icon

Prečo nemôže byť švagriná trochu skromná?

30. nov 2020

Ahojte, idem sa len vyrozprávať, musím to už niekde povedať....moja švagriná pochádza z lepších pomerov ako my. Bolo to vidno hnned od začiatku no brat má dobrú prácu tak jej stíha. Idu Vianoce a je problém čo kúpiť ich dieťaťu čo má všetko. Samozrejme švagriná nechce od nás žiadny dar ani nič podobne, chce len peniaze že ona mu kúpi čo uzná za vhodne. Takto to bolo vždy...ona rozhodne čo bude nosiť a čo nie ako keby to tomu malému nebolo jedno ale musí byt “štýlový”. Ona mu kúpi hračky aké sa jej páčia a keď už pristúpi že to môžme kúpiť my tak musím šetriť lebo nám to je drahé. Prečo nemôže byt trosku skromná ??? Nie každý má možnosti ako ona. Keď sa sťahovali do domu mala zoznam čo od koho samozrejme jej rodičia kúpili pracku, sušičku, umývačku, roboticky vysávač a neviem ešte aké hlúposti.....nikdy nám nič nepovie no viem že na nás pozerá ako na chudobných, cítim to a veľmi má to hnevá....

Strana
z3
taga
30. nov 2020

Tak povedz svagrinej, ze nechces male dieta obdarovavat peniazmi a nechces urcovat, co ma kto kupit, chces, aby dieta malo prekvapenie aj vy.. a aby to bolo spravodlive, a aby sa deti zbytocne nerozmaznavali, stanovte si finacnu hranicu 30 eur a hotovo. A to co ona dostala od svojich rodičov neries, to je snad jej vec

bubinko1506
30. nov 2020

@mila23 presne, moja mama tak malym raz kupila nejaku blikajucu plastovu hracku, ktora vydavala zvuky. Vydrzala max. 5 minut, obe sme boli sklamane - ona z toho, ze sa hracka hned pokazila a ja z toho, ze zbytocne minala peniaze na taku blbost. Pritom som jej vravela, nech zbytocne nekupuje, aj tak maju kopu hraciek

whatever1
30. nov 2020

Povedz ze ani ty nechces darcek ale radšej peniaze, že kúpiš svojim deťom co ty chceš. Tym pádom nebudeš stratová. Alebo sa dohodnite na darčeku "prekvapenie" a dajte si limit pre obe strany napr 30e.

sasa1310
30. nov 2020

Ja mám pocit, že tvoja švagrina je jedna normálna žena bez žiadnych mamonárskych maniérov. Slušne prijíma rôzne dary od vás. A je jej určite jedno v akej sú hodnote. Ešte je zlatá a kupuje tvojim deťom navyše aj oblečenie, ktoré by si ty nekúpila. A ešte takto ju tu "ohovávaš". To je vďačnosť teda. Keby si to prečítala určite by bola sklamaná z tvojho správania. Ona za to predsa nemôže, že vy sa nemáte tak dobre ako oni.
Jediný problém je žiaľ v tebe, na to mi stačilo prečítať jednu vetu od teba, že JEJ rodičia jej kúpili sušičku, práčku, robotický vysávač a vám nikto nič nekúpil.

Buď sa cez to prenesieš a nebudeš riešiť alebo sa budeš zožierať celý život. A ubližuješ tým len a len sebe.

krisbar
30. nov 2020

Problem nie je vo svagrine ale v tebe, ze taketo nieco riesis. Ak chces synovcovi nieco kupit, kup. Aj ked to ma hned vyhodit. Je to tvoja volba a aj jej. Ak mas pocit, ze na vas pozera ako na chudobnych, je to tvoj problem a domnienky. Clovek so zdravym sebavedomym takto nieco neriesi ( mam tu istu situaciu - brat zaraba vela a deti maju vsetko, no napriek tomu im dam vzdy len nejaku malickost. Svagrina nam vzdy nakupi drahe dary, ale neriesim to. Je to jej volba, ma to tak rada. Darcek vezmem a ked sa mi nepaci, nepiuzijem alebo predam - opat moja volba.).

