Pomáha vám manžel s domácnosťou?
Veľmi by ma zaujímali Vaše názory a skúsenosti. Poznám rodiny, kde chlap ani nehne prstom, ale aj také, kde robí takmer všetko. Možno je to o výchove, o tom, čo videl doma. My sme niekde uprostred, ale niekedy mám pocit, že chcem toho priveľa. Tak sa snažím nájsť nejaký "štandard", ak sa to vôbec dá. 😉
Moj nemusi doma robit nic. Sem tam vynesie smeti. Este aj mensie opravy zvladam sama. Je cely den v robote. Ma fyzicky i psychicky narocnu pracu. Doma chce mat klud. Pokial nerobim myslim, ze je fer ked sa o chod domacnosti staram ja. Ked zacnem pracovat bude musiet robit svoju polovicu 😀 Asi preto nechce aby som zacala robit, he he he
My nemáme rozdelené práce na mužské a ženské. Aj keď mi manžel na začiatku, keď sme sa nasťahovali do domu povedal, že ja mám na starosti domácnosť a on veci okolo domu, nemáme to takto striktne rozdelené. Ja nemám problém jemu pomôcť ak niečo treba, keďže prestavujeme dom, ale odkedy som tehotná, tak je tá moja pomoc obmedzená. On nemá problém umyť a utrieť riad, urobiť raňajky cez víkend, keď spolu vstávame či navariť. Ja periem, žehlím, upratujem... no verím, že keď príde dieťa, tak mi pomôže aj s tým, keď bude už domček hotový 🙂
Dievčatá nečítala som všetky príspevky, tak neviem či je tu ešte niekto taký ako ja. Mám totiž pocit, že u nás pomáham ja. Aj keď je to asi hanenie slova "pomáhať" lebo za celý čas čo sme spolu som nevysávala ani neumývala dlážky. Sem tam hodím prádlo do práčky a vyvešiam, umyjem riad (= tanier, pohár, príbor, žiadne haldy) Väčšinou varí taktiež partner. Aj keď na moje ospravedlnenie by som doplnila že domáce práce som predtým celkom slušne zvládala, ale môj partner jednoducho neznesie žiaden riad v dreze, zbadná na zemi kúsok prachu a už ide po ňom! Asi má nejakú obsedantnú psychózu 😕 ale neprejavuje sa to žiadnou nervozitou. Jednoducho si to urobí sám, dokonca tvrdí že ho to baví a má to ako oddych po psychicky namáhavej práci. A to teda nie je žiaden žšenštelý typ. Opraví aj auto, práčku, bez problémov vymaľuje, porúbe drevo...... jednoducho na máločo musíme volať niekoho cudzieho. A ako bonus uvádzam, že je jedináčik a na takýto systém nabehol až keď sa osamostatnil od rodičov, čiže dovtedy nemusel robiť nič. No čo vám poviem, je to úžasné 🙂
@marcelatje my marcely mame asi stastie na chlapov 😀 moj tak isto obriadi domacnost...sme si dobre nasli 😀
baby pridám sa.....ja mám skvelého chlapa v tomto smere 🙂 o čokoľvek ho požiadam, s tým mi pomôže, niekedy s reptaním, ale pomôže....a aj sám sa chytí, ak je treba.....a žehlí výlučne on....lebo s tým ako mu ožehlím košeľu ja nie je spokojný, tak načo by som sa unúvala 🙂 aj navariť vie, keď treba......ale zas nevyužívam to, ja chodím domov z práce skôr, tak sa snažím urobiť čo najviac, aby si mohol mužíček aj oddýchnuť trochu 😉 a nie je to o tom, čo videl doma......síce svokor toho porobí veľa a hocičo, nemá s ničím problém.....ale prečo potom švagor nerobí nič? no, to už je iná téma 😠 😝
@kikaneu nemám pocit že by som ho zneužívala, ja pracujem každý deň a on ťahá 24-ku a potom je dva dni doma a kým ja prídem z práce on má všetko hotové 😉 Môj súrodenca nemá, ale doma nič také nevidel, lebo svokor si aj jedlo nechá naložiť na tanier aj zo stola spratať 🙂
@marcelatje nevravím, že ho zneužívaš 😉 určite máš skvelého chlapa doma 😉 tak ako ja 😉
manzel nepomaha, manzel realne sa spolupodiela na vlastnej domacnosti, kedze ju mame spolocnu 😉
a kde najst tu spravnu mieru? Mozno v tom, ze pracu urobi ten, kto akurat moze, ma cas, a nie ten, kto ma medzi nohami nieco konkretne.... heh 😀 😀
Taktiez treba sa zamysliet aj nad tym, ako by si mala byvat na private s nejakou kamoskou, teda zdielate nejaku kvazi spolocnu domacnost, kuchynku... riadila by si po nej? Tolerovala by si jej, kebyze sa jej musis prosit, aby si po sebe umyla riad? Akceptovala by si rozhadzane oblecenie v celej miestnosti? Mna by piclo... a jasne ze netolerovala, nie som predsa jej sluzka, je dospela osoba... a tak podobne je to aj s manzelom.. je to dospely muz...nemoze ratat, ze mu niekto bude behat za zadkom a robit sluhu.
