icon

Prečo niektorí rodičia nepodporujú deti v samostatnosti?

15. júl 2025

Často na internetových fórach čítam sťažnosti mladých, ako je nedostupné byvanie ,práca a podobne.. Ja žijem v okolí, kde nikto nad 25 rokov už s rodicmi nebýva. Rodicia im s bývaním aj peniazmi pomohli. Takže je to naozaj realita, že dospelí ľudia po 25ke, 30tke bývajú s rodicmi? To sú všetci ľudia pomaly socky? Narážam hlavne na rodicov, keďže oni vychovavaju a formujú mladú generaciu. To normálny rodič nedá dieťaťu do života na štart aspoň 5000-10 000eur? Chápem, že nie každý môže dať hneď byt..

anonym_8a4ad8
16. júl 2025
@heleninamama

@natalka13 To, že novostavbu, ktorá je vždy drahšia ako starší byt, musíš mať dobrý príjem a od toho sa odvíja aj vyššia splátka hypotéky. Navyše, pri novostavbe do nej často investuješ hotovosť ešte v čase výstavby, čo človek s minimálnou mzdou nedá. Keď tu niekto píše o 1000 a viac eurovej splátke hypotéky, nežije v staršom paneláku. A takýto človek musí mať finančné rezervy inde než ten v staršom sidliskovom byte.

@heleninamama ako krásne to znie, keď to píšeš.Skus sa aj rozpamatat či si po promóciách mala našetrené z brigád na polku bytu, keď prvú polovicu ti platila rozvedená matka.Tak ti dala vlastne aj málo nie?keď za pár rokov brigády si nasetrila to, čo ona za 25 r.Urcite v tom nebol predaj pozemku, nejakého dedičstva?
Za ďalšie prečo by nemohol mať niekto 1000 eur splátky za starší byt?Sú ľudia čo nechcú hypo na 30 r, ale splatiť čo najskôr.

anonym_43b556
16. júl 2025
@heleninamama

@viestta Veď bežne míňame aj na seba, ale rozumne. Auto ja osobne nepotrebujem meniť každé 4:roky a na dovolenky chodíme tiež, hoci na tunajšie pomery mi bohato stačí 2x ročne. Čo sa štúdia týka, deti chodia na výborné štátne školy a dokonca trvám na výborných známkach. VŠ považujem za samozrejmosť. Zabezpečení sme, veď nepíšem, že predám vlastný byt, aby som dala peniaze deťom. Tu ide o to, že celý pracujem s peniazmi rozumne, investujem aj tvorím rezervy. A dať z nich vlastným deťom považujem za rovnako rozumnú investíciu.
Sme normálna rodina strednej vrstvy, nemíňame na hlúposti, nepijeme, nefajčíme, určitú sumu odkladáme každý mesiac už vyše 20 rokov a deti tiež vychovávame. O tom téma nie je. Mňa len zaráža, či ľudia fakt nie sú schopní niečo našetriť alebo sa len tak tvária a dospelým deťom nedoprajú.

@heleninamama fakt žiješ v odveci bubline, sú ľudia, čo idú na dovolenku raz za 5 rokov, nie že im stačí len 2x do roka a jazdia na jazdenkách za 5000e, kým sa nerozpadnú. Žena zarobí 600 a chlap má 1000. Sú aj potrebné profesie kde sa zarába málo. Tých ľudí by ste vy elitári asi najradšej kastrovali že? Lebo ako si dovoľujú deti mať...Akože z čoho majú odkladať? Zídi z toho Olympu prosím ťa.

jamidea
16. júl 2025

@anonym_autor ja sa pridavam k myslienke vypnutia mk, lebo najprv pisat o 5000, potom, ze iba 1izbovy dostala moze len nezrely clovek.
Este, ze nemas 4 surodencov, inak by si len tych 10tisic dostala

oriesocek
16. júl 2025
@anonym_8a4ad8

@heleninamama ako krásne to znie, keď to píšeš.Skus sa aj rozpamatat či si po promóciách mala našetrené z brigád na polku bytu, keď prvú polovicu ti platila rozvedená matka.Tak ti dala vlastne aj málo nie?keď za pár rokov brigády si nasetrila to, čo ona za 25 r.Urcite v tom nebol predaj pozemku, nejakého dedičstva?
Za ďalšie prečo by nemohol mať niekto 1000 eur splátky za starší byt?Sú ľudia čo nechcú hypo na 30 r, ale splatiť čo najskôr.

