Pre všetky rozvedené alebo pre deti rozvedených rodičov
zdravím všetkých čo zablúdili na tento príspevok,
zaujímajú ma vaše skúsenosti ohľadom vychádzania s partnermi alebo ako ste to prežívali ako deti rozvedených..
neviem či som dobre kategorizovala túto problematiku, ak by sa to dalo tak nazvať..
" všetko čo môžete pre svoje deti urobiť je milovať jeho matku"
- ale čo ak sa to nepodarí??? čo ak to nebol správny výber ( mladosť )...
na začiatok sa musím predstaviť :
som partnerkou rozvedeného muža ( spoznala som ho už ako rozvedeného - pre upresnenie )
keď som ho spoznala čudovala som sa žene, ktorá si ho nevážila .., ktorá ho nevedela urobiť šťastným - čudujem sa jej dodnes, ale aj jej ďakujem.
ale o tom som nechcela.. imponoval mi tým ako krásne sa vedel správať k mojej 5 ročnej neteri - vedela som, že je skvelý otec ...a že bude skvelým otcom pre moje deti. tu to nekončí ...náš vzťah pokračoval ( aj napriek nesúhlasu mojej mamy ☹ ), ale viete srdcu rozkázať ( aj keď máte 27 ).
Časom som spoznala aj jeho deti ( 15 a 8 ročné ).. Pri pohľade na nich mi bolo veľmi ľúto, že musia žiť bez otca...že prišli o to, čo bolo pre mňa samozrejme - otec doma.. Nasledoval pocit či je skutočne skvelý otec, keď dokázal opustiť deti.....??? Bol a je skvelý - stále na nich myslel, písal im...rozprával mi o nich.. Boli u nás na prázdninách - snažili sme sa obaja, aby mali nejaký program ( kedže sme obaja chodili do práce )..
...dnes už som mamou aj ja ...jej nevlastné sestričky sa na ňu nepýtajú.. a tak si kladiem otázky - ublížili sme im? malá predsa zato nemôže...( moja neter sa stále pýta )
Ak sa niekoho téma týka, nech sa ozve ... viem, že každý sme individuálny - každý znášame rozdielne..., ale neviem sa zbaviť toho pocitu, že sme im ublížili.... 😒
@petraxy6 nepotrebujem návod - chcela som len čítať osudy zainteresovaných. Už keď sa ženil mal pochybnosti / 19 rokov /, ono taký vek asi nie je garanciou dlhotrvajúceho manželstva ( hoci sú výnimky ).
Nechcem sa ho zastávať, ale keď si dvaja ľudia nerozumejú ... Jedno je isté inak to berú ženy, ktoré sú nespokojné v manželstve - a podajú žiadosť o rozvod ...deti to automaticky vezmú a všetci sú spokojný ( možno aj exmanžel ).
Ale keď podá o rozvod muž, žena sa ťažko zmieruje - aj keď je evidentné, že vzťah upadá. Veď mňa keby muž podviedol, tak mu ukážem dvere a koniec. Žiť s niekým koho si nevážim, nie je žitie.., ale prežívanie.
Jeho ex sa mu pomstila dostatočne / už 12 ročnej povedala o avantúrach jej otca /..keď už podal o rozvod - posielal jej peniaze, aby mu platila social. a zdrav. - dôveroval jej. Lenže ona mu nič neplatila - takže sa mu nakopili dlhy.
Majetok si vôbec nerozdelili.. Z toho celé ich manželstvo ona nepracovala. A keď si vzal auto - tak ešte deťom hovorila, že otec vám zobral auto ... 40 rokov a nemať nič okrem auta a ešte mu hádzať polená pod nohy je hrozné..
Viem sa do toho trocha vžiť, môj brat je tiež rozvedený a majetok ostal jej..
A ako ste tu spomenuli - jeho deti si dúfam, urobia svoj názor ...Ďakujem všetkým
@willin Neviem preco podvadzajuci muzi ocakavaju, ze zena bude deti klamat a tvrdit, ze ich otec nemal avantury, ked mal. A to ze nepracovala, tak asi sa starala o deti a domacnost, tie deti su snad aj jeho. A vztah s detmi si vybudeje len on sam. Osobne si myslim, ze ked s tvojou dcerkou budu jej nevlastne sestry travit nejaky spolocny cas, tak si ju oblubia, vsak zatial ju ani nevideli, je to na vas ci budu mat medzi sebu pekne vztahy.