veroonikadan
30. nov 2020

si dajte nejaku hranicu, ze do akej sumy, nech to je ok pre kazdeho ked si chcete takto darceky kupovat 😉

nyusika
30. nov 2020

@krisbar perfektne zhrnuté.

marca12
30. nov 2020

Ale ved to vobec nevadi. Kasli na to,ze ich dar je drahsi. Kazdy kupuje podla svojich moznosti. Ty sa musis vnutorne vysporiadat a neporovnavat sa.

cervenaruza123
30. nov 2020

My mame so vsetkymi dohodu o pribliznej sume darcekov, ktoru kazdy priblizne dodrzi. Celkovo si ale davame skor malickosti, neda sa kazdy rok a na kazdy sviatok davat nejake velke dary. Ak niekto nieco drahsie potrebuje, vtedy sa dohodneme a poskladame na taky darcek a neriesime velmi ze dotycny dostane nieco drahsie a ja napriklad nie, ale sa tesime, ze mu splnime sen a ze to urcite necaka. Bohatsi z rodiny obcas kupia aj drahsie darceky, ale robia to nezistne, lebo mozu si to dovolit a chcu pomoct a chudobnejsi to beru ako krasny prejav lasky a nenapadnej nie trapnej pomoci. Dohodnite sa normalne na sume a hotovo. Budete mat pokoj.

6mia6
30. nov 2020

Tiez by som si nevypytala peniaze, skôr som za zrušenie darčekov v celej širokej rodine. Každý toho má dosť doma. U nás sa kupuje rodičom a našim deťom. Neviem prečo by mali mať darčeky pod každým stromčekom v rodine.

nyusika
30. nov 2020

@6mia6 naozaj si myslíte, že je slušné rozhodovať, čo majú druhí robiť ?
Lebo Vy si myslíte, že to tak má byť ?

anjelicek26
30. nov 2020

Podla mna nedavat si darceky v rodine - detom - je take nejake smutne. Ako tu vacsina pise, na cene darceku nezalezi, treba sa proste zamysliet nad tym, co to dieta vyuzije, s cim sa pohra, co ho potesi, v mojom pripade skor gadgets, ja som synovcom mimo ineho poslala 100ku balicek svietiacich tyciniek a link na youtube je prilozeny, ako si spravia kostym "stickman glow in the dark" fakt neviem, ako by som to prelozila slovensky, proste s tym sa pobavia riadne a je to pritom taka blbost jednoducha. Poslala som rucny mikroskop za par eur do zahrady to staci na pozorovanie chrobakov, mame ho doma, je uplne v pohode pre potreby 3+6 rocnych deti. Rovnako som poslala prasa, ktore opakuje po nich, mlady pojdu do vyvrtky od smiechu, proste... idem podla toho, co viem, ze potesi ich, a to je casto uplne mimo nejakych financnych limitov, len sa treba zamysliet, ze komu tym robis radost... nerobis tym "do poctu" aby sa zrovnalo ja tebe ty mne...ale proste pre radost a dobry pocit.

lujza123
30. nov 2020

Nerieš, ved daj peniaze nech niečo kúpi a donesie zabalené pod stromček a vobec si nevycitaj že máte menej peňazí. Keby ich mate tiež jej dieťaťu dopraje nie?
Tak trochu tej švagriná rozumiem. Tiež som radšej keď sa na darčekoch pre deti dohodneme a dospelí si dame iba symbolicky nejakú blbosť do 10 e ako sviečku, víno, domáci med atď...
Čím je moje dieťa staršie tým ťažšie sa jej kupujú darčeky aj pre nas co ju poznáme, nieto ešte pre cudzích. S takým puzzle sa v živote, ale naozaj nikdy v živote nezahrala. Neocarilo ju ani lego, ani knihy, ani rôzne nálepky, fixy ci vlasové doplnky, oblečenie ani nehovorím.
V skrini ma este z minulych Vianoc bundu, košele, rifle, šaty ani jedno si v živote neobliekla. Všetko nové veci, proste vyhodené peniaze z ktorých mi je smutno. Rarohy v skrini za ktoré som jej mohla kúpiť niečo síce drahšie ale z môjho alebo jej pohľadu užitočnejšie.

