Opis našej finančnej situácie a problémov
Až teraz som mala dost času aby som si prečítala celú diskusiu a nedá mi napísat pár vecí na ujasnenie. Vopred vravím nechcem od žiadnej z vás už žiadnu pomoc, len chcem aby sa veci dali na pravú mieru, nedovolím aby somna niekto robil klamárku, ktorá žije z dobra iných a využíva už niekolko rokov dobrých ludí. TO JE KLAMSTVO!!!!!
Na každú vašu otázku odpoviem a som rozhodnutá svoju pravdu obhájit.
Zatial na úvod tolko:
Za manžela som sa vydala v r. 1997, hned po mature a v tom istom roku sa nám narodila naša 1. dcéra Martinka. Bývali sme v sociálnom byte kde nám často vypínali kôli neplatičom elektrinu a vyše roka sme žili bez teplej vody.Tam sa v r. 1999 narodil aj náš syn Robko. Povedali sme si že s dvomi malými detmi sa nedá žit v takomto prostredí . Manželovi rodičia bývali v malom domčeku v Dúbravach a my sme sa rozhodli pristavit malý domček na ich dvore. Manľel sám postupne z ich garáže urobil obytnú miestnost a pristavil kuchynku a kupelnu s wc.žili sme velmi skromne. Ked v r. 2006 sa manžel aj ja konečne zamestnal, náš život sa zmenil. Mali sme dostatok všetkého. V r. 2007 sa nám narodil syn Dávidko. Kedľe nás už bolo 5 ludí v jednej izbe, zobrali sme si úver z VÚB na pristavenie daląej izby a v pohode sme ho splácali. BOLO nám treba aj auto, tak sme si zobrali daląí úver. Ani nás nenapadlo že sa ocitneme tam kde sme teraz. Snom naších starších detí bola spoločná detská izba a my sme potrebovali kotolnu na kúrenie, takľe sme si zobrali úver na bývanie v Poštovej banke v hod. 100.000 Sk, s tým ľe sme zaloľili dom. Doteraz detská izba nie je dokončená, sú to len holé múry z tehál.
Zlom nastal ked v r. 12/2008 manľel nie z vlastnej viny priąiel o prácu. Bolo to uľ horąie , nemali sme začo platit úvery, museli sme pod cenu predat auto aby sme si mohli kúpit pec a radiatory na kúrenie.
Začali rást úroky, banky predali naąe úvery vymáhacím spoločnostiam a vąetko to ąlo dolu vodou ako je to práve teraz. Platíme kaľdý mesiac pravidelne úvery, ale len pomenąích sumách, avąak Poątová banka sa nám vyhráľa, ľe ak splátky nezvýąime na min. 80 eur, prídeme o dom. V tom čase som opat otehotnela, kedľe sme s manľelom veriaci , potrat by nás nikdy nenapadol a tak sa nám v r. 12/2009 narodila naąa Emília.
Momentálne žijeme len z mojho rodičovského príspevku 190eur mesačne + prídavky na deti. Manľel nikde nepracuje a ked mu niečo vyčítam, je agresívny, ked si aj nájde prácu, pracuje max. 3-4 dni a príde spat že mu nevyhovuje ubytovna, práca, kolektív,, proste vždy si niečo nájde. Odmieta sa vąak zaevidovat na ÚP a ja a moje deti ho nijako nevieme k tomu donútit. Práve včera došlo z Dovery aj upomienka na 179 eur.
Ide zima nemáme ani drevo ani uhlie na kúrenie. Mám velký dlh aj u p. starostu tu v Dúbravach za vodu, a ked ho do konca roka nevyplatím, chcú nás od vody vypnút. Ale ja ho nemám naozaj z čoho vyplatit. Mesačne platím elektrinu, úvery a ked vyplatím ąeky ostáva mi nejakých 70 eur na celý mesiac. Z toho mám eąte náklady detom do ąkoly / dochádzajú do Detvy/, na stravu, hygienu a drogeriu.
Posielam vám aj číslo p. Cíbikovej na UP v Detve na sociálnom oddelení , a číslo mojej jasmamky Adinky, z OZ Mamimamam, ktoré mi pomohlo s oblečením pre deti, pani bola u mna osobne overit našu situaciu
@martinjasen
Martine, ale ja osobne takto k tomu pristupuju, navrhla jsem ponechat otevrenou diskusi....abychom se k nejakemu zaveru dostali...at uz k pomoci realne ci virtualni ...ale...vidis, ze spad je drasticky...
citime se autorkou strkany nekam, kam nepatrime...prisly jsme ji vyslechnou a pripadne nabidnout pomoc, ale ona nespolupracuje...., neni schopna odpovedet racionalne na nase dotazy..
