Prečo nemôže byť švagriná trochu skromná?
Ahojte, idem sa len vyrozprávať, musím to už niekde povedať....moja švagriná pochádza z lepších pomerov ako my. Bolo to vidno hnned od začiatku no brat má dobrú prácu tak jej stíha. Idu Vianoce a je problém čo kúpiť ich dieťaťu čo má všetko. Samozrejme švagriná nechce od nás žiadny dar ani nič podobne, chce len peniaze že ona mu kúpi čo uzná za vhodne. Takto to bolo vždy...ona rozhodne čo bude nosiť a čo nie ako keby to tomu malému nebolo jedno ale musí byt “štýlový”. Ona mu kúpi hračky aké sa jej páčia a keď už pristúpi že to môžme kúpiť my tak musím šetriť lebo nám to je drahé. Prečo nemôže byt trosku skromná ??? Nie každý má možnosti ako ona. Keď sa sťahovali do domu mala zoznam čo od koho samozrejme jej rodičia kúpili pracku, sušičku, umývačku, roboticky vysávač a neviem ešte aké hlúposti.....nikdy nám nič nepovie no viem že na nás pozerá ako na chudobných, cítim to a veľmi má to hnevá....
tak si vypytaj aj ty peniaze, ze svojim detom kupis a potom jej ich vratis 🙂
Ja fakt nechapem, co by podla teba mala svagrina spravit, aby ty si bola spokojna. Za darceky sa podakuje, nic od vas necaka, za to, ze maju viac penazi sa hadam ospravedlnovat nemusi (??). Bohuzial nezijeme vo svete, kde sa ma kazdy rovnako a mrzi ma, ze to az tak zle prezivas, ze nie ste na tom lepsom konci. Zivotne situacie sa menia, o par rokov s manzelom mozete mat obaja dobru pracu a zit podobne. Je to len na vas, ako si to poriesite.
Nemyslim si, že je to o súdnosti... možno švagriná ani nevie v akej finančnej situácii ste. Lebo ak vždy len ponadávaš a potom jej peniaze do obálky dáte, a nič nepoviete.. ona možno naozaj nevie o žiadnom probléme.
Vies co podla mna problem mas ty a nemyslim to teraz v zlom. U nas v rodine je trocha podobna situacia akurat ze my sme asi na mieste tej svagrinej. Pomohli mi aj rodicia, ktori su na tom pomerne dobre aj ja a moj muz mame velmi dobru pracu. Niekedy z rodiny citim presne taketo pohlady a tichu zavist. A pritom naozaj uprimne ja na nikoho nepozeram ako na chudobneho a je mi to srdecne jedno kto ma kolko penazi a vobec to neriesim. Mam pocit, ze skor to riesia ti ludia, ktori maju ten pocit, ze su “chudobni”. Co sa tyka darcekov ja by som najradsej aj vlastnej mame nadiktovala zoznam co ma detom kupit, lebo potom mam plny byt hovadin a oblecenia, ktore vobec nechcem a neviem co s tym a nejde o to, ze by mi to “nebolo dost dobre” ako si myslis ty, ale ze to napriklad uz mame alebo nepotrebujeme. Myslim si,ze keby si svagrinej normalne povedala ze dohodnime sa na sume, ktoru budeme davat na deti, tak nema najmensi problem. Sama ti hovori, ze nechce od vas nic, mozno vnima, ze to takto beries a chce ti to ulahcit. To, ze oni vam kupia drahsi darcek, napriklad znackove oblecenie, je tiez logicke ak je zvyknuta tak kupovat. Nepojde teraz do cinanca len kvoli tomu, ze kupuje darcek pre teba tak aby si nahodou sa neurazila. Ak by to aj urobila, tak predpokladam, ze by sa ti zase nepacilo, preco vam dava lacne darceky, ked na to ma a svojim detom kupuje ine. Proste kupi co sa jej paci a co by kupila aj pre svoje deti a nespekuluje nad tym. Skor si to ty, o to moc riesis a prezivas uplne zbytocne. Nikto ti nevie citat myslienky a uhadnut co ti vadi.
