Odchod zo Slovenska a svadba s Iráncom
Chcela by som poznať Váš názor na lásku s cudzincom.Kamoškina dcéra chce odísť za frajerom Iránu.On pracoval v Rakusku,ale musel odísť na rok domov.Ona chce s ním mať dieťa,tak vybavuje vízum a chce isť za ním.Je namieste aby sa matka obávala_?.Nevrtam sa v súkromí kamošky,len chcem poznať názor mladých žien.
@dandy05 Ja som sa pytala kvoli tymto dvom vyrokom:
1. Inac si myslim, ze keby sa na Slovensku dala chlapom moznost spravat sa k zenam tak ako v týchto krajinach, brali by ju vsetkymi desiatimi.
2. Hadky na hadky, pokial ta zena neni vyslovene submisivny typ, ktora obetuje cely svoj zivot tomu chlapovi, tak to je problem.
Bola to otazka,,, nic ti nevkladam do ust,,,, a vobec som ta nenapadla neslusnym sposobom,,, ci ano? Kde som sa zurivo hadala? Ukaz mi to, prosim ta.....
Myslis si aj o mne, ze som submisivny typ? A myslis si, ze som nejaka podriadena chuderka, len pretoze mam manzela moslima? Lebo v takomto duchu pises tie tvoje prispevky, tak sa necuduj, ze na teba niekto zareaguje,,,, ved o to ti ide, ci nie? Ci si myslis, ze si to mame nechat len tak pacit, sklopit usi a cusat? Pises vseobecne,,, tak to plati na kazdu zenu vydatu za moslima,,,, ci nie?
@vevesh to si nemyslím, to by si nedovolila...možno raz.... niektorí naši junáci sa v tomto moslimom v pohode vyrovnajú, viacerí nechodia po ranu ďaleko, myslím že by sa dotyčná razom cítila ako doma a videla by akého má schopného chlapa, teda tak po týždni, keď by začala vidieť aspoň na jedno oko 😀
@erjona uprimne, vacsinou len citam a v inej diskusii si mala dost prispevkov. myslim ze troska nadhladu najma v teme, v ktorej mozes niekoho poucit a otvorit mu svoj svet, by nezaskodilo. neviem k comu su tie zadrapky a provokacie, mas velku moznost prelamovat bariery, predsudky a nepochopenie.
ci si taka a onaka, neviem a je mi jedno. nepisala som tebe, ale o svojich skúsenostiach v mojom okoli a mojom nazore na to, ako to pokracovalo a ako som to videla.
k bodu cislo 1: ano, myslim si to. staci posuvat hranice. V SR stale prevlada vo vela rodinach historicky zakorenena delba uloh, domace prace, a pod. Za posledných x rokov sa to dost pomenilo, emancipovalo ale este stale tu disktiminacia v urcitom smere je. Ci platova, ci ina. Ale meni sa to rokmi. To je ako vo vztahu. riesi sa to furt. hadky, nevera, facky, ekonomicke a fyzicke nasilie, pride jedna, pride druha, ked to stale prejde, ide to dalej a dalej.
K bodu cislo 2: opat, ano, bolo to tak co som videla. Hadky kvôli domacim pracam, vychove deti, prioritách, peniazom, sexu. A ano, muz bol a snazil sa dokazovat, ze je dominant, ze je ten pan. A brblave slovenske baby, proste problem.
z diskusie na www.hedvabnastezka.cz:
Iveta Po mesici v Iranu ho shledavam naprosto bezpecnym, a dokonce bezpecnejsim nez vetsina mist v Evrope.
Cestovat s muzem je lepsi, ale jen kvuli tomu, ze se o vas nebudou tolik starat a vyptavat se. Takze ani pro zenu samotnou to neni nebezpecne.
Samozrejme je treba dodrzovat urcita pravidla, jako mit zahalene vlasy, dlouhou sukni ci kalhoty a nejakou bluzku sahajici alespon pod zadek. Krome toho si nesedat vedle muzu a v mestskych autobusech chodit do zadni casti urcene pro zeny. Kdyz se vam stane, ze budete jinde nebo vam budou moc vycuhovat vlasy a podobne, tak se vam nestane nic jineho, nez ze se na vas zeny usmeji a nasmeruji ci poupravi vse, co ma byt skryte.
Z hlediska oblekani a kontaktu s muzi, to neni vubec tak strikni, jak se rika a hlavne pise. Iranci jsou velice tolerantni, napomocni a chapou, ze mame v Evrope jina pravidla.
Vy, jestli tam budete prednaset, se nejspise setkate s velice vzdelanymi lidmi a mozna budete sama prekvapena jejich nazory.
Pro vice info tykajici se cestovani zen v Iranu mne klidne kontaktujte na mail.
Hezky den.
Iveta
ďalšie postrehy Čecha, ktorý tam žil:
http://www.hedvabnastezka.cz/diskuse/iran-pakis...
