Odkedy manžel postavil dom, stal sa z neho akoby patriarcha
Ahojte,
ani neviem, kde mam poriadne zacat. S manzelom sa pozname uz skoro pat rokov, z toho 3 budeme manzelia a mame 10 mesacnu krasnu zdravu dcerku. Ked sme sa zobrali, zacali sme stavat na rodinnom pozemku, ktory sme si odkupili, lebo natahovacky ohladom dedicstva a penazi by v nasej rodine sposobili neskor velke problemy. Potom sme zarobili na dieta a 6 mesiacov pred stahovanim sa nam narodila nasa princezna. Ako otec je uzasny, aj ked sme stavali dom a byvali este na byte, tak som v nom pocitovala velku oporu. Byvala som s malou kazdy den od rana do vecera sama, na druhom poschodi bez vytahu, kocik som mavala zlozeny v aute pred bytovkou, lebo by ho susedia inak asi ukradli. Hlavne preto som sa tesila do domu, ktory sme stavali vedla nasich starkovcov, kde sa neskor po smrti babicky nastahovala aj moja mamina. Dom staval prevazne svokor s manzelom, z mojej rodiny velmi nemal kto, lebo nasi su rozvedeni, chodil obcas aj moj otec, ale skor sporadicky, no aj to si vazim. Brata mam laveho na roboty, je IT, tak ten si radsej da vsetko spravit 🙂 Aby som sa dostala k pointe, pokial sme len stavali, vsetko bolo v poriadku. Koncom minuleho roka sme sa konecne nastahovali, posledny mesiac bol narocny, no drzala ma predstava, ze to uz bude vsetko lahsie, nebudeme musiet tolko varit pre brigadnikov, budem to mat lahsie s malou a pod. Po nastahovani prisla prva velka hadka, zacali sa vytahovat peniaze, ze som si vybrala najdrahsiu kuchynu, ze som vyberala najdrahsi gauc.. pri vybere bol vzdy aj manzel, ktory, kedze kupoval aj tehly, beton, sadrokarton a ine veci, drzal potom kasu aj v tychto veciach, lebo mne v tehotenstve byvalo zle skoro celych 9 mesiacov a ku koncu mi hrozil predcasny porod, takze vedel, aky je financny strop a kolko do kazdej veci mozeme maximalne dat. S tou kuchynou mal pravdu len v tom, ze sme boli len v dvoch predajniach a z tych sme aj vybrali. Ako velmi som sa tesila pred tehotenstvom na zariadovanie, tak v tehotenstve som bola uplne mimo, prezivala som zo dna na den, prvych 5 mesiacov som doslova prespala, tak si viete predstavit, ake bolo pre mna chodenie po kuchynskych studiach po navrate z prace. To sme sa obchadzali skoro dva tyzdne, lebo ma tym prekvapil, a hlavne tym, ze zacal vytahovat, ze mi bude davat menej penazi, aby som vedela, ako sa setri. Pocas pracovania som zarabala naozaj slusne, priemerom som sa manzelovi skoro vyrovnala. Problem bol v tom, ze on zacal po strednej hned pracovat a popri praci si robil VS a ja som chodila na VS az potom zacala pracovat, takze logicky som do domu dala menej. Potom prisiel cas pokoja, opsravedlnil sa mi a potom to znova zacalo odznova. Vycitky, preco som vybrala najdrahsiu kuchynu, potom ze sa o neho nestaram, neperiem, nevarim.. moj manzel je masozrut, kazdy den musi mat maso a aj ked mne to uz lezie krkom, snazim sa mu vzdy vyhoviet. Dokonca aj kolace peciem, co je pre mna uplne spanielska dedina. Vcera ma zasa obvinil z toho, ze je pokazeny na zachode wc system (uzamykanie dveri otocenim dolava) a ze to tam vobec nemalo byt, tam mal byt obycajny kluc a ked som sa spytala, ci aj za to mozem ja, tak ze ano, lebo ja som to chcela. Uz ani neviem, ako mu mam vysvetlit, ze sme stavali spolu, boli sme a sme jeden tim. Peniaze nedava mne, ale svojej rodine, ja si za to nekupujem