla to, pretože ak by bola sedela doma otec tiež pracovník na družstve by to nezvládol...okrem toho sa ešte starala a financovala svojich troch súrodencov nakoľko mama im zomrela keď najmladší mal 8 rokov...ak by si chcela dala by sa zvládnuť aj ta práca...aspoň na polovičný úväzok....

farby
2. dec 2014

No zostáva mi stáť rozum nad niektorými odpovedami
@lenka1806 bolo ti škoda čakať pochopenie .... 😠

timca55
2. dec 2014

@mimina00 ja presne viem o com hovoriš a davam ti za pravdu , moj muz presne taku mal doma predomnou, deti spolu nemali ale do roboty chodit nechcela ani doma prstom nepohla, len jeho peniaze rozflakala a prave preto kedze sa uz poucil mi nikdy nic nevycita len chvali a chvali a vazi si ma lebo vidi ze ja nie som ako ona

siska53
2. dec 2014

@dai podla mna aj ked bude ona pracovat,on robit menej nebude. To by sa musel vzdat svojej prace a to asi neurobi. Resp o tom silne pochybujem.

siska53
2. dec 2014

@lenka1806 dufam,ze ste si to uz vysvetlili.. Ak mu prekaza,ze si doma,tak ak sa da,skus si najst pracu. Do 3 rokov mas narok na prispevok na jasle. Ale teda s tym,ze ked ty budes pracovat tiez,tak od neho ocakavas aktivnu ucast na domacich pracach a starostlivosti o deti ,to neviem ako mate).

ella555
2. dec 2014

@lenka1806 Ja si nemyslim, ze si nic nedokazala. Neviem,ako to presne funguje u vas, ale tvoj muz asi zabuda, ze vytvaras rodinu a staras sa aj o jeho deti. Ja som teraz tiez doma, aj ked ja som predtym pracovala 7 rokov, ale u nas sa to vyvinulo tak, ze mm chodi do prace a zaraba a ja robim komplet okolo rodiny a deti, on je rad, ze nemusi z prace letiet do skolky, skoly a na kruzky a nemusi riesit chodenie k lekarom, ci OCR, ked su deti chore, lebo keby som pracovala, toto vsetko by sme si museli delit. Moj mm si to uvedomuje a vazi si, ze ja som sa vzdala kariery a vytvaram to teplo domova. A osobne povazujem rolu matky za najdolezitejsiu vec v mojom zivote, takze ak dokazeme vychovat sikovne ,sebestacne a schopne deti, bude to moje najvacsie ocenenie a uspech.

ellabella22
2. dec 2014

Ahoj Lenka. Mas 4 deti a 33 rokov! ...uzasne...ved niektore zeny v tomto veku este len zacinaju rodit 😀 Ved ty sa mozes zacat pomalicky realizovat...ak teda chces. O rok pojde vase najmladsie do skolky...tak si najdi pracu a kur*a dokaz muzovi, ze to zvladnes! Ja si myslim , ze je fajn byt s detmi doma, ale co vlastna sebarealizacia, okruh kolegov, profesny rast a ohodnotenie,. ved aj to je sucast zenskeho sveta,. Nie len deti rodit a stat pri hrncoch, sorry,,,,ale stale mas cas to zvratit a v tvojom pripade naozaj nie je neskoro. 😉 Drzim palce!

katarinamarkova
2. dec 2014

@lenka1806 nechcem zastavat tvojho manzela....ale predsalen zabezpecit financne zivot okrem seba, dalsim 5tim ludom nie je sranda....ma na sebe obrovsku zodpovednost....mozno sa citi presne tak ako ty, len v opacnom garde - x rokov len hlusi v praci, robi co sa da, kazdy jeden den vidi ako mu zivot jeho deti uteka pred ocami, zatial co ty si s nimi dennodenne.
( teda samozrejme takto nejako asi mysli, ak je to jeden z tych normalnych zodpovednych chlapov)
rovnako ako ty myslis na to ze x rokov len hlusis doma a kazdy jeden den vidis ako ti pracovny, spolocensky zivot uteka pomedzi prsty.

v podstate mate rovnaky problem - ty nepoznas jeho svet. on nepozna ten tvoj. obaja aj ked zijete spolu, kazdy zije inak.

sadni si s nim, vklude hodte vaznu debatu na tuto temu - co vadi jemu, co vadi tebe. co on chce aby bolo inak, co ty chces aby bolo inak.

uplne idealne riesenie vo vasej situacii - ak si jeden druheho ako partnera este stale vazite, by bolo - ty do prace, aspon na par hodin....ty trosku zlavit zo svojho mamickovania a prispiet k vylepseniu fin. stranky....
manzela trosku viac zapojit do rodinnych cinnosti a kedze ty budes pracovat, moze on zlavit zo svojich prac. zvyklosti......
obaja si tak svojim sposobom oddychnete, pochopite jeden druheho.

ak mas k dispozicii babku, dedka, tetu, uja, susedu...teda okrem manzela 🙂 tak to pojde uplne lahucko. resp. 14 a 10r. deti su dost velke aby pomohli napr. vyzdvihnut male zo skolky.