@anonym_8a4ad8 ja som pisala, ze mame tých 1000 eur za splatku bytu a energie. a máme starsi byt - má 43 rokov, v starom meste. a aj preto platime hypo iba tak málo, kedze sme ho kupovali v roku 2007.

miniatura14
16. júl 2025

Keby si si aspoň sama zarobila na ten byt. Ty si ho dostala od rodičov a ideš sa vyvyšovať nad ostatných, ktorí na to nemajú a nazývať ich sockami? No hnus, tvoji rodičia ti síce dali byt, ale správne hodnoty do života nie. Smutné.

viestta
16. júl 2025
@heleninamama

@viestta Veď bežne míňame aj na seba, ale rozumne. Auto ja osobne nepotrebujem meniť každé 4:roky a na dovolenky chodíme tiež, hoci na tunajšie pomery mi bohato stačí 2x ročne. Čo sa štúdia týka, deti chodia na výborné štátne školy a dokonca trvám na výborných známkach. VŠ považujem za samozrejmosť. Zabezpečení sme, veď nepíšem, že predám vlastný byt, aby som dala peniaze deťom. Tu ide o to, že celý pracujem s peniazmi rozumne, investujem aj tvorím rezervy. A dať z nich vlastným deťom považujem za rovnako rozumnú investíciu.
Sme normálna rodina strednej vrstvy, nemíňame na hlúposti, nepijeme, nefajčíme, určitú sumu odkladáme každý mesiac už vyše 20 rokov a deti tiež vychovávame. O tom téma nie je. Mňa len zaráža, či ľudia fakt nie sú schopní niečo našetriť alebo sa len tak tvária a dospelým deťom nedoprajú.

@heleninamama ano, tema je o tom preco ludia nedaju detom "startovne". Lebo na to nemaju (dovody su rozne) alebo aj maju ale z roznych dovodov ich nedaju. V kazdom pripade su to ich peniaze a oni o nich rozhodnu, bez ohladu na to co si o tom mysli ich dieta, suseda, otcovho kona brat alebo hoc aj plenum Modreho konika. Este raz a znova: Je to ich rozhodnutie ovplyvnene okolnostami, ktore su pre kazdu jednu rodinu jedinecne. Okrem toho je tu XY samoziviteliek, ktore su rady, ze su rady a z jedneho prijmu rezervu nevytvoria ani pre seba, nie to este startovne pre deti. Su tu ludia zdravotne znevyhodneni, ktori jednoduch maju co robit aby s detmi vyzili, nie to aby im dali "startovne". Su tito ludia horsi rodicia ako povedzme ty a tvoj muz, ktori tym detom startovne date? Ja sa cudujem, ze sa cudujes, ze niekto to ma inac ako vy.

oriesocek
16. júl 2025
@viestta

@heleninamama ano, tema je o tom preco ludia nedaju detom "startovne". Lebo na to nemaju (dovody su rozne) alebo aj maju ale z roznych dovodov ich nedaju. V kazdom pripade su to ich peniaze a oni o nich rozhodnu, bez ohladu na to co si o tom mysli ich dieta, suseda, otcovho kona brat alebo hoc aj plenum Modreho konika. Este raz a znova: Je to ich rozhodnutie ovplyvnene okolnostami, ktore su pre kazdu jednu rodinu jedinecne. Okrem toho je tu XY samoziviteliek, ktore su rady, ze su rady a z jedneho prijmu rezervu nevytvoria ani pre seba, nie to este startovne pre deti. Su tu ludia zdravotne znevyhodneni, ktori jednoduch maju co robit aby s detmi vyzili, nie to aby im dali "startovne". Su tito ludia horsi rodicia ako povedzme ty a tvoj muz, ktori tym detom startovne date? Ja sa cudujem, ze sa cudujes, ze niekto to ma inac ako vy.

