icon

Prečo niektorí rodičia nepodporujú deti v samostatnosti?

15. júl 2025

Často na internetových fórach čítam sťažnosti mladých, ako je nedostupné byvanie ,práca a podobne.. Ja žijem v okolí, kde nikto nad 25 rokov už s rodicmi nebýva. Rodicia im s bývaním aj peniazmi pomohli. Takže je to naozaj realita, že dospelí ľudia po 25ke, 30tke bývajú s rodicmi? To sú všetci ľudia pomaly socky? Narážam hlavne na rodicov, keďže oni vychovavaju a formujú mladú generaciu. To normálny rodič nedá dieťaťu do života na štart aspoň 5000-10 000eur? Chápem, že nie každý môže dať hneď byt..

heleninamama
16. júl 2025
@abbey1

@heleninamama ubujem, že sa opýtam dcéry, či cíti krivdu a zatrpknutosť, že si musí bývanie riešiť sama, že nedostala 20-30 tisíc v hotovosti na začiatok. Opýtam sa jej, či jej nestačilo krásne detstvo, plnohodnotná strava doma, dovolenky na Svk či v zahraničí, štúdium v zahraničí.
Ešte mam otázku na teba, že kedy v minulosti bolo bežné, že sa takéto sumy dávali deťom. Aby som vedela, či mám cítiť krivdu a zatrpknutosť i ja, moje sestry, môj manžel a tak. Ďakujem.

@abbey1 Ja som peniaze na štart po promócii dostala a to boli rodičia rozvedení a žila som len s matkou. Vtedy to stačilo na polovicu 2-izbáku v krajskom meste. Druhú som si zaplatila sama a potom som si kúpila väčší byt. Aj moji bratranci takto dostali - peniaze alebo stavebné pozemky. A aj mnohé moje kamarátky. A keďže moje rovesníčky majú už dospelé deti, tak dnes dávajú im. Buď peniaze z úspor, alebo predajú zdedený byt po svojich rodičoch a deťom spravodlivo rozdelia a to účelovo - nech majú tú potrebnú hotovosť pri hypotéke, žiadne míňanie na hlúposti.
Starostlivosť o deti, detstvo a štúdium sem nerátam, to je snáď moja povinnosť, keď som chcela deti, tak z nich chcem aj niečo vychovať. Hanbila by som sa mať deti a nič im nezabezpečiť. Veď aj kvôli ním pracujeme, podnikám, zarábame.

oriesocek
16. júl 2025
@heleninamama

Nechápem to množstvo rozčúlených anonymných príspevkov. Konečne téma k zamysleniu. Vždy, keď sa píše o zárobkoch, dominujú tu nadpriemerne zarábajúci ľudia - alebo ich manželky.🤣 Keď sa píše o míňaní, mnohým nestačí na jedlo za mesiac suma priemerného zárobku, pretože, ako píšu, sú zvyknutí na vyšší štandard. Pri sumách za dovolenky padajú tisíce len taký fukot. A zrazu, keď dieťa dospeje, doštuduje a chce sa osamostatniť, priemerní rodičia nemajú pár tisíc v hotovosti - niekde stačí 20 - 30 000 - aby malo základ a mohlo si vziať hypotéku na menší byt? Akosi mi to nesedí, veď to nie je veľká suma.
Samozrejme, neberiem do úvahy typické sockárske rodiny, kde rodičia sú nevzdelaní, celý život sa sťahujú sa z podnájmu do podnájmu a pracovať sa im nechce, len čakajú na rôzne dávky, ani slobodné matky a viacerými deťmi, ale píšem o bežnej strednej triede, dvojici normálnych zamestnaných ľuďoch, ktorí majú 2-3 deti.
Dať dieťaťu na štartovacie bývanie pár desiatok tisíc nepovažujem za nič extra, skôr za napísanú povinnosť rodičov, tak ako bolo v minulosti veno. Je to moje dieťa a chcem, aby sa malo dobre. Keď si mladý človek vezme hypotéku, má cieľ ju splatiť, ujasnené priority, nejakú životnú istotu a zároveň sa tým uľahčí aj rodičom, že im nenarúša súkromie. Nemyslím, že takýto dar pokazí mladému človeku charakter a urobí z neho zlého človeka, veď tie peniaze neminie na hlúposti, ani sa neprestane snažiť. Akurát mu to pomôže pri štarte do života a keď sa bude snažiť, budete sa mať vždy lepšie ako jeho rovesníci, ktorí nedostanú nič, len pocit krivdy a zatrpknutosti.

