Nulový vzťah 15-mesačného chlapčeka s babičkou
Ahojte, syncek odkedy viac vnima, tak si ludi vybera. Ma 15mesiacov. Nie je dieta, ktore pojde ku kazdemu hned na ruky. Vlastne na ruky pojde len ku mne a manzelovi a tuli sa aj k mojim rodicom pretoze mamka a ocko k nam chodi dost casto. Vidim ako ho lubia, ako lubi aj on ich. Svokra k nam nikdy nepride, zabudne na vnukove meniny, aj na moje sviatky(ale to je fuk) vidi vnuka len ked prideme my za nimi. Proste nema zaujem, ale nikdy to neprizna🙃
Obmedzila som navstevy, lebo som nemala nervy na jej mudrosti. Odkedy sa narodil mi vzdy hucala do vsetkeho, zvacsa to boli aj zdraviu skodlive rady ako cumlovy med, makove odvary, chodaky, nekoj daj sunar, podloz vankusmi, nechaj vyplakat, daj do postielky na cely den, trochu dymu z cigariet mu nezaskodi, aj pri svojich detoch som fajcila a tu su…a podobne vychytavky😃
Vcera ma opat vytocila, prisli sme jej zablahozelat, 3 mesiace sme sa nevideli(krasa) samozrejme k nej syn nechcel ist, ona zacala mudrovat, ze je bojazlivy, ze urcite s nim nikde nechodim, ked tak place. Ze mame chodit castejsie. Slusne som jej povedala, ze mozu prist aj oni k nam. Nic nepovedala. Len stichla a zmenila temu.
Vecer volala muzovi, ze ona by aj prisla ale ja jej zakazujem veci. Napriklad som ju poprosila, aby nefajcila, a ked uz nevydrzi, aby si umyla ruky, pretoze s takymi smradlavymi mi dieta chytat nebude. Podla mna zakladna vec, ze si k babatku umyjem ruky, nebudem ho bozkavat na usta, ked smrdim ako popolnik.
Robia aj vam svokry “naschvaly”? Ako s nou komunikovat? Nie som konfliktny typ, bola by som rada, ak by mal syn aj s nou pekny vztah ako s mojimi rodicmi. Len neviem ci to pojde. Ked mojej mame nieco spomeniem, len sa pousmeje a hovori, ze ju nemam riesit. Muzovi tiez vadia jej navyky. Kolkokrat mi spomina ako mu vsetko smrdelo, lebo si neodpustila fajcit v byte, ako mal vyhnite zuby z medovych cumlov. No ona asi nikdy nepochopi. Vdaka za rady🙂
Ja ti poviem taku bolavu vec - tak ako svokra nema respekt k tebe, ani ty nemas ku nej.
Ste kazda ina a jedine ako by ste mohli vychadzat, ked sa budete respektovat.
Skus si predstavit co to znamena a ci je to z tvojej strany mozne. Nepodmienovat, respektovat cloveka taky ako je, lebo on nedokaze az tak velmi zmenit povahu.
Ty jej navstevy podmienujes. Musi sa spravat tak a tak, musi mat nazory take a take. Ona moze mat nejake nazory a ty ak by si dost asertivna, tak jej povies jemne, zmierlivo, ale nahlas, co si myslis. Byva to tazke. Vacsinou od druhych ocakavame, ze pochopia samy a ze nemusime nesuhlas vyjadrit nahlas. A aj ta druha strana aby to zs nebrala ako kritiku, iba ako iny pol, iny nazor. Podla ktoreho sa absolutne nemusis riadit, ale nemusis sa nan ani hnevat.
A proste je to ine povedat jej to trosku aj to co si povedala tu - zalezi mi na tom, aby vas syncek mal rad, aby vas viac poznal, pridite... Ako len: Umyte si ruky, ked chcete chytit moje dieta.
Prehanam, ale mozno porozumies - ze aj jej, nech je aka je, prejavit trosku citu.