PTAM SE TU PROSTREDNICTVIM TEBE...
CO @mataklinec od nas ocekava? Jak ji muzeme pomoci?
Pripadne jestli si jen prisla postezovat a sverit se... 🙂
@mataklinec tiež nechápem prečo chceš dať v tej bille výpoveď? veď si na RD tak to rieš až po RD s tým, že pokiaľ ti nedajú opäť miesto máš nárok na odstupné. Máte málo, a aj o toto sa chceš ukrátiť? Veď si trošku dané veci naštuduj, na nete je toho dosť
zakladatelka mohla ratat s tym ze ak tu podrobne opise svoju financnu situaciu ktora je na zaplakanie najdu sa tu maminky a nieje ich malo co budu reagovat negativne. Niektore zhrozenee ine chapajuce a tolerantne. Ale ja sa nemozem zbavit pocitu ktory ma v srdci pali ako zerave uhliky ked vidim zubozene deti.nikto ma nepresvedci o opaku.mam oci!
@irriss - ako pises, toto je druha tema, v prvej je 19! stran prispevkov, ako sa s toho s detmi dostat. Ako najst pracu, aku pracu, ako riesit starostlivost o deti, ako riesit manzela. Lenze s toho si Martinka vzala velky kulovy. My sme tie zle, necitlive, co ju nechceme podporit. Vyrok "brikety do obalky" bol velmi trefny. Ona chce aby sme jej poposielali veci, ziaden iny ciel tejto diskusie bohuzial nie je, len sa to zvrtlo tak, ako to neocakavala. Miesto lutosti je tu skor zlost - poviem pravdu opravnena zlost - ludi, co niekedy s odretymi usami vychadzaju, nedovolia si tiez to a hento - a tu sedia dvaja zdravi ludia na riti a nechaju svoje deti v biede a len natahuju ruku.
Baby, ale Mata uz viackrat napisala ako olutovala, ze sem vobec pisala, berte to tak. Mozno to bol skrat, nevedela uz co ma robit. Ja sa jej nechcem zastavat, ale kazdy z nas je niekedy v uzkych a povie (napise) nieco, co neskor lutuje. A nikomu by nepadlo dobre, keby aj nadalej do vas kopali. To v akej su situacii, je samozrejme ich vinou, zaklad je, ze si to uvedomila a ze s tym nieco robi, mnohe ste jej dali cenne rady, nakopli ste ju, otvorili ste jej oci, cize forum v konecnom dosledku vyznam malo, ostava nam len verit, ze sa z tejto kase dostanu a budu zit lepsie a je na nej ci nam to napise, alebo nie. Ale nekopte do nej, nikto si to nezasluzi, myslim si, ze ju bije zivot sam. A mnohi sa poucia z jej (ich) chyb, lepsie ako z vlastnych.
@anjelicek26 trefne..vystižne... 😉 tiež si to myslím..
@katka1981 - keby to nepisala na tri dalsie fora + do podaj dalej, beriem to ako "chybu". Ale takto je to cielene, teda za jedinym ucelom 😖
pomoc sa ale hlada niekde inde a nie na nete, alebo sa mylim
podla mna tu uz zaznelo x y rad co ma doticna robit a omielat dookola to iste je strata casu...
@irriss Mozno nejde o to, pomoct niekomu osobne. Tuto temu cita ovela viac ludi ako tu prispielo. Mozno ju citaju prave ti, ktori maju skutocne problem, ktory opisala zakladatelka. Tu nejde o to zistit, ci je to pravda, alebo nie, ale o to ako sa vieme postavit k tomu co napisala. Lebo si myslim, ze v situacii, ktoru opisala je v skutocnosti vela ludi. Pre nich by som chcel, aby tato diskusia bola plodna a pomohla im, aspon dodat im odvahy, navrh ako riesit takuto situacii. To, ze niekomu povieme, ze si za to moze sama, je lahke a castokrat je to pravda. Ja si netrufam povedat, preco ludia robia veci, ktore im ublizuju, ale myslim si, ze i tak ich treba pochopit .
Tu ludia vystupuju pod loginom a vzdy tu bude pochybnost o pravdivosti. Ale problemy o ktorych sa tu diskutuje su skutocne a tak diskutujme o problemoch a neriesme iba to, ze si niekto nieco vymysla. Riesime tu problem, ze su ludia, ktori su na okraji priepasti do ktorej sa dostali sami, alebo tlakom spolocnosti. A oni sa vas pytaju co mozu robit. Co im poradite?
