Novorodenec a pes
Dobrý deň,s priateľom bývame v jednej domácnosti a čakáme naše prvé bábätko .Náš problém je v tom,že mame psíka kríženca ktorý je cez deň von na dvore a na noc ide spat k nám do domu .Malej prerábame izbu (maľujeme,nové podlahy)ja som mu povedala že nechcem aby pes chodil do novej izby k malému bábätku .On má opačný názor ,chce aby pes spal s nami v novej izbe,samozrejme na zemi.Ja sa toho trošku bojím 😕Táto téma je pre nás dvoch veľmi nepríjemná,na tom sa vieme pohádať.Chcela by som vedieť názor aj niekoho iného preto píšem sem .Čo by ste robili na mojom mieste vy?
@tominko2612 Tak to mate medzi sebou špeciálne puto, nádherné ☺️
@evushka007 tak to by videli, az ked budu uz naozaj styria 😀 a este teda - autorka nema k psikovi az taky vrucny vztah /minimalne nie je jej, ale priatelov/ takze je pre nu tazke si tu situaciu predstavit....co je pochopitelne, takze priatel by mal prejavit nejaku empatiu aj voci jej pocitom 😉
Dala by som mu pelech na opacnu stranu izby...babtku sa nic nestane.mame psika ale ked bol maly (prve 2mesiace) v izbe s nami nebol
K nám tiež pribudne bábätko o chvíľku, sučku máme v byte rok a pol... je to trochu iná situácia ako keď je pes cez deň na záhrade, ale ja nevidím žiadny problém v ich spolužití. Samozrejme do postielky, kolísky, vajíčka a všetkého podobného ju ležať určite nepustím, keď prídeme z vonku jej utieram nohy, pravidelne češem aby nepĺzla a kúpem... Naša spí v obývačke, má tam svoje miesto a všetky psie veci, no v obývačke máme aj kolísku, čiže bude s bábätkom v jednej miestnosti prakticky celý deň.
Všetko je o dohode, nám to takto vyhovuje, ostatným nemusí...
My nemáme psa ale mačku.... Vyriešili sme to tak, že ja s malou spávam v detskej izbe a manžel s mačkou v manželskej spálni 😂 Manžel chrápe, takže s ním spať v jednej izbe s dieťaťom si neviem predstaviť a mačke to zjavne nevadí. A keď vstávame v noci na mliečko, tak ho nerušíme a vyspí sa do práce.
Pokial ho pravidelne odcervujete urcite v tom nie je problem, len by som nikdy nenechala same zviera s dietatkom (nikdy neviete ako dieta ublizi psikovi a on v sebaobrane ublizi, nie umyselne...), a dietatu vytvorite vztah ku psikom a ako pisu vyssie, je dokazane ze deti ktore vyrastaju so zvieratami maju lepsiu imunitu...
Ja som mala psika (beagla) pri malom od narodenia. Nepustila som ho akurat k jeho tvaricke a rukam t.j. nedovolila som olizovat, ale inak spolu vyrastali v byte. Malemu sa nic nestalo, na imunitu pre drobca je zive zvieratko s jeho prirodzenym ,,bordelom" perfektne.
Normalne ked citam niektore nazory rozum sa mi zastavuje 🤦🤦 toho psa ti nejde dat do postielky k dietatu. Tiez mame psa jednu dceru a dalsiu na ceste a ani ma nenapadlo riesit kde pes bude, vzdy bol bud pri nas v spalni v pelechu alebo v izbe s dcerou na zemi pri posteli. Ten pes je tiez zivy tvor a ak je raz nauceny spat niekde tak oducit to bude dost tazke, a po dalsie aspon sa vase dieta nauci spravat uz od mala k zvieratam a bude ho vnimat ze je to clen rodiny. Je ine keby to dieta malo nejaku alergiu vtedy samozrejme aj ja by som to riesila ale este babo ani nie je na svete a uz zle je.
Ja by som to nebrala ako problem.Deti,ktore vyrastaju v domacnosti so zvieratami,su odolnejsie voci chorobam a maju lepsiu imunitu,tak by nemali mat ani alergie.Moja dcera od narodenia vyrasta so psikom a teraz s kocurom.Proste mi ich berieme ako clenov rodiny.Psik na uz odisiel do psieho neba a kocur,ten je s nami vsade.
Nasa fenka v posteli spat odmieta. Chce byt s nami v izbe, najradsej je vsak v izbe nasho 5r syna, toho strazi celu noc🙂 Ale ked ju niekto vylozi na postel (sama dobrovolne nevyskoci) tak sa tvari ako za trest. :D Aspon vieme, ze nelezie malemu do postele, len lezi na zemi pri posteli. Mame ju odkedy mal maly jeden rok a odvtedy su nerozlucni kamosi. Myslim, ze niektore psy su cistotnejsie ako niektori ludia.
