icon

Osobné finančné problémy a rozvodové napätie

Včera o 12:36

Príbeh bude dlhy a komplikovaný, prosím o pozorne prečítanie a váš názor. Som na materskej, 2 deti, 3roky a 5mesiacov. Muž je podnikateľ, s podnikaním začal davno pred manželstvom. Ma firmu, kde je úplne sám zameranú na IT. Muž výborne zarába, gro jeho penazi má na firemnom účte. Máme ešte jeden jeho súkromný účet, tam chodia všetky moje príjmy (najskôr výplata, potom materské, rodičak, prenájom bytu) a on tam tiež posiela čiastku každý mesiac. Z toho sme si slušne žili a aj ušetrili peniaze, ktoré si muž presunul na šetriaci účet.
Ja som si ako slobodná zobrala hypotéku na byt a momentálne mi končí fixácia, treba ešte 35000€ doplatiť. V Tom byte je teraz nájomník, my žijeme v manzelovom byte. Zmenou fixácie sa výdavky na byt výrazne zvýšia a prerobíme na tom.
Do budúcna ideme stavať rodinný dom, teraz riešime projekt, ešte reálne nič nie je v dohľade. Dom chce muž postaviť na firmu. A tu je problém. Mohli by sme teraz splatiť buď úplne alebo aspoň čiastkovo moju hypo, čo by nám ušetrilo do budúcna extra poplatky. Avšak muž to podmieňuje tým, že dobre, ale do budúcna ten môj byt predáme a peniaze z neho 'poziciame'ako úver jeho firme a pôjde to na stavbu domu. Mne sa na tom nepáči, že nedaj boh ak by sme sa raz rozviedli, nebudem mať žiaden nárok na dom (patrí firme) a môžem ísť s igelitkou prec. Síce peniaze nám ako manželom firma raz vráti, ale tie sú už potom súčasťou bsm. Taká atmosféra je práve u nás, že pomaly rozvod je na stole. Z tých spoločných peňazí mi muž je ochotný dať časť, ale že v Tom prípade si mám začať svoj byt platiť sama a vlastne všetko, že si ostatné veci rozdelíme kto bude čo platiť (deti, strava, bývanie..).Mne to príde ako vydieranie. Povedal mi, že on mi nič nedá, ak nesúhlasím s predajom bytu do budúcna, lebo že on si vyratal, že tých 35000€ sa nám z môjho bytu vráti až o sedem rokov a to sa nám neoplatí. Ďakujem za prečítanie a vaše názory na konflikt

nyusika
Včera o 13:45
@anonym_autor

@anonym_6040ba áno, toto je možnosť, že si poviem, že kašlem na to, budeme z tých spoločných platiť viac a byt bude stále môj, zaťažený hypo aj naďalej.

@anonym_autor svoj byt by som urcite nepredavala, naozaj je dobre mat poistku.
nerozmylas iba za seba, ale aj za deti

normalne som vytocena za teba
ze zo spolocnych penazi ti je OCHOTNY cast dat ?
a mas si SAMA platit byt ?

hovori mu nieco vyzivne na malolete deti a manzelku ?

morpheuss
Včera o 13:46
@anonym_autor

@morpheuss áno, aby postavil lacnejšie

@anonym_autor tiež mám firmu a tiež som sa nad niečim podobným zamýšľal, aj keď som to nezrealizoval.. každopádne, ak by si chcela veci konzultovať s niekým, kto do toho vie vniesť pohľad druhej strany a upozorniť ťa na riziká, čo z toho pre teba vyplývajú, tak kľudne napíš... určite sa však nenechaj vtlačiť do niečoho, do čoho ťa tlačí tvoj manžel. Príde mi absolútne absurdné, že on si svoj majetok, ktorý je mimo BSM chráni ako oko v hlave... zatiaľ čo teba tlačí do toho, aby si sa ho vzdala. Jeho byt, aj jeho dom budú rásť na hodnote... zatiaľ čo tvoja "pôžička" už bude fixná a nebude sa zhodnocovať o infláciu... Od človeka, ktorý ťa má akože ľúbiť, mi to príde veľmi veľmi vypočítavé

autor
Včera o 13:47
@nyusika

@anonym_autor svoj byt by som urcite nepredavala, naozaj je dobre mat poistku.
nerozmylas iba za seba, ale aj za deti

normalne som vytocena za teba
ze zo spolocnych penazi ti je OCHOTNY cast dat ?
a mas si SAMA platit byt ?