@ella555 podľa čisto môjho názoru zaťažovať 12 ročné dieťa ... neviem či je to vhodné.
môj otec tiež nebol dokonalý, ale mama za mnou nikdy neprišla nabúrať rešpekt voči otcovi.
ako chceš tým povedať, že pracujúce matky sa nestarajú o deti a domácnosť?
a ja ako žena, keby sme sa s manželom rozviedli nevyhodím ho s igelitkou z domu ...
ahojte!!nechcem otravovat, pri takejto tazkej téme (teda pre mna) len by som potrebovala od vás rozvedených vyplnit dotazník, kt. by mi velmi pomohol k diplomovke. dakujem pekne http://www.survio.com/survey/d/U6C4A9C1I2I3O8X6D.
@willin stále rozprávaš o jeho ex a neviem, či info máš z prvej ruky, že hovorí deťom o tom aký bol ich ocino...Nechápem, prečo riešiš stále ju. načo nám tu píšeš, čo urobila? chceš riešiť niečo iné, tak načo vypisuješ o nej? Stojím si za svojim: máš strach...
Takto: ja som rozvedená a ani raz som nepovedala deťom že ich otec je zlý, že ma podvádzal, a blá blá. Vždy len to, že ich ľúbi. Staršia vedela,vie čo urobil a aj napriek tomu keď na neho kydá, jej hovorím že ju ľúbi. Trpia/trpeli - obidve. Ja im nepomôžem. Je to na ňom. Stará sa o ne veľmi pekne, nikdy sme sa nehádali aj napriek tomu čo sa stalo.
@willin Nasi sa rozviedli, ked som mala tusim sedem. Uz si to presne nepamatam, ale nabeton uz som chodila do skoly. Bracho je odo mna takmer o tri roky mladsi. Bola ina doba ako dnes, takze sme do znacnej miery boli tercom posmechu a ukazovali si na nas prstom. Ja si to nepamatam, hovorila mi to len mama.
S ocom sme sa spociatku stretavali, ale starej mame (maminej mame) to vadilo. Sud mu urcil kazdu poslednu sobotu v mesiaci a otec za nami kazdu tu sobotu z Bratislavy chodil. Aj po tom, co sa znova ozenil a zalozil si novu rodinu. Lenze nam sa casom nexcelo zazivat cirkus u starej mamy, ked sa dozvedela, ze sme sa s otcom stretli a ze sme boli dokonca u starych rodicov. Pretieklo vela vody, kym sme dospeli natolko, aby sme chapali, co je prednejsie. Dodnes si trieskam hlavu o stenu, ze som roky nevidela svojich starych rodicov, ze som prerusila kontakty s otcom, na natlak starej mamy som mu dokonca raz napisala velmi hnusny list a ona ho poslala.
Obnovili sme najskor styky so starymi rodicmi. A to Ti poviem, ze dedka som potom videla stastnejsieho uz len dva razy - ked mi bol na promociach a ked nedavno drzal v naruci svojho pravnuka (mojho syna). S otcom trvalo znovuvybudovanie vztahu dlhsie,ale to bolo asi aj tym, ze jeho manzelka ma velmi nemusela. So surodencami z jeho druheho manzelstva sme sa nikdy velmi nestretavali, vedeli sme o sebe, ale ziadne klasicke surodenecke vztahy neboli. A nie su dodnes. Sme skor stari znami. Ono neskoro zacat budovat surodenecky vztah ked ma surodenec 15 - 16 rokov a vy ste o desat rokov starsi a skusenejsi (cca vtedy som sa prestahovala do BA a otec sa znova rozviedol, lebo ho manzelka podvadzala).