@viestta moja teta (mamina sestra) dala prvému vnuc atu na svatbu velký obnos penazi. potom horekovala mojej mame stále, ze ako tolko dá aj ostatným, to dookola riesila, aby im nedala menej. potom bola uz iba jedna svatba - ostatní su do teraz slobodní a teta zomrela, ale riesila to celé roky. ja mám medzi detmi velky rozdiel - jeden je uz teraz dospelý, samostatný - stahuje sa prec a dalsia este iba ide do prvého. akoze jemu dám teraz uspory a potom nebudem mat, potrebujem este dalsie 2 deti, aby mi vystudovali, aby vyrástli a aj mysliet na to, ze nebudem moc pracovat, ze budem mat nizky dochodok.... atd.

bubuzu
16. júl 2025

Ja keď som šla bývať preč, dostala som od mami 30 eur. Nájoma vtedy stal v no prepočte asi 100 na mesiac... A som tu. Žijem, viem sa o seba postarať.

viestta
16. júl 2025
@oriesocek

@viestta moja teta (mamina sestra) dala prvému vnuc atu na svatbu velký obnos penazi. potom horekovala mojej mame stále, ze ako tolko dá aj ostatným, to dookola riesila, aby im nedala menej. potom bola uz iba jedna svatba - ostatní su do teraz slobodní a teta zomrela, ale riesila to celé roky. ja mám medzi detmi velky rozdiel - jeden je uz teraz dospelý, samostatný - stahuje sa prec a dalsia este iba ide do prvého. akoze jemu dám teraz uspory a potom nebudem mat, potrebujem este dalsie 2 deti, aby mi vystudovali, aby vyrástli a aj mysliet na to, ze nebudem moc pracovat, ze budem mat nizky dochodok.... atd.

@oriesocek ja by som tym detom, co dostali startovne odporucala aby si pozreli ceny v DSS. Potom zistia, ze tych (pozadovanych) 10 litrov co im maju dat rodicia rodicia na start doplatia za necele dva roky, ked budu ich rodicia odkazani na ich pomoc. Budu na to tie deti mat, ked budu splacat hypo a zivit deti? Ci potom budu pindat, preco si rodicia neodlozili kym zarabali a este sa budu triast o rodicovsky byt ci dom, ze kedy ho konecne zdedia...

anonym_8a4ad8
16. júl 2025
@oriesocek

@anonym_8a4ad8 ja som pisala, ze mame tých 1000 eur za splatku bytu a energie. a máme starsi byt - má 43 rokov, v starom meste. a aj preto platime hypo iba tak málo, kedze sme ho kupovali v roku 2007.

@oriesocek nečítala som všetko nevedela som, že reaguje na teba a mestský byt.Ale veď fajn niektoré deti by radšej prijali menej peňazí a slušne správanie rodičov.Ona sa nikdy netajila tým ako víkend a prázdniny s deťmi len pretrpi a každý kto nema kariéru či má nejaké zdr.znevyhodmenie je len darmozrac

heleninamama
16. júl 2025
@anonym_8a4ad8

@anonym_8a4ad8 Ja som sa hneď po škole začala pracovať. A pekne som brala nadčasy, víkendy, služobné cesty, ktoré nikto nechcel, lebo rodina, lebo balans... a pred 30 - kou som doplatila byt a aj niečo ušetrila. Potom som zmenila prácu a zarobila som na realitách, pretože som mala nejaký kapitál a odvahu riskovať. Nespoliehala som sa na vydaj, ani na dedičstvo, hoci niečo som dostala od matky po smrti babky - to však oveľa neskôr a len preto, že som bola schopná vyplatiť jej súrodencov. Tak som získala starší dom a pozemky. Vychovaná som, bola myslím, dosť dobre, vždy som bola vedená k pracovitosti, ambicióznosti a k spoliehanie sa sama na seba.

alica110
16. júl 2025
@heleninamama

@anonym_8a4ad8 Ja som sa hneď po škole začala pracovať. A pekne som brala nadčasy, víkendy, služobné cesty, ktoré nikto nechcel, lebo rodina, lebo balans... a pred 30 - kou som doplatila byt a aj niečo ušetrila. Potom som zmenila prácu a zarobila som na realitách, pretože som mala nejaký kapitál a odvahu riskovať. Nespoliehala som sa na vydaj, ani na dedičstvo, hoci niečo som dostala od matky po smrti babky - to však oveľa neskôr a len preto, že som bola schopná vyplatiť jej súrodencov. Tak som získala starší dom a pozemky. Vychovaná som, bola myslím, dosť dobre, vždy som bola vedená k pracovitosti, ambicióznosti a k spoliehanie sa sama na seba.