hovori mu nieco vyzivne na malolete deti a manzelku ?

@nyusika ja som na kraji zrútenia práve, ide mi vybuchnúť hlava, jedno dieťa mi spí na prsníku a po druhé musím o pár minút bežať do skolky

nyusika
Včera o 13:48
@anonym_autor

@nyusika ja som na kraji zrútenia práve, ide mi vybuchnúť hlava, jedno dieťa mi spí na prsníku a po druhé musím o pár minút bežať do skolky

@anonym_autor
hlavne sa pokus nejak upokojit - nikomu neprespeje takyto stres, najma babatku nie.

nemas moznost ist na par dni niekam s detmi, napriklad k vasim ?
nie akoze utekas z domu, ale proste sa upokojit, popremyslat...nezaskodilo y mozno aj nezavazne dat konzultaciu s pravnikom - nie rozvod, samozrejme

anjelicek26
Včera o 13:53

Toto nemusis vyriesit ani dnes, ani zajtra. Klud. Ostanete v byte a vybavene, kym neprijdete na nieco rozumnejsieho.

janinah
Včera o 14:04
@morpheuss

@janinah prečo by mala byť ona konateľom v jeho s.r.o.?

@morpheuss prečo som ja konatelom v muzovej s.r.o.? A mam pristup k uctom ? A verime si aj v tomto?...
Lebo mu pomaham neoficialne a bez odmeny a hlavne " keby sa nieco stalo" tak mam k tomu pristup a viem fungovat...

janinah
Včera o 14:05

Autorka,kľud,vsetko sa da vyriesit,ty sa predsa môzes poradit s pravnikom,aby aj vlk bol syty aj ovca celá

sissy27
Včera o 14:07

@anonym_autor mne uz sa rozblikali majaky a rozozvucali sireny pri poznamke “vsetky moje prijmy chodia na jeho ucet”. Otazka casu, kedy skoncis s holou ritou… mas k tomu aspon pristup, vidis aktualny vypis, mas prehlad o pohyboch a stave uctu kedykolvek, alebo len vtedy, ked ti on dovoli?

januska12323
Včera o 14:07

Ako prvé si založ vlastný účet, materská, prídavky, prenájom tvojho bytu to všetko máš mať pod palcom ty.

anonym_5f3c97
Včera o 14:08

@anonym_autor Tvoje navrhy su iracionalne. Kde sa nachadza byt, ktory prenajimas? 35000 je naozaj nizka suma, musis mat mesacne velmi malu splatku ak to mas na 30 rokov. Za kolko prenajimate ten byt, ze vam to nevyjde? Ak mas hypo na kratsi cas, tak v tvojom pripade by som odporucala natiahnut na co najdlhsie a manzel nech si riesi svojej nehnutelnosti na firmu ked chce.

anonym_5f3c97
Včera o 14:10
@janinah

Prečo nie si ùčastná v jeho firme? Napr.ako konateĺ v s.r.o.? V tom ja vidim problem.

@janinah Predpokladam, ze nemas firmu ani o tom nic nevies.

janinah
Včera o 14:15
@anonym_5f3c97

@janinah Predpokladam, ze nemas firmu ani o tom nic nevies.

