Opis našej finančnej situácie a problémov
Až teraz som mala dost času aby som si prečítala celú diskusiu a nedá mi napísat pár vecí na ujasnenie. Vopred vravím nechcem od žiadnej z vás už žiadnu pomoc, len chcem aby sa veci dali na pravú mieru, nedovolím aby somna niekto robil klamárku, ktorá žije z dobra iných a využíva už niekolko rokov dobrých ludí. TO JE KLAMSTVO!!!!!
Na každú vašu otázku odpoviem a som rozhodnutá svoju pravdu obhájit.
Zatial na úvod tolko:
Za manžela som sa vydala v r. 1997, hned po mature a v tom istom roku sa nám narodila naša 1. dcéra Martinka. Bývali sme v sociálnom byte kde nám často vypínali kôli neplatičom elektrinu a vyše roka sme žili bez teplej vody.Tam sa v r. 1999 narodil aj náš syn Robko. Povedali sme si že s dvomi malými detmi sa nedá žit v takomto prostredí . Manželovi rodičia bývali v malom domčeku v Dúbravach a my sme sa rozhodli pristavit malý domček na ich dvore. Manľel sám postupne z ich garáže urobil obytnú miestnost a pristavil kuchynku a kupelnu s wc.žili sme velmi skromne. Ked v r. 2006 sa manžel aj ja konečne zamestnal, náš život sa zmenil. Mali sme dostatok všetkého. V r. 2007 sa nám narodil syn Dávidko. Kedľe nás už bolo 5 ludí v jednej izbe, zobrali sme si úver z VÚB na pristavenie daląej izby a v pohode sme ho splácali. BOLO nám treba aj auto, tak sme si zobrali daląí úver. Ani nás nenapadlo že sa ocitneme tam kde sme teraz. Snom naších starších detí bola spoločná detská izba a my sme potrebovali kotolnu na kúrenie, takľe sme si zobrali úver na bývanie v Poštovej banke v hod. 100.000 Sk, s tým ľe sme zaloľili dom. Doteraz detská izba nie je dokončená, sú to len holé múry z tehál.
Zlom nastal ked v r. 12/2008 manľel nie z vlastnej viny priąiel o prácu. Bolo to uľ horąie , nemali sme začo platit úvery, museli sme pod cenu predat auto aby sme si mohli kúpit pec a radiatory na kúrenie.
Začali rást úroky, banky predali naąe úvery vymáhacím spoločnostiam a vąetko to ąlo dolu vodou ako je to práve teraz. Platíme kaľdý mesiac pravidelne úvery, ale len pomenąích sumách, avąak Poątová banka sa nám vyhráľa, ľe ak splátky nezvýąime na min. 80 eur, prídeme o dom. V tom čase som opat otehotnela, kedľe sme s manľelom veriaci , potrat by nás nikdy nenapadol a tak sa nám v r. 12/2009 narodila naąa Emília.
Momentálne žijeme len z mojho rodičovského príspevku 190eur mesačne + prídavky na deti. Manľel nikde nepracuje a ked mu niečo vyčítam, je agresívny, ked si aj nájde prácu, pracuje max. 3-4 dni a príde spat že mu nevyhovuje ubytovna, práca, kolektív,, proste vždy si niečo nájde. Odmieta sa vąak zaevidovat na ÚP a ja a moje deti ho nijako nevieme k tomu donútit. Práve včera došlo z Dovery aj upomienka na 179 eur.
Ide zima nemáme ani drevo ani uhlie na kúrenie. Mám velký dlh aj u p. starostu tu v Dúbravach za vodu, a ked ho do konca roka nevyplatím, chcú nás od vody vypnút. Ale ja ho nemám naozaj z čoho vyplatit. Mesačne platím elektrinu, úvery a ked vyplatím ąeky ostáva mi nejakých 70 eur na celý mesiac. Z toho mám eąte náklady detom do ąkoly / dochádzajú do Detvy/, na stravu, hygienu a drogeriu.