@heleninamama Vychovana si praveze dobre nebola, lebo tolko predsudkov co mas, sa len tak nevidi. Nazyvat pracovitych ludi sockami, lebo nezarobia nadstandardne a nedaju svojim detom byty alebo tucnu hotovost, je ukazka tvojho pokriveneho charakteru.

anonym_43b556
16. júl 2025
@heleninamama

@heleninamama to všetci máme robiť v realitách? To by si prd zarobila 🙂 sú tu aj predavačky, poštárky, opatrovateľky, v minulosti aj učitelia a zdrav.sestry, ktoré zarábali úboho. Títo všetci išli po škole tiež pracovať, neviem prečo to považuješ za niečo extra.

oriesocek
16. júl 2025
@anonym_8a4ad8

@oriesocek nečítala som všetko nevedela som, že reaguje na teba a mestský byt.Ale veď fajn niektoré deti by radšej prijali menej peňazí a slušne správanie rodičov.Ona sa nikdy netajila tým ako víkend a prázdniny s deťmi len pretrpi a každý kto nema kariéru či má nejaké zdr.znevyhodmenie je len darmozrac

@anonym_8a4ad8 nejako ju tu neregistrujem celé roky - asi som ju prehliadla 🙂 ja som robila rovnako karieru, ale uz som sa ukludnila - na hrobe nebudem mat napisane general manager 🙂 moj manzel sa zatal v pripade velkých poloziek, ktoré by sme mali darovat detom... ze taketo podporovat nebude, ze zdedia po nas vsetko, ale musi mysliet este na seba....

alica110
16. júl 2025
@anonym_43b556

@heleninamama to všetci máme robiť v realitách? To by si prd zarobila 🙂 sú tu aj predavačky, poštárky, opatrovateľky, v minulosti aj učitelia a zdrav.sestry, ktoré zarábali úboho. Títo všetci išli po škole tiež pracovať, neviem prečo to považuješ za niečo extra.

@anonym_43b556 Alebo hasici, policajti. Tiez nemaju tisice a bez nich by stat nemohol fungovat. Ked poplatia co maju, co im zostane? Ako maju setrit, aby dali detom byty alebo tucnu hotovost? Ta osoba je uplne mimo reality.

oriesocek
16. júl 2025
@viestta

@oriesocek ja by som tym detom, co dostali startovne odporucala aby si pozreli ceny v DSS. Potom zistia, ze tych (pozadovanych) 10 litrov co im maju dat rodicia rodicia na start doplatia za necele dva roky, ked budu ich rodicia odkazani na ich pomoc. Budu na to tie deti mat, ked budu splacat hypo a zivit deti? Ci potom budu pindat, preco si rodicia neodlozili kym zarabali a este sa budu triast o rodicovsky byt ci dom, ze kedy ho konecne zdedia...

@viestta ani nehovor, riesili sme minuly rok pre otca, to vsade sa doplácalo, vsade sa riesilo. a ked potrebujes specializované zariadenie, rehablitácie, kadejake lieky, maste, matrace, doplacat plienky.... a riesili sme aj pre svokru, kedze svagor nemal - tak iba manzel - doplacat pre nu DSS, lieky, platit na dome energie, kedze co ak by isla naspat, atd...

alica110
16. júl 2025
@oriesocek

@anonym_8a4ad8 nejako ju tu neregistrujem celé roky - asi som ju prehliadla 🙂 ja som robila rovnako karieru, ale uz som sa ukludnila - na hrobe nebudem mat napisane general manager 🙂 moj manzel sa zatal v pripade velkých poloziek, ktoré by sme mali darovat detom... ze taketo podporovat nebude, ze zdedia po nas vsetko, ale musi mysliet este na seba....

