icon

Nulový vzťah 15-mesačného chlapčeka s babičkou

25. aug 2025

Ahojte, syncek odkedy viac vnima, tak si ludi vybera. Ma 15mesiacov. Nie je dieta, ktore pojde ku kazdemu hned na ruky. Vlastne na ruky pojde len ku mne a manzelovi a tuli sa aj k mojim rodicom pretoze mamka a ocko k nam chodi dost casto. Vidim ako ho lubia, ako lubi aj on ich. Svokra k nam nikdy nepride, zabudne na vnukove meniny, aj na moje sviatky(ale to je fuk) vidi vnuka len ked prideme my za nimi. Proste nema zaujem, ale nikdy to neprizna🙃
Obmedzila som navstevy, lebo som nemala nervy na jej mudrosti. Odkedy sa narodil mi vzdy hucala do vsetkeho, zvacsa to boli aj zdraviu skodlive rady ako cumlovy med, makove odvary, chodaky, nekoj daj sunar, podloz vankusmi, nechaj vyplakat, daj do postielky na cely den, trochu dymu z cigariet mu nezaskodi, aj pri svojich detoch som fajcila a tu su…a podobne vychytavky😃
Vcera ma opat vytocila, prisli sme jej zablahozelat, 3 mesiace sme sa nevideli(krasa) samozrejme k nej syn nechcel ist, ona zacala mudrovat, ze je bojazlivy, ze urcite s nim nikde nechodim, ked tak place. Ze mame chodit castejsie. Slusne som jej povedala, ze mozu prist aj oni k nam. Nic nepovedala. Len stichla a zmenila temu.
Vecer volala muzovi, ze ona by aj prisla ale ja jej zakazujem veci. Napriklad som ju poprosila, aby nefajcila, a ked uz nevydrzi, aby si umyla ruky, pretoze s takymi smradlavymi mi dieta chytat nebude. Podla mna zakladna vec, ze si k babatku umyjem ruky, nebudem ho bozkavat na usta, ked smrdim ako popolnik.
Robia aj vam svokry “naschvaly”? Ako s nou komunikovat? Nie som konfliktny typ, bola by som rada, ak by mal syn aj s nou pekny vztah ako s mojimi rodicmi. Len neviem ci to pojde. Ked mojej mame nieco spomeniem, len sa pousmeje a hovori, ze ju nemam riesit. Muzovi tiez vadia jej navyky. Kolkokrat mi spomina ako mu vsetko smrdelo, lebo si neodpustila fajcit v byte, ako mal vyhnite zuby z medovych cumlov. No ona asi nikdy nepochopi. Vdaka za rady🙂

Strana
z3
oriesocek
25. aug 2025

Syncek si nevybera, ale vyberate vy - konkrétne ty.... moja svokra bola u nas na navsteve za celý cas, co som s jej synom az kym nezomrela - teda nejakých 17 rokov asi 2-3x. ale my sme tam chodili pravidelne na 1-2 hodinove navstevy. nie nebola ideálna svokra, áno, vadila mi kopa veci... ale vztah s vnucatami si tymto vybudovala.

ibrunova
25. aug 2025

Joj, toto je večná téma, to sme prežili asi skoro všetky.

autor
25. aug 2025
@oriesocek

Syncek si nevybera, ale vyberate vy - konkrétne ty.... moja svokra bola u nas na navsteve za celý cas, co som s jej synom az kym nezomrela - teda nejakých 17 rokov asi 2-3x. ale my sme tam chodili pravidelne na 1-2 hodinove navstevy. nie nebola ideálna svokra, áno, vadila mi kopa veci... ale vztah s vnucatami si tymto vybudovala.

@oriesocek Ked som bola mala, chodili k nam moje babky velmi casto. Moja mama vie prist aj kazdy den po praci a ma to 20 minut autom, svokra byva 5km od nas. Nemyslim, ze je take tazke prist k nam. Mame dom, zahradu, lepsie nez byt v zafajcenom byte.

oriesocek
25. aug 2025
@anonym_autor

@oriesocek Ked som bola mala, chodili k nam moje babky velmi casto. Moja mama vie prist aj kazdy den po praci a ma to 20 minut autom, svokra byva 5km od nas. Nemyslim, ze je take tazke prist k nam. Mame dom, zahradu, lepsie nez byt v zafajcenom byte.