@heleninamama ale zabudla si, ze bezna dvojica strednej triedy ma hypoteku na 30 rokov, ktorou plati svoje bývanie. co je de facto skoro kazdy v mojom okolí - takze vsetci budu radi, ak do dochodku budu mat splatený svoj byt a aj nieco nasetrene, aby nemuseli jest na dochodku suché rozky.... aby si mala predstavu v BA, kde uz dlhodobo stoja 3 izbovéí byty cca 250-300 tisic a v pripade novostavby aj 400-500 sa hypotéka pohybuje na dost podstatných sumách. my pri hypotéke, ktorú máme (n esplácame ju predcasne, ekdze tam máme nizke urokove sadzby) platime hypo+energie 1000 eur mesacne... cca 800-1000 eur mesacne detom kruzky, skolne, oblecenie, vylety, tabory, atd. takze mozme zacat osekávat, ze deti nepojdu nikam, nebudu vediet jazyky, nebudu mat sporove aktivity a na 18tku im kazdemu dáme po 50.000 co v tej dobe bude akoze nic....

anonym_3a9f36
16. júl 2025
@heleninamama

@abbey1 Ja som peniaze na štart po promócii dostala a to boli rodičia rozvedení a žila som len s matkou. Vtedy to stačilo na polovicu 2-izbáku v krajskom meste. Druhú som si zaplatila sama a potom som si kúpila väčší byt. Aj moji bratranci takto dostali - peniaze alebo stavebné pozemky. A aj mnohé moje kamarátky. A keďže moje rovesníčky majú už dospelé deti, tak dnes dávajú im. Buď peniaze z úspor, alebo predajú zdedený byt po svojich rodičoch a deťom spravodlivo rozdelia a to účelovo - nech majú tú potrebnú hotovosť pri hypotéke, žiadne míňanie na hlúposti.
Starostlivosť o deti, detstvo a štúdium sem nerátam, to je snáď moja povinnosť, keď som chcela deti, tak z nich chcem aj niečo vychovať. Hanbila by som sa mať deti a nič im nezabezpečiť. Veď aj kvôli ním pracujeme, podnikám, zarábame.

@heleninamama ale teraz porovnavas neporovnatelne. vtedy peniaze a nehnutelnosti mali ine ceny.

heleninamama
16. júl 2025
@oriesocek

@heleninamama ale zabudla si, ze bezna dvojica strednej triedy ma hypoteku na 30 rokov, ktorou plati svoje bývanie. co je de facto skoro kazdy v mojom okolí - takze vsetci budu radi, ak do dochodku budu mat splatený svoj byt a aj nieco nasetrene, aby nemuseli jest na dochodku suché rozky.... aby si mala predstavu v BA, kde uz dlhodobo stoja 3 izbovéí byty cca 250-300 tisic a v pripade novostavby aj 400-500 sa hypotéka pohybuje na dost podstatných sumách. my pri hypotéke, ktorú máme (n esplácame ju predcasne, ekdze tam máme nizke urokove sadzby) platime hypo+energie 1000 eur mesacne... cca 800-1000 eur mesacne detom kruzky, skolne, oblecenie, vylety, tabory, atd. takze mozme zacat osekávat, ze deti nepojdu nikam, nebudu vediet jazyky, nebudu mat sporove aktivity a na 18tku im kazdemu dáme po 50.000 co v tej dobe bude akoze nic....