Posielam vám aj číslo p. Cíbikovej na UP v Detve na sociálnom oddelení , a číslo mojej jasmamky Adinky, z OZ Mamimamam, ktoré mi pomohlo s oblečením pre deti, pani bola u mna osobne overit našu situaciu
@froschka ano, suhlasim s tebou, ved ja som sa nechcela s tebou hadat. Jasne ze sa da vyskakovat iba do vysky prijmov a ano, su iste veci, ktore si musi zvazit kazda rodina. Moj otec ma na to tzv. pravidlo o troch grosoch - tretinu prijmu pouzi, tretinu vrat rodicom (alebo si za nu zaplat byt, hypoteku...atd. na byvanie) a tretinu odloz pre svoje deti. Nehovorim, ze sa podla toho vzdy da riadit ale v principe je to dobre riesenie. My s muzom nezarabame nejako extra nadstandardne ale chvalabohu mame pomerne iste zamestnanie a z toho pramenila aj nasa hypoteka, ze hoci mesacne splacame mensiu sumu, ale nemam strach, ze by som to nemala z coho splacat. Tu zakladatelka tejto temy ma uplne ine vychodiskove postavenie, takze u nej si vziat uver bola chyba.
@bridget zaujimavy zaver 😀 nic o mne nevies... a nevidim nic zle na tom, ze som tu dala linky jej inzeratov, no obhajovat sa nejdem, na co aj? urcite si ale nepotrebujem vylievat zlost na niekom ci cosi podobne a uz vobec nie na nete 😀 snazila som sa martine verit... mam sestru, ktora je v podobnych trabloch... mozno este vo vacsich, bohuzial... cize vcitit sa viem... precitaj si celu diskusiu a potom pis.
@sisaha Mas pravdu, a ja chapem, ze clovek robi chyby, ale treba sa k nim postavit a nie ju tu zacat lutovat. To ona nepotrebuje, tym by sme jej este viac usokdili. Jasne, ze jej nezavidim, je mi jej luto, ale to som pisala na str.1 uplne na zaciatku. Nemam rada, ked niekto sa snazi, dohovara, hlada moznosti a ten dotycny len ohrnuje nos. Takych poznam. Tu bohuzial neslo ale o rady, to som pochopila neskor. A je mi luto, ze na moju radu ani nereagovala. A je mi luto, ked sa snazi niekto pomoct a niekto, kto to vidi len z jej strany, tu ide napadat. Ale aj taki ludia su, so vseijakymi som sa uz stretla.
@dazdovka romalov mi ani nepominaj lebo mam nervy iba taky dzes . . . . .pozri velmi vela zien jej povedalo svoj nazor na jej situaciu . . . .ona si musi urobit usudok ale najskor musi chciet . . . .romov mas dve skupiny . .spinavy a potom olasak . . . .spinavym vsetko platime my . . . .olasaci su obkvackany a kseftuju. . . .toto neries je to o inom . . .len ona a jej muz sa musia zobudit . . .ak ostanu spat dalej,tak deti budu v zime,spinave len preto,ze rodicia spia a cakaju . . . .tato doba ti neda peceneho holuba do ust . . . . .
@martinaklinec az budes potrebovat cosi ohladne pracovnych veci, tak mi napis do IP, poradim Ti... lebo zjavne chces urobit velku chybu s tym ukoncenim pracovneho pomeru v bille, comu nerozumiem a je to pritiahnute za vlasy.
Preboha, už dajte tej babe pokoj. Úplne súhlasím s názormi, že to čo sa tu včera dialo je nechutné. Neuvedomujete si, že tým, čo ste tu včera predviedli, ste jej mohli ublížiť ešte viac a úplne ju zničiť. Neviem si predstaviť, ako by mi niečo také v jej situácii mohlo pomôcť... Myslíte si, že to nejako pomohlo jej deťom, s ktorými sa toľko oháňate? Ak ich mamu, ktorá pravdepodobne už psychicky na dne je, ak takto žiadala o pomoc, úplne dáte dole? Fakt si myslíte, že jej deti milujete viac, ako ona sama? Že by pre ne nechcela to najlepšie? A že je proste zúfala, že nevie, ako na to. Nie všetci vieme zvládať svoje problémy.