@anonym_5f3c97 viem vsetko co vedieť mam

anonym_5f3c97
Včera o 14:21
@janinah

@anonym_5f3c97 viem vsetko co vedieť mam

@janinah Ocividne nie, inak by si nepisala take blbosti. Tvoj muz pravdepodobne nebude najostrejsia cezurka v peracniku co sa tyka podnikania.

janinah
Včera o 14:28
@anonym_5f3c97

@janinah Ocividne nie, inak by si nepisala take blbosti. Tvoj muz pravdepodobne nebude najostrejsia cezurka v peracniku co sa tyka podnikania.

@anonym_5f3c97 tak anonymovi to budem vysvetĺovať....

anonym_6819fb
Včera o 14:28

Ja nerozumiem tomu, ze peniaze co ste useyrili na spolocnom ucte si on presunul na setriaci. Co je toto za napad? Nehovoriac o tom, ze ty nemas ziaden svoj ucet. Ved tie co su na tom setriacom su aj tvoje, tie si usetrila aj ty. On ma aj na firemnom odlozene bokom aj vase spolocne odlozene a ty mas odlozene kde a kolko? Ako si mohla s tymto suhlasit uz na zaciatku? Ved ty nemas nic ani len ten rodicak. Velmi sebecky to nastavil hned od zaciatku a ty si sa nechala zmanipulovat a nemas nic.
Ukludni sa, stavat nemusite hned. Skuste najst spolocne riesenie.
U nas muz podnika a vsetko je pisane na mna, ak by sa nieco stalo, on nema nic. O nic neprideme ako rodina. Jeho podnikanie nejde dat na sro.

anonym_a8c96b
Včera o 14:45

Po dlhom dni, že si prečítam niečo......a akurát som sa vytočila.....nedopust, aby si nemala svoj účet !

nevenka
Včera o 14:47
@anonym_autor

@anjelicek26 svoj byt odmieta predať, to som mu tiež navrhla a nech si to vrazí do svojho domu.

@anonym_autor toto bude na rozvod, skor, ci neskor.

anonym_5f3c97
Včera o 14:47

Ale ved autorka ma svoj ucet, ked ma svoju hypo este za slobodna.

anonym_758ba2
Včera o 14:52

Z akého dôvodu tvoje peniaze chodia na jeho súkromný účet? Zriaď si svoj účet a všetky svoje peniaze si presmeruj tam + začni si tajne odkladať hotovosť, o ktorej nebude vedieť, lebo tvoja situácia vôbec nevyzerá dobre.

jumama
Včera o 14:53

Podla mna si najdite nejakeho mediatora, alebo nejakeho financneho poradcu, ktory vam vysvetli riesenie vhodne pre vas oboch. Inak vas to tak strasne rozhada, co vobec netreba, aby sa stalo. Mozno by vam vedel poradit nejaku zmluvu, alebo mozno nejake vynatie veci z bsm - proste pravnik ma isto viac pohladaov na vec, a vie to zmluvne ukotvit tak, aby ste sa obaja cititli spokojne a bezpecne vo vasom vztahu. A aj aby to bolo financne vyhodne.

autor
Včera o 14:53
@anonym_6819fb

Ja nerozumiem tomu, ze peniaze co ste useyrili na spolocnom ucte si on presunul na setriaci. Co je toto za napad? Nehovoriac o tom, ze ty nemas ziaden svoj ucet. Ved tie co su na tom setriacom su aj tvoje, tie si usetrila aj ty. On ma aj na firemnom odlozene bokom aj vase spolocne odlozene a ty mas odlozene kde a kolko? Ako si mohla s tymto suhlasit uz na zaciatku? Ved ty nemas nic ani len ten rodicak. Velmi sebecky to nastavil hned od zaciatku a ty si sa nechala zmanipulovat a nemas nic.
Ukludni sa, stavat nemusite hned. Skuste najst spolocne riesenie.
U nas muz podnika a vsetko je pisane na mna, ak by sa nieco stalo, on nema nic. O nic neprideme ako rodina. Jeho podnikanie nejde dat na sro.