ani oblecenie, ani nikam nechodim, jedine tak na zrmzlinu, kupujem veci len dcerke a samozrejme stravu a drogeriu. Hovori mi, ze on mi postavil dom a nebude tu pucovat zachody ani stat pri hrncoch. Tak mu vzdy poviem, ze nepostavil dom mne, ale svojej rodine, predovsetkym vsak detom, aby sme mali kde byvat. Najnovsie mu prekaza, ze on vobec nechcel stavat, ze to som chcela ja a nechcel ist byvat ani sem, kde sme teraz. To je sice pravda, ale ked tato tema bola aktualna, tak sa rozhodol sam. Mohol mi vtedy povedat definitivne nie a hladali by sme inu alternativu. Jednoducho spravil kompromis a neviem, ci mu mam za to postavit slavobranu a dakovat mu do konca zivota. Trva to sice len 5 mesiacov, no zacinam stracat motivaciu a hlavne radost z toho, co mame. Vela rodin zije ovela horsie, my dokonca nemame ani velky uver, ked zacnem pracovat, tak ho splatime raz-dva. Ani neviem, kde sa to v nom vsetko berie. Rozviest sa nechcem, i ked mi uz raz povedal, ze od nas odide, ked od neho budem este raz chciet, aby stal pri hrncoch, lebo on mi postravil dom. Od rodiny sa osamostatnil uz davno, byval 5 rokov sam, kedy si aj varil, aj upratoval, tak nerozumiem, preco je v tom teraz taky problem. Rozumiem, ze ho to stalo vela energie, fyzickych aj psychickych sil, no namiesto toho, aby sme sa tesili tomu, co mame, tak stale hlada to, co sme mohli mat. Potesim sa, ak sa najde niekto, kto si presiel/prechadza rovnakych problemom, potesim sa kazdej rade. Prosim len o prispevky naozaj k teme, nepotrebujem citat rady typu "naco si si ho brala, ked..". Mam sto chuti podelit sa o moje pocity napriklad s jeho rodinou, lebo niekedy mam pocit, ze potrebuje nakopnut alebo poriadne otvorit oci, aby pochopil, ze ma vsetko, manzelku, dieta, dom. Co by ini za to dali.
Dakujem 🙂
ja toto ozaj nechápem, ako si môžu manželia vyčítať /v tvojom prípade je to hlavne chlap/, kto koľko dal do domu, nábytku a celkovo do rodiny 🤐 však sa to robí pre "nás" ako rodinu ..... také blbé reči bych mu hneď zatrhla 😅
@tulenka1 ale ja sa nestazujem. ale ani si nedovolim niekomu, kto to nezvladol napisat, ze je soplave decko.
@ladywitch26 ale každý ma v živote nejaké priority - pre niekoho to je stráviť čo najviac času s rodinou a iní majú iné priority
@tulenka1 riadny rejpak...
@tulenka1 uprimne by som ta chcela spoznat, aka si naozaj. nieco sa ti asi muselo stat, ked si zostala taka zatrpknuta. Nastastie sa najdu este stale ludia, ktori sa snazia pomoct a nie su vsevediacie, ktore vsetko prezili a vsade boli. A uplne vazne nemam zaujem citat tvoje prispevky. Ked mas studentov na VS, ako pises, tak by si to uz mohla konecne pochopit 😉
@tulenka1 ty si riadne vedla. moja zlata, na svk moze zena zostat pri dietati najdlhsie v celej europe! inde musia zeny pekne krasne po pol roku naklusat do prace. takze omyl, moja zlata. si uplne vedla. pani pri detoch som potrebovala v case, ked som sla do prace. ale to by si ty, hrdinka, co vsetko zvlada, asi tazko dokazala pochopit. ty by si asi nalozila 7 mesacne dieta do vaku, 4 rocne na chrbat a 5 rocne chytila popod pazuchu a isla do prace.
@danielahamar ved som na zaciatku aj zatrhla 🙂 ale netrvalo to dlho. presne, ani ja to nechapem, stale mu opakujem, ze sme rodina a ze to co mame, sme vybudovali spolu. nikdy dvaja nespravia pracu pol na pol, vzdy jeden prispeje viac, druhy menej, to je uplne logicke.
