Po presťahovaní som zistila, že život tu nemá veľkú perspektívu

27. okt 2022

Prestahovala som sa mimo SR, dôvodom boli viac pracovných možnosti ale asi hlavne rodina. Mám tu prácu, bývanie, ale zistujem, že ten život tu nemá takú perspektivu ako som si možno myslela. Byty sú tu strašne drahé a necítim že by som tu natrvalo chcela ostať. V práci zarobim toľko, že zaplatím bývanie a ostane mi na bežný život, snažím sa ušetrit ale väčšinou na konci mesiaca, musím na tu část peňazí siahnuť. Mat dve práce sa dá, ale moja pracovná doba je 12 hodín , uprimne nevládzem. Nemám motiváciu tu žiť, okrem rodiny. Čo by ste robili?

zmrzlinka2021
27. okt 2022

Počkať, momo SR nie je tráva zelensia?

janickacrazy
27. okt 2022

Píšeš veľmi všeobecne, akú rodinu tam máš? Rodičov, súrodencov? Koľko máš rokov?

melanta
27. okt 2022

A akú prácu robiš? Sú totiž pracovné pozície, ktoré žijú od výplaty po výplatu v akejkoľvek krajine, pretože dobre platené k pomeru životných nákladov nie sú niektoré práce platené nikde. A akú rodinu tam máš? Akú máš inú predstavu života, kde, keď toto ti nevyhovuje? Určite tam nie si priviazaná nasilu.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
beata_k
27. okt 2022

Vratila by som sa. Radsej z kratsej cesty ako roky stagnovat. Do pol roka sa zabehnes aj na Slovensku.

luccija
27. okt 2022

Keď si odišla asi si mala dôvod...máš prácu, bývanie, rodinu aj ušetris tak buď zmeniť prácu, ale zatiaľ by som sa nesťažovala späť na Sk.Co to je za krajinu?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucik194
27. okt 2022

sorry ak robis 12 hod a nevystacia ti peniaze, tak si najdi lepsiu pracu, to ze zivoris je len tvoj problem

zila som v zahranici a bez problemov sme zili, chodili skoro kazdy vikend na výlety, pocestovali

maranta_leuconeura
27. okt 2022

Zrejme to bude nejaka malo kvalifikovana praca, takze v pomere k nakladom na zivot by si to mala na SK rovnake. Rozdiely zacinaju pri pracovnych poziciach, ktore vyzaduju nejake vzdelanie alebo prax (mas? Co vies ponuknut zamestnavatelovi?), v zahranici mas platy za kvalifikovanu pracu neporovnatelnej lepsie, naklady na zivot mozno tiez vyssie, ale v konecnom dosledku by ti malo ostavat viac, ako keby si pracovala na SK. Preto odchadzaju hlavne vysokoskolsky vzdelani alebo skuseni ludia, pomocne sily sa maju vsade zle, tym sa to neoplati.

kofa77
27. okt 2022

@maranta_leuconeura presne tak. doma by na tom bola rovnako, akurat by mala vyhodu domaceho prostredia, rodiny, znamych.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veselo_neveselo
27. okt 2022

Ak tam mas rodinu, tak co myslis ze by si robila na slovensku? Bolo by to prast jak uhod.
Dobre sa zije tam, kde si spravis dobry zivot. Alebo po anglicky Grass is green where you water it.
Sprav si cas na konicky cez vikend, na vylety, spoznavaj tu krajinu, jej zvyky, kulturu, historiu. Najdi si miestnych priatelov a uvidis, kolko srandy budete mat ked objavite v com ste si podobni a v com sa lisite. Perspektiva je rovnaka, byty drahe tu aj tam, to nezmenis. Ale dovolim si povedat ze skolstvo, a vzdelavacie moznosti tam budu lepsie ako na slovensku.

dankanka
27. okt 2022

Tu to nie je lepsie..ved naklady na zivot idu hore vsade

savanna
27. okt 2022

Tak CR povedzme si nie je az take uplne zahranicie. Akoze ano, je to za hranicou, zivotna uroven o nieco lepsia, ale zase urokove sadzby na hypo su tam vyssie. Ak by som sla do zahranicia, tak potom uz radsej Nemecko, Rakusko, Svajciarsko. Ako zdravotnikovi by ti tam bolo lepsie, bolo by aj na byvanie, aj by si usetrila. Na Slovensku by si bola mozno este o nieco viac rozcarovana ako v CR.

janickacrazy
28. okt 2022

No ČR nie je žiadne veľké zahraničie, je to tam v podstate skoro to isté ako tu na SK, aj tu išli ceny nehorázne hore vo všetkom. Môj muž tam robil pár rokov dozadu a odišiel, lebo sa mu to ani neoplatilo finančne. Ale tak ked tam máš rodinu, tak aspon to je motivácia tam ostať.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
savanna
28. okt 2022

Autorka, kolko mas rokov? Treba si uvedomit, ze u nas este na zaklade nejakych pozostatkov z komunizmu je aj relativne mlady clovek povazovany za stareho. Poznam z okolia 50nika, ktory sa nedavno zobral a odisiel do Rakuska za pracou. Zaroven mam v pracovnom kolektive 50nikov, ktori su este pri plnej sile, vedia jazyky, ovladaju technologie, jednoducho ani na pracovnom trhu sa zdaleka nestratia. A ludia po 40ke este uplne bezne menia pracu. Cize podla mna vobec nie si taka stara, ako si myslis (ak mas uz po 60tke, tak sa ospravedlnujem).

slovakboy
28. okt 2022

Nechceš ísť ani na Slovensko ani tam sa ti nepáči. Ako keby si si nenašla domov máš partnera rodinu svoju? Možno to je problém. Možno si len smutná a nostalgická veľa pracuješ a malo sa venuješ samej sebe.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
judar
29. okt 2022

To je tak ked sa vacsina hrne do CZ lebo ze je tam lepsie 🤦 figu borovu....uroky vyssie, byty-domy drahsie, najmy isli brutal hore a hlavne elektrina ci plyn 3-4x drahsi nez na SK...ani sirsie zahranicie nieje tiez bohvie co

janickacrazy
29. okt 2022

33 je ešte mladý vek, možeš ísť kam ťa srdce ťahá

slovakboy
29. okt 2022

@judar Česko teraz dopláca na to, že neprešlo na Euro