Davanie darčekov je záväzok. Keď niekomu kúpim darček za 100€ a dostanem za 10€ skákať od radosti nebudem. A malo by byť ošetrené dohodou-cenovým limitom. Aby nebol nikto ukrateny. Keď tam dohoda nie je. Vždy je niekto nespokojný, alebo aj všetci, len to v sebe dusia a radšej to pretpia a akože je všetko v poriadku. Pritom za zatvorenými dverami doma sa to rieši ešte v marci, kto je ako ukrideny, koľko to stálo.... Podľa mňa je davanie darčekov veľmi osobná vec a majú si ich dávať len ľudia ktorí sa 24.12 stretnú pod stromčekom. Len tí najbližší, tam ja svagrovu rodinu už nerátam. Buď si dajte cenový limit ktorý bude platiť vzájomne, alebo davanie darčekov celkovo zrušte. Poprajte si, zavinsujte si a hotovo.
Ja neviem, ale mam pocit ze u niektorych su vianoce casom bojov kto z koho, kto nad koho, kto pred kym a podobne.... skus zmenit postoj, nikto ta do nicoho neprinuti, pokial ty sama nepovies dost, a ziadne vycitky nemusis citit. to keby ste boli aj milionari, si povinna davat im desat tisice eur? ich dieta ma mozno vsetko drahé a stýlové co mu kupi podla seba svagrina, tak ho prekvap ty s nejakou drobnostou, nemusi byt vsetko v rezii svagrinej, ked mas byt obdarovavatelom ty (neviem ake stare je dieta)
@nika82 nikde nepíšem, že sa bez toho nedá žiť, ale to nie sú hlúposti, aspoň pre mňa
Proste jej daj tolko penazi kolko uznas za vhodne, mne by to tiez najviac vyhovovalo, lebo rodina ma tendenciu deti zasypat plastovimi chujovinami, radsej nech mu kupi co uzna za vhodne. Pochybujem ze ti povedala, ze minimalne stovka do obalky.
Takto. Tiez som skor tvoja svagrina ako ty. A ver mi,financie vobec neriesim,ani to za kolko kto kupil. Skor ma trapi naopak plytvanie,ked vyhadzuju eura za veci,ktore viem ze sa nepouziju. Zvyknem to riesit tak,ze bud nech kazdy kupi co chce,alebo dam k dispozicii wishlist s roznymi cenovymi relaciami. Kazdy si vyberie co mu financne pasuje a zaroven viem,ze to su veci,ktore moje dieta chce. Ale tiez som zaregisttovala,ze aj u nas v rodine sa niektori snazia "vyrovnat". Ver mi,je mi to velmi neprijemne. Ja to od nikoho nechcem ani nepreferujem. Vobec to nie je podstatne. Skor oni akoby mali nejaky komplex. Ale co sa mam teraz ospravedlnovat,ze sa mame dobre? Mam naschval kupovat ostatnym detom hovadiny,co je proti mojmu presvedceniu? No rad
@viera27 je pravda, ze prave ta "chudobnejsia" cast rodiny ma tendenciu vyhadzovat peniaze za nemysly, prisom ti "bohatsi" si investicie viac premyslia a nemaju potrebu sa dorovnavat. a mozno prave preto su bohatsi.
