icon

Partnerova finančná úroveň a rodinný štandard

5. jún 2024

Čauky. Všetci pochádzame z finančne rôznych rodín. Zaujíma ma, keď ste sa vydali.. šli ste do lepsej/rovnakej alebo aj horšej financnej úrovne než ste boli zvyknuté z domu?

Nemám ani partnera, nie to ešte manžela no napadlo mi aké by to bolo, keby som si našla partnera pri ktorom by som nemala to na čo som zvyknutá. Jasne že to nebude ze ja budem sedieť doma a on zarábať, no každý je zvyknutý na nieco iné. My chodíme kazdy rok na dovolenky už roky, nikdy sme na tom neboli finančne zle (nemali sme na rozhadzovanie no keď bolo treba niečo súrne kúpiť, aj trosku finančne drahšiu vec tak nebol problém). Viem ze peniaze nie sú všetko, ale ťažko sa v živote asi opúšťa z toho štandardu, na ktorý sme zvyknutí 🙂

peter0123
6. jún 2024

@subartic veď ju má partner živiť kým bude na ms,rd, platiť hypo, dovolenky....či? Nevieme či chce autorka 1,2,3,4 deti a či chce zostať doma 15 rokov(kým deti vyrastú)a za tú dobu má partner na úrovni financovať ju, deti, hypo dovolenky atď... Nečítala som všetko, opravte ma ak som niečo prešvihla.

subartic
6. jún 2024

@peter0123 tak ale je normálne že keď si muž urobí deti , tak má ženu minimálne na materskej živiť ju aj deti nie ? Alebo z pôrodnice s placentou na šnúre rovno do práce ? Aby chudák neplatil hypo , dovolenky či ako ? To koľko budú mať detí je len na nich dvoch a na ich dohode.

zmrzlinka2021
6. jún 2024

Autorka,
a je potrebné aby sa o teba muz staral financne? Nebavíme sa teraz o čase materskej, cca 1-2 roky.

autor
6. jún 2024

@zmrzlinka2021 no nie je potrebné, ale nechcem niekoho na koho sa nebudem môcť spoľahnúť ak by prišli horšie časy.

zmrzlinka2021
6. jún 2024

@subartic
Pockat, su tu dve roviny - uzivit - prvá rovina a zabezpečiť jej určitý zelaný standard - druhá rovina. Vacsine rodín sa proste ten standard zníži, ak zena chce poberat rodičovskú dávku (nižšia ako materská obvykle) a nepracovať.

peter0123
6. jún 2024

@subartic sorry ale ona nechce aby ju partner ,,iba,, živil ona chce predsa Úroveň ,a to je už iné kafe. Ona len chce a chce a nemieni ísť pod úroveň ani v období RD keď bude mať nižší príjem, vyžaduje dovolenky, aby aj vtedy mohli kúpiť ,,finančne drahšie veci,,.
Väčšina rodín čo poznám sa na dobu RD uskromní a potom sa žena vráti do práce

autor
6. jún 2024

@peter0123 a to som kde písala ze chcem chodiť na dovolenky počas RD 😀😀

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
autor
6. jún 2024

@jozko_z_lesa sú aj vyšší, ktorých zaujímaju nižšie ženy 😀

zmrzlinka2021
6. jún 2024

Autorka,
ale je rozdiel:
- na niekoho sa spolahnut v tazkom období
- aby mi niekto zabezpečil vysnenu zivotnu uroven

To su dve samostatne kategorie.

autor
6. jún 2024

@zmrzlinka2021
1.spolahnut sa na niekoho v ťažkom období, aj on na mňa.
2. aby sme si spoločne dokázali zabezpečiť životnú úroveň. To chcem 😀

zmrzlinka2021
6. jún 2024

bod 1 - suhlasim
bod 2 - rovnaku zivotnu uroven nemozes ocakavat, ak nebudes pracovat a budes sediet doma napr. 3 roky.

autor
6. jún 2024

@zmrzlinka2021 ale ved ja nikde nevravím, že môj partner bude 3 roky makat aby sme mali rovnakú životnú úroveň ako pred materskou.

stanislavicenka
6. jún 2024

@astronaut321 ja by som to tak nezavrhovala, ved kazdy sa chceme mat dobre, nie? A ona nepise, ze sa nebude angazovat v tejto veci🙂.
Ale ano, je pravda, ze toto mi pri partnerovi nenapadlo. Vtedy este studoval

autor
6. jún 2024

@stanislavicenka ale už len to ze niekto študuje o ňom znaci, že sa snažíš 🙂

simma42
6. jún 2024

A čo robíš popri štúdiu? Ako si privyrábaš? Aké máš mimoškolské aktivity? Čomu sa venuješ? V čom sa zdokonaľuješ? Nepýtam sa so žiadnym zlým úmyslom 🙂

subartic
6. jún 2024

@simma42 študuje. Prečo by si mala privyrábať ? Neštuduje práve ľahkú školu . V lete áno , ale počas semestrov a skúškového nech sa učí .

autor
6. jún 2024

@simma42 v posledných ročníkoch veľmi veľa času nemam na práci no chcem ísť vypomahat na svadby ako čašníčka, už som aj premýšľala nad brigadou- inventúry.