Myslím, že to riešite predčasne. Spolužitia dieťaťa so psom by som sa neobávala. Aj tak sa všetko ukáže až keď sa bábo narodí, možno bude plač bábätka psíkovi v noci vadiť alebo bábätko bude budiť psík a priateľ sám uzná, že to nebol dobrý nápad...prípadne sa na čas priateľ odsťahuje do inej izby aby sa v noci vyspal...určite sa to nejako utrasie...
Kým pes nespí s babatkom v jednej posteli a riadne sa o neho staráte, tak si myslím, že sa nić nestane, keď budete spať trebars aj v jednej izbe, otázkou je, či sa babatko so psom nebude vyruśovať- babatko plakať a pes štekať zo sna :D
Na imunitu je to super. Myslím, že ľudia pred 100 rokmi nić také nerieśili, isto mali doma vačšiu śpinu ako my teraz... Neboli vysávače, len sa zametalo a prach vśade... Zvieratká boli na dvore a chodili k nim aj s malými deťmi. isto sa nejaký pes, alebo mačka vkradli do kuchyne... Na povale mali kľudne myši...
Práve že je dobre, že máte psa, ten donesie v strsti kopec peľu a alergénov a tak si bábo zvykne a vybuduje imunitu. Je to trocha otrava s chlpmi, ale isto sa to bude dať zvládnuť...
My čakáme takisto bábatko a máme Huskyho. Cez deň je vačšinou vonka a večer príde ku nám a spí v obývačke a potom keď si ideme ľahnúť tak spí pri manželovi na zemi. keď varím tak je zvedaví a sedí v kuchyni...
Babatko budem mať na druhej strane izby pri sebe... Skor sa bojím toho, že sa budú navzájom budiť....Horšie to bude keď bude malá štvornožkovať, budem musieť viac vysávať a umývať podlahy...Isto nedovolím psovi, aby malú olizoval, keď bude maličká.
@lucie0505 😍 krasna fotka! A trefny názor.
@lesankavh nemaluj hned certa na stenu - vasmu vztahu tiez neprospievaju tieto skriepky. Hadam ho teraz neposles spat do obyvacky - to uz sa rovno mozte rozijst.. ako prepac. Jedine co mu nariad, aby mu pred vstupom umyl labky..dalej nech aj on casto umyva a vysava. My mame sice neplznuceho ( shitzu a maltezak ) a vonku su len pocas prechadzky - ale aj spia na posteli 🤣 no skratka clenovia rodiny - postelnu blielizen menim kazdy tyzden. Takze pokial sa postara o dostatok hygieny - nemas sa coho bat. Len s nim neboj tieto "vojny" vam neprospeju.
Ja mna ani nahodou
Treba hladat kompromis. Ja mam psa, prisiel skor ako deti a ked sa mala narodila tak sli na dva tydne ku mojej mame a postupne na par hodin som ich brala ku nam nech si aj ona zvykne aj zvery. Byvali sme v jednoizbaku a oddelit psi sa nedalo, tak som viac vysavala, dbala na odcervenie, cistenie paciek a savovala hlavne podlahu plus som bola nastavena, ze dieta bude vo svojej postielke, kedze mam zly spanok ☹ To babo uz ma protilatky aj od teba, horsie je ked je najprv dieta a potom pes. A pri druhom som to savo ani psa uz neriesila. Teraz maju morca aj kocura mame plus psa tak tie chlpy su uz fakt vsade. Vyhoda, ze psa vycvicis mne macka bezne beha po linke, aj ju ospliecham a ingoracia, na psa zhuknem a hned vie, kde je jej miesto. Vsak naucte ho na pelech napr. v chodbe a budes spokojna aj ty aj pes. Nasa uz ani pri nas nespava, okupuje gauc v obyvacke, ale pre zmenu mi kocur okupuje hlavu. Neboj dako sa dohodnete.
@lesankavh aby si nebola prekvapena. Ked sa nam narodil syn, nas pes sa dobrovolne odstahoval zo spalne, lebo mu vadilo neustale nocne budenie babatkom 😂 vratil sa az neskor, ked uz syn bol hore len 2x za noc. pri narodeni mladsieho sa to presne zopakovalo 😂 ja by som to tak nsprezivala - kym s vami nespi v posteli, nevisim dovod, preco ho davat prec z izby.