@anonym_autor k môjmu dieťaťu sa od pol roka do cca 2.5roka nemohol NIKTO prihovoriť.. A to fakt nikto.. Záchvat plaču, modral 🫤 našťastie prišiel zlom a je kamoš 👌
@anonym_autor čo sa svokry týka, ak robí veci ktoré ti vadia a teba nerešpektuje, popros muža nech jej to vysvetli.. Ja so tiež napríklad nechápala, jak si niekto moje dieťa pol ročné chcel brat na ruky s cigaretou v ruke.. Reku wuaw.. Alebo fajčiari nad kočíkom keď malý spal 👌 ale našťastie muž pochopil a keď sa nám niečo nepáčilo na jeho strane, riešil ona, na mojej som to konfrontovala ja.. Aby sme sa my dvaja zbytočne nevadili 🥰
Ja ti poviem taku bolavu vec - tak ako svokra nema respekt k tebe, ani ty nemas ku nej.
Ste kazda ina a jedine ako by ste mohli vychadzat, ked sa budete respektovat.
Skus si predstavit co to znamena a ci je to z tvojej strany mozne. Nepodmienovat, respektovat cloveka taky ako je, lebo on nedokaze az tak velmi zmenit povahu.
Ty jej navstevy podmienujes. Musi sa spravat tak a tak, musi mat nazory take a take. Ona moze mat nejake nazory a ty ak by si dost asertivna, tak jej povies jemne, zmierlivo, ale nahlas, co si myslis. Byva to tazke. Vacsinou od druhych ocakavame, ze pochopia samy a ze nemusime nesuhlas vyjadrit nahlas. A aj ta druha strana aby to zs nebrala ako kritiku, iba ako iny pol, iny nazor. Podla ktoreho sa absolutne nemusis riadit, ale nemusis sa nan ani hnevat.
A proste je to ine povedat jej to trosku aj to co si povedala tu - zalezi mi na tom, aby vas syncek mal rad, aby vas viac poznal, pridite... Ako len: Umyte si ruky, ked chcete chytit moje dieta.
Prehanam, ale mozno porozumies - ze aj jej, nech je aka je, prejavit trosku citu.
@jumama nie nemusi mat rovnake nazory, ona ma svoje a ja svoje. Ak mi radi, vypocujem, zvazim. Ak je to fajn, tak sa nad tym zamyslim a mozno to uskutocnim. Zvacsa mi vsak radi klasicke zastarale metody. Ale budis. Neriesim. Riesim len to, ze nema zaujem, ze ju viac zaujima cigareta. Myslim, ze ak ju to samu nenapadne, ze dieta sa nechyta s odymenymi rukami, tak ju slusne upozornim, aby si ich umyla. Ja ju respektujem. Respektujem, ze si doma fajci. Ze si nici zdravie. Mozno to ma takto zauzivane a nevadilo jej, ak mala v jednej ruke cigaretu a v druhej dieta. Ale mne to prekaza, preto ju upozornim.
Ale teda tu hodinu bez cigarety by mohla vydrzat. Respekt nema voci mne a mojmu dietatu, pretoze ako vyssie niekto spominal, moje dieta vdychuje ciastocky z cigariet.
@anonym_autor ked som bola mala, chodili sme my za starymi rodicmi. V sobotu jednym, v nedelu druhym. Dovod bol jednoduchy, nemali auto vodicak a mhd sa mi chodit nechcelo. Oni u nas boli tak raz za rok ked sa nieco oslavovalo. Aj napriek rovnako zadelenemu casu som s jednymi mala vyborny vztah a s druhymi velmi chladny, mali taku povahu. Svokru nezmenis, jednym uchom dnu druhym von vypocuj si ano mama a sprav si po svojom. Moja svokra uz zomrela ale bola taka ista ako tvoja, divila sa ze ked cestujeme za nou radsej sme v hoteli ako v zafajcenom 2izbovom byte traja na nafukovacke (lebo ani rozkladaci gauc nemala a nechcela aj ked sme ho chceli zaplatit my).
@anonym_autor ja ťa úplné chápem. Ja si vždy poviem keď príde k nám švagriná s malou. Nechce aby sme ju brali na ruky, neberieme ju.. Rešpektujeme ju, veď ona je matka, je to je dieťa, jej voľba.... Ako si určí tak budeme robiť. Veď to je jej názor.
Nechápem prečo by som mala robiť opačne. K čomu by to viedlo.
A preto keď nechceš aby svokra fajčila a chytala malého bez umytých rúk je to v poriadku. Je to tvoje dieťa, ty si matka, tvoje pravidlá.