Zadná časť v autobuse, určená pre ženy? Tak teraz už verím, že sú tam ženy rovnoprávne 😀 😀 😀
@dandy05 Ale podaktorym sa vobec neoplati otvarat svoj svet,,,, pretoze okrem zosmiesnenia a blbych poznamok nic ine nedostanes, ktore si samozrejme nenecham pacit,,, ja nie som matka teraza,,, a to co si napisala nizsie,,, tak vies presne dokonale aplikovat aj na nasich slovenskych junakov,,,, 😉
@tykat
Tak ak privriem všetky oči možno moslimku by som dokázala "prežuť" ak sú to tak skvelé ženy 😀 😀
Ak by teda nevychovala z vnúčat malých moslimov 😀 😀 Ale to čo sa deje vo svete kvôli moslimom, čo robia a ako sa správajú ma nepresvedčí o tom aby som zmenila na nich názor.A ísť dobrovoľne žiť do islamskej krajiny by som nešla ani za milión.
@jemena A kde? 😀 😀 😀 😀 😀 Lebo ja som bola v manzelovej krajine a nepostrehla som, ze by som bola v autobuse porucena dozadu,,,, no budem musiet nabuduce im to tam vysvetlit, ako by sa mali spravat podla pisateliek na MK spravni moslimovia a predelit autobus na zensku a muzsku zonu 😀 😀 😀
@vevesh A ty sedis vzadu? Ked cestujes autobusom?
@lavinis pisete o tom cestovani, ako o uuuuplne normalnej veci. ja na tom ale nic normalne |na co som zvyknuta u nas) nevidim. vidim tam len same obmedzenia a medzi riadkami citam, ze zene samej sa cestovat nedoporucuje.
ja chapem, ze su zeny, ktorym vyhovuje nemat vlastny nazor s su naozaj uprimne spokojne, ked nemusia o nicom rozhodovat a su plne podiadene muzovi.
zda sa mi vsak divme prezentovat to ako nieco normalne, pretoze v nasej spolocnosti toto normalne uz dlho nie je.
plne akceptujem ine kultuty a zvyky, som vsak kategoricky proti tomu, aby to bolo aplikovane mimo týchto kultur.
Inak je pravda že v Irane ešte platí šaríja a funguje ukameňovanie žien napríklad aj za cudzoložstvo alebo keď v sebaobrane zabije muža?
@sisi1978 pozrela som google a našla som, že v Iráne platí šarija, sice je to z roku 2009, ale prepokladám, že za 6 rokov nepokročili dopredu, skôr naopak.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/52457-tre...
@vevesh ... 😀 heeej to mi je jasne ze si musi davat moslimovia pozor.... preto chodia moslimky zahalene aby nebolo vidno modriny, maju zakaz o tom rozpravat ale sak ani nemaju s kym lebo same nemozu nikam chodit a muzi ich biju doma tajne...maju to premyslene...ti nasi slovenski junaci su v tomto v nevyhode, makeup vsetko nezakryje...
@erjona V poriadku, rozumiem,. A jedia bravčové rezne pred ockom?. Nenapádam, len sa pýtam a utvrdzujem, že všetko môže byť aj inak. Sama si písala, že v Rakúsku bravčové nejedia, ale na Slovensku u vašich áno, že majú duálnu výchovu. Jedia ich pred ockom? Z troch zmiešaných rodín viem, že ich deti prísne nenôžu bravčové výrobky. Keď nastane "omyl" - "Nepovedz to otcovi". Tebe tiež je problém zohnať na Sk hydinové párky bez br. prídavkov pre manžela, ako si písala. A prečo len sestra vodí tvoje deti na Omše? Však sa hrdíš, že si katolíčka. Plne s tebou súhlasím v tom, že je dobré, keď deti poznajú obe kultúry, náboženstvá, zvyky, i ja som svoje deti k tomu viedla, aby mali pocit istoty.
inak práve pozerám ten odporúčaný film Rozchod Nadera a Simin zo záznamu. Odvážne vykreslený pohľad na život. Keď sa hovorilo o zahalení - dievčatká majú na hlávkach dlhé šatky (bielu, čiernu). A k tomu mariusskinmu obrázku - všimli ste si pohľad tej žený? Ja sa zvyknem pozerať pred seba, pod nohy len v prípade potreby.... Ja len opisujem. Všade je iný zvyk, akceptujem.
Inak, všimli ste si, čo sa tu píše?
1. „ ... napr. Salafisti ("ninja") nie su v saudi vobec uznavani, ludia nimi opovrhuju, pretoze su nazoru, ze tvar zeny ma byt vidiet.... Tak tito ludia utekaju do eu, a v sucasnosti je ich tusim viac v eu ako v saudi..“
Keď opovrhujú „vlastní“ „vlastnými“ je to v poriadku. Ale keď sa nad tým pozastavia európania, už sú prinajmenšom netolerantní....