Ja si tuto situaciu nedokazem celkom dobre predstavit.To ako vy sa pytate co malemu kupit na Vianoce alebo svagrina na drzovku povedala aby ste nic nekupovali iba dali peniaze?Ak je spravna prva odpoved tak sa proste nepytajte a kupte nejaku hracku podla veku a vlastneho uvazenia a hotovo.Dieta sa potesi a ze sa ona nastve?No ti to moze byt tri pat!Som vcerajsia ked si myslim ze Vianoce nemaju byt o tom davat niekomu peniaze do obalky obzvlast dietatu?Cele divne...a ak je spravna odpoved ta druha tak ti poviem by ma hanba fackalaaaaa vypytat si na drzovku od niekoho peniaze.Co som socka??Vzdy ked sa ma niekto spyta na tip na darcek tak ten tip dam,vzdy sa nieco najde a medzi svagrovcami sa snazime vybrat vzdy darcek tak do 20e.Nie sme nikto ziadne socialne pripady,vonkoncom nie ale proste je tych vydavkou pre kazdeho okolo Vianoc vela,tak to vsetci riesime s rozumom a pravda je,ze nase aj deti svagrivcov vsetko maju.Ked uz aj naozaj nemam tip na darcek tak vzdy poviem ze vies co momentalne ma vsetko,nic nechyba ani z hraciek ani z oblecenia,vies co necham to plne na teba co vyberies.Neraz sa stane ze najma babky povedia ok vies co ja ti dam peniaze,odloz mu ich a ked budes potrebovat najblizsie kupovat oblecko alebo topanocky budes pre nich mat.Pekne sa podakujem lebo je to sikovne a prakticke riesenie.Ale narovinu si vypytat prachy s tym ze nic mojmu decku nekupujte,daj prachy ja kupim co uznam za vhodne?!O tom su Vianoce?O tom je obdarovanie blizneho?Tak ja ti poviem co by som urobila.UZ LEN Z PRINCIPU!Viac by som sa nepytala,dohodla by som sa s manzelom co malemu kupite a to dostane u vas od Jeziska.A co urobi svagrina,alebo ako bude obdarovavat vase deti je plne jej vec.Podla mna cely takyto pristup nie je v poriadku a chapem ze ta to trapi.Myslim ze je cas to useknut.A ak bude drza a cokolvek nepekne ti na ten darcek povie tak ty jej len slusne a milo povies,ze ste s manzelom uznali za vhodne,ze to budete riesit takto.Vybavena vec.
@nini1010 co je drze na tom vypatat si radsej peniaze a kupit nieco co to dieta NAOZAJ potrebuje alebo naozaj chce? nieee namiesto toho mu treba dat tristo lacných debilín....presne kvoli ludom ako ty som uplne zrusila dvanie darcekov v rodine, lebo nas byt sa zmenil na pepco smetisko.
@nini1010 švagriná povedala, že nič nechce.. ja si naozaj myslím, že tá o celej situácii ani nemá páru..
A autorka - keď nič nechce, a vy vidíte, že dieťa všetko má - nekupujte nič. Nabudúci rok ani švagriná nič nekúpi vašim deťom a už budete mať po starostiach... aj keď toto sú zbytočne boje v rodine. Vo výsledku bude sklamane dieťa, lebo sak povedzme si pravdu, deti pod každým stromčekom hľadajú svoj darček a im je jedno, za koľko.
skus sa na to pozriet z ineho uhla, predstav si, ze mas isty vkus a presvedcenie a rodina ta pri kazdom sviatku bombarduje darcekmi, ktore nepotrebujes, zbytocne ti trcia v skrini, plastove hracky, ktore su hodene v kute a dieta sa s nimi nehra, lapace prachu, ktore sa ti nehodia do domacnosti, su ludia, ktori napriklad uprednostnuju 1 drahsi a kvalitny darcek ako 10 malych lacnych zbytocnosti, niektori ludia myslia aj na zivotne prostredie, ziju minimalisticky, to ze je niekto z bohatsej rodiny nemusi automaticky znamenat ze dotycny clovek je nadrapeny a nevie sa zmestit do koze, si trochu predpojata....preco nezoberies rozum do hrsti a neotocis jej poziadavku vo svoj prospech, ked chce peniaze nemusis si lamat hlavu co kupit, dohodni sa s inymi clenmi rodiny a spolu sa zlozte na 1 drahsi darcek, povedz jej otvorene ze na to co chce nemate financie a nech ti sama navrhne co lacnejsie by prijala, komunikacia je gro rodinnych vztahov...
Tiez som asi skor na mieste tvojej svagrinej, akurat, ze nam nik nedal nic zadarmo a s muzom sme si vsetko museli zabezpecit sami😉. Ale, absolutne neriesim, kto a ake darceky kupi ci uz nam alebo nasim detom. Svokrovci nam poslali peniaze pre deti, ci za tu sumu mozeme my nieco kupit, kedze s nimi nie su tak casto v kontakte. Moji rodicia im vyberu sami nieco. So svagrinou mame dohodu, rozpocet na darceky pre deti na Vianoce je 20e (obe mame 2 deti, takze to vychadza 10e na dieta). Ona v tej sume kupi nieco ich detom a my nasim - vybrala som knizky, vychadza to 24e - kvoli 4e ju nebudem nahanat. Drahsie darceky dostanu nase deti doma pod stromcekom, pri ktorom budeme len my 4, nech sa nik pri stromceku u jednych alsbo druhych starych rodicov neciti trapne. A co sa tyka oblecenia -najradsej kupujem sama, lebo viem, co im sedi a aku mam predstavu o tom, co to ma byt. Mozno, ze teraz sme na tom financne ovela lepsie my, ale o par rokov moze byt situacia uplne ina.