@anonym_autor pisem moju skusenost - ak proste nechces, tak tam nepojdes... moja mama bola u nas viac krát a to ma 450 km, ako svokra, co mala 80 km... brala som to ako to je - a ano, niekomu je tazke prist, neries preco....

bambulkaaskatulka
25. aug 2025

Omg, prepáč ale si trochu dosť precitlivela. Rady ( no áno, toto neznie najlepšie, ale je to to najlepšie čo ona vie poskytnúť) môžeš počúvať alebo púšťať jedným uchom dnu a druhým von. A aby si po fajčení umyla ruky ju môžeš požiadať aj slušne, nie tak arogantnym spôsobom ( nebude chytať dieťa? Wtf?) ako si to urobila. Keď chcem, aby ku mne prišiel niekto na návštevu ( ale ty nechceš, však?) , tak sa snažím, aby sa aj ten človek u nás cítil dobre. Nerozumiem tomuto trendu... riešiť banality keď dobrý vzťah detí s babičkou ( je jedno že tvoja neoblubena svokra, pre deti je to ich babička) má oveľa vyššiu hodnotu. A oh, to je také prekvapivé, že má bližší vzťah k tvojím rodičom, keď dieťa celkom zrejme vedies k nim ( čo je fajn) , ale k svokre nie ( čo nie je fajn) ale čo už...si má riešiť manžel

jana_eyre_2
25. aug 2025
@bambulkaaskatulka

Omg, prepáč ale si trochu dosť precitlivela. Rady ( no áno, toto neznie najlepšie, ale je to to najlepšie čo ona vie poskytnúť) môžeš počúvať alebo púšťať jedným uchom dnu a druhým von. A aby si po fajčení umyla ruky ju môžeš požiadať aj slušne, nie tak arogantnym spôsobom ( nebude chytať dieťa? Wtf?) ako si to urobila. Keď chcem, aby ku mne prišiel niekto na návštevu ( ale ty nechceš, však?) , tak sa snažím, aby sa aj ten človek u nás cítil dobre. Nerozumiem tomuto trendu... riešiť banality keď dobrý vzťah detí s babičkou ( je jedno že tvoja neoblubena svokra, pre deti je to ich babička) má oveľa vyššiu hodnotu. A oh, to je také prekvapivé, že má bližší vzťah k tvojím rodičom, keď dieťa celkom zrejme vedies k nim ( čo je fajn) , ale k svokre nie ( čo nie je fajn) ale čo už...si má riešiť manžel

@bambulkaaskatulka tak zase ak to sem tak napísala, nie je nutne dôkaz, že to tak aj svokre povedala - len to mohla napísať ako zjednodušene vysvetlenie sem..

javiemneviem
Autor odpoveď zmazal
autor
25. aug 2025
@bambulkaaskatulka

@bambulkaaskatulka To som jej nepovedala. Len som ju poprosila, aby si umyla ruky po fajceni a ona odvrkla, ze to takto robila aj pri svojich detoch. Tak som povedala: Pri svojich ste mohli, pri mojom nie. Nic arogantne. To ze to ona tak robila, neznamena, ze sa s tym ja mam zmierit a tolerovat jej vsetko. Je to zakladna hygiena. Tebe by sa pacilo, ak by ti brala novorodenca cela zadymena a tymi rukami ho hladila po tvari? Pochybujem

javiemneviem
25. aug 2025

Nemyslím si, že to sú banality. Dostala si sa do spoločnosti kde sa považuje za príliš nastavit hranice sebe a svojmu dieťaťu. Sú veci, ktoré ti vadia a to je v poriadku. Bud sa so svokrou porozprávať otvorene a nájdete cestu, alebo nie. Nie je Tvojou povinnosťou budovať vzťah dieťaťa so starymi rodičmi. To je úloha starých rodičov. Za tým si stojím. Tak ako je úlohou rodiča budovať vzťah s dietatom a nie naopak…keď chcú chcú. Keď chcú a nič preto neurobia - je to ich chyba. Bodka.

bambulkaaskatulka
25. aug 2025
@anonym_autor

@bambulkaaskatulka To som jej nepovedala. Len som ju poprosila, aby si umyla ruky po fajceni a ona odvrkla, ze to takto robila aj pri svojich detoch. Tak som povedala: Pri svojich ste mohli, pri mojom nie. Nic arogantne. To ze to ona tak robila, neznamena, ze sa s tym ja mam zmierit a tolerovat jej vsetko. Je to zakladna hygiena. Tebe by sa pacilo, ak by ti brala novorodenca cela zadymena a tymi rukami ho hladila po tvari? Pochybujem

@anonym_autor veď ja nevravím že je to ok, ale že veľa závisí od spôsobu komunikácie. Nastaviť hranice je fajn. Len slušným spôsobom. To je všetko čo som chcela povedať

autor
25. aug 2025
@javiemneviem

Nemyslím si, že to sú banality. Dostala si sa do spoločnosti kde sa považuje za príliš nastavit hranice sebe a svojmu dieťaťu. Sú veci, ktoré ti vadia a to je v poriadku. Bud sa so svokrou porozprávať otvorene a nájdete cestu, alebo nie. Nie je Tvojou povinnosťou budovať vzťah dieťaťa so starymi rodičmi. To je úloha starých rodičov. Za tým si stojím. Tak ako je úlohou rodiča budovať vzťah s dietatom a nie naopak…keď chcú chcú. Keď chcú a nič preto neurobia - je to ich chyba. Bodka.