Dnes poviem, ze mam ovela lepsi vztah s ocom nez s mamou. Dokaze ma respektovat a brat taku, aka som. Nevnucuje mi svoje nazory ako jedine spravne, nehani ma za tie moje. Nesnazi sa za kazdu cenu presadit svoju volu. Nepacilo sa mu, ze nexceme mat svadbu, nechavam si priezvisko a nebudeme nosit obrucky. Ale nepovedal ani slovo. Na rozdiel od mojej mamy. 🙂))))))
Ale - myslim, ze aj vdaka tomu, ze nasi sa rozviedli som sa ja nikdy nexcela vydat a mat deti. Nikdy som nemala v zivote istotu, ze ten chlap so mnou ostane navzdy a ze neostanem na deti sama. Nexcela som dopadnut ako moja mama. Mala velmi tazky zivot a ja ju dodnes obdivujem za to, ako sa dokazala obracat, aby sa o nas postarala.
Dnes som vydata a mam krasneho polrocneho chlapceka. Sobas bol cisto z pragmatickych dovodov a chlapcek sa nam posmykol prave v den, ked sme sa vzali 🙂)))). Viem, ze na rozvod treba dvoch, hoci od malicka som bola presvedcena, ze jediny dovod, preco sa nasi rozviedli boli otcove nevery. A viem aj to, ze moj chlap ma nikdy neopusti a neodide ani od nasho syna. Ale poviem Ti, trvalo mi hooooodne dlho, kym som tuto istotu nadobudla. 🙂
@willin Deti nie su hlupe . A tiez sa neda stale dietatu nahovarat, ze otecko nie je doma lebo je v praci, pritom v skutocnosti je s milenkou. A nikde som nepisala, ze pracujuce matky sa nestaraju o domacnost. Len si daj pozor, aby tento tvoj pohlad na manzelovu ex a hlavne matku nevlastnych sestier tvojej dcery nebol ten problem, preco tie deti maju k tebe a tvojmu dietatu taky vlazny vztah. Aj podvedomie funguje.
@willin tiez nechapem, co si tym chcela povedat, ked si nam tu obhajila manzela a ociernila jeho exku...velmi sa snazis ospravedlnit tvojho muza a ju obvinit z toho, ze jej deti ignoruju to tvoje....
situacia je jasna-rodina je rozpadnuta, mama a otec sa nerozisli v dobrom, vztahy nemaju korektne, deti tym trpeli a asi este aj trpia......uz som ti raz napisala-v zivote clovek robi chyby a musi za ne platit.....tvoj muz ju urobil ako 19 rocny a teraz za nu nesie zodpovednost...mozno sa to casom zmeni, deti vyrastu a pochopia, mozno nie a nikdy si k sebe cestu nenajdu...nauc sa s tym zit a akceptovat to...nie je to tvoj problem a ak sa tvoj muz trapi a ty s nim, tak to nerob...nepomozes si....alebo si kludne nadavaj na ex, ak ti to pomoze, ale nic tym nezmenis....
@kofoluska dakujem ti za tvoj pribeh - tak nejak som si to predstavovala.. presne aj ich babka to robi - ked ide pre deti, tak nemoze ani pred domom ich vyzdvihnut..rodina, ktora s nim neprerusila kontakty, tak sa s nimi ani neodzdravia. ten skype im vlastne babka zakazala.
@bajana - ospravedlnit - sama jeho ex mu povedala, ze jej je jedno, ze ju podvadza - nechcela prist o status vydata..davno to chcel riesit...ona ho prosila a co z toho ma ... on svoje deti miluje nadovsetko - a ona si uvedomuje, ze to je sposob ako sa pomstit. toto som tu nechcela riesit, len som chcela rozne pribehy..
@ella555 len si myslim, ze ona naburava ich vztah - na skodu deti. svoj zivot, nechcem budovat na slzach inych ( som veganka - viem, ze to stym nema nic spolocne, ale kazdy osobny detail vytvori isty obraz ) a
Ich mama im vôbec nemusela nič hovoriť. Stačila hlasnejsia hádka, typu - zase si bol s ňou, následný mamin plač a deti si urobili obraz. Deti nie sú ani hlúpe, ani hluche, ani slepe. A majú oveľa lepšiu intuiciu ako my.
@willin Jeho ex sa mu pomstila dostatočne / už 12 ročnej povedala o avantúrach jej otca /.
A ked ma take dieta/teenager otazky, a co sa stalo? A preco odisiel? A kvoli comu??? To nie je decko, ktoremu mozes naklamat, ze deti nosi bocian a darceky prinasa Jezisko. Som ucitelka a vidim, ake su dnesne deti vyspele. Ja sa skor cudujem, ze to exka nepovedala dcere skor, ze preco sa to stalo.