@ladywitch26 prepáč nie a ospravedlňujem sa, ja som si to užila, ale zase - kojila som jedno z tých detí vyše 3 rokov, chodila do práce a kojila- nuž čo
@ladywitch26 sa tu na tom smejem, uz si ju viem predstavit 😀 😀 asi nema zmysel jej nieco aj pisat, takych tu je a bude. ak si aj mysli, co si mysli, ale nech tym nikoho neuraza. Ja by som si nedovolila niekomu nieco vycitat, keby som to neprezila a tak by som vedela posudit, ci sa da aj inak.
@tulenka1 no ved ked mas to akademicke vzdelanie, tak asi musis rozumiet tomu, ze uz sem nemas pisat.. ci? a samozrejme, ze by som mu to dala precitat, toto, co som sem napisala, moj manzel uz davno vie. Vobec som ho tu neosocovala, ani na neho nekydala. Samozrejme, ze druha strana to moze vnimat inak, no vzdy sa spravam tak, aby som nemusela lutovat, co som povedala, pripadne spravila. to sa ale o tebe povedat neda, ze?
@malticka mala by si sa prestat rehotat,a zacat si predstavovat ako vyriesis ten svoj problem,lebo ta baba,co sa na nej tak smejes,ma pravdu.Ty si skutocne serkas do vlastneho hniezda.
@tulenka1 3 rocne dieta si vypyta mlieko tak mozno rano a v noci. skus kojit polrocne, ktore ma len 1 prikrm denne. 99% irskych zien po pol roku prejde na flasu. a na vyber maju len dve moznosti. bud nastupit do prace, alebo byt dobrovolne nezamestnana, cize bez naroku na akekolvek peniaze. a to sa ti uz len potom vyskakuje, hrdinke, ked si totalne odkazana na muza, lebo nedostanes ani len cent.
@rondicka @jahodka8 to chrapanie kazdy berie inak, zalezi, ci mas tvrdy alebo lahky spanok. Mam kolegynu, ktora bez chrapotu nevie zaspat 😀 , lebo si nan tak zvykla. Ja som sa pri malej naucila spat aj pri prehadzovani, co mojho muza napriklad zobudi. Ked mala dcerka tazke noci, dva-trikrat si to so mnou vymenil, aby som sa vyspala a vtedy chudak nespal celu noc, lebo sa mala prehadzovala a jeho to budilo. A obcas ho zobudi aj vlastny chrapot 🙂 a moj muz spava ako delfin, cela postel je jeho, este aj moj vankus, takze neraz sa stalo, ze mi chrapal priamo do ucha 🙂 ja osobne pri takom zvuku nedokazem spat plnohodnotne.
@ladywitch26 to bolo dávno, ved sedí vedľa mňa v tejto chvíli dospelá žena, a kojila som ráno, tak som ju budila a potom po práci a v noci, a máš pravdu - byť bez peňazí je nanič. Chodila som do práce od novembra, v januári mala 3 roky a v apríli sa definitívne podarilo odstaviť. Ja len na margo toho, že píšete ako keby som bola bez skúsenosti atd.., vid autorka, "ked máš deti študentov VŠ, mohla by si to pochopiť" - vôbec sa nezamýšľa, že v tomto na vzdelaní nezáleží, záleži na vcítení sa do pocitov partnera..., čo tu zjavne niektorým chýba
@malticka mne napadlo este par pricin:
1, aj ked manzel vzdy chcel dom, zistil, ze to nie je take ruzove, lebo je v nom viac prace, a teraz to lutuje. A jediny sposob, akym to vyjadrit, je buzerovanim Teba. Lebo si nemoze otvorene priznat, ze spravil omyl.
2,A, robis vsetko, napriek tomu nie je spokojny. To by mohla byt uz spominana dobra dusa v podobe kolegu, rodinneho prislusnika, ale aj nejaka butlava vrba /kolegyna, Pokec, fitko/
2,B niekedy chlapi, ktori sa doma citia prilis isto, spokojne, uz nevedia co od dobroty. Treba mu dat na starost male a Ty chod von.
3, prestal Ta lubit /stava sa to/, nevie sa so svojimi pocitmi vysporiadat, tak to riesi, podvedome, takym sposobom.