Martin
@anjelicek26 uplne suhlasim s tym, co si teraz napisala, zial najdu sa tu aj take, co nepochopili jej zamer a obhajuju ju, kdezto ona si to naozaj nezasluzi. Pomoc si zasluzi ten, kto nesedi doma a nelutuje sa, taky, co robi aspon nieco pre to, aby sa jeho deti mali lepsie. Zial,
@katka1981 nemas pravdu, ked pises, ako do nej kopeme a ako sme jej mozno otvorili oci, to je velmi naivne a aj to, ze si napisala, ze si to martinka uvedomila a nieco s tym robi. Odkial to mas??? To nie je pravda.
Ak by si si lepsie precitala vsetko co sa tu pisalo, alebo aspon jej uvodny prispevok a prvotne reakcie tych, ktore jej chceli poradit, a nasledne jej reakcie, zdvihlo by ta zo stolicky.
Je hlupost, ak si niekto mysli, ze sme ju prisli len osocovat. Citime len hnev na niekoho, kto o pomoc nestoji. Milostiva stoji o nausnicky pre dceru, mobil pre syna, uhlie na kurenie, nejake to oblecenie pre manzela (KTORY NEPRACUJE) a toto som si moja draha nevymyslela. Nehnevaj sa ale akym pravom??? Vcera som citala na jednej stranke - podaj dalej, jej rozhovor s jednou pani, ktora na internetovej stranke predava rucne robene veci za par supiek, aby si trosku privyrobila, lebo ma male deti, a ona jej este poslala nausnice pre dceru a ozdoby na stromcek. Vsetko rucna praca, kde ta pani to robi po nociach a predava to za par centov, a martinka si este vyberie pre dcerku ake chce a ona jej ich zasle. Ja som myslela, ze neviem co ked som to citala. To je naozaj uz nechutne, toto moj nazor. Brat niekomu nieco, aj ked mi to sam ponukol z dobreho srdca a s vedomim, ze pomaha niekomu ubohemu a este sa tvarit, ake je to prirodzene, sorry.. Niekedy je potrebne si precitat viac o problematike, aby si prisla tomu na koren. Takze len tolko, a poviem ti uprimne, som z martinky sklamana, lebo trpia jej deti.
@martinjasen - najst si pracu, akukolvek, pisali sme jej dokladat tovar, upratovat, sit, piect, hackovat, strikovat, chodit von zo psami, roznasat letaky, starat sa o starsich ludi, starat sa o dalsie dieta, doucovanie, je toho MILION moznosti co boli dane uz v predoslej teme. Horsie platene, mozno podradnejsie, mozno horsie pracovne casy, mozno to, co nechce robit... ale zaujima ma toto, ked mam hladne dieta?
Dievcata dali linky, poradili, ako sa rozviest, ako urobit majetkove vysporiadanie, ako poziadat o sud o nahradne vyzivne, ako dotlacit manzela ist sa zaevidovat na urade prace, ako ziskat prispevky na skolu, skolku, prispevky na obedy.
Ono vsetky tie rady tu boli! Reakcia nulova! Sa nedivim, ze sa ludia hnevaju. Tie deti su hladne, je im zima a ziju v biede. O tom nepochybujem. Ale rodicia len pacu nad rozliatym mliekom. Stale su len reakcie hento nejde, tamto nejde. No s takymto pristupom fakt nic nepojde!
@benne no pozrela som si to a fakt ma dva nicky . . .. . .
@mataklinec nic v zlom ale stale sa vyhovarat na to,ze malu kojis,ze muz je lajdak. . . . ..prepac ale ja keby som mala tvoju situaciu na zaciatku tak po druhom dietati si dam antikoncepciu alebo lacnejsie riesenie je ochrana tzv,kondom . . . . . .uz by som neriskovala zivoty mojich deti ked vidim v akej situacii som a do akej sa mozem dostat . . . .muz je nezodpovedny uboziak,pretoze ma styri deti ktore ste si urobili a vzdy ma vyhovorku ako nerobit . . . .my nemame este deti ale rozhodli sme sa s manzelom,ze uz teraz to zacneme riesit aby malo dieta vsetko co potrebuje . . .a chceme len jedno nakolko mame len jednoizbovy byt a aj kvoli situacii ktora je v celom svete . . . .neurobim si dve alebo tri deti,ked viem,ze nebudu mat pekny zivot pretoze by som sa nevedela o nich postarat . . .je to nezodpovedne co ste urobili. . . . .to,ze si veriaca ti nikto neberie a nechcem sa ta dotknut ale ten hore ti nepomoze ked mas muza takeho . . . . .poznam kocky co museli ist von mimo sk len aby uzivili svoje dieta . . . .
