Partner nezvláda moje stresové obdobie po rozvode
ahojte, prisla som sa viac menej iba zverit, ci mozno opytat sa, ci to ozaj prehanam a som hysterka.
Som rok po tazkom rozvode s muzom, ktory ma nenavidi do spiku kosti.
Mam s nim 3 deti, s ktorymi byvam v dome, ktory spada do BSM. o dva tyzdne mame sud ohladom BSM. deti su v mojej starostlivosti, on chcel striedavku, ale po vypocuti deti mu sud dal iba kazdy druhy vikend.
Tento sud moze skoncit tromi sposobmi - nariadi sa predaj domu, vyplati exmanzel mna, alebo vyplatim ja jeho.
deti v tomto dome vyrastali, ja som rok po rodicaku, dom je uz splateny, exmanzel ma sudom zakazane do domu vstupit, kym nebude vyporiadany.
problemom je, ze pokial exmanzel vyplati mna, alebo sa nariadi predaj domu, tak ja nebudem mat s detmi, kde byvat, lebo ta suma nebude dostatocna na to, aby som nieco kupila (mozno jednoizbak) a najom slobodnej matke s troma detmi nikto neda. kedze som po rodicaku a pracujem na zivnost, tak tento rok ( a mozno ani buduci) mi nikto ziadnu hypoteku neda. cize nemam financie ani na to, aby som ho mohla vyplatit. pomoct mi nema kto.
rodinu, ktora by mi pomohla nemam ziadnu. termin na BSM mi prisiel minuly tyzden, cize nemam ani cas najst narychlo nejake alternativne riesenie.
a tato situacia ma velmi stresuje, lebo ju povazujem za bezvychodiskovu. velmi sa trapim, naozaj neviem ako to vyriesit. moj partner to z mojho pohladu zlahcuje a tvrdi mi, ze ziadny sudca mi nenakaze sa z domu vystahovat s tromi detmi, ze si mam dohodnut s exmanzelom splatky (exmanzel byva v rodinnom dome s jeho partnerkou).
vobec som necakala, ze sud o BSM prebehne tak rychlo, dufala som, ze budem mat aspon rok, aby sa moja situacia zlepsila, cez leto som mala dve prace, na jar by som mala mat znova aj druhu pracu.
vcera mi partner povedal, ze on tuto situaciu uz nezvlada, ze ho to velmi stresuje, ako prehanam a trapim sa a ze som prenho toxicka a potrebuje sa odo mna odstrihnut.
uplne ma potopil :(
@lily246 och, vsak to sme len tak snivali, to nebolo tak, ze ano jasne, ze ideme do toho. stvrte dieta bolo v rovine: mozno, raz, ak budeme chciet...
bavili sme sa o tom, lebo on deti nema a pytal sa ma, ci by som mala ochotu este mat pripadne jedno s nim. my sme si vsetko vydiskutovali hned na zaciatku.
ex velmi manipuluje deti proti mne, vacsi su pubertaci, daju sa ovplyvnit, kupuje im stale nejake drahe veci...
A tvoj terajší partner kde byva? On ta s detmi nevie zobrat ku sebe? Celkom ma prekvapila tvoja reakcia, ze o rok si vezmeš hypo a kupis nieco a pojdete byvat tam. Partner sa na tomto bývaní nejako bude podieľať, ci on len caka, kym budes vlastniť ty a presťahuje sa k tebe? (Prepac, nie som si ista, ci ta jeho reakcia bola len, ze len na chvilu stratil nervy, alebo ci ste sa definitívne rozisli)
@melanta zas Ta musim opravit. exmanzel bol dobry otec aj manzel, potom sa vsak nieco stalo (nechcem definovat) a jemu sa uplne zmenila povaha a uveril tomu, ze ja som jeho najvacsi nepriatel a snazim sa ho znicit
"Raz ked budeme chciet" dieta to uz mozno vzhladom na vek ani nepojde..partner s tebou "zabil" tri roky a dufal, ze sa situacia konecne vyriesi a teda to tak vobec nie je a ani zlepsenie nie je na dohlad.
Bud ferova a akceptuj rozchod, kym ma cas si najst partnerku bez zavazkov, ktora bude mat v hlave a srdci len jeho a to dieta nebude len "mozno" ale na jej normalnom zozname planov na buducnost... ty budes mat tiez o starost menej v tejto uz aj tak komplikovanej rovnici...