Nie je ok, ze sa uz vytahuju slova ako rozvod, ze pozera na realitku /kukni aj na historiu, ake ine stranky si obzera/ a ze Ti nedava peniaze. V byte ste ako fungovali???
Aj ked tu uz niekto odvrhol poradnu, na Tvojom mieste by som tam zasla. Ci sama, alebo s nim. Podla mna je to dost blba situacia, najma s tymi peniazmi. A neopovaz sa minut svoju rezervu, v pripade, ze sa fakt stane to najhorsie, teda ze on navrhne rozvod.
@anatalia77 vieš často mi je smutno z ľudí, čo nevedia poriadne čítať a je mi ich veľmi ľúto, a musím konštatovať, že zaradila som ťa medzi ních
@tulenka1 🙂 tetaz som to nepochopila,ale nevadi...
@adri266 co sa tyka domu, vedel, ako to je, lebo sam pochadza z rodinneho domu, to ja som z bytovky. dokonca tam u nich je viac prace, ci ohladom kurenia, pozemku okolo.. tu je vsetko skor bezproblemove, myslim tym, ze nemusime nakladat do pece, vela kosit atd.
V historii som pozerala, no jedine, co mi ukazalo, bola stranka realitky, ale nic konkretne, co by si pozeral. a zvysne veci su take bezne, mail, cas, sport.. Poradna mi uz napadla, keby bolo najhorsie, urcite ho tam dotiahnem. V byte sme fungovali normalne, ja som zarabala, aj on, takze tam nebol problem. Teraz to vyznieva, ako keby mi nechcel davat peniaze, co nie je pravda, spomenut to spomina, to ano, ale co sa potrebovalo kupit, tak sa vzdy kupilo. Lakomy urcite nie je, len setrivy.
@anatalia77 prepáč, ja že to píšeš mne
@malticka Vidim ako problem, ze neberies vazne co Ti Tvoj muz hovori. Jasne povedal, ze chce predat dom. Ty to beries ako chvilkove pomatenie a teda neriesis.
Odporucaju Ti dat si dovcu s muzom, odmietnes, lebo treba robit na dome. Sorry, ale ten dom je pre Teba zjavne dolezitejsi nez Tvoj muz.
A este drobna fantazia: Tvoj muz zacal byvat pri Tvojich pribuznych. Mozno tam nechce zit aj kvoli nkm. Malokto znesie svokru tak nablizku.
@kveta ano, povedal, ze chce predat dom a na druhy den don kupuje nabytok alebo sa rozprava so susedom, ze chce od neho odkupit cast zahrady, aby mali deti neskor vacsi vybeh. A ked mu povim, nech ho teda predame, tak mi povie, ze raz mi to pripomenie. Svojho muza uz poznam a viem, kedy nieco mysli smrtelne vazne a kedy je to chvilkove vzplanutie. Ak by to vsak bolo jedinym riesenim, tak by som na to pristupila. Co sa tyka tej druhej veci, nad tym tiez rozmyslam, no potom si spomeniem na to, ako chcel ist byvat na zaciatku k nam, resp k mojej mame, kym nepostavime, a to navrhol sam, o nic som ho neprosila. Takych chlapov je malo. A sam povedal, ze my budeme pomahat mamine s dedkom a ze my sa o nich postarame. Navyse, moja mamina sem skoro ani nechodi a sam skonstatoval, ze by mohla aj castejsie, malu povarovat🙂 trosku mu lezie na nervy dedko, ktory duchom staval s nami a obcas mu dava rady do zivota ohladom zahrady a tazko znasa, ked ideme vytnut nejaky strom. Je to ale starsi clovek, ktory sa uz nezmeni a tak isto to nebude riesit stale. To by som aj ja potom mohla riesit a vytahovat podobne veci, co sa zasa z ich rodiny tyka, ale nikde nie je nic perfektne a treba robit kompromisy.

@ladywitch26 prepáč - úplne mimo témy- ty si potrebovala pani k svojím deťom???, to si nedokázala zvládnúť, potom ako to môže zvládnuť cudzí, ked vlastná matka uteká od ních