Nikdy mi ani nenapadlo sa zamysliet nad vyhodenim psa z izby...pes ma prijat dieta ako noveho clena rodiny...ak ho zacnes vyhadzovat nedajboze zatvarat, ako to pochopi? Dieta mu prinesie nieco zle?tak sa potom k nemu moze aj spravat....normalne som prisla z porodnice s malym..dala som ho psovi onuchat,, nech sa zoznami(nesmel oblizovat). Od zaciatku spi v pelechu vedla postielky. Cely zivot spal vedla mna, tak ho neposlem za dvere..iba sa mu pelech posunul o meter kvoli postielke ;) a zakazany ma len detsku izbu. Chlpy si nanosis aj tak z ostatnych izieb :P
Ja mam velmi rada zvierata. Nie jedneho psika z ulice som uz zachranila...lenze ja psa k svojmu dietatu proste nedam. Moj nazor je, ze ziadnemu zvieratu nedoverujem natolko, aby som ho nechala pri dietati. Stale je to len zviera... aj ked ho priamo nepustite do postielky, aj tak sa tam raz dostane.A predstava, ze si predtym olizoval zadok a potom napr.mojmu dietatu tvar, sa mi hnusi... A s tou imunitou je blud.. Ja som cely zivot vyrastala pri zvieratach a furt som bola chora,alergie a pod. Je to individualne. Ja viem, ako dokaze zvieratko prirast k ❤️, ale babatko je pre mna viac...
@lesankavh ahoj,my mame tiež psíka,11 mesačnú madarsku vyzlu. Naviazaná je nás veľmi, ale má pravidla ktoré rešpektuje. V dome je keď jej dovolím a neskace na dvere keď ju poslem von. Akceptuje že je to čas,ktorý má stráviť vonku a na svojom mieste. Malé dieťa predsa tiež učíme spat vo vlastnej izbe a na noc zatvorime dvere aby sa dobre v klude vyspalo. Prečo by mal byt pes viac a musel by spávať v spálni pri pánovi? Naša fenka má veľký pelech v obývačke a tam spáva cez deň,rovnako má svoje miesto v kuchyni kde je pri mne keď varim alebo sa tam cela rodina zdržiavame. Do izieb kde sa spáva má zákaz a rešpektuje to,zostane ležať na chodbe aby mala na nás výhľad a to jej stačí. Podľa mna je problém v dnešných ľuďoch,majú malo lasky a kompenzujú si to zvieratami. Netreba psa rozmaznávať až priveľmi. Tiež som mala najskôr iný plán so psikom a myslela som si ako bude nonstop s nami a spat v spálni. Veľmi rýchlo som pochopila že takýto pes by nám začal skákať po hlave a z hygienických dôvodov je to pre mna neprípustne. Ak máš na to iný názor ako tvoj partner tak treba urobiť nejaký kompromis. Peliesok pre psíka na chodbu pred izbu by hádam bolo dobre riešenie.
@tatharina blud hovoris zo svojho pripadu. Ktory je dost ojedinely. Vsetky studie imunologov, alergologov, a farmaceutickeho priemyslu dostatocne dokazuju ze dieta ktore prichadza do vzstyku so zvieratami vseobecne je omnoho viac odolnejsie a menej casto alergicke. Vynimka potvrdzuje pravidlo. Ale zas drzat dieta mimo mi pride uplne na hlavu
@tatharina zdieľam rovnaký názor 🙂psíka mám rada,má k dispozícii celý dom,to mi nevadí len nechcem aby bol v izbe kde bude novorodenec.Samozrejme bábätko s ním bude v kontakte napr.ked pôjdeme na prechádzku .Na dvore máme ešte dvoch 50 kg psov.Takže kontakt s nimi bude mať až až 🐕
@kikuska555 ale ved som napisala, ze je to individualne. Je to moj nazor, nikde som netvrdila, ze dieta budem drzat mimo zvierat. Nevysvetluj si to po svojom... A co lekar, to nazor. Tak, ako pri orikrmoch ci satkach napriklad..
Zaklad je nemenit prichodom dieta vsetky pravidla a cele doterajsie fungovanie psa...ak to spravis, mozes si zarobit na velky problem...dieta zacne lozit, behat...pojde za psom..a on musi chapat ze to je clen rodiny ktoreho treba akceptovat a nie zlosyn co mu priniesol zmatok do zivota a znicil my vsetky zivotne istoty. ..ked toto citam, nedivim sa ze je tolko utokov...

@tominko2612 jednou s funkcií svorky je aj vzájomná ochrana, pes to robí tak nejako automaticky 🙂 Keď ste obaja v miestnosti a vie, že má svojich pokope tak je oveľa pokojnejší každý psík. Ak šteká ohlasuje potencionálny problém a upozorňuje ťa, že sa čosi deje. Aj pri mne je pes ostražitejší ako keď je len môj chlap sám doma, je to na dlhšiu debatu, ale ja som rada, že mám vďaka nemu pocit bezpečia. Ja som bývala vážne chorá a dovolím si povedať že min. po psychickej stránke mi pomohol pes ktorý ležal pri mne a vždy keď mi bolo zle sa ku mne tlačil. Ako bolesť ustúpila pes sa šiel poprechádzať a mne sa uľavilo, som vďačná že ho mám 🙂 Neviem či priamo na leukémiu, ale na imunitu isto, to už dokázalo viac výskumov.