@ruxandra ja som si tiez nie ista, ci to ukoncil, alebo len vybuchol. napisal, ze to nedava, ze sa chce odstrihnut, potom napisal, prepac, dufam, ze to dobre dopadne, mam ta rad, dobru noc a srdiecko.
ale odvtedy sa vobec neozval, co on nezvykne, tak vobec neviem ako na tom som :(
ja si chcem byvanie zabezpecit sama, partner mi v tomto smere pomoc neponuka a ja ju ani nechcem. nechcem byt zas zavisla od chlapa.
@autorka - "exmanzel bol dobry otec aj manzel, potom sa vsak nieco stalo (nechcem definovat) a jemu sa uplne zmenila povaha a uveril tomu, ze ja som jeho najvacsi nepriatel a snazim sa ho znicit"
ako sa moze niekomu uplne zmenit povaha a z dobreho muza a manzela sa stane mega-chuj? neverim
@lenkahvh napr tazky uraz hlavy, traumaticka udalost, navykove latky, psychicka choroba, atd...
nevadi, ze neveris, nemam dovod klamat.
Autorka, ukludnim ta. Sudca neda navrh na predaj domu, ak tam byvas s maloletymi detmi. Na vysporiadanie mas este 2 roky, takze zatial sa situacia ukludni, ty budes zarabat a po roku podnikania mozes poziadat o uver a vyplatit ex.
100 tisíc doma v hotovosti 😳
Prepáč ale nad bývaním si mala rozmýšľať už v čase podania rozvodu. Je logické, že dom neostane tebe len tak. Zisti akú má hodnotu a hľadaj byty hneď teraz, nie až po vysporiadaní. Potrebuješ aspoň približnú predstavu čo sa bude diať ďalej.
Partner 3 roky čaká ako to s tebou dopadne a keď sa už konečne niečo deje ty začneš nariekať čo len s vami bude. Nie žeby si bola rada, že budeš mať konečne pokoj.
@kornelies toto presne je moj plan cely cas. pre mna je to financne narocne teraz, ked som dva roky vsetko tahala sama (neplatil mi vobec nic na deti, kym neprebehol rozvod) plus som bola na rodicaku. sice som cely cas pracovala, ale s malym dietatom, ktore mi nema kto strazit, sa proste neda mat hned vysoky prijem. od rozvodu ubehol rok aj nieco a moje mesacny prijem sa zvysil o 150%, plus som mala druhu pracu 10 mesiacov a od jari by som mala zas mat este jednu pracu.
@januska12323 riesim byvanie odkedy exmanzel odisiel. dva roky chodim pozerat domy/byty, situacia sa skomplikovala tym, ze isli teraz velmi uroky hore, je tazsie ziskat hypo a tu, kde byvam, je ta ponuka nehnutelnosti velmi biedna.
najradsej by som sa odstahovala do ineho mesta, ale to mi exmanzel nikdy nepodpise, aj do rozvodu ziadal zahrnut, ze sa nesmiem odstahovat s detmi viac ako 20km.
Tak aspoň vieš, že ťažké časy nezvláda a uteká. Máš tri deti - to sa automaticky rovná ťažké časy a starosti a problémy a stres a napätie a strach a obavy a záchranné akcie. S týmto mužom by si to mala asi ťažšie - mala by si o jedno dieťa naviac (jeho).
inak, baby, ako mi tu nakladate. fakt by som chcela vidiet vas ako by ste na rodicaku bez vyzivneho, bez rodiny, s ukradnutymi usporami, bez akejkolvek pomoci dokazali vyriesit a zabezpecit byvanie pre styroch ludi.
@martina1985ba ano, velmi ma sklamala jeho reakcia. uplne sa odo mna distancoval :( ziadna podpora, len mi este viac nalozil. nehovorim, keby som mu robila sceny a vyplakavala a bola nanho hnusna. ale jemu proste prekazalo, ze sa trapim a ze som vycerpana. z jeho pohladu nemam ziadny dovod sa stresovat.
Mna len udivuje, ze si prekvapena, ze uz mate vysporiadanie BSM... Ved uz mas rok od rozvodu. Nepoznam nikoho, komu by sa to tak dlho vlieklo.
Hlavu hore! My sme zeny, my zvladneme vsetko. Popozeraj sa po nejakom podnajme, mestskom byte,...
