Ostali by ste doma s deťmi a domácnosťou?
Robím v závode ťažkú prácu, nevládzem som ustata unavená stále. Dôjdem domov potrebujem si sadnúť/ľahnúť proste oddýchnuť si. Lenže nemôžem lebo musím utekať do škôlky a potom do školy pre deti. Doma sa s nimi učiť venovať sa im. Stále niečo chcú, ja si chcem oddýchnuť, nemôžem tak som nervózna, občas aj kričím po deťoch nech mi dajú pokoj. Som nonstop na nohách večer padám od únavy do postele. Nič sa mi nechce. Manžel ma buzeruje keď není navarené alebo upratané niečo alebo keď sme len doma že si nezoberiem deti von ani na ihrisko. On nechápe že som unavená nervózna z práce z detí proste nevládzem ani žiť. Som ako klbko nervov. Rozmýšľam že ostanem doma ako dobrovoľne nezamestnana aby som mohla venovať sa len deťom a domácnosti. Veď šťastná a pokojná mama rovná sa šťastne a pokojne deti. Lenže neviem čo by na to povedal manžel. Či by mi to nevyčítal že by nás musel všetkých živiť.. Boli ste v podobnej situácii, ak áno ako ste to riešili?
No vidis a ja si to vsetko utriem hned.Ja varim na elektrickej ale urcite nezapackam skrinky.Ja dovarim a mam kuchynu čistú. Ty mi skor,bez urazky,prides ako zena,ktora si nevie zorganizovať upratovanie.Kazdy den jednu izbu.Staci si ciste udrziavat a raz za tyzden utriet prach,a umyt dlazky s kupelnou.Zachod je jediny ktory umyvam kazdy den.Aj to mam vlhke vreckovky a len pretriem.To je minuta .Nevadi tvojmu manzelovi to,ze ty proste behas s handrou a stále to po tebe nevidno?Nebudeš stara,aby si bola tak unavená z prace ako píšeš.
Ty len mozno nezvladas jednoduche veci,ktoré najdes v kazdej druhej domacnosti.Nemas asi viac ako 35
A vieš co ja este robim?Vycistim kupelnu celu a pri vani aj umyvadle mam suchu handru.Kazde rano po umyti zubov alebo hygieny v umyvadle,utriem ho dosucha a handru prehodim vysusit.Po osprchovani handrou utriem vanu dookola.Syn si na to tiez zvykol a neuveríš,kolko ti to umyvadlo vydrzi bez toho,aby si ho musela vycistit.A vylejem v chladnicke,hned to utriem.To ani neviem kedy som nieco v chladnicke vyliala
@autorka
Prečo sa o tom neporozpravaš s manželom?
Aj môj je IT. Ja som doma. Neverím, že by ste z jeho platí nevyžili a zároveň žeby ste nemali viac kľud doma.
Skús s ním hodiť reč. Porozprávajte sa o prioritách.
Veď áno, po varení stretnem clin umyjem varnu dosku, linku..tak načo drhnut raz týždenne poriadne?Jednoducho každý svoj voľný čas upratujes🤪ale veď v poriadku, keď ťa to baví a napĺňa.Prach je stále a všade to by si mohla ráno utrieť a večer je tam.Ako môžeš napísať, že upratujes raz týždenne, keď každý deň upratujes inú izbu?Ja ti poradím kúp si umývačku riadu a robotický vysávač uľahčis si život.
No ved práve, ty upratuješ každý boží den jednu izbu, tým pádom upratuješ v podstate stále. Si v jednom kole. My upratujeme len v sobotu, okrem toho len ked sa niečo vyleje, samozrejme utriem hned. Inak tiež trochu nechápem, ako možte v chladničke niečo vyliať, napr. mlieko? Ved kúpim mlieko s tým zatváracím vrchnákom, vybavené, my sme za 15 rokov nikto mlieko nevyliali v chladničke. Takisto ako baby vraveli, kúp si umývačku a robotický vysávač, veľmi to pomože.