@franzovamater Tak za prve,ja nedavam ziadne Pepco smejdy moja a vonkoncom tam nenakupujem svojim detom.Ak ta zmiatla ta suma,tych 20 eur,tak za nu sa daju kupit pekne dievcenske HM saty,knizka o 20 vyznamnych zenach pre deti,da sa kupit zubarska sada play doh,daju sa kupit 3d puzzle,oblecenie pre babatko....mrte veci obzvlast ak clovek hlada po nete a nenakupi v prvej predajni kde dvere otvori.Nase deti maju vsetko,jednym slovom vsetko a nenavidim doma zbytocnosti a hovadiny.Davame si detom na Vianoce navzajom kazdemu 1 darcek,lebo ked dostanu od rodicov,babiek dedkov,vsetkych svagrovcov a tiet tak je tych darov a hraciek tolko ze si to uz nase deti ani nevazia,preto sme si to ako rodicia takto medzi sebou nastavili.Tak mi tu netaraj o Pepcu.A na margo penazi.Pre mna osobne je hanba pytat si od niekoho peniaze.Nedokazala by som to.Ak maju iny v rodinach takyto zvyk-prosim,mne by bola hanba si len tak prachy pytat pre deti ktore maju vsetko.Ak niekto povie dam ti pre nich peniaze,podakujem sa,odlozim,daco kupim.Ale sama od seba by skm si ich nikdy v zivote nevypytala a myslite si co chcete.
dohodnite sa proste so svagrinou ze si navzajom ani detom nebudete kupovat darceky...kazda kupite tomu svojmu a koniec...nechapem kde je problem, skor mam pocit, ze si sa tu prisla trochu polutovat
@nini1010 20 eur je uplne adekvatna suma, aj keby autorka temy dala skagrinej 5 eur, ktory by boli dobre vyuzte, je to adekvatne. ale nechapem preco ta tak nasralo, ze si svagrina vypyta peniaze a kupi radsej nieco sama alebo vyzbiera peniaze od rodiny a kupi dietatu vacsi darcek. a ako vidis, vacsina ludi to povazuje za normalne a priam ziaduce, tak sa prosim nerozdrapuj a precitaj si diskusiu este raz - svagrina uprenostuje peniaze pred darcekom a sama mu chce nieco kupit a nie ze si proste sama od seba vypyta peniaze, ako si to asi ty predstavujes. takisto som nikde nenapisala, ze kupujes darceky v pepcu, takze este by som popracovala na citani s porozumenim.
Bez ohladu na prijmy v nasej rodine mame dany limit na darceky. My so sestrou sme dohodnute ze detom na Vianoce a narodky 20e na osobu, a kupujeme si vacsinou 1-2 darceky na osobu vseobecne. Nemyslim si preto, ze je to peniazmi, skor zvykmi. Odporucam oznamit ake mate zvyky Vy, a riadit sa nimi.