Co sa stalo, stalo sa, uz sa neodstane. Nechaj manzela, nech si hlada cestu a sposob, ako sa dostat k svojim dceram, uz som navrhovala otvoreny dialog a ospravedlnenie sa. Ved pises, ze mal 19, bol hlupy, namysleny, atd, nepoznam jeho *dovody* na neveru. Ale ver mi, deti v tomto veku chcu pravdu, nie rozpravky.
@mamavera neviem s čím absolutne súhlasiš..dovolenku sme mali na slovensku.. Víkendy mal voľné ( ja len občas )..vzal ich na plavbu loďou, k narodeninám dostala let ( takým malým vzdušným lietadlom - neviem ako sa to volalo ), chodievali k moru, na kolotoče, do mesta ( kulturné pamiatky, prístav.. ).. O2 arénu 🙂)... spolu sme chodievali nakupovať ...veľa sme sa rozprávali ( o škole, kamoškách ), na prechádzky ( máme 2 psov ), na ihrisko, korčuľovať...vystrihovali sme zvieratká ( aj my povedala, že mama sa s ňou ani tak nehrá )..
@trend270 k tomu len toľko - vraj sa nikdy nehádali a ani nepoužívali vulgarizmy.. vlastne ani sa moc nerozprávali..
@adri266 určite deti videli chlad.. ako neviem, či je správne také niečo deťom povedať - keď vieš, že tým nabúraš ich rešpekt? som síce za PRAVDU - moja neter vie z čoho sú gumené cukríky .. ale k tomu to neviem ako by som to ja riešila - keby som vedela, že ako manžel síce zlyhal - ale ako otec nie ...prečo by som mala svoju nenávisť prenášať na deti..
@willin neprajem Ti to, ale az sa raz dostanes do podobnej situacie, tak to pochopis. A povedat pravdu teenagerke, ze otec mal milenku, ved to nema nic spolocne s tym, akym bol otec. To vie dieta samo, ci sa jej venoval, ci nie. Aj ked, co tu citam pribehy, akonahle si chlap najde milenku, rodina ide bokom 😖
To nie je prenasanie nenávisti na deti. Prečo by mala ich matka niesť zodpovednosť za rozvod? Prečo by mala kryt človeka, ktory spôsobil rozpad ich rodiny? Veď deti ak nebudú vedieť prečo, budú vinit ju. Tiež som kryla bývalého manžela dost dlho a potom som si povedala, prečo? Keď som sa so synom rozhodla porozprávať, on mi povedal, ze to dávno vie a ze to cítil. Tiež sme sa pred ním nehadali kvôli tomu, prečo som dala návrh na rozvod. A to mal necelých 7 rokov. Len som samu seba zhadzovala, keď som obhajovala jeho otca, veď on to všetko vedel. 12-ročne dieťa dokáže u otca samé odhaliť neveru. Alebo mu to povedia spolužiaci alebo iná rodina alebo stretne tatina s inou panou...
@willin tak mu dôveruj ale nekydaj tu na jeho manželku ked nemáš overené detaily. všetko môže byť uplne inak. a ma už dosť staré dcéry na to aby si urobili svoju mienku o svojom otcovi. a asi si aj urobili. ešte o chvílu tu budeš písať aké nevdačné dcéry ma tvoj partner a on je taaaaaak strašne vzorný a milujúci otec 🙂
a hádam neveríš že jej bolo jedno, že ju manžel podvádza. to sú tak strašné drísty a pradepodobne su vložené tvojim partnerom do tvojich úst.
@willin Skús si predstavit seba na mieste jeho detí, ako by si sa cítila? určite je to pre dieta tažké, ked sa rodičia rozvedú a ked má otec nové dieta, čo si čakala, že budú z nej nadšené? No ja ked si predstavím, že by sa naši rozviedli a otec mal nejaké nové dieta, ešte aj teraz by som z toho určite nebola nadšená a to už som dospelá....deti sú deti, prečo by ich malo zaujímat tvoje dieta? Mnohé deti majú problém prijat nevlastného súrodenca, s ktorým bývajú a sú s ním každý den....ved ju ešte ani nevideli....nerieš to....tvoja rodina je tvoj muž a tvoje dieta....to, že on má deti si vedela a to vždy znamená aj problémy to ti poviem....možno sa to utrasie časom, možno nie.....zbytočne sa trápiš....načo je to dobré?