Vieš čo, mne nepríde, že by si mala toľko povinnosti. Ako neviem ako sa narobíš v tej fabrike, ale máš reálne na starosti len uvariť a upratať. To ti snáď nemôže trvať dlhšie ako hodinu denne. Veď nemusíš vyvárať sviečkové a neviem čo. V pracovne dni buď neverím vôbecc, alebo uvarim nejaké jedlo čo je bez prace, príprava trvá tak max 20 minút. A upratovanie? Veď keď to robíš každý deň, nemáš snáď ani čo upratovat. Kúpte umývačku, roboticky vysávač. Umývačka ušetrí polhodinu denne, aj vodu ušetrí. Vysávač len zapneš a neriešiš. A ostatne veci musíš mať porobené za 30 minút ako nič. Naložiť vyložiť umývačku je 10, a keď máš domáce prace rozdelené po miestnostiach, neviem čo raz za týždeň toľko upraujes v jednej miestnosti. To sa za tých zvyšných 20 minút musí lesknúť. Jedine čo môže trvať trošku dlhšie, ale určite nie hodinu je kúpeľňa.
Ak to nezvládaš, hľadaj inu prácu. A čo, že budeš robiť víkendy? Nebudes ani prvá ani posledná
Este ma napadlo...ty robis vo fabrike,tam mate isto obedy,deti maju stravu v skole a skolke.To nechodite tam na obedy?Manzelovi by som zbuchala hocico a tiez si myslim,ze ma stravne listky a cas na obed,tak sa isto ma moznost ísť niekde najesť.Ty by si v podstate nemusela varit cely tyzden.Či?
@dariaaa ja nechápem prácam doma keď sú celé dni preč, kto tam urobí bordel. Prach utrem raz za týždeň v dvojposchodovom dome! mi to trva pol hodinu. V byte to musí mať za desať minút.
Umývačka riadu umyje riad sama, robotický vysávač spolu s bezkablovym majú vysaty dom za chvíľočku, pracka a sušička robia same. Vysávam denne veľký dom a ak mi to zaberie 10- 15 minút.
Autorka stále nechápem čo každý večer upratujes.
Obedy mate v robote a v škole načo sú vám teplé večere. Zvyšok veci môžeš mať úrobene v sobotu doobeda.
@dariaaa ale aj keby som každý deň išla upratovať a to sa bavíme o byte tak tam reálne toľko upratovania nie je. Pokiaľ ma základné vybavenú domácnosť spotrebičmi nechápem čo tam celý večer robi.
Autorka základy timemanagmetu naplánovať si co idem robiť kedy a určit si priority nič viac
@lakebabe Ale my nemáme umývačku ani práčku so susickou, máme malý byt není to kam dať. A vysávač robotický máme schody cez izby čo to poskočí, vysavam ručne. Večer manžel chce mať teplé a deti tiež aby niečo zjedli. V zariadeniach toho veľa nezjedia. Mám to naplánované, každý deň inú izbu upratujem. A že sme není doma ale bordel sa robí všade. Príklad ráno v kúpeľke pri umývaní voda strieka všade, deti v detskej nonstop bordel, hračky povlacane po celom byte. Prach všade.
Tak ale deti by si mohli už upratať hračky same a zapojiť sa. Sama píšeš ze mate strašne malý byt. Tak tomu nechápem. Umývadlo zotri hneď ráno po umyvani, detom vysvetli aby sa umyvali normalne ako ludia nemusia striekat vodu vsade, záchod takisto ved to sú parminutove záležitosti. Keď chce manžel teplú večeru nech si ju uvari alebo vás vezme večer niekde na pizzu alebo niečo také. Alebo rob jednoduché jedla co sú za 30 minút. Špagety s omáčkou alebo hod kura do rúry. Stále si myslím, že v malickom byte máš zlu logistiku . Varím denne, starám sa o veľký dom ,ale absolútne nechápem čo by som tu upratovala cele večery .