simma42
6. jún 2024

@subartic väčšina ľudí čo poznám si privyrábajú, a študujú tiež podobne ťažké školy, medicínu a pod. 🙂 Samozrejme nikto nemusí popri škole robiť, ak ho situácia nenúti, ale autorka sa prezentuje ako veľmi dravá, ambiciózna, chce určitú úroveň, čo je úplne v poriadku. Pri tomto popise si ja ale predstavujem niekoho, kto robí niečo navyše. Tak si chcem len utvoriť obraz 🙂 nejde čisto len o prácu, možno učiť sa navyše ďalší jazyk, alebo aj čokoľvek mimo štúdia, proste hľadám tú dravosť, to niečo navyše 🙂

stanislavicenka
6. jún 2024

@autorka nie, neznaci. Zial, uroven studia na Slovensku nehovori nic o snahe

subartic
6. jún 2024

@simma42 ja väčšinu ľudí čo poznám teda študentov nepracujú ale študujú . To je ich hlavná náplň práce , študovať . Medici a veterinári takmer nebrigádujú , ani môj syn nebrigádoval , venoval sa štúdiu . Tam nech realizujú svoju dravosť , v získavaniu poznatkov a nie v umývaní tanierov v mekáči .

autor
6. jún 2024

@simma42 mam toľko učenia, ze na ďalšie učenie popravde nemám chuť 😀😀
V prvých ročníkoch som chodila vypomahat na veterinu.

autor
6. jún 2024

@subartic v každom ročníku v lete mame aj povinnú prax, ktorú si musíme odchodit 🙂

simma42
6. jún 2024

@subartic vravím, že aj tak je to v poriadku, kľud 😂 autorka píše, že v prvých ročníkoch chodila vypomáhať na veterinu (predpokladám, že mimo školskej praxe). Vidíte, už tu je vidno tú dravosť, to "niečo navyše", napríklad v porovnaní s vašim synom 🙂 samozrejme že škola je ťažká, o tom pokoj 🙂

simma42
6. jún 2024

@subartic a mimochodom, niekto si na tie drahé lekárske skriptá musí aj sám zarobiť, preto napríklad umýva taniere v mekáči. A školu zvláda, rovnako ako váš syn napríklad. Preto by som to absolútne nepovažovala za niečo dehonestujúce, ale za veľké plus, čo sa týka vôle a odhodlania. 👍😊

0kristina0
6. jún 2024

Ja som zacala s muzom randit ako 19 rocna, obaja sme boli studenti, takze tam som absolutne nerozmyslala cez financie, ono to pride casom, pocas toho vztahu. Mne babka vzdy vravievala, ze sa mam vydat za madara lebo madari su majetni (nikdy som nepochopila tuto jej mudrost) a ja som jej vzdy na to povedala, ze sa vydam z lasky, nie pre peniaze. Jasne, ze by som nebola s chlapom, ktory by v 35 rokoch byval v detskej izbicke a nemal nasetrene absolutne nic. Toto je uz extrem aj pre mna.

betulinka1
6. jún 2024

Urcite pri výbere partnera bolo pre mna dolezite aby som ho nezivila ja a aby bol nauceny na urcite štandardy aj z rodiny. Doma nikdy neboli problem peniaze ale nerozdávali sa len tak. Prave preto ma rodicia viedli k samostatnosti. Moje prve značkové tenisky som si odmakala v lete na brigáde. Ja zarábam od 17 rokov, 27 som si kupila prvy byt, co to pocestovala. Nikdy som nemala priatela, ktory by si nedokázal na seba zarobit alebo bol financne závislí na rodicoch. Ale nikdy som necakala, ze by ma živil, platil dovolenky alebo tak, pretoze to vsetko som si vedela zabezpečovať aj sama. ALE!!! Samozrejme je pre mna prijemne, ak ma chlap potesi nejakym výletom, dovolenkou, darčekom. Naprikald moj muz vie, ze ma nepoteší drahou kabelkou alebo oblečením. Ze je pre mna viac ak ma zoberie hocikam na obyc chatu alebo proste len tam na rande. Ale sucasne je pre mna dolezite mat istotu v tom, ze ak mi vypadne prijem z akéhokoľvek dovodu, tak sa o rodinu vie postarat z jedneho prijmu.

subartic
6. jún 2024

@simma42 lenže je zvláda a zvláda. Niekto prelieza s D-E a niekto A-B. Niekto potom nemá čas aj na štúdium jazykov a niekto popritom študuje aj jazyky. Ten kto nemá chápem že musí ale ten kto nemusí nech študuje , vzdeláva sa, učí sa jazyky a pripravuje na svoje povolanie.. A nie že brigádovanie počas školy považovať za dravosť , pokiaľ teda nebrigáduje priamo v odbore. Moje deti brigádovali celé letá , počas semestrov sa učili a pracovali na sebe, po škole mali hneď prácu v odbore ktorý vyštudovali.

candii
6. jún 2024

Tak ja som sa vydala z lásky, materiálne som nikdy nerozmýšľala. A všetko čo máme sme nadobudli spoločne, keď sme niečo chceli.

autor
6. jún 2024

@betulinka1 ja tiež nepotrebujem drahé dovolenky. Kľudne mi stačí ísť aj niekam stanovať, nemám problém.. ba je to ešte lepšie než byť niekde na hoteli.