Je mi ľúto tých vyhodenych peňazí. Je mi ľúto ze sa neviem potešiť z takého daru. Tiež radšej uprednostňujem značkové kvalitné veci, som minimalistka naozaj mi stačí jedna kvalitná vec ako milión kravin, každoročne mam hrôzu z vianočnej záplavy nových tesco uterákov a podobných nechcených pitchovin.

sense
30. nov 2020

Ak nemáš finančné možnosti ako ona tak ôk, ved tvoj brat to asi vie a ak zo nechceš povedať jej, povedz to jemu...
Alebo kúp co uznáš za vhodne a ona tiež urobí co uzná za vhodne...
Alebo je v tom aj trosku závisť že ona je finančne niekde inde?

Ja neviem ale ja osm nikdy neriešila hodnotu darčekov štýlom že on mi dal za 100. Tak musím aj ja...
Ak chcem niekoho obdarovať o darujem podľa uváženia a finančných možností a nečakám že ťa osoba o daruje aj mňa a v tej hodnote... Keď mám dám keď nemám nedám... A tiež rada vyberám oblečenie resp značku svojej dcére ale ne žiadam od nikoho aby ju tým obdarili... Vždy sa po ďakujem a je to a aj moje dieťa poďakuje a je nadšená ci už už z lega al playmobilu. Za 100 (aj keď sa s tým moc nehrá) rovnako ako je nadšená aj z nejakého slime za 5 e...

6mia6
30. nov 2020

@nyusika ja diskutujem rap.som vyjadrila názor.
Každá voľba je ok kým vyhovuje obom stranám. U nás to funguje. Každý nech si zariadi ako vie

katka2602
30. nov 2020

Prepáč, nechcem sa Ťa dotknúť, ale mám pocit, že problém je inde. Netreba závidieť čo má švagriná, keď na to jej rodičia majú, nech jej kúpia aj zlatú WC dosku. Stačí povedať cenový limit a hotovo a ak napriek tomu kúpia niečo drahšie tak to už je ich rozhodnutie.

cajomila
30. nov 2020

Asi preto, že tvoja švagriná je rizmaznana.Inak to, že to švagriná drží tak pevne v rukách, raz tiež pominie.Pravdepodobne je jej dieťa ešte veľmi malé, ked trochu vyrastie už tomu nezabráni, že ku nim budú prúdiť aj iné dary, hračky a oblečenie ako ona chce...malý to raz otvorí a bude si chcieť nechať.Nic s tým už nebude vedieť spraviť.
No a inak dávať si nejaký finančný limit na dary je podľa mňa super vec.Ja som toto zažila prvý krát so svokrovcami z Nemecka (áno, čuduj sa svete...tam si síce celá ulica gratuluje novomanželom a pošlú im pokladničky s prianím...ale dohodnutý limit je 20€ ..každý dava každému rovnako...a je vybavené).Takže, žiadna hanba...je to normálna vec.A podotýkam, že na tej ulici nežijú žiadny chudáci.
Ja by som sa v tvojej situácii tiež cítila nepríjemne...a hlavne vaše deti si na to zvyknúť a budú to až očakávať.