@oriesocek Bud rada, je to priserny clovek a vzdycky sa objavi u takychto tem, len aby mohla ponadavat do sociek ludom, co nemaju to co ona.

viestta
16. júl 2025
@oriesocek

@viestta ani nehovor, riesili sme minuly rok pre otca, to vsade sa doplácalo, vsade sa riesilo. a ked potrebujes specializované zariadenie, rehablitácie, kadejake lieky, maste, matrace, doplacat plienky.... a riesili sme aj pre svokru, kedze svagor nemal - tak iba manzel - doplacat pre nu DSS, lieky, platit na dome energie, kedze co ak by isla naspat, atd...

@oriesocek vidis a vasi rodicia cely zivot pracovali a aj tak ste sa museli postarat vy. Kolko z tych co tu mudruje o tom, ze pre deti treba mat startovne bude na starobu mat tolko aby neboli odkazane na deti?

abbey1
16. júl 2025
@procrastique

@zojazoja Mňa to fakt zaujíma, že či bol niekto akože v rodine chorý alebo gembloval alebo čím bola poškodená rodina, že dvaja dospelí starci pracujúci neboli schopní nažgrláčiť pár eur pre decko.
Pri tom nemajú hypotéky, bydlo si kúpili za lacno. Chýba im finančná gramotnosť?

@procrastique A mňa zasa zaujíma, čo za ľudí dokáže vychovať indivíduá nazývajúce iných sockami a podobne.

mamutka
16. júl 2025

@anonym_autor diskusiu nečítam, len nerozumiem otázke. Fakt myslíš, že rodičia podporujú dieťa v samostatnosti tým, že mu dajú peniaze, resp časť na osamostatnenie? Rozumieš významu slova samostatnosť?

anonym_3a9f36
16. júl 2025
@mamutka

@anonym_autor diskusiu nečítam, len nerozumiem otázke. Fakt myslíš, že rodičia podporujú dieťa v samostatnosti tým, že mu dajú peniaze, resp časť na osamostatnenie? Rozumieš významu slova samostatnosť?

@mamutka skor take dietka co dostali bytiy, tak take riadne ani nemakali a dostali sa k majetku vobec nie svojim pricinenim. taky si ako vazia peniaze? ake hodnoty uznavaju? mozno toto napisal prave rozmaznany spratek, co riadne nema ani odpracovane a nikdy riadne nerobil.

aku hodnotu a moralnu vypoved to ma? asi taku ze za nic dostal vsetko. ze staci prtom nepohnut a mas. ked to takto bude posuvat aj svojim detom, tak to nie je moc výchovný charakter.

a bude sa obuvat do rodicov co si to dovolit nemozu.

wiccawicca
16. júl 2025

Veď nech býva pri rodičoch kto chce, ak ho oni tam chcú, chodí do práce a prispieva. Ak napríklad niekto nechce žiť sám napríklad to je každého vec. Moji rodičia mi dali čo mohli a stále mne aj sestre pomáhajú ako sa dá ale žiaľ aby mi mali kúpiť byt tak nemali by z čoho, iba ak by predali dom.

anonym_30bad6
Autor odpoveď zmazal
anonym_3a9f36
16. júl 2025
@heleninamama

@heleninamama ano ked mas z coho setrit, tak nasetris. to je logicke. zit sa da s rozumom, horsie to maju ti co maju svoj standart postaveny vysoko. vzdy je to vsetko len o nastaveni. a ked niekto nevie setrit, nebol vedeny k tomu alebo nemusi, tak nikdy setrit nebude. niekto to berie tak ze sak ked zomriem, zdedia byt. kazdy je proste inac nastaveny ale preto nie je zly clovek.