@javiemneviem zdielam podobny nazor. Ak ma zaujem o vnucatko, o vztah s nim, moze kedykolvek prist. Uz som ju xkrat pozyvala. Ked vie prist moja pracujuca mama takmer kazdy den, vie prist aj ona, cerstva dochodkyna. Neziadam od nej vela, len aby si umyla ruky a nedymyla mu do tvare. Rady vypocujem, neodvrkujem, robim po svojom. Ale cez tie cigarety sa neviem preniest, ani cez ten jej nezaujem.

nyusika
25. aug 2025

@anonym_autor vyberas si ty a nie syn

javiemneviem
25. aug 2025
@anonym_autor

@javiemneviem zdielam podobny nazor. Ak ma zaujem o vnucatko, o vztah s nim, moze kedykolvek prist. Uz som ju xkrat pozyvala. Ked vie prist moja pracujuca mama takmer kazdy den, vie prist aj ona, cerstva dochodkyna. Neziadam od nej vela, len aby si umyla ruky a nedymyla mu do tvare. Rady vypocujem, neodvrkujem, robim po svojom. Ale cez tie cigarety sa neviem preniest, ani cez ten jej nezaujem.

@anonym_autor na tvojom mieste si s ňou sadnem a jasne jej poviem pravidla. Ja som to tak urobila so svojimi svokrovcami po tom čo na mňa vyleteli, že im braním vo vzťahu s deťmi. Bolo im jasne povedané, že za to, aký majú vzťah s deťmi si zodpovedajú sami. Ja im brániť nebudem pokiaľ budú dodržiavať mnou určené hranice. Ich názor na moje hranice ma nezaujíma. Odvtedy to vcelku klape. Vidia deti raz za mesiac. Nám sa síce vzťahy pokazili a sotva na mňa pozrú, ale určené hranice dodržiavajú voči deťom a teda nevidím dôvod zasahovať. Premysli si, čo ti vadí najviac a odkomunikovať to svokre priamo. Ľudia sa boja priamej diskusie, ale ra najlepšie vyčistí vzduch. Vysvetlí jej, že ti záleží aby mala s malým vzťah. Čo je pre teba absolútna červená - napríklad fajčenie a neumyte ruky ( čo úplne chápem - mne vadia aj silne voňavky 😀 nie o este cigy). Jednoducho nemysim to zle svokra, ale toto sú moje pravidla, ak sa budú dodržiavať, budem spokojná. Ak chce mat skutočne vzťah s vnukom, pristúpi na ne. Nežiadaš nič šialene.

nyusika
25. aug 2025

ja neverim, ze neikto bude vedome fukat cigaretovy dym dietatu do tvare.
to by musel byt retardovany poloasocial.
a pokial taka matka tvpjho manzela je, nemas dovod riesit, ci ma s tvojim synom nejaky vztah.

skor sa mi javi, ze zbytocne nafukujes situaciu a poorvnavas svokru so svojimi rodicmi. a si prilis premotivovana - ked si niekto neumyje ruky a ide chytit nie uplne mini dieta, nic sa nestane.

javiemneviem
25. aug 2025
@nyusika

@anonym_autor vyberas si ty a nie syn

@nyusika samozrejme, že vyberá matka. My matky sme predsa zodpovedne za zdravý vývoj deti. Nie len fyzicky ale aj psychicky. K zdravému psychickému vývoju patrí naučiť dieťa nastavit si zdravé hranice. Ak to sama nebude robiť, ako sa to dieťa ma potom naučiť?
A mojich deti sa s neumytými rukami nikto chytiť nesmie 🙂 deti učím, že základom hygieny sú umyté ruky hneď ako sa zavrú dvere domu. Prečo to ma platiť pre ne a pre návštevu nie?

natalka13
25. aug 2025

Dufam ze ak sa dieta chyti lavicky vonku okamzite mu dezinfikujes ruky☝️
Fakt by si bola ok mat denne svokru /s umytymi rukami/ doma na navsteve?
To nemas iny program len 2 babky na dvore?

autor
25. aug 2025
@nyusika

a pokial taka matka tvpjho manzela je, nemas dovod riesit, ci ma s tvojim synom nejaky vztah.

skor sa mi javi, ze zbytocne nafukujes situaciu a poorvnavas svokru so svojimi rodicmi. a si prilis premotivovana - ked si niekto neumyje ruky a ide chytit nie uplne mini dieta, nic sa nestane.