@oriesocek Preboha, to aki dvaja pracujúci platia hypotéku 30 rokov ? Veď existujú mimoriadne splátky a neverím, že keď pracujú obaja, nedá sa to. Ceny nehnuteľností poznám veľmi dobre, živila som sa tým a deti tiež máme a doprajeme im. Rozpočítala si výdaje rodiny na cca 2500 mesačne. A dvaja v Bratislave musia mať zárobok vyšší, aspoň takí dvaja, ktorí žijú v novostavbe. Tak, kde sú potom tie úspory? Jedine, že ľudia všetko bez rozmyslu pomíňajú a sťažujú sa.

abbey1
16. júl 2025
@heleninamama

@heleninamama Vidíš, ja mam to šťastie v živote, že sa naši rodičia pred nami nemuseli hanbiť. Sme im vďačne za veľa a nie, majetky to nie sú. Rovnako mám to šťastie v živote, že žiadne majetky nečaká naša dcéra od nás. Má 25 a príjem lepší než ja s manželom dokopy.
Nie, nehanbíme sa, že sme jej na začiatok nedali 10, 29, Ani 50 tisíc. Smutné je, že niekto pociťuje hanbu, či krivdu, keď nemôže dať, alebo nedostane hmotné statky.
Jasne, kto môže dať a ma z čoho, lebo možno celý život na niečo skrblil, alebo dedil vo veľkom, alebo mu proste vo finančnej afére viacej šťastie praje. To je úplne v poriadku.
Smutné je to, čo píšeš ty o hanbe a krivde.

zuzanockamt
16. júl 2025
@heleninamama

@oriesocek Preboha, to aki dvaja pracujúci platia hypotéku 30 rokov ? Veď existujú mimoriadne splátky a neverím, že keď pracujú obaja, nedá sa to. Ceny nehnuteľností poznám veľmi dobre, živila som sa tým a deti tiež máme a doprajeme im. Rozpočítala si výdaje rodiny na cca 2500 mesačne. A dvaja v Bratislave musia mať zárobok vyšší, aspoň takí dvaja, ktorí žijú v novostavbe. Tak, kde sú potom tie úspory? Jedine, že ľudia všetko bez rozmyslu pomíňajú a sťažujú sa.

@heleninamama V mojom okolí sú tiež ľudia, vzdelaní s VŠ a veru hypo do dôchodku.

balerina2025
16. júl 2025
@zuzanockamt

@heleninamama V mojom okolí sú tiež ľudia, vzdelaní s VŠ a veru hypo do dôchodku.

@zuzanockamt presne tak. aj u mna tak

mamaaja82
16. júl 2025
@heleninamama

@heleninamama zena,ty si dobre mimo realitu.

alica110
16. júl 2025

Predstav si, ze nie kazdy rodic ma tolko penazi aby dal dietatu na start. A nie su to socky. Mas divne zmyslanie.

heleninamama
16. júl 2025
@anonym_3a9f36

@heleninamama ale teraz porovnavas neporovnatelne. vtedy peniaze a nehnutelnosti mali ine ceny.

@anonym_3a9f36 Porovnám dobre, téma je o tom, že rodičia nedávajú mladým ľuďom peniaze na štart. A generácia rodičov som ja, takže viem, že v mojej generácii majú rozumní ľudia dostatok našetrené a zainvestované, aby mohli zabezpečiť deti. Pracujú, sú na vrchole síl a mnohí už dedili. Píšem, ako sa to dá a nechápem, čo robili cca 20-30 rokov tí ostatní, keď sa im to zdá nemožné a nemajú v mojom veku žiadne rezervy. Ja pracujem od 2001 a nikdy som nebola bez príjmu viac než rok - zarábala som aj popri deťoch. Začínala som s minimom a dnes už tempo zvoľňujem, lebo môžem, keďže to potrebné už mám. Napríklad, toto leto pracujem len 1 deň v týždni kvôli deťom.
Dnes sa dá kúpiť 2 izbový byt v mojom meste za cca 150 000, tehlový, komplet prerobený a v dobrej lokalite, čiže, ak dám dieťaťu 30 000 ušetrím mu roky bývania v podnájme, šetrenia a trápenia. A nikdy nebude písať také témy, ako sú tu posledné mesiace - plné smútku, závisti a nenávisti voči úspešnejším a schopnejším.