Pokial by si sa prestahovala 50km (napr) a deti dala do inej skoly - su zverene do tvojej starostlivosti a zmenila by si im trvaly pobyt - skola ich prijme na zaklade trvaleho pobytu - je dobre si to obehat skor (ja som takto riesila skolku a nasledne aj skolu - stacil len moj suhlas - treba o tom hovorit s riaditelom, ci to bude OK). Ak by ex nasledne poziadal sud o rozhodnutie, kedze sa neviete dohodnut, neverim, ze by sud nariadil aby deti chodili do povodnej skoly. Skus si to obehat, ja myslim, ze sa to bude dat riesit aj tym prestahovanim.
@veronikaszabova to uz mam vsetko prezistene. ja pozeram byvanie uz dva roky a vzdy skoncim pri tom, ze bez hypo sa proste nepohnem nikam. a hypo dostanem najskor az buduci rok. kedze som este minuly rok bola na rodicaku mala relativne nizky prijem.
BSM ked je na sude praveze zvykne trvat dlho. cca rok len kym dostanes termin pojednavania. za 3 tyzdne som nedostala termin ani na rozvod. ani neodkladne opatrenie kolko krat nerozhodnu tak rychlo.
Si silná nezávislá žena, ktorá sa vie o seba a deti postarať 🙂
Len si nemala šťastie na chlapov, Chrapúň ktorý ťa okradne o spoločné peniaze a chce svoje vlastné deti obrať o strechu nad hlavou a Expriateľ , ktorý od začiatku vedel, že máš 3 deti a hlavne si finančne nezávislá máš 2x väčší príjem ako on, sa po 3 rokoch pri prvom probléme ukázal ako Slaboch a utiekol. Takého chlapa nepotrebuješ.
Si sama s deťmi tie sú ti oporou, podnájom nájdeš, zaplatíš 6 mesačnú splátku dopredu. Teraz sa sústred na deti a bude dobre, ty to zvládneš, držím palce.
@janinque kedze pojednavanie je o dva tyzdne, tak nemam sancu to riesit takto narychlo.
@lenkahvh tak si malo zazila, pocula alebo vnimala okolie.
Z právneho hľadiska nieje možné iba tak vysťahovať matku s 3 deťmi bez náhradného bývania. Poraď sa s právnikom ake máš možnosti, boj o majetok vie byt poriadne hnusný a pri rozvode sa vsetko javí ako ciernocierna beznádejná bažina, no nieje to tak.
K tomu co ti napísal priateľ, moja kamoska ked sa rozvádzala tak prišla o všetky kamošky, ja sama som s ňou prerušila kontakt na pol roka. Lebo sa s ňou nedalo vydržať, vkuse tragédia a “co bude, kde budem, neda sa, nejde to, podnájom mi nedajú, byt si nekúpim, dom mi neostane”
Človek sa snaží blízkych podporiť ale ma to svoje hranice, hlavne ked vidíš že niekto stagnuje a vkuse točí dookola o tom istom.
Na zvladnutie stresu je dobrý terapeut, psychológ. To že svoju situáciu stále rozoberáš s priateľom nepomôže ani tebe, ani jemu a ani tvojmu bývaniu. S hypotékou ti pomôže dobrý hypo poradca, možnosti sú, mas príjem, mas polku domu
Neboj dobre to dopadne. Ja viem ze je to ťažké ale skús to teraz všetko “nechať tak” , nejako bolo, nejako bude, všetko sa vyrieši
S manželom si sa rozišla kvôli tomuto?
Lebo bohvie čo ťa nečaka s nim. Toto je tak komplikovane. Ja osobne by som nešla do rozvodu pred vyriešení otázky bývania.
Výživné si mohla žiadať aj pred rozvodom, keď si bola na rodičaku aj na seba. Opravte ma ak sa mýlim.
Dúfam, že sa ti to podarí vyriešiť.
Autorka tuto temu si zalozila, aby si sa "vyplakala" nad pre teba nepochopitelnym krokom priatela smer rozchod... o nic ine tu pri "nakladani" nejde, mas toho nalozene az az, ale ze on do toho uz nechce byt zatiahnuty proste musis akceptovat. Lebo situacia sa najblizsie mesiace nevyriesi a on bude stale tvoja priorita 3 alebo dokonca 4... a on to vie.
@lujza123 ano, trochu sa tocim v tom istom, ale trva to tyzden, nie mesiace.
z akeho dovodu si nezoberies byt do prenajmu ak mas taky vysoky plat? peniaze zatial investuj napr do nejakeho pozemku … podla mna ked prijem mas tak stresujes uplne zbytocne

@lily246 jasne. hned po tom pripomenuti sa jej ospravedlni, dom jej necha a este ho aj pride vyzdobit balonmi