@kacsik ked mu povieš aspon to spraví, ale ten moj povie že on to nevie,nejde a nebude robit čo ak to pokazi,a pritom to ani ešte neskusil či mu to vobec pojde.Dohodli sme sa že kto kuchynu použiva da ju do takeho stavu ako ju predtým našiel,naposledy niečo vypražal od oleja bolo všade nafrkane sporak ,podlaha...proste tam kde mohlo frkalo ked som mu povedala že nech to da do poriadku hned že si može niekto ublížit na podlahe, on na to že olej nefrka a podlahu mi umývat nebude, nechala som to tak dohoda plati to bolo večer, rano som sla do kuchyne šmykla som sa ...udrela som si ruku opuchla...vraj naco som tam šla ...tak detom ranajky urobi kto...Ked sa o niečom bavíme hned mi povie že 90% chlapov to nerobi iba ležia pri tv ,kaslu na deti - to znamena že sa priraduje k nim co nic nedokažu ?Aj ked mu niečo poradím dobre, pusti to druhým uchom von,vždy pride na moje slova a vtedy som mala pravdu, štve ma aj to že na každu moju otazku použiva svoje frazy:nema nad čim rozmyslať, daj mi pokoj , nebudem to robit,na všetko som sama, výchova 3 deti, domacnosť,ak treba niečo opravit, malovat(mužskej jednoduche veci),ani sa nesnaži,to že chodi do roboty odpracuje (odsedí) v praci 8 hod a donesie vyplatu to je všetko.Takto funguje u nas rodina...
čo by som ja dala za to aby sa moj chlap takto spraval,mužske prace u neho su nulove na všetko čo sa pokazi vola odborníkov aj maličkosti, domace prace co by mali byť samozrejmostou smeti to vynesie bez reči, riad umyje s donutením ,dohoda žiadna nie je pre neho platna a ked plati tak velmi kratko 1-2 dni,všetko čo mu kto povie dobru radu z vl.skusenosti neprijima všetko ignoruje.To čo ma privadza vždy do šialenstva su jeho frazy daj mi pokoj, nebudem, nerozkazuj,nemam nad čim rozmyšlať, či vysvetlovať, co sa týka výchovy deti nula bodov keby to bolo znamkované prepadol by na plnej čiare, so synom 9r. nepísal ulohy ani raz, vraj on bol samostatný čo teraz maju ine osnovi ešte aj ja musim rozmýšlať aby som im ja porozumela a vysvetlila ako to ma robit,o rok mi bude školakom druhý syn, zaujem o deti ide mimo neho, čo jeho zaujima ked si odsedi v praci 8 hod, je plne brucho, a ležanie pri tv, či mobil a noviny,aj sv.pokoj.toto nepovažujem za rodinny život.Pred 5 rokmi sme predali jeho darovaný rod. dom a od vtedy sme sa 2krat stahovali,kvoli neustalej kontrole svoky, bola som od neho a po sluboch čo mi dal som mu dala niekolko sanci,marna snaha,vykrikuje mi že keby nepredal dom nemam ja kde bývať s detmi,dokonca som sa po par rokoch dozvedela jeho skutocnz zdr. stav čo mi dodnes popiera F23.2 berie lieky kt. utlmuju mozog,podnikal mali sme dva učty kvoli učtovníctvu, bolo zle teraz mame spoločny zase je zle lebo to su jeho peniaze on si bude kupovat co chce a kedy chce (mat mu darovala obraz kt. predal stým že pojdu do rodiny ečka) mam si otvorit sd voj učet a vraj žit zo svojej RD 199 ečok + pridavky na deti.neviem čo dalej, straším ho že sa rozvediem už len kvoli tomu že všetko je len a len na mne a ešte aj toto.Vpraci sa sprava ako chlap kt. doma pomaha,a doma na pozícii 5 r. decka... 😠