tulipanicek
30. nov 2020

Nič v zlom, ja fajnova nie som. Mám aj oblečenie od ruky kúpené lebo mi príde niektoré veci nové kupovať úplne zbytočne. ALE.. neznášam keď niekto kúpi malej oblečenie, topánky a pod bez toho aby sa má spýtal. Aj tak to takmer isto bude niečo čo nepotrebujeme alebo nesadne. Takze za mna oblečenie ani omylom. V tomto švagrinou chápem. Na druhej strane mi vôbec nevadí ak dostane moje dieťa hračku za 5€ z Lidl ktorá má zmysel. Lebo aj take sú. A aj mame a dostali sme a sú super. A vždy vždy vždy beriem ohľad na toho kto kupuje. Našťastie sa väčšina pýta či môžu to a to kúpiť. Napr mne by nevadilo ani keby sme my či dieťa nedostali nič. O tom sviatky nie sú. A tiež som toho názoru že TY sa musíš vyrovnať so situáciou akú máte a potom to bez problémov povieš svsgrine 🤷‍♀️ Ak bude chcieť lego za 100, tak kúpim lebo iné za 20 🤷‍♀️ Ja v tom problém nevidím

vamajka
30. nov 2020

A co takto sa porozpravat s bratom o vasich financnych moznostiach a on si to uz doma zariadi. Tiez ked chcem lupit nieco neterke tak to riesim cez brata

autor
30. nov 2020

Od obeda nad tým premýšľam a je pravda že rada by som si žila tak ako oni. Nemala hypotéku, chodila na dovolenky, dala deťom všetko...doma majú vždy upratané a malý má oproti našim menej hračiek, ktoré sa nám vždy len niekde povaľujú....trošku ste ma ukľudnili že ona to nerieši len ja skúsim sa porozprávať s manželom a bratom ako to berú a dohodnúť sa na limite....ďakujem Vám

janage
30. nov 2020

Ak uz sa chces silou mocou porovnavat s druhou stranou, co ona nerobi, urob tak percentualne. Teda urcite percento z prijmu. 10% z 1000 bude ina suma ako z 10 ci zo 100 a pritom financna narocnost pre vsetky strany rovnaka.
Najlepsie darceky su zadarmo. Vyrob poukazku ako opekacka, vystup na hrad, a podobne. Venuj svoj cas.
Pre mna je uplne v pohode aj to ak sa rodina vysklada na jeden drahsi darcek, ktory kupia rodicia pod stromcek. Moje tak dostane kolekciu knih v anglictine, co po nich bazi uz pol roka. Rozumie, ze to je od vsetkych.
Mladsej sa tak kupovalo drahsie lego.

judar
1. dec 2020

Cenový materialisti jak hovado

simca06022011
1. dec 2020

vies co.. mne keby niekto diktoval veci takto,t ak nedostane nic... malemu by som kupila co uznam za vhodne a bolo by mi jedno co ona povie na to. Ja nemam rada haraburdy ked mi nosia ludia, ale totalne ma napr. vytaca ak mi chcu posielat peniaze a nech kupim, alebo malej chcu davat obalky. Proste bud poviem co ma rada a nech jej vyberu, alebo to zvladnu. A darceky ku nam nocia stari rodicia a dost. tety, sestrenice, ujovia a ich rodiny... na co? Aj ked donesu cokoladu na navstevu alebo malej doniesli plysaka za 5EUR boli sme rady. Tiez mame vsetko... a hanba by ma plieskala pisat zoznam rodicom, co mi maju do domu kupit. Ale to musite zatrhnut vy. Ona je zvyknuta na taketo spravanie... a kym to tolerujete, preco by mala byt skormna? Ved staci si zazelat a niekto donesie... A k tym darcekom, sama pises, ze neziada ich... tak nenoste, alebo sa poskladajte viacery na to co chce. Lebo to mi tiez pripomina nas.. ja nepytam darceky.. mala ma zopar hraciek, ale napr. dostane lego za 100EUR... na vianoce ma 1-2 taketo dary.. a zopar somariniek v krabicke. Mozno ani oni nemaju radi kopu veci. A idu na praktickost. Ja mam take neziadane dary na povale :DDDD

Strana
z3