Bylo by VELMI mylne si myslet, ze tato situace,ktera pochazi ze zivota na Slovensku byla povazovana za "chudobu ojedineleho mista"...
Chudoba je bohuzel neco jako NEMOC..nezna hranic... ☹
p.s. Moje dvojcata uz druhym rokem misto dvou svacinek nosi do skoly 3...vsude se najde nekdo, kdo smutne kouka ve tride a potaji "krade" drobecky a nebo dopiji cajicek v lavici, kdyz dotycny se vzdali na wc... 😢 😢 😢 😢 .
Tento chlapecek vybiral z kose zbytky svacin, ktere deti odhodily...a pil potaji vodu z vodovodu...
Nekdo je citlivi a pristupuje k nemu jako k dalsimu "svacinovemu diteti"...nekdo nabidne obleceni a je rad, kdyz ho v tom pred skolou potka...nekdo prispeje na skolni vylet, aby i on se dostal za brany mesta...
Jsme ruzni, jen musime jasne slyset ci rict, potrebuju to a to..a hlavne musime byt presvedcivy..pokud zacne "darce" vahat , znicime tim ochotu "darce" i k dalsim pripadum...ztrati nasi duveru cokoliv se nam naskytne a nebudeme moci se dotknout reality..protoze sam autor realitu nejdrive vynese do oblak a pak ji zakopava sam se sebou do zeme pod sebe...
@anjelicek26 veru,ked sa chce tak sa vsetko da . . .aj ked vela veci boli . . . . . mas pravdu a mas moj hlas 😉
@anjelicek26 Preco ocakavas z jej strany reakciu? Ona sa pyta a ona sa rozhoduje, ma pravo prijat a ma pravo odmietnut. Ma pravo zostat tam kde je. To je vsetko. Tu diskutujeme, od reci k skutkom je obrovska priepast. Bolo by uzastne ak by vase slova zmenili nieci zivot k lepsiemu, ale nemozte to ocakavat. Je to iba jej rozhodnutie.
@martinjasen poradim rada a ochotne komukolvek bez rozdielu ci ma tucnu alebo stihlu penazenku, ciernu ci bielu tvar... ale skutocnu pomoc treba aj prijat a nie sa iba vyhovarat. Moja pomoc je v tom ze ponuknem dotycnej pracu...ale silno pochybujem ze sa toho chyti. Ak sa chyti a bude sikovna, dostane sa z kase von!!!
Ak to ofrfle tak je to len sko dalsiemu sebautapaniu a moze ostat s vylozenymi nohami na gauci, klavesnicou na kolenach a so zalomenymi rukami doma, pozerajuc sa na svoje zimou zlomene a hladne deti, pocuvajuc svojho neschopneho manzela...
tolko z mojej strany
Myslim si, ze jsem situaci nepodcenila, snazila jsem se, venovala jsem ji cas a hledala realne reseni...jakmile jsem ji ho nabidla, autorka okamzite zavrela dvere a poprela cokoliv predtim rekla...
Neni mozne, kdyz mi reknes VCERA: nemam a "prosis"
a DNES mi reknes opak, ze mas a ze sis o nic neprosila...
To pak dozene dotycne prispivajici k zoufalstvi...mluvim o tech, co si to prectou cele..nestaci si precist autorky clanek a pak prelitnout obsah 19ti stran a vyjadrit se prostrednictvim posledni stranky (mozne prectene cele)
@martinjasen - no bohuzial jej rozhodnutie ovplyvnuje jej deti a ich zivot a to je uz nieco, co sa ma "dotyka"
Je to diskusia, isteze ocakavam reakciu od zakladatelky temy. Ak zacnem takymto prispevkom, vylozim "karty na stol" musim si za tym stat. Inak si to nechavam v sukromi.
@froschka Suhlasim s tym co si napisala. Mozno ona ofrfle, ale mozno niekoho vase rady povzbudia a pridu skutky. Preto je uzitocnejsie, ak podobne "horuce" temu sa vedu v urcitej atmosfere pochopenia, nesklzavaju do osobnych rovin. Vtedy vznika z temy zdroj odvahy pre mnohych ludi. Ja nepochybujem o tom, ze diskusie na Modrom koniku mnohym pomohli, ale vidim potencial, ako by mohli pomoct este viac ludom a je to prave v tom naucit sa diskutovat. 😉
@martinjasen ale povedzte mi uprimne ako pomoct na koniku takymto ludom..su chudobny, manzel ich financne tyra a su nestastny...toto je praca pre centrum socialne slabsim alebo podobnej organizacie...tu si vyklebetia rovnake komunity o svojich problemoch co im ulahci celkovu situaciu z psychyckej stranky...ale ziadat fizycku pomoc je trosku o inom....