2. "Aj nase baby z Macedonska chodievali do Slovinska na obnovu blany,to je verejne tajomstvo."
Rada by som vedela dôvod toho, byť opäť pannami. Nie je to celé zvrátené?
3. "Tu (v Iráne) veru žiju dvojaký život len to verejne nehovoria"
4. „A to že v irane maju vo vláde zväčša náboženských papalasov je len zle pre iránsky ľudí lebo všetko co ich vláda urobí spravy cez náboženstvo... “ To znamená, že s tým náboženstvom nie je niečo v poriadku...
A niekto sa tu pýtal o morálke. Ja mám asi veľmi starú výchovu. . Niekto opisoval na iných fórach, aký je Islam fajn, dokonca sa porovnávalo s tým, že keď muž má oficiálne viac žien, nemá milenky ako mnohí Slováci. No do bordelov chodia, ako sa to tu písalo Alkohol sa nepredáva, ale v pohode ho zoženiete (môžeme porovnať Slovensko – drogy, lenže tu nejde o náboženstvo). Aké je to krásne, že sa vydáva panna, znova sa na iných fórach porovnávalo so Slovenkami, ale panna s umelou blanou? To všetko je pokrytectvo. Robí sa to zo strachu? Pre pokoj v rodine? Alebo to má peniaze nie je problém? Náboženstvo by malo viesť k láske. Naozaj som pochopila význami slov: hate, envy, revange, ale aj pretend... Na fórach zisťujem, že to nebolo len medzi ľuďmi, ktorými som sa pohybovala...
@eva8 Na bod 2.ty rada rozvetvim odpoved:Vies v niektorych dieloch Macedonska chlap a dievca chodia a niekedy aj dlhsie ako dva tri roky a samozrejme ze spolu aj spia lenze to rodicia nevedia.Potom v svadobny den musia ukazat plachtu (hovorim o oblastiach kde sa dodrzavaju prisne podmienky vztahu a sobasa a vsetkeho predtym).Potom su aj pripady kde dievca studuje napriklad v Turecku a tam neni na ociach rodiny a stane sa ze sa stane 😒 Viac ty o tom povedat nemozem lebo neviem.Ked sme sa z muzom zoznamili museli sme jedno druhemu povedat uplne vsetko od najchulostivejsich veci az do najkrajsich. Vo pripade keby on alebo ja nieco zatajene zistili,mozeme sa kludne bez akychkolvek problemov rozist aj z odskodnim.Dievca ktora neni panna sa tazsie vyda ako panna.Aj chlapi maju radsej pannu ako ne pannu lebo jej neskor nemoze vycitat ze je taka alebo hentaka.Nepouzijem to slovo na k ktorym chlapy lubia castovat svoje manzelky
@eva8 No vo Viedni, aby sa ocko na nas nepozeral a mohol sa tiez najest,,, nemyslis? Akoze trosku brat ohlad na niekoho a navarit aj pre muza, to ta nenapada? To vazne musime vsetko tak po lopate pisat a kazdu "volovinu" z mojho sukromia vysvetlovat,,, ? Co sa tyka chodenia kostola,,, si vazne myslis, ze to z teba urobi dobru katolicku? Tak si mysli dalej, lebo ja som ineho nazoru a dovod som uz pisala v prvej teme, v ktorej som zacala vobec na MK posobit,,,, nehladaj, uz je zmazana,,, nemyslim, ze musim v kazdej teme vypisovat dovody preco ano a preco nie,,, mam na cely kostol svoj nazor,,, to ti bude musiet stacit....
dočítala som posledné stránky - niečo z toho, čo sa píše o Iráne, platí i v Alžíri. Napr. o cestovaní, "usmernení", atď. aj v Tunise vo vnútrozemí. Svoje skúsenosti som v inej téme opísala bez komentára, niektoré čitateľky z toho usúdili, že nenávidím moslimov, že nič krásne tam nenašli. Až na jednu, kt. úprimne napísala, že cíti z toho smútok. ˇAno, mala pravdu možno plynul z toho smútok, lebo ja som tých ľudí mala rada. Ale to neznamená, že by som chcela žiť ich spôsobom života, v žiadnom prípade nechcem, aby sa preniesol k nám na Slovensko. Ale vládla tam láska, skromnosť, štedrosť medzi riadkami krutosť, nadradenosť, neslobodná vôľa.... Presne ako i vevesh opisovala Irak - pod "ochranou" rodiny bolo dobre, bez ochrany v Tuniskom vnútrozemí som bola viac ako nič...

@tykat no len aby dotycny junak nebol prekvapeny, ze ked pride neskoro domov, ako je to zvykom u nas, ze schyta taku drzkovu v tom lepsom pripade , v horsom topankami...😉