@nyusika ja si umyvam ruky, ak niekde pridem, aj ak beriem cudzie dieta na ruky. Ked prideme z ihriska, z nakupu, z pivnice, umyvam si ruky rovnako aj tak vediem svoje dieta. Nie je to nic extra, co pozadujem.

anonym_ea48f8
25. aug 2025
@nyusika

@nyusika to si robíš snáď srandu že keď si niekto neumyje ruky nič sa nestane 😀 veď to je totálny základ hygieny a áno aj keď si človek zapali, budis ale keď ideš k malému dieťaťu tak je logické že tie ruky si umyjes mydlom. Fuj takýto názor aj mať

anonym_ea48f8
25. aug 2025

Ja zasnem čo za premudrele sú tu 😀 ešte z teba urobia blbku 😀

nyusika
25. aug 2025
@anonym_ea48f8

@nyusika to si robíš snáď srandu že keď si niekto neumyje ruky nič sa nestane 😀 veď to je totálny základ hygieny a áno aj keď si človek zapali, budis ale keď ideš k malému dieťaťu tak je logické že tie ruky si umyjes mydlom. Fuj takýto názor aj mať

@anonym_ea48f8 nic sa nestane, vazne
p.s. ja si ruky umyvam vzdy, vazne.

autor
25. aug 2025
@natalka13

Dufam ze ak sa dieta chyti lavicky vonku okamzite mu dezinfikujes ruky☝️
Fakt by si bola ok mat denne svokru /s umytymi rukami/ doma na navsteve?
To nemas iny program len 2 babky na dvore?

@natalka13 ano samozrejme cele ho vykupem v dezinfekcii😊 odveci komentar. 🤣
Hovorim o tom, ze ak prideme na navstevu umyjeme si ruky, ak fajcim, umyjem si ruky, ked idem na wc umyjem si ruky. Ved to je zaklad.

nyusika
25. aug 2025
@anonym_autor

@nyusika ja si umyvam ruky, ak niekde pridem, aj ak beriem cudzie dieta na ruky. Ked prideme z ihriska, z nakupu, z pivnice, umyvam si ruky rovnako aj tak vediem svoje dieta. Nie je to nic extra, co pozadujem.

@anonym_autor ja si tiez vzdy umyvam rukym aj dezinfekciu pouzivam...ale pokial sa niekto nehrabal v kontaminovanych vykaloch, naozaj s anic nestane.
samozrejme, je fajn trvat na tom umyvani ruk, ale kerd to neustriehnesm, nazoaj sa nic nestane.
nepisem o novorodencoch a malicjych babatkach

anonym_fdb2cc
25. aug 2025

@anonym_autor za vzťah babka a vnuk môže babka. Je dospelá a je na nej aký vzťah si vybuduje k dieťaťu. Priestor má. Nerozumiem, prečo to riešiš. Dieťa má rodičov a keď je záujem aj starých rodičov. Ak záujem nie je, tak nerozumiem prečo toľko reči okolo toho. Nemá záujem, hotovo. Zariadim sa podľa toho.😎

autor
25. aug 2025
@nyusika

@anonym_autor ja si tiez vzdy umyvam rukym aj dezinfekciu pouzivam...ale pokial sa niekto nehrabal v kontaminovanych vykaloch, naozaj s anic nestane.
samozrejme, je fajn trvat na tom umyvani ruk, ale kerd to neustriehnesm, nazoaj sa nic nestane.

@nyusika lenze ona nemala problem ist k novorodencovi cela zadymena. Ked lietala po meste pol dna, bola v autobuse, vo vytahu, chytala klucky, prisla k nam zapalila si a sla ho brat na ruky. Ci to je ok? A ja som premotivovana?🤣

javiemneviem
25. aug 2025
@nyusika

@nyusika autorka spomína smrad na rukách po fajčení. Vadí jej to. Každý máme inú mieru cistlivosti na veci. Je taký problem pre svokru bez reči vstať a tie ruky umyť? Jej dieta, jej pravidla. Nemusí ju každý presviedčať ako je to v poriadku a ako sa nič nestane. Jej to vadí a bodka. Nie je na tom nič zle. Ako matku dieťaťa ju ma svokra jednoznačne rešpektovať.

nyusika
25. aug 2025
@javiemneviem

@nyusika autorka spomína smrad na rukách po fajčení. Vadí jej to. Každý máme inú mieru cistlivosti na veci. Je taký problem pre svokru bez reči vstať a tie ruky umyť? Jej dieta, jej pravidla. Nemusí ju každý presviedčať ako je to v poriadku a ako sa nič nestane. Jej to vadí a bodka. Nie je na tom nič zle. Ako matku dieťaťa ju ma svokra jednoznačne rešpektovať.