nevari,neperie,nežehli,neumyva riad,nenakupuje,neprebaluje,nekrmi,nekupe...ešte nikdy nebol z oboma detmi sam doma..raz bol s 3ročnou dcerkou 4dni,ked som bola v porodnici,takže ked som sa vratila mali sme doma atomovku,.- 😀
My robíme skoro všetko spoločne.
@810 presne, az na tie 4 dni... 🙂)) u nas ani to 🙂))
..pomáha a to vo všetkom. Ale otázka či názov témy je položený velmi zle, snáď to nie je ženina domácnosť,ale spoločná, žije tam aj chlap a ja nevidím jediný dôvod aby mu žena posluhovala. Ja by som takého chlapa, čo nepohne doma prstom po svojom boku nestrpela.
áno, varí, jeho to baví mňa nie, ja upratujem, to zase baví mňa, periem aj keď aj to som ho naučila keby niečo, nikdy sme sa nedohadovali kto čo urobí, plynie to tak samo. 😉
vari, upratuje, perie, zehli, plnohodnotne sa postara o dcerku..
u nas je to takto: ja mam na starosti domacnost a deti. On financne zabezpecenie. Detom sa aj on venuje denne, aspon tak ako mu to praca dovoli. Ak som chora, urobi najdolezitejsie veci: nakup, zabezpeci jedlo, a urobi akoze poriadok.
Jeho rec: "ci je umyty riad alebo oprate ma netrapi, treba zabezpeci rodinu financne, to je moja rola." Ak pracujem, moj zarobok manzel nepovazuje za dolezity. On je chlap a zivitel rodiny a hotovo.
Moj nazor je taky, ze zalezi ako bol chlap vychovany. Moj muz nikdy doma nic robit nemusel, vsetko urobila jeho mama. Bol vychovany, ze muz je zivitel rodiny a hotovo. Ostane islo bokom. Napriklad bolo pre neho uplne nepripustne, aby si sa ozenil a nezabezpecil byvanie, auto... Ja som prispiet nemohla ani korunou. Povazoval by to za svoje zlyhanie.
@miriam40 ... no neviem, ale mam pocit, ze s Tvojim muzom nie je ziadna dohoda. Ja by som ho skor odhadovala na to, ze akosi neprekonal fakt, ze uz nepodnika, ze chybaju peniazky doma a robi taketo voloviny. Ty mas vyzit z rodicaku? Ja by som mu povedala, ze dobre. Ty vyzijes z rodicaku, ale svoje deti nech plne zabezpeci, ked je taky mudri. Druha vec, ked chce tak vsetko rozdelovat: aj praca ako varenie, pranie pre neho nieco stoji a ked tak chce vsetko oddelovat, tak nech oddeluje i povinnosti a zavazky. Tento postoj sa mi nepaci, vobec nie je udrzatelny. Skus to tak povedat, mozno uvidi problem z druhej strany a prestane s tymito recami. Od rodinnej pohody to ma daleko.