Svokra si už deti mala možnosť vychovať. Jej rola matky už skončila....
@anonym_autor manžel fajčí (vonku) ale ruky si teda po každej cigarete neumýva, ani mi to nenapadlo 😮🙄
Ak sa z úplne cudzieho človeka, ktorý ho vezme na ruky, resp. ho chytá, rozplače dieťa od 7 - 8 mesiacov ( tých čo častejšie vidí nie), je to normálne počas poznávania ľudí. Ak sa cudzieho, koho ešte nikdy nevidelo a tých, čo už videlo a nie často rozplače a odmieta dieťa staršie ako rok, je to už na pováženie. Také sú ranné prejavy autizmu. Ako nazýva babku? V tom veku už každé dieťa nejako svojsky nazýva starých rodičov.
Ak sa z úplne cudzieho človeka, ktorý ho vezme na ruky, resp. ho chytá, rozplače dieťa od 7 - 8 mesiacov ( tých čo častejšie vidí nie), je to normálne počas poznávania ľudí. Ak sa cudzieho, koho ešte nikdy nevidelo a tých, čo už videlo a nie často rozplače a odmieta dieťa staršie ako rok, je to už na pováženie. Také sú ranné prejavy autizmu. Ako nazýva babku? V tom veku už každé dieťa nejako svojsky nazýva starých rodičov.
@evkatk vola ju baba a kruti hlavou, nene. Nerad chodi na ruky celkovo, radsej beha a pozoruje svet. Na ruky chce ist len ku mne a manzelovi, ked sa chce pomojkat napriklad. A inak super napisat nieco take, este som nevidela urcovat diagnozy cez mk a pri 15 mesacnom dietati.
S tym fajcenim to viacere trochu prehanate. Samozrejme, ze je naozaj a DOKAZATELNE skodlive pasivne fajcenie, teda pritomnost v rovnakej miestnosti ako fajciar. Ale to, ze sa z fajciara alebo jeho dychu (pokial prave nefajci samozrejme) cosi "uvolnuje" a skodi to - to je nezmysel. Ano, fajciar smrdi, smrdia jeho veci pokial fajci v uzatvorenom priestore, smrdi mu z ust - ale to je kozmeticka zalezitost, nie zdravotne riziko.
S tym fajcenim to viacere trochu prehanate. Samozrejme, ze je naozaj a DOKAZATELNE skodlive pasivne fajcenie, teda pritomnost v rovnakej miestnosti ako fajciar. Ale to, ze sa z fajciara alebo jeho dychu (pokial prave nefajci samozrejme) cosi "uvolnuje" a skodi to - to je nezmysel. Ano, fajciar smrdi, smrdia jeho veci pokial fajci v uzatvorenom priestore, smrdi mu z ust - ale to je kozmeticka zalezitost, nie zdravotne riziko.
@muzula rovnako ako byt fajciara aj jeho oblecenie je skrz naskrz nasate nikotinom. Teda rovnako ako byt v byte kde sa fajci je pasivnym fajcenim aj pestovat si babatko a pritlacat jeho tvaricku o koselu nasiaknutu dymom. A to vravim ako fajciar co daval 2 krabicky kym som neobjavila na teste 2 ciarky a nesekla s tym zo sekundy na sekundu.
Starí rodičia nemajú povinnosť stýkať sa s vnúčaťom, to pochop. Ty ako matka máš najmä zákonnú povinnosť voči svojmu dieťaťu ale starý rodičia nemusia nič.

@anonym_autor mne by tiež vadil cigaretový dym, neznášam to. Žiaľ títo tuhý fajčiari už čuch nemajú, takže im to príde banálne, čo po nej chceš. Podľa toho čo píšeš, tak tvoja svokra nemá záujem o vnúča, skôr sa chce vidieť so svojím synčekom, preto žiadna iniciatíva z jej strany. Nie každá babička sa na vnúčatá teší, nie každá má vôbec rada deti. To len my máme v hlavách taký koncept, realita môže byť úplne iná. nie je tvojou povinnosťou tento vzťah budovať. Buď rada, akých máš rodičov, lebo sú tu aj také deti, ktoré nemajú žiadnych starkých