zuzanockamt
16. júl 2025
@balerina2025

@zuzanockamt presne tak. aj u mna tak

@balerina2025 V mojom okolí úplne bežné. Len obyvateľky BA tu budú híkať.

procrastique
16. júl 2025
@zojazoja

🤣🤣🤣🤣🤣 ja mam taky návrh, či by sa nemohol koník do 31.8.vypnut úplne. 🫠

@zojazoja Inak, vysvetli mi, ako môže rodina 2 rodičia, 50tnici nemať nažgrláčených pre decko 5 tisíc eur.

balerina2025
16. júl 2025
@heleninamama

@anonym_3a9f36 Porovnám dobre, téma je o tom, že rodičia nedávajú mladým ľuďom peniaze na štart. A generácia rodičov som ja, takže viem, že v mojej generácii majú rozumní ľudia dostatok našetrené a zainvestované, aby mohli zabezpečiť deti. Pracujú, sú na vrchole síl a mnohí už dedili. Píšem, ako sa to dá a nechápem, čo robili cca 20-30 rokov tí ostatní, keď sa im to zdá nemožné a nemajú v mojom veku žiadne rezervy. Ja pracujem od 2001 a nikdy som nebola bez príjmu viac než rok - zarábala som aj popri deťoch. Začínala som s minimom a dnes už tempo zvoľňujem, lebo môžem, keďže to potrebné už mám. Napríklad, toto leto pracujem len 1 deň v týždni kvôli deťom.
Dnes sa dá kúpiť 2 izbový byt v mojom meste za cca 150 000, tehlový, komplet prerobený a v dobrej lokalite, čiže, ak dám dieťaťu 30 000 ušetrím mu roky bývania v podnájme, šetrenia a trápenia. A nikdy nebude písať také témy, ako sú tu posledné mesiace - plné smútku, závisti a nenávisti voči úspešnejším a schopnejším.

@heleninamama nie kazdy rodic ma 30 000 na ucte. toto treba pochopit. ale to neznamena ze je zly rodic.

alica110
16. júl 2025
@heleninamama

@heleninamama Ty si mimo, ale to tu vsetci vedia.

natalka13
16. júl 2025
@heleninamama

@heleninamama co ma novostavba s prijmom?

zojazoja
16. júl 2025
@procrastique

@zojazoja Inak, vysvetli mi, ako môže rodina 2 rodičia, 50tnici nemať nažgrláčených pre decko 5 tisíc eur.

@procrastique prečo by som ti mala toto vysvetľovať?

heleninamama
16. júl 2025
@natalka13

@heleninamama co ma novostavba s prijmom?

@natalka13 To, že novostavbu, ktorá je vždy drahšia ako starší byt, musíš mať dobrý príjem a od toho sa odvíja aj vyššia splátka hypotéky. Navyše, pri novostavbe do nej často investuješ hotovosť ešte v čase výstavby, čo človek s minimálnou mzdou nedá. Keď tu niekto píše o 1000 a viac eurovej splátke hypotéky, nežije v staršom paneláku. A takýto človek musí mať finančné rezervy inde než ten v staršom sidliskovom byte.