My to mame doma rozdelene, ja varim, on vysava a zmyva dlazku, ja umyvam riad, periem, on nakupuje velke nakupy, kym je v praci staram sa o maleho, ked pride domov, oddychne si a potom idu sami dvaja bud von, alebo ideme spolocne, alebo sa hraju doma a ja si mozem precitat knihu alebo ist na net. 🙂 🙂 🙂
Žienky, ako to u vás vyzerá s čisto chlapskými prácami? Vie si s tým váš muž poradiť? Alebo ste tiež odkázaní na iných? Nutne by sme potrebovali okenný sušiak na prádlo. V našom prevedení by to však dopadlo horšie ako v prípade Pata a Mata. Nemáte náhodou tip na niekoho, kto vie takýto sušiak na prádlo zostrojiť a namontovať v Žiline, príp. v okolí Žiliny?
@kikuska2080 skus tu: http://www.manzelnaprenajom.sk/kontakt
osobnu skusenost nemam, ale tento typ profesie sa mi paci.
Moj nepomaha vobec az na par zableskov,ked sa mu chce.vtedy pripravi ranajky.riad umyje tiez len ked sa mu chce.neupratuje vobec.niekedy si pripadam ako jeho sluzka,co mu dam aj patricne najavo.vtedy sa na chvilu uvedomi a o chvilu je znova rovnaky.ale zase na druhej strane nepinda do mna,nestara sa,nefrfle na nic,nikdy ma nebuzeroval,nekomentoval,nechodi do krcmy,za zenami (teda dufam 😀 ),nepije a neflaka sa po veceroch s kamaratmi,takze radsej nech je takyto,aky je,akoby mal chodit kade tade a byt ku mne neprijemny a vybijat si na mne svoju nervozitu
moj nepomaha, normalne sa o nu stara spolocne so mnou
niektore veci vobec nerobi, ale niektore veci robi iba on, uplna pohoda
Ja to poviem narovinu..ja som si muza musela naucit..Normalne prevychovat ako dieta.. on sa aj ponukol, ze pomoze, v tomto bol zlaty, ale nevedel nic..ani riad umyt, ale hlavne ho netrklo, nechapal ,ze to nieje jeho domaca uloha , ktoru mu zada pani ucitelka a ked urobi ,ma pokoj..Postupom casu , ked prisli deti, a videl, ze je to na hranici unosnosti, zacal sam vysavat, umyvat dlazky, kupelnu...deti okupka, oblecie, prebali..postavi na polievku , alebo urobi halusky (nic ine nevie, ale toto vari vyborne), ked uz ozaj raz za cas nemam silu stat vecer pri hrncoch..Ja sa snazim obmedzit tie jeho domace povinnosti len na kupanie a zabavanie deti, prechadzku vonku, ja si zavtedy porobim a psychicky sa odreagujem , ked tu nemam hluk a hracky lietajuce okolo hlavy..a cez vikendy velke upratovanie si podelime a tak isto ako tu bolo uz napisane on zapriahne mna ked potrebuje..a som aj rada..tiez som bola na chlapske roboty lava a teraz nemam problem🙂
a teraz som si vsimla ze to je stara tema😀DDDDD
Možno to stará téma je, ale niekedy sa k nej človek vracia - nehľadiac na čas.🙂
ammellia - ďakujem za tip, kdesi som o takejto službe počula, ale nepoznám žiadne odozvy, netuším, či ide o serióznu prácu a či sú aj výsledky práce uspokojivé. Ak by ste vedeli ešte o niekom inom, pokojne aj o firme, príp. o súkromníkovi, ktorého máte odskúšaného, poraďte, veľmi mi tým pomôžete. Ďakujem.🙂
ex nepohol prstom za 15 rokov,ale zato ponizovanie mu islo na jednotku.... 😀 😝

my sme spolu vyse 7 rokov..spolu upratujeme a pomaha mi so vsetkym,pokial prave nieje v praci..mame spolu 4 rocnu dcerku o ktoru sa dokaze postarat(aj navarit) bez problemov a ja tam nemusim byt a ani sa nebojim,ze by nieco nezvladol..obaja sme toho nazoru,ze uz davno nezijeme v dobe,ked sa to delilo..muzi-praca a zeny-domacnost.. 😉