Odchod od rodičov
Asi tu budem za debila, no som tu kratko a este som si nezvykla :D zalozila som otazku Osamostatnenie sa, omylom sa mi nahodila dva krat a zistila som ze nemozem odpovedat tak robim diskusiu. Prispevok pisem teda znova. dakujem za odpovede báb ktore mi pisali k otazke.
Milé žienky, rada by som vedela , ako prebiehal váš odchod od rodičov / začiatok bývania s partnerom.
My sme s priatelom spolu vyše 5 rokov z toho cca 3 roky byvame u našich, doma však nieje najlepsia atmosfera, hádky a výčitky su na dennom poriadku.
Radi by sme sa osamostatnili, no je veľa pre a proti tak a neviem rozhodnuť.
Môžem buď ostať doma, znášať hádky, výčitky, krik, ale byť bez dlhov, alebo sa osamostatniť, žiť si štastne a spokojne no zavesiť si na krk hypotéku čim sa nam výrazne zníži životný štandard. Čakám na nejaký impulz ktorý by ma presvedčil, niekedy su doma pekne dni kedy si hovorim ze je tu fajn a nechcem odist no o par minut by som sa najradsej zbalila.
Ďakujem za každu radu alebo vašu skusenosť, ako zobrali odchod vaši rodičia a ake boli začiatky v novom, ďakujem
Zmaturovala som, dostala otázku, na ktorú bola odpoveď "áno" a vyskytol sa byt, ktorý obom vyhovoval. Začali sme ho pomaly zariaďovať, drahý potom musel pracovne na dlhšie odísť, takže prvú noc som bola v novom sama. 🙂 Našla som si prácu, drahý v starej skončil, tiež si našiel prácu tu a odvtedy si tu nažívame šťastne, až do niktoneviekedy 🙂
@gab1kaaa
Preco neskusite statny fond roozvoja byvania? My ho mame, postavili sme dom, pred cca 8 rokmi sme dostali na stavbu 1 milion korun, urok len 2 percenta, je nemenny, platime rovnako pocas 30 rokov, urokova sadzba sa nemeni, je to super. Zda sa to sice, ze je to dlhy cas, ale ziadna banka ti neda taky super urok. Je tam sice zopar kriterii - nesmies mat ani nizky, ani vysoky prijem na clenov rodiny. Je to sice ovela viac papierovaciek, ako v banke,ale stoji to za tie prachy. Ja by som nemenila. Teraz je strop okolo 50-60 tis. eur, zalezi, ci chces dom, ci byt, ci stavat, ci rekonstruovat -tych moznosti je tam vela... Treba si to poriadne rozmysliet a pozhanat vela potvrdeni, ale ja by som uz nemenila. Banky chcu nehorazne uroky. A este jedno obmedzenie - ziadatel musi mat do 35 rokov - teda tak to bolo pred tymi 8 rokmi. Inak drzim palce, ja som tiez jednoznacne za osamostatnenie. Sme spolu 11 rokov a prve tri sme sa motali po podnajmoch, potom sa nam narodila dcera a pocas materskej sme stavali dom - absolutne nelutujem, stoji mi to za vlastne sukromie. Pozri si toto
http://www.sfrb.sk/sites/default/files/Prehlad_...
www.sfrb.sk
@jaja1979
@gab1kaaa
podmienky sa odvtedy o nieco zmenili... urok je myslim stale tie 2 %, na dom dostanes 55 tis. eur, no 25 % musis mat vlastne financie... splatka mesacna pri plnej vyske je 278,24 eur nie som si ista tymi centami... a zadlžujes sa na 20 rokov... ak su manzelia sami, tak je podmienka veku do 35rokov, ak maju jedno malolete dieta tak vek nerozhoduje... dalsia podmienka je, ze musia mat pozemok...
tiez nad tym aktualne uvazujeme, no nevypatrala som, ako je to, ked som na materskej... no logika mi dava, ze musim nastupit do prace 🙂
tiez som za to, ze sa radsej zadlžit hypo, uverom, alebo SFRB ako zit s rodicmi, kde je husta atmosfera... nerobi to dobru krv medzi rodicmi a mladymi, ale medzi manzelmi navzajom... pre stastne a fungujuce manzelstvo, niet nad to, byvat vo vlastnom... aj ked zadlzeny na cely zivot...