no to vies, ze su na tom dobre, ked im ludia pokupia veci 🙂
Dobre, to bol pokus o vtip. Neviem, aka je svagrina, ale ja by som sa s nou skusila porozpravat... podla toho co pises, ona aj dava...Vasim detom a podobne, takze sa aj podeli. A co sa tyka darcekov, ze chce skor peniaze a co Vy date neda... ja sa jej skusim kusok zastat... mozno nemam pravdu, ale my sme pre maleho podostavali kopu veci, ktore nikdy na sebe nemal, pretoze nam to "nesedelo". Napriklad dostal znackovu riflovu supravu, ktora svagrinu stala nemale peniaze, okolo 70-80€ len za riflicky, lenze my sme dietatu rifle nikdy neobliekli. A teraz co s tym? Ja viem, ze ona si to moze dovolit, ale mne to robi problem, pretoze mi je luto tych penazi... keby mi bola dala peniaze, tak za to dieta komplet obleciem na polroka (som skor adept burz a podobne)... proste nie ze neviem prijimat dary, ale vacsinou je to dvojita strapacia (respektive trojita, lebo ten co kupuje sa s tym natrapi kym vymysli/najde/kupi... su to vyhodene peniaze ... a mne to zavadzia/chyta prach)
@marygk To myslíš vážne? Ja keď niekomu dávam darček, tak určite nečakám od neho, že mi kúpi v rovnakej hodnote. Budem sa tešiť, ak mu tým darčekom urobím radosť. Ani som nikdy neriešila, čo stálo to, čo som ja dostala a či som dala, alebo dostala menej, či viac. Nehovoriac o tom, že niekedy dokáže darček za 10€ urobiť oveľa väčšiu radosť, ako ten za 100, alebo hoci aj 1000€. Nie je to o peniazoch!
@h2 Davanie darčekov je o peniazoch. Celá táto téma je o peniazoch. Mne samej by bolo nepríjemné dostať napríklad kašmírovy šál... keď ja dávam dotyčnému napríklad hrnček a magnetku... Cítila by som sa trápne a neprijemne. Preto je dobré mať nastavené pravidlá a hranice. Aby sme sa vyhli nepríjemným pocitom.
@h2 zial, prave ti, co su v ulohe tych "chudobnejsich" toto nikdy nepochopia.
vzdy budu mat pocit, ze sa musia vyrovnavat, lebo ten druhy to caka.
necaka, prave naopak, mne odobne by boko maximalne neprijemne, kedbyze dostane drahy dar z POVINNOSTI, lebo niekto si mysli, zer ja to ocakavam.
P.S. u nas v rodine som ja v ulohe chudobnej pribuznej. a absolutne nemam problem povedat, ze nieco je nad moje financne moznosti - nepriklad ked sa so surodencami skladame na drahy dar.
prospievame vsetci podla svojich financnych moznosti, nie presne na tretiny
@nyusika Ja sa zase snažím dať taký darček, o ktorom viem, že by obdarovaného potešil. Príliš neriešim, koľko to stojí (jasné, že v normálnych medziach, samozrejme). Dodnes si spomínam, ako som raz, ešte ako veľmi mladá baba, dostala od kamošky múku. Bol to na jednej strane darček z recesie (akože čo už môže byť väčšia blbosť ako dar, než vrecko múky), ale zároveň mi aj povedala, že nevedela, čo mi má kúpiť, nemá peniaze a vie, že ja rada pečiem, tak to aspoň využijem. Bol to super dar a doteraz si to pamätám, možno je to už aj 25 rokov dozadu.
len je rozdiel ci si svagrina vypytala peniaze alebo ako odpoved co kupit jej detom - povedala, nekupuj nic, maju vsetko a ekd autorka predsa len chcela darcek, tak povedala "ked tak daj peniaze, ja im nieco kupim". Tiez mozno nechce mat doma kopu blbosti co budu zapadat prachom a radsej pouzije peniaze na nieco co vyuziju.
U ans ja tiez nakupujem darceky pre moje deti babkam a niekedy aj svagrovcom - oni nevedia co kupit a takto ja vyberiem co deti potesi a aj vyuziju..
svokra okrem toho vzdy kupi nejaku lacnu plastovu blbost, ktora vydrzi 5 minut a potom su deti zbytocne smutne,ze naco vyrabaju take veci,ked to nic nevydrzi.....no naco?

tvoj problem je to, ze sa porovnavas a mozno aj troch (velmi) zavidis.
tak daj svagrinej peniaze, presne tolko, kolko ty uznas za vhodne.
pochybujem, ze ona by si vypytala vela penazi, ked vie, v akej financnej situacii ste.
a ked to nevie, je to tiez toja chyba - treba sa naucit povedat - prepac, ale toto je nad nase funancne moznosti.
najvacsia blbost je kupovat nasilu nejaku sprostot len preto, lebo mas potrebu niekomu nieco dokazovat.