@bridget vies, mne je to jedno, co si o mne myslis... ja som si o martine precitala na par strankach info a sklamalo ma to... verila som jej.. neskor aspon cosi...a tymto ma zaklincovala... ale ako som pisala, pomozem jej v prac. oblasti, a mozno i s pracou, ale musi chciet a musi mi napist do IP.
..ale klasika.. vsade vzniknu dva tabory... ja som jej tiez ponukla par rieseni, a uz nemam co ponuknut, tak sa zdrzim debaty. ak mi este cosi napadne, napisem.. ale baby dali rad dost, a nielen v tejto teme... 😉 ja na toto nemam cas a ani nervy... je mi luto, ked niekto zle zije, ale materialne, ci financne mam komu pomahat..
pre prispievatelky, ktorym chyba empatia: zufali ludia robia zufale veci. ak clovek zije dlhodobo v socialne nevyhovujucom prostredi, bez dostatocneho financneho zabezpecenia, s agresivnym partnerom, asi sa to na nom prejavi... asi tazko sa da cakat, ze toto vsetko nezanecha na cloveku stopy. samozrejme, takyto clovek si za vzniknute nasledky moze ciastocne sam, ale nie kazdy je taka silna osobnost, aby sa jednoducho otriasol a zacal novy zivot...
pisali ste, ze sa ma rozviest, aj ked viete, ze nema kam ist... ze ma ostat zit s muzom v tom istom dome... ak ma agresivne sklony, viete si predstavit to spolunazivanie po takomto kroku (za predpokladu, ak by on ten rozvod neinicioval) ? vplyv toho vsetkeho na ich deti? ak naozaj nema clovek kam ist, kvoli 4 detom ho nezoberu do nejakeho azyloveho centra, tak toto je naozaj zacarovany kruh a vzhladom na vsetky okolnosti je logicke, ze autorka rezignovala a pristupila na nieco take, ako ziadat o pomoc od inych ludi...
ja viem, ze docasna pomoc ich situaciu nevyriesi, ze riesenie v konecnom dosledku bude musiet autorka najst sama, ale to, aky scenar ste tu vyfabulovali, nema obdoby... neviem, na co sa jej stale pytate, o co jej vlastne ide, ked je to nad slnko jasne... caka materialnu, pripadne financnu pomoc. viete to a aj tak stale rypete a dookola sa na to pytate. a ked vam doteraz neodpovedala, tak sa to bud hambi napisat, alebo ma na haku celu tuto diskusiu a caka, kym jej niekto neposle IP s ponukou akejkolvek pomoci... ked jej pomoct nechcete, tak jej dajte pokoj, neviem, ci robi dobre vasmu egu to, ked si do nej mozete 'kopnut' aspon takto online...
za situaciu, v ktorej je, si moze sama (ak je to teda realny pribeh). pomoct si musi sama a hadam ju niektore prispevky aspon ciastocne nakopnu k tomu, aby zlepsila socialne postavenie svojej vlastnej rodiny. pretoze spoliehat sa donekonecna na dobrotu inych ludi sa naozaj neda...
@olifcek moja svagrina sa chcela vratit po md do prace s tym, ze oni ju uz nezoberu, ze ju preradia na ine miesto a s dokonca nizsim platom. Tak ona pekne krasne vytiahla z netu paragrafy, spisala vsetko na papier a hrdo tam dosla...Ako to dopadlo??? So sklopenymi usami ju prijali spet. Treba iny pristup. 😒
@bridget nemyslim si, ze by to bolo preto, ze jej chcu poskodit, bolo to preto, kedze dotycna klamala a zavadzala, tak si zistovali ako to vlastne je.. Mozno na zaciatku, ked som si precitala jej problem, tak som mala chut im nejako pomoct, ale po precitani si dalsich skutocnosti som sa rozhodla, ze takejto zene s chlapom, ktoremu sa nechce robit by som neposlala ani cent, ani nausnicu a kebyze mam aj cely les, tak ani triesku z dreva. Oni sa mozu o seba postarat, ale nechcu...