@anonym_6819fb áno, ja nemám nič, iba materskú a potom rodičak. Mám aj svoj vlastný účet, ale to čisto kvôli hypotéke, tam mi nejdú žiadne príjmy. Doteraz som to neriešila, lebo proste k muzovmu súkromnému účtu mám kartu a platila som odtiaľ, čo bolo treba v rámci bežného každodenného života. Tam je stále nejaká suma, povedzme okolo troch tisicok. On ani nerieši, nepozerá, čo som kde a za koľko kupila. Nemám ale prístup k jeho setriacemu uctu, kde presúva peniaze, keď sa nám naakumuluje viac prachov.

la_dolce_vita
Včera o 14:54

Je to obycajny sebec, prepac.

nyusika
Včera o 14:55
@januska12323

Ako prvé si založ vlastný účet, materská, prídavky, prenájom tvojho bytu to všetko máš mať pod palcom ty.

@januska12323 peniaze na jej vlastnom úcte sú tiež spoločne
Ale je fakt, že disponovať s nimi bude len ona - keď bude chcieť
Na druhej strane - z ridicaku zabezpečí čo ? Veď to ani na stravu nevyjde

Základ je mať vlastnú rezervu , napríklad v hotovosti
Alebo u mamy na úcte (keď majú dobrý vzťah)

anonym_7fe523
Včera o 15:05
@anonym_autor

@anonym_6819fb áno, ja nemám nič, iba materskú a potom rodičak. Mám aj svoj vlastný účet, ale to čisto kvôli hypotéke, tam mi nejdú žiadne príjmy. Doteraz som to neriešila, lebo proste k muzovmu súkromnému účtu mám kartu a platila som odtiaľ, čo bolo treba v rámci bežného každodenného života. Tam je stále nejaká suma, povedzme okolo troch tisicok. On ani nerieši, nepozerá, čo som kde a za koľko kupila. Nemám ale prístup k jeho setriacemu uctu, kde presúva peniaze, keď sa nám naakumuluje viac prachov.

@anonym_autor tak aj ja mam svoj ubohy ucet, ale tam mi chodil rodicak a ked treba, tak mi presunie peniaze muz, alebo jednoducho platim jeho kartou a tiez nemam pristup k setriacemu uctu,...aj ma svoju firmu, ja som velmi nechcela predavat svoj byt, co mam od rodicov, radsej pockame a zateplime dom neskor. Navyse, ja tento dom neviem brat ako srdcovu zalezitost, lebo nie je a tajne dufam, ze raz kupime nieco ine a pojdeme viac k prirode a do kludu. Ale ked sme ho kupovali, normalne na FO a obaja majitelia, do BSM. Byt som si nechala, je v stave, v akom je, ale raz bude pre deti, ked pojdu na VS studovat, ak budu studovat tu v BB. Je to trochu ine, ale tiez som sa ho nechcela vzdat. Teraz som ho poskytla jednemu rodinnemu prislusnikovi, odlozil si veci, pretoze nahle a vazne ochorel a musel opustit najom. Uvidime, ako sa zotavi a ak sa zotavi, v com verim, tak bude startovat nanovo v tom byte a aspon rezijne naklady nam zaplati, na zaciatok.
Ja by som sa isla asi poradit za pravnikom, a vsetko mu povedala, ake riesenie by navrhoval, aby aj vlk bol syty a ovca cela. Nechcela by som sa hned a bez dat pohadat na noze, potom uz komunikacia viazne uplne. Ale manzelov pristup je strasny.

anjelicek26
Včera o 15:12

Tak mas na ucte s kartou priebezne vzdy 3k a on doplna podla potreby (ked je tam malo), ked je tam privela, presuva na setriaci... to vseobecne nie je zle, ale ty mas mat pristup a prehlad aj o tom setriacom. Neviem podla mna ste vela veci nekomunikovali od zaciatku dobre a bude treba to ponapravat.

autor
Včera o 15:32
@anjelicek26

Tak mas na ucte s kartou priebezne vzdy 3k a on doplna podla potreby (ked je tam malo), ked je tam privela, presuva na setriaci... to vseobecne nie je zle, ale ty mas mat pristup a prehlad aj o tom setriacom. Neviem podla mna ste vela veci nekomunikovali od zaciatku dobre a bude treba to ponapravat.