ghoul_
16. júl 2025

@anonym_autor normálny človek si zarobí, ja robím a na 18 som si kúpila auto

betulinka1
16. júl 2025

@anonym_autor normalny rodic neda dietatu len tak nieco zadarmo. Normalny rodic umožní dietatu studovat, bude mu davat vreckove a po 5 rokoch VS musi mat dieta aj nasporených 5-10 tis.€ same, lebo popri skole aj pracuje. Okrem medikov, tam beriem, ze by som neočakávala, ze by dieta popri tejto skole pracovalo. Ja som od rodicov nedostala nic a 27 rocna som kupila 4i byt a od srtvreho ročníka som pracovala na TPP. Moj muz dostal od rodicov komplet skolu a nemusel ani brigádovať, dostal v tom case 100 tis. korún po skole. A teda doteraz nevie poriadne hospodáriť s peniazmi. Keby nebolo mna, doteraz zije v 1,5 izbovom byte. Lebo sa to nikdy nenaucil, vsetko dostal pod nos. Mame rovnaky pekny prijem. Ja mam nasetrene on nema na ucte na konci mesiaca skoro nic. Tak neviem, ked vidim nas dvoch, tak si hovorim, ze detom nedam nic ale budem vzdy pripravena im pomoct, keby nieco.

bakafakamaka
16. júl 2025

@anonym_autor No vážení, ja keď som tu pred pár dňami založila podobnú diskusiu, tak ste ma išli v komentároch roztrhať a napokon tu z vás vypadne, že vaše deti majú bývanie preto, lebo ste im na to prispeli. Zrazu už prijímate fakt, že bývanie je v dnešnej dobe NAOZAJ drahé, ale mne ste v odpovediach odporúčali, že nech jednoducho makám. Stále je to o tom, že vlastne bývanie v dnešnej dobe majú už len bohatí ľudia a ľudia, ktorí od rodiny dostali poriadnu finančnú injekciu. 🫡

anonym_3a9f36
17. júl 2025
@bakafakamaka

@anonym_autor No vážení, ja keď som tu pred pár dňami založila podobnú diskusiu, tak ste ma išli v komentároch roztrhať a napokon tu z vás vypadne, že vaše deti majú bývanie preto, lebo ste im na to prispeli. Zrazu už prijímate fakt, že bývanie je v dnešnej dobe NAOZAJ drahé, ale mne ste v odpovediach odporúčali, že nech jednoducho makám. Stále je to o tom, že vlastne bývanie v dnešnej dobe majú už len bohatí ľudia a ľudia, ktorí od rodiny dostali poriadnu finančnú injekciu. 🫡

@bakafakamaka ma tebe sa lepsie dycha ci co? ty musis byt spasitelka ked ta trapia zivoty inych ludi.

anonym_3a9f36
17. júl 2025
@bakafakamaka

@bakafakamaka a jednoducho ano, normalne dieta, maka a necaka s otvorenou dlanou, mala som to rozpisany text co mi neulozilo. je velky rozdiel ked niekto od 18 rokov maka a je rozdiel ked niekto do 24 rokov studuje. ale aj pocas studia sa da krasne brigadne zarobit. takisto je rozdiel ci mas uz partnera ci nie. pretoze paru sa hypoteka bere jednoduchsie. a je mi luto deti, ktory automaticky cakaju ze daco od rodicov dostanu, lebo to nie je automatika. mas velmi pomylene zmyslanie. podla zakona sa ma rodic starat do 18 rokov zivota, potom sa uz mas rozpohybvat sama. a nie cakat ze ti rodicia, kupia hned bytik.
ty si asi riadne v zivote nemakala a dostavala pecene holuby rovno do huby a potom tu ides ociernovat rodicov co nedaju peniaze na start ze su socky. sockou si podla mna akurat tak ty. co si dovoli takto ociernovat niekoho, koho ani nepoznas a nepoznas ani osudy ludi. kedze zjavne si pravidelna citatelka MK zistis a mohla si si vsimnut kolkym mladym ludom skoro umrel napor nejaky rodic, dalsi aspekt kedy sa tazsie pozostalym dycha. pozeraj si do svojho taniera a bude zivot krajsi. papaaaaaaaaa

alica110
17. júl 2025
@bakafakamaka

@bakafakamaka To je dvojity meter na MK. Mas na sebe makat, ucit sa a neviem co, ved ja v tvojom veku... No ano, ale aky bol rok ked si brali hypo ony? Uplne ina doba. A potom sa dozvies, ze ich deticky nie su tak sikovne, ale dostali peniaze alebo byty rovno od rodicov. A ked ty nemas, tak si socka.