@anjelicek26 tebe a tvojim detom by sa pačilo keby zostali v detskom domove,žasnem ako tu utočite na tu ženu je mi z toho fakt zle,nie každemu sa v živote dari,nie každy sa narodi pod štastnou hviezdou,ale ludskost uz asi važne pomaly umiera,hamba vam..
@lanczi - keby nemali co JEST, boli BEZ KURENIA, spali v izbe postavenej len z tehal - ano! Bola by som radsej, keby boli v detskom domove, kym sa ja pozviecham na vlastne nohy, najdem si pracu, dam byvanie do poriadku a potom ich naspät vezmem k sebe! Lebo myslim na ich dobro!
Zasa mam pocit, ze niekto prisiel, precital prvu a poslednu stranu a vyvodzuje zavery.
@evka4 skvele vystihnute
ako jednoducho sa radi pri PC vo vykurenej izbe - vykopni muza, rozved sa...a asi chod so 4 detmi na ulicu...ved azylovych domov je v kazdom meste plno a vsetky su otvorene pre matku so 4 detmi....
ako jednoducho sa konstatuje "neberie si nase rady k srdcu" - ktora z nas vie, co si k srdcu zobrala a co nie..
a este si dovoli aj neodpovedat "co vlastne chce" - uff, kolka to drzost a neucta....
len neviem, ci dokonali ludia dokazu pochopit zufalych jedincov a "prepacit im" ze robia aj zufale, nespravne, skratove kroky...ved im, kedze su dokonali, sa to stat nemoze....
som ironicka, co nemam rada, len ma tu fakt niektore prispevky zdvihli zo stolicky
preto sa stahujem z diskusie....
velmi dobre su rady pracovno-pravneho charakteru - aby nespravila tu blbost s ukoncenim prac.pomeru...
ako aj kazda rada tykajuca sa tipov na volne prac.miesta v danom regione....
taktiez rady co este moze podniknut vo vztahu k uradom pre priznanie davky v hmotnej nudzi...
taktiez ak niekto uzna za vhodne a moze, ci chce prispiet aj materialne...
@lanczi Preco odcudzovat detsky domov? Ved to nie je ustav, kde deti biju, sikanuju, nechaju ich hladne. Je to normalna institucia. Samozrejme, pre dieta je lepsie o milion krat zostat u rodicov, o tom sa netreba ani bavit, ale niekedy to proste nie je mozne. Niekedy proste treba spravit tento krok s tym vedomim, ze dam tam to svoje dieta, pokial nemam pracu a nemam mu co dat jest, alebo strechu nad hlavou, alebo kurenie a podobne. Je to smutne, ze sa to deje, ale toto by bolo pre ie deti momentalne asi nejalepsie. Ved aky maju domov? Otec nepracuje, deti to vidia, neviem ci maju co jest alebo nie, ale nieco urcite jedia, to je jasne, ale je mi ich luto. Ja som mala tu cest toto vidat, a nedopadlo to dobre. Deti vecne hladovali, smrdeli, zacali fajcit, flakat sa po vonku, nemaju ani strednu. Takto to ma dopadnut??? Preco ich tam matka neda aspon na cas s tym, ze oddlzia sa, postavia sa na nohy, vyomietkuju steny, zarobia na uhlie, aspon otec sa zamestna a ked nie, tak je tu este rozvod, toto vsetko sa da, len toto su vsetko rady, ktore sa tazko pocuvaju, hned je to brane ako utok. Tak ja potom neviem? Ako jej teda pomoct?
@veve39 presne, radi sa lahko a este lahsie sa odsudzuje... ja neodsudzujem, lebo nikdy neviem,, co sa mi moze v zivote stat...aj ked nepredpokladam, ze sa ocitnem v podobnej situacii a tiez si myslim, ze by som sa v jej situacii zachovala uplne inak a nedohnala do takychto krajnosti...ale kedze nik z prispievatelov tu nepozna vsetky detaily, nemame pravo na vynasanie akychkolvek sudov nad autorkou... zostava mi len dufat, ze sa situacia jej rodiny da coskoro do poriadku.