bona_dea
2. dec 2014

autorke témy držím palce, ja by som nedokázala byť toľké roky doma so štyrmi deťmi už XY rokov.... manžel to tak nemusel povedať, ale na jednu stranu ho aj trochu chápem... ono, porodiť deti dokáže vážne každá žena, veď na to sme, my ženské, prakticky stvorené. Ale každá žena má aj nejaký iný potenciál, ktorý, bolo by fajné,aj využiť....
ja by somto videla tak, manžel nech priloží v domácnosti ruku k dielu a pani nech sa trošku posnaží zmeniť takúto mierne blbú situáciu....

katarina_k11
2. dec 2014

@velkacica Mňa neprekvapuje veta, prekvapujú ma reakcie na ňu... Predpokladám, že rozhodnutie mať 4 deti urobila zakladateľka témy spolu s manželom, tzn. že manžel súhlasil, že ostane s deťmi doma - najmladšie má dva roky tuším... Takže je s ním stále na rodičovskej dovolenke... Ťažko sa starať o 4 deti a aj chodiť do práce - okrem toho nie všade je možnosť dať dieťa do škôlky v dvoch rokoch - súkromná škôlka často stojí 2/3 ženinho platu... Ja častokrát vidím za touto poznámkou mužov to, že nemajú predstavu čo je to byť s deťmi na materskej - častokrát je to predstava, že žena doma sedí a škrabe si "zadok". Ja som zo 4 detí, mama bola s nami 16 rokov a doetarz si pamätám, že mama doma kmitala od rána do večera. Dnes má 67 rokov, už 30 rokov pracuje a stále pracuje, lebo ju to baví a tvrdí, že je to ďaleko jednoduchšie ako sa starať o 6-člennú domácnosť. A to môj otec nechcel, aby sa vrátila do práce...

velkacica
2. dec 2014

@katarina_k11 predpokladám, že patria k jednoduchším. Muž robil, čo žene videl na očiach: z materskej do materskej (reťaz); možno mal stabilnú prácu, ale to sa najrýchlejšie mení, možno začína aj fyzicky nestíhať (robí "od vidím do nevidím"). Ona má 33 (rodí a kočiaruje od 19), muž teda môže mať do 40 r., nie je dvadsiatnik, pričom nároky domácnosti a rastúcich deciek budú len rásť...

tanapeta
2. dec 2014

@lenka1806 podľa mňa má pravdu. Deti sa dajú vychovať aj inak ako sedením doma a čakaním kedy prídu zo školy už roky rokúce. Tebe to neni blbé, že máš 33 a ešte si nepracovala? Mne bolo počas rodičovskej dosť blbé, že muž ma v podstate živil a bola som na ňom finančne závisla, ale nikdy mi to nevytkol. Neviem si predstaviť, že by som bola tak celý život. Ja sa koľkokrát aj teším na pondelok, keď idem do práce a vypnem z toho domáceho stereotypu. Tiež mám podobný vek, 3 deti a z toho jedno ZŤP a išla som do roboty hneď ako sa dalo. Aj kvôli tomu dôchodku, čo raz budem mať....

moonlight1210
2. dec 2014

@lenka1806 myslim, ze to bola dalsia chvilkova frustracia, ktoru si tu riesila s horúcou hlavou a uz vysumela. podla mna zalezalo dost na okolnostiach za akých si si toto vypocula. je mozne, ze ty si pre zmenu jemu vyhadzovala, ze len do roboty chodi, doma nepomoze a ty sa mozes pri styroch detoch zodrat. tak ti to vratil rovnakou mincou. ci?

katarina_k11
2. dec 2014

@velkacica Na toto neviem odpovedať, ja netuším akú majú doma situáciu. Neviem čo muž robí, ani ako a či dosť zarába - z čoho vyplynula jeho poznámka - či z toho, že je veľmi unavený, alebo im chýbajú financie, alebo ho práca nebaví a frustruje ho, že jeho ženu materstvo napĺňa , alebo ho nepriťahuje málo "ambiciózna" partnerka... Netuším, ale myslím si, že je za tým aj niečo viac ako len to, že mu vadí, že žena "nič nedokázala". ☹ Najskôr by si to mali vyrozprávať oni dvaja.

mischy00
2. dec 2014

...cítiš sa nedocenená...to pozná mnoho žien zo svojích domácností. Dotklo sa ťa to, že manžel nakoľko je celý deň v práci, nemá možno aj polovičnú predstavu čo všetko musíš pri 4 deťoch zvládnuť. Ale skús si položiť otázku, či si ty niekedy pochválila muža za to, že Vás finančne zabezpečuje a robí od nevidím do nevidím.
Ja som sa po materskej nevedela dočkať, kedy pôjdem do práce, no skutočne. Konečne sa svet netočil iba okolo dieťaťa, domácnosti a stále to isté dokolečka. Sama som sa zrazu cítili akási viac potrebná, nebola som zrazu finančne odkázaná iba na manžela (aj keď nikdy mi to nevyčítal), jednoducho mala som super pocit zo seba, cítila som sa taká viac sebestačná. Ja som aj môjmu manželovi povedala, že keby mám doma ja arabského šejka, do práce chodiť budem..........a nie len kôli peniazom, hlavne kôli sebe, potrebujem byť nápomocná aj v iných smeroch ako iba doma....

evittam
2. dec 2014

@oktobermimi Tak v tom máš pravdu, najskôr musí chcieť. Ale ako som písala ja alebo ty, moc možností nemá, ale za to si na druhej strane môže sama.......A to nechcem byť na ňu zlá.... 😉