@magic08 Vtedy, ked sme ho brali my, tak ja som uz bola cely rok na materskej - to bola vtedy vyhoda, pretoze manzel mal vtedy relat. vysoky prijem, ja som mala len rodicak a mali sme jedno dieta, takze ked sa to rozratalo na clenov rodiny, akurat sme sa zmestili do limitu. Ale ako je to teraz, neviem, preto hovorim, ze treba okolo toho vela chodit a zistovat. Keby som vtedy chodila do prace, uz by sme SFRB nedostali, lebo by sme mali vysoky prijem. Ale jednoznacne je to stale najvyhodnejsia pozicka. Drzim palce pri vybavovani.
so svokrovcami so bývať nikdy nemusela, rodičia mi dali byt... takže keď už som mala toho doma plné zuby, v 22 som sa odsťahovala
@gab1kaaa viem si predstaviť tvoju situáciu, akurát rozmýšľame s priateľom o niečom podobnom...na jednu stranu je hypotéka hrozná, na druhú stranu sa bez nej nepohneme a k vlastnému bývaniu sa nedostaneme...a tiež si hovorím,že čím skôr ju začneme splácať,tým skôr budeme mať pokoj,aj keď sú obavy ohľadom práce,ako to budeme zvládať...ale človek musí niečo risknúť...len som chcela,že si založila diskusiu,ktorej príspevky mi tiež padli vhod a budem držať palce aby vám to čo najlepšie vyšlo 😉
@anah88 To som rada 🙂 hladala som takuto diskusiu no nič podobne som nenašla, tak som si aj myslela že niekomu tiež pomôže ak ju založím. Z tvojho prispevku usudzujem , že sme asi v podobnej situácii. Baby mi odpovediami určite pomohli, veci sa začnu pomaly hybať snad aj u teba. Hypoteka je velký záväzok, no ak nemate inu možnosť bude nevyhnutná, tak ako v našom prípade, už len dúfať, že nám ju poskytnú a hurá do svojho. Držim ti palce a ak sa nejako pohneš v ceste k vlastnemu byvaniu určite daj vedieť 🙂
@gab1kaaa Prepac, nestiham citat celu diskusiu, tak snad nenapisem od veci. Ja som s partnerom nikdy nezila na jednom uzemi s mojou mamou (nasi su rozvedeni), takze tazko posudzovat Tvoju situaciu. No viem, aky vztah s mamou mam a preco spolu nedokazeme na jednom uzemi existovat par dni, nie to roky. Preto by som taketo nieco ani zazit nexcela.
Chapem, ze si nexcete hodit na krk hypoteku, ale ak je to perspektivny vztah a planujete rodinu, v takom prostredi, ake popisujes, by som ju ja osobne asi zakladat nexcela a uz vobec by som tam nexcela vychovavat deti. Ci xces alebo nexces, rodicia sa Ti budu do vsetkeho montovat, lebo budete byvat pod ich strechou. A ver mi, ze osamostatnuje sa lahsie ked ste len dvaja ako ked uz mate deti. My sme tiez museli zobrat hypoteku a kupit byt, hoci plany boli uplne ine. Zadlzili sme sa, nepaci sa mi to, ale nedalo sa nic ine robit. Nie je to az take strasne, aj na ten trochu znizeny zivotny standart sa da zvyknut. Ak nexcete ist hned do hypoteky, skuste si samostatne byvanie v prenajme. Nemusite si prenajimat velky byt, ale z vlastnej skusenosti odporucam aspon dvojgarzonku - aby tam bola proste jedna samostatna izba, do ktorej moze jeden z vas zaliezt, ked nema na toho druheho naladu. Alebo ked xce jeden kukat telku a druhy spat (ja napriklad pri telke nezaspim). 🙂 Uvidis ako vam to pojde a potom sa mozete postupne zacat poohliadavat po vlastnom byvani. 🙂
@gab1kaaa z mojej vlastnej skusenosti...ja som ostala byvat doma u mojich rodicov, urobili sme si v ich dome byt...ale utekala by som kade lahsie...lenze uz sme vela vrazili do byvania tu, kde sme a teda dalsia hypo neprichadza do uvahy. Ak sa Ti co i len trochu da, radsej budte sami...aj u nas je to ako na hojdacke, par v pohode dni a par dni pekla...a uz ma to nebavi cim dalej tym viac.
@gab1kaaa Ja som si spokojne zavesila na krk hypoteku a byvam sama (teda uz nie, uz s mojou rodinou). Je pravda, ze nemozeme nejako vyskakovat (hlavne teda, ked som bola na MD), ale za pokoj v rodine mi to urcite stoji. Ja by som so svojimi, ani partnerovymi rodicmi nebyvala ani za nic. Mam ich rada vsetkych, ale mat svoju domacnost je na nezaplatenie. Na navstevu su vitani kedykolvek.
My tiez byvame u mojej mamky. Ale chceme ist het lebo už to proste nie je dobré a cítim,ako nám to mení vzťah na oboch stranách negatívnim smerom a to mám s mamou v celku dobrý vztah. Ale vlastné bývanie riešime, už nech sme sami a verím tomu, že po tom bude super vzťahaj s mamou aj s drahým sa to zlepší ;) Ako nie že by sme sa nejako hádali s drahým, to nie, ale často je u nás dusno a on je z toho nervny... Takže tak ;)

@gab1kaaa mam na krku hypoteku a som s malym dietatom vo vlastnom. rodicov mam dobrych, mohla som u nich byvat, ale mat svoje je uplne o inom. ste dvaja zdravi ludia, nemate co riesit.spolu posplacate rychlejsie, nemusite si kupovat dom, staci mensi byt. urcite lepsie nez byvat s pribuznymi, nech su akokolvek fajn..