Prosim o odpoved (uz nekolikrat)
- jak si myslis, ze bychom Ti mohli pomoci?
Mam na mysli Realne a hlavne mirene potreby, ktere Ti pomohou...Pisu pomohou, nemyslim "vyresi"- na to jsem maly pan.. 😉
Dekuju za odpoved
@zuziklc29 @anjelicek26 @katka1981 @froschka a ostatni
Toto presne nie je len problem jednej osoby, ktora sa snazi riesit krizovu situaciu pytanim si vypomoci s tym, co detom sama nedokaze zabezpecit. Problemove je nase skolstvo, neuci ludi financnej gramotnosti, problemom su vidiecke oblasti s mentalitou ludi, pre ktorych je dolezite vypadat v nedelu v kostole ukazkovo, v krasnych satach, ale nie uz mat doma vyrovnane hospodarenie a zdrave vztahy. Problemom su rodicia, ktori sa skor ako k praci pre lepsie zabezpecenie rodiny, utiekaju k alkoholu a pasivite pred televizorom. Ona je matka styroch deti, ktora sa dostala do velmi zlej situacie ani nie svojou vinou, je v zlom psychickom rozpolozeni, pod tlakom okolnosti a hadze siete vsade, kam sa da.
Neosocujte ju, ze zavadza, ked povie, ze nema co do ust detom, ale ma internet.. Rovnako mozete potom povedat, ze nech niekto chodi 15km do roboty peso, aby usetril na autobus a doprial radsej svojmu decku kazdy den rozok s maslom... Bez internetu teraz pracu vo svojom odbore nezozeniete.
Som sokovana, ako hlboko podprahovu diskusiu tu rozvili @leeenka26 a ostatne co sa odbavovali na jej situacii a jej rodine, neuveritelne ako daleko dokaze niekto zajst v svojej zlobe a nadutosti!
@anjelicek26 To si cenim ak niekto povie, ze cudzi problem je aj moj. Tiez to tak vnimam, ze je to pravda. Ale je to velmi tenky lad skutocne pomoct. Castokrat aj ked vnimame, ze sa nas to dotyka je rozhodnutie v cudzich rukach a to musime respektovat, ci sa nam to paci, alebo nie. Niekedy zasah do cudzieho rozhodovania moze viac ublizit ako pomoct. Niekedy moze priamy zasah pomoct. Chcem iba povedat, ze nie je jednej cesty, ale vzdy si treba jasne uvedomit, ze tym, ze na nieco vplyvame mozeme aj ublizit (aj ked mame dobry umysel). Ak s tym pristupujeme k problemu je vacsia sanca pomoct.
@martinjasen ano jej rozhodnutie, ale tu ide hlavne o tie deti. Oni trpia, su hladne, ziju vsetci zo 190eur + pridavky. Do otho maju uvery, exekucie. Ale tak sa to nevyriesi, ak budem sediet doma a lutovat sa. To si nemozeme ziadna dovolit, zvlast ked mame aj deti. Som znechutena. Snazit sa poradit niekomu, kto o to nestoji a hlada si 100 vyhovoriek. Tato tema nevznikla tym, ze dotycna ziadala radu, ale pomoc (materialnu) zial 😠
@dazdovka - zloba, nadudost? Trosku tvrde slova 😕
Ona nie je na vine? A kto je na vine? Vzdy je na vine niekto iny skolstvo, rodicia, mentalita okolia, chudaci on a ona sa musia utiekat k alkoholu, televizoru a uplnej pasivite.
Fiha fakt, a preco sme tak neskoncili vsetci?
btw. ona si pracu hladat nemusi. Ona pracu ma. Len musi povedat, ze chce ist zasa do prace po rodicovskej dovolenke. Co ale evidentne nechce. Radsej da chytro vypoved.
@froschka Dobra otazka. Suhlasim s tym, ze prist tu, poziadat o hmotnu pomoct a cakat, ze ti niekto nieco posle nie je to spravne riesenie. Je nas tu dost, osobne som sa nevenoval ako riesit tento problem, ale mozno na nieco prideme.
Na teraz sa stahujem z diskusie.
Pekny den,
Martin

@irriss tak si dobre precitaj co pise
o praci internete detoch vobec nesedia roky sumy nic raz tak raz onak