@lakebabe malý byt a veľa vecí je vražedná kombinácia, naozaj horšie ako veľký dom, zažila som oboje 😁
@janickacrazy malý byt a veľa vecí znamená, že nikdy nebude úplne poriadok.
Za mňa sa autorka stazujes zbytočne. Naozaj nemáš toho toľko aby si musela zostávať doma z práce kvôli malému bytu. Za mňa má tvoj muž pravdu. Čo by si chcela robiť celé dni v malom byte?
@janickacrazy to môže byť, ale to nebude mat potom poriadok nikdy. Len si neviem akosi predstaviť co by chcela robiť nonstop doma, za pol hodinu ráno to tam uprace, za hodinu navari a co potom. By som sa unudila k smrti.
Autorka stále si myslím, že by si mohla ostat chvíľu doma a dat si nejaku rekvalifikaciu cez úrad prace aj keď nemáš nárok na podporu.
Toto vo fabrike z tvojho opisu je katastrofa a keď si unavená po tak krátkej dobe, sama hovoríš , ze ešte nemáš nárok na podporu, tak si tam není ani dva roky.
Vybav si niečo iné urob si ošetrovateľstvo alebo nechtarku alebo hocičo by ta bavilo.
@matullienka Čo by som chcela, upratať navariť a potom oddychovať a čakať kedy dôjdu deti domov. Budem oddýchnutá a kľudná.
Ver mi ze nechcela bola som v domácnosti dva roky kvôli rekonštrukcii domu a zdravotným veciam. Prvý rok si oddýchneš potom sa budeš od nudy skrabat po stene. Teraz som síce doma uz štvrtý rok , ale mam viac jobov co robím z domu inak by som išla aj rožky do pekárne predávať od nudy 😄
Baby nenakladajte jej toľko. Myslím si,že ma dosť namáhavú prácu na to, aby muklovala ešte aj doma, keď príde z práce. V prvom rade ti baby dobre radia- neupratovat tolko, zapojiť manžela. Večere nebudú mať teple- nemusia mať, je to luxus v dnešnej dobe. A ty si tiež len človek, obedy máte všetci varené v práci, cez týždeň vypustí varenie, večer si natriete tak ako milión ostatných domácnosti nejakých chlieb a nátierku. Z pána manžela neubudne. A keď má rád veľmi čistotu, tak nech priloží ruku k dielu.
@sickynickyobsadene tebe sa pár krát tejto pomoci do týždňa zda dosť?? To doma tiež nemáš asi žiadnu výhru..
Pre pána čo by si denne upratovala na malom byte? Veď si hľadaj robotu na skrátený úväzok ale ja sa fakt nečudujem tvojmu mužovi
najprv by som išla na PN- napr. na celé leto. posledné dva augustové týždne by som si začala riešiť inú prácu, prípadne niečo na 4 hodiny... a pánovi manželovi by som jemne a taktne vysvetlila že je manžel a partner a ty nie si stroj ! plus by som ho vzala niekde na vikend- oba vy dvaja a oddýchnuť si vo dvojici- a navrhnúť mu výmenu na 48 hodín. ty ráno odídeš, ozaj si sprav deň pre seba a on dostane zoznam čo všetko treba za ten deň spraviť a stihnúť. a musí to stihnúť a dať !!! fakt žiadna pomoc či dobiehanie ked sa vrátiš.... časť mužov toto pochopí a začne sa viac zapájať či zaplatí pomoc do domácnosti
Ked mas maly byt tak co riesis. Aj ked mi zas na maly byt nesedi, ze mate schody a nemoze chodit roboticky vysavac. Ale podla mna je to o organizácii. Izby sa upracú vecer s tym, ze deti si nahadzu hracky do skriniek, vakov alebo co maju. Vybavene upratovania izieb. Varenie Ved cez tyzden nieco rychle. Spagety s mletým mäsom, kuracie do trúby aj so zemiakmi, rizoto, granadir, vajickovy chleba, zapekacky, sem tam objednat pizzu, placky a medzitym ako si v kuchyni utries chladnicku, mikrovlnku. Pusti si nejaky podcast, hudbu, telefonuj s kamoskou. Vysávať kazdy den netreba aj ked ja odporucam mat roboticky vysavac. Prave sme pri bazene a moj kamos vysava. Je to moja laska 🤣🤣🤣 menej prachu, ovládam ho z prace.