@evka4 - ale my sme jej poradili. Aj to par krat zopakovali aby ten prispevok nahodou prehliadla 😅 A nic.
A ako jej pomoct. Ja som dnes zdvihla telefon. A dufam, ze to bude mat zelany efekt.
@veve39 Mas pravdu, v tejto situacii sme sa neocitli, ale sme snad za to vinne, ze sa snzime jej poradit a ona to ignoruje? Alebo to neignoruje? Ako to je teda? Neviem, nepoznam jej myslienkove pochody a bola by som stastna, keby si z toho nieco zobrala a nieco s tym urobila, viem ze to uricte nie je lahke, ale tym, ze jej kazda nieco posleme, jej pomozeme len na chvilu. Aku pomoc teda navrhujes?
@veve39 len veis co, stiahnut z diskusie by sa mali 4-5 inych ludi, ktore tu uz narobili dost zla, ale nie, tie sa nezdekuju a budu rypat neustale, vravia,ze chcu len poradit, ale donekonecna len to iste, preco nie toto, preco nie hento, ved ked nechcu, tak nech nepomozu a nech idu kade lahsie
@zuzana76 - no ja sa dekujem ak myslis mna, spravila som co som mohla - pre tie deti a zvysok ide uz mimo mna. Teraz mozu nastupit tie, co jej chcu veci a peniaze posielat, nezabudnite poziadat o adresu a cislo uctu!
Ja si naopak myslím, že prispievateľky boli až moc empatické - prečítala som síce len prvých 7-8 strán a potom len útržky, ale mne to tiež pripadá, že akákoľvek rozumná rada a pomoc sú odignorované a odmietnuté. A nečudujem sa aj ďalším príspevkom, ktoré boli síce kruté, ale pravdivé. Pretože väčšinou sme tu všetky matky a na deti sme moc citlivé a preto nás bolí ak vidíme takéto deti vo svojom okolí. Aj keď je nám ich veľmi ľúto, nedokážeme im pomôcť. A táto bezradnosť potom plodí tieto príspevky.
@anjelicek26 ja nikde netvrdim, ze sa tu autorke neradilo... len nesuhlasim s tym, ake prispevky sa vytvarali, ked na tie rady nereagovala...
@anjelicek26 Asi to fakt nema zmysel. Toto sa dalo cakat. Vzdy sa najdu aj ludia, ktori sa budu zastavat, bohuzial skoda, ze neprisli skor. Namiesto rady len kritika. Hm, nevadi.

@dazdovka neviem ci si stihla postrehnut, ze ja som sa jej snazila poradit. Mas pocit, ze som jej vycitala pocet deti? Ze som sa jej vysmievala? Vyjadrila som akurat pohorsenie nad tym, ako ona nechce radu ani moju, ani nikoho. Ide tu o deti. Tych mi je luto. Ale ty si podla mna precitala len par mojich prispevkov a podla toho si usudila aka som. Je to chore, lebo prist v polke, alebo tristvrtke debaty, treba poznat aj uvod a zapletku. Ty nepoznas ani jedno, ale bouzial ani zaver. Ja ten zaver vsak matne vidim a viem, ze to nedopadne dobre. Pretote to by hlavna hrdinka musela chciet. A jej mi neni luto, ale tych deti. Ani mna nikto nelutuje a keby ma aj chcel, nedovolim to. A to mam za sebou toho dost. Ja nemam rada lutost. Mam rada, ked sa niekto postavi a povie: ,,Ok, som v prdeli, musim s tym nieco robit, nebudem tu sediet a lutovat sa, ked vidim, ze manzel je na h..o a deti nemaju co do ust, idu vianoce, kupim im aspon ovocie".
A pochadzam zo skutocneho sveta, poznala som aj chudobu predstav si, aj otca, ktory nie je ukazkovy, ale moja mama, tomu sa hovori mama!!!! Uplny opak. Ziadne pytacky od druhych...Takze ja vychadzam aj z realu. 😒