@anjelicek26 na ten spoločný účet inak nikdy nemusel dopĺňať. Pred deťmi som mala dobrú prácu, veľmi peknú materskú mám, plus ešte aj prenajímame dva byty..my rozhodne nie sme chudobní, ani milionári na druhej strane. Žijeme si slušne, celý ten konflikt je o Tom, že do budúcna on získava majetok a zhodnocuje sa mu všetko. To je pekne, ak budeme spolu celý život, ale čo ak sa rozvedieme? Ja v tomto ťahám úplne za krátky koniec. A on to otáča do roviny, že ja riešim len hypotetické veci, zatiaľ čo on robí všetko tak, aby sme získali na našich investíciách čo najviac.a nedá si povedať, že to získava on a jeho firma a mňa dáva do pozície rukojemníka. Zámerne som pozrela za posledné roky naše príjmy na tom spoločnom účte a jasne, že on tam dal viac peňazí, ale ten pomer bol cca 44% financií išli z mojej strany a zvyšok z jeho. Nebavili sme sa o týchto veciach pred svadbou, máš pravdu, lebo mi ani nenapadol podobný scenár. Ja som čakala, že ok, bude sa nám dariť, tak splatime aj môj ty, keď na to máme. alebo že postavíme dom sme sa bavili, ale vtedy mi nespomenul, že ten dom bude firemný.

autor
Včera o 15:34
@anjelicek26

@anjelicek26 akože není na tom účte vždy 3tisic, niekedy je tam 1000,keď sa nazbiera napríklad na 8t, on to presunie a pod. To len na vysvetlenie fungovania.nikdy sa nestalo, že by som nemala peniaze, keď ich potrebujem.

anjelicek26
Včera o 15:36

A on neriesi hypoteticke veci, ked si chrani firmu a chce mat majetok len sam na seba? Podla mna kompromis najdete, kludne za pomoci pravnika, ktory preberie s vami vsetky moznosti a manzelovi nacrtne scenar, ktory bude vyhovovat obom... lebo ten jeho scenar funguje len v dobrom, v zlom ako pises - cele zle pre teba... a zivot je dlhy a vrtkavy.

andrejka1974
Včera o 16:03

@anonym_autor v prvom rade by som sa zbavila dlhov , čiže splatila hypotéku a dom nikdy by som nedala na firmu ak by sa niečo stalo prídete o dom a zostanete ba ulici je to totálna blbosť a ste manželia tak by ste mali mať spoločne peniaze a spolu hodpodarit my keď sme mali možnosť splatiť hypotéku predčasne sme to spravili ako prvé až potom sme išli do rekonštrukcie

morpheuss
Včera o 16:12
@janinah

@morpheuss prečo som ja konatelom v muzovej s.r.o.? A mam pristup k uctom ? A verime si aj v tomto?...
Lebo mu pomaham neoficialne a bez odmeny a hlavne " keby sa nieco stalo" tak mam k tomu pristup a viem fungovat...

@janinah byť konateľom v s.r.o. prináša v prvom rade riziká, lebo si spoluzodpovedná za každý prúser, ktorý v s.r.o. vznikne. Preto nevidím absolútne žiaden dôvod miešať do toho niekoho, kto s tým nič nemá.. a nedáva ti to žiadne majetkové práva, manžel ak si zmyslí, do 5 minút ťa odvolá.. na prístup k účtu tiež nepotrebuješ byť konateľom spoločnosti.
Beriem argument, že manželka môže manžela zastúpiť, ak sa niečo stane... len toto autorke absolútne nič nerieši, keďže problém je niekde úplne inde.