@javiemneviem to je OK.
preto pisem, ze ona sa rozhpdla, ze jej svokra vadi.
a to je vsetko.

nyusika
25. aug 2025
@anonym_autor

@nyusika lenze ona nemala problem ist k novorodencovi cela zadymena. Ked lietala po meste pol dna, bola v autobuse, vo vytahu, chytala klucky, prisla k nam zapalila si a sla ho brat na ruky. Ci to je ok? A ja som premotivovana?🤣

@anonym_autor naucime sa poruiadne citat.
napisala som, ze v pripade malickych deti nie je OK ist k nim s neumytymi rukami.
konkretne co si nepochopila ?
ze ma niekto iny anzor ?
tebe proste svpkra vadi -+ je to tvoje rozhodnutie a je OK, ze jej nedovolis byt s dietatom.
mysli to vazne.
len potom nepis, ze ona si nechce budovat vztah.
vadi to tebe.
ano - bolo by super, kebyze si ruky umyje.
a ano - som presvedcena, ze si to s nou v klude neprebrala, len od nej chces, aby posluchala tvpje prikazy.
Norma;ne si sadnite, slusne porozpravajte...a uvidis, ze vesetko ide.

javiemneviem
25. aug 2025
@nyusika

@javiemneviem to je OK.
preto pisem, ze ona sa rozhpdla, ze jej svokra vadi.
a to je vsetko.

@nyusika áno a je to v poriadku. Ak chce mať svokra vzťah s vnúčatami, žiaľ je na case naučiť sa vychádzať s nevestou. Podľa mňa nemôže fungovať vzťah - nerespektujem nevestu, nemám ju rada, ohováram ju atd - čo sa tu na koňovi často rieši, ale potom chcem mať pekný, zdravý vzťah bez obmedzení s vnúčatami? Treba si urobiť poriadky. 🙂 Ani my nevesty nie sme neomylne, to nie. Ale túto autorka nežiada jadrovú fyziku. Zakladne veci.

nyusika
25. aug 2025
@javiemneviem

@nyusika áno a je to v poriadku. Ak chce mať svokra vzťah s vnúčatami, žiaľ je na case naučiť sa vychádzať s nevestou. Podľa mňa nemôže fungovať vzťah - nerespektujem nevestu, nemám ju rada, ohováram ju atd - čo sa tu na koňovi často rieši, ale potom chcem mať pekný, zdravý vzťah bez obmedzení s vnúčatami? Treba si urobiť poriadky. 🙂 Ani my nevesty nie sme neomylne, to nie. Ale túto autorka nežiada jadrovú fyziku. Zakladne veci.

@javiemneviem na koni sa napise vselico a nie vsetko z toho musi byt pravda.
pretoze tie situacie su podavane jednostranne.

zaklad je slusne komunikacia.

autor
25. aug 2025
@nyusika

@anonym_autor naucime sa poruiadne citat.
napisala som, ze v pripade malickych deti nie je OK ist k nim s neumytymi rukami.
konkretne co si nepochopila ?
ze ma niekto iny anzor ?
tebe proste svpkra vadi -+ je to tvoje rozhodnutie a je OK, ze jej nedovolis byt s dietatom.
mysli to vazne.
len potom nepis, ze ona si nechce budovat vztah.
vadi to tebe.
ano - bolo by super, kebyze si ruky umyje.
a ano - som presvedcena, ze si to s nou v klude neprebrala, len od nej chces, aby posluchala tvpje prikazy.
Norma;ne si sadnite, slusne porozpravajte...a uvidis, ze vesetko ide.

@nyusika a kde som teda pisala, ze mi svokra vadi? Ked mi uz radis citat s porozumenim, ovladas ho vobec ty? Ak by mi vadila, neriesila by som to a bola cela stastna, ze k nam nepride a mam od nej pokoj. Podla mna nie je ok si neumyt ruky aj pri rocnom dietati, ak som zafajcena a zasmradim mu tym oblecenie. Ci novorodenec sno hygiena na 100% ale take rocne uz nech smrdi ako popolnik?

Strana
z3