@betulinka1 ja som to pochopila ze ma prahy medzi izbami tak jej to vysávač nepreskoci. Ale ved aj keď ma normálny vysávanie malého bytu trva koľko dvadsať minút? Skôr by som radila zmeniť zamestnanie. Zjavne nie je stavaná na prácu pri páse
@betulinka1 nemajú schody, len "schodik" medzi izbami, asi zvýšený prah, tipujem 😁
@janickacrazy Áno schodíky medzi izbami teda zvýšený prah.
@lakebabe Vysávanie mi trvá pol hodinu tak dôkladne
Inak autorka kedy chodis z roboty a kedy muz? Kedy chodia deti spat? Chodis aj ty von s nimi niekedy? A co vikendy ? Pracujete aj cez vikendy? Ak nie co robite ako rodina cez vikend?
@miroslava21 Ja chodím s deťmi domov o 16tej, manzel o 18tej. Víkendy manžel občas pracuje keď majú toho veľa v práci, ja som víkendy doma. A klasika upratujem varím pečiem perem atď. Keď sme doma cez víkend chodíme k rodine známym.
Pridem o 16 domov, na hodinku poviem detom aby mi dali svaty pokoj, nech si aj oni oddychnu zo skol a pohraju sa v izbe, prip. zapnem tv atd. O 17h navarim na 2 dni, deti si robia ulohy aj s mojou pomocou ( pri vareni netreba predsa nonstop stat pri hrnci). Ked nevarim ten druhy den mozem ist s nimi von, na ibrisko s kaviarnou kde si mozem dat s muzom kavu, kolac, drink....atd. proste namesto varenia mam cas popratat aby som mohla ist s nimi po veceri von. O 18 pride muz, najeme sa spolu. Popracem zo stola a kuchynu. Oni idu von a ja mozem na chvilu upratat ak nieco treba. Pridu, muz ich obriadi a pojdu deti spat. V sobotu napr. spravim vacsie upratovanie a poobede mam volno, nedelu tiez. Dobre, varenie cez vikend je samozrejmost ale nie je to nic obtazujuce. Vidno je do 9, stihame aj vylet s rodinou. Moja rada na rezim vasej domacnoati.Nemozes to takto robit?
Ja fakt nechápem čo toľko každý deň upratuješ. To mi z toho vychádzajú len dve veci. Buď si nevieš zorganizovať prácu, ste všetci bordelari čo nevedia po sebe upratať, alebo máš nejakú OCD poruchu a žijete v sterilnej čistote. Proste to nejde toľko upratovat. Každý deň. Ja urobím za týždeň to, čo ty za jeden deň a medzi tým maximálne pustím vysávač, utriem stoly, linku od omrviniek.
Autorka, ja nechapem, co kazdy den upratujes na jednej miestnosti, hlavne ked ste do 4 mimo domu. Prach pocka do soboty, za tyzden SA ho predsa tolko nenazbiera. Zrusila.by som vsetky zbytocne pracholapace, ktore nemaju ziadny funkciu, Len zaberaju miesto.
Varit SA daju AJ rychle.jedla alebo take, co sa prakticky robia same.
Dobry pomocnik u nas je tycovy vysavac s mopom, takze povysavam najskor nasucho a v druhom kole s mopom. Zbehnut vanu, umyvadlo a zachod pri beznej udrzbe je par minut.
Dolezitejsie je ist s drobcom von, na ihrisko... A teda uz moj 4 rocny sa uci vysavat, kupili sme mu maly vysavac a pomaha. Vie si upratat svoje hracky s miernou pomocou, odnesie si po sebe tanier a pohar do drezu.
Umyvacku by som zvazila, to je mega pomocnik.