@willin Ahoj som rozvedena,nie dlho.mame malu 3 rocnu dcerku. Podvadzal ma,ekonomicky a psychycky tyral.Jej otec stale zije snami,nechce sa odstahovat ma kam,ja nie a ma tu dcerka domov.Pyta sa ma kazdy den kde chodi otec a preco! Dnes prisiel rano domov a pytala sa ho kde bol.Povedal jej ze prec ona mu otazku polozila este 2x odpoved bola ze bol prec.Dcera 3 rocna prisla za mnou a opytala sa ma,preco mi nepovie tata kde bol?
Kym nieco nezazijes na vlastnej kozi nepochopis!
Riesis jeho ex aka je zla zena,matka....chcela aby snou muz ostal aj napriek nevere,preco?Mozno preto ze chcela pre svoje deti uplnu rodinu.Mozno sa chcela obetovat tolerovat,len aby ostal pri nich...mozno sa mylim nevieme nikto ako to bolo ,ale mozno mam aj pravdu.
Ja som mala moznost si precitat co o mne moj ex pisal svojim milenkam...som zla zena,zla matka,som zlatokopka a vycuciavam ho z penazi.Ja som pritom zila s RP zivila seba malu a aj neho.Ked som peniaze minula,daval mi na tyzden 5 euro....on je obetavy chapajuci milujuci muz a otec.Dnes nas obe v byte terorizuje a ja hladam byvanie.Plati 1/3 byvania ja na materskej 2/3.
Je mi uprimne luto vsetkych rozvedenych deti ,jejich hlavicky maju strasny neporiadok v tom co sa deje,ale citia ze nieje to nic dobre!!!
@willin ja osobne vidím problém v tom že ty si za žiadnych okolností nechceš pripustit zlyhanie tvojho manžela. Ak prijmeš tento fakt bude sa ti ľahšie žiť.
To že matka povedala svojej dcére o avanturach jej otca , ta na tom ja nevidím nič zlé , deti majú vediet pravdu nech je akákoľvek , moje deti vedia tiež pravdu bez akéhokoľvek prikrášlovania ale ani zveličovania.
Dostávaš sa však na nebezpečnu pôdu druhých partneriek a to je osočovanie exiek a vyťahuješ klasické trháky - nepracovala , nechal jej všetko , taká bola a onaká bola. Na toto fakt pozor. 😒.
Byť otcom 5-6 krát do roka je veľmi málo na to aby sa vybudovali vztahy , kvalitné vzťahy .
@calin chcela si povedať vdakabohu že ty taká nie si 🙂 že ty si nehádava, nezávistlivá...... atd atd. píšeš uplne z cesty a jediná kto tu nepochopila si snad ty. ja som nič zlé nenapísala, len to, že neverím báchorkám ktoré jej muž natáral. a samozrejme si ho aj ona sama zidealizovala. ved to je samozrejméééééé, je to jeho partnerka. Ale kydať tu na ex a pritom nevedieť čo je zač, tak to je už vrchol a ešte na nevinné deti, ktoré si prešli rozvodom a určite nie lahkým, tak to už ma naozaj vytáča!
Bože my ženy sme také sprosté až mi rozum postáva 🙂 🙂 tak on ženu podvádzal, ale on je super a vzorný otec aj napriek tomu že opustil vlastné decká a založil si vlastnú rodinu. zavriem oči a beriem to, lebo aj to sa stáva a môže stať hocikomu. Ale ona tu ešte tára, že vlastne on je dobrý a žena je tá ktorá ho dohnala k podvádzaniu, nechcela ho opustiť, držala ho násilím v manželstve, deti vlastného otca odvrhli, chudáčik teraz neskutočne trpí. umreeeem 🙂
@lzusak Presne tak si fakt neviem predstavit ženu, ktorú manžel podvádza a jej to NEVADÍ 😠 to sú fakt bludy

@barbora01 kolko rodin je na ukor financii v zahranici ... cas straveny s detmi sa nemeria kvantitou, ale kvalitou.