autor
16. júl 2025
@heleninamama

Nechápem to množstvo rozčúlených anonymných príspevkov. Konečne téma k zamysleniu. Vždy, keď sa píše o zárobkoch, dominujú tu nadpriemerne zarábajúci ľudia - alebo ich manželky.🤣 Keď sa píše o míňaní, mnohým nestačí na jedlo za mesiac suma priemerného zárobku, pretože, ako píšu, sú zvyknutí na vyšší štandard. Pri sumách za dovolenky padajú tisíce len taký fukot. A zrazu, keď dieťa dospeje, doštuduje a chce sa osamostatniť, priemerní rodičia nemajú pár tisíc v hotovosti - niekde stačí 20 - 30 000 - aby malo základ a mohlo si vziať hypotéku na menší byt? Akosi mi to nesedí, veď to nie je veľká suma.
Samozrejme, neberiem do úvahy typické sockárske rodiny, kde rodičia sú nevzdelaní, celý život sa sťahujú sa z podnájmu do podnájmu a pracovať sa im nechce, len čakajú na rôzne dávky, ani slobodné matky a viacerými deťmi, ale píšem o bežnej strednej triede, dvojici normálnych zamestnaných ľuďoch, ktorí majú 2-3 deti.
Dať dieťaťu na štartovacie bývanie pár desiatok tisíc nepovažujem za nič extra, skôr za napísanú povinnosť rodičov, tak ako bolo v minulosti veno. Je to moje dieťa a chcem, aby sa malo dobre. Keď si mladý človek vezme hypotéku, má cieľ ju splatiť, ujasnené priority, nejakú životnú istotu a zároveň sa tým uľahčí aj rodičom, že im nenarúša súkromie. Nemyslím, že takýto dar pokazí mladému človeku charakter a urobí z neho zlého človeka, veď tie peniaze neminie na hlúposti, ani sa neprestane snažiť. Akurát mu to pomôže pri štarte do života a keď sa bude snažiť, budete sa mať vždy lepšie ako jeho rovesníci, ktorí nedostanú nič, len pocit krivdy a zatrpknutosti.

@heleninamama konečne rozumny nazor

prunee
16. júl 2025

Mas prilis obmedzene zmyslanie... Kazdy ma predsa inu situaciu a dovody preco zije tak ako zije.

anonym_3a9f36
16. júl 2025
@anonym_autor

@heleninamama konečne rozumny nazor

@anonym_autor mna udivuje sa trapis na inymi a ze ta to udivuje a serie. 🙂 ty musis mat nudny zivot.😅

procrastique
16. júl 2025
@zojazoja

@procrastique prečo by som ti mala toto vysvetľovať?

@zojazoja Mňa to fakt zaujíma, že či bol niekto akože v rodine chorý alebo gembloval alebo čím bola poškodená rodina, že dvaja dospelí starci pracujúci neboli schopní nažgrláčiť pár eur pre decko.
Pri tom nemajú hypotéky, bydlo si kúpili za lacno. Chýba im finančná gramotnosť?

zojazoja
16. júl 2025
@procrastique

@zojazoja Mňa to fakt zaujíma, že či bol niekto akože v rodine chorý alebo gembloval alebo čím bola poškodená rodina, že dvaja dospelí starci pracujúci neboli schopní nažgrláčiť pár eur pre decko.
Pri tom nemajú hypotéky, bydlo si kúpili za lacno. Chýba im finančná gramotnosť?

@procrastique nechapem stále co odomna chceš. Na aký moj prispevok reagujes?

viestta
16. júl 2025
@heleninamama

@heleninamama ale preco by rodicia nemohli svoje zarobene peniaze minut na seba? Na auto, na dovolenky, na kadeco ine? Su to ich peniaze a ako s nimi nalozia je ich vec. Nie je povinnostou upierat si len preto aby sme detom dali. Ked daju detom vzdelanie, co mimochodom tiez nestoji malo, tak investovali do nich viac ako dost. Preco by si rodicia nemohli odkladat peniaze pre seba aby sa mohli zabezpecit na starobu? Ak su zabezpeceni na starobu a nie su odkazani na pomoc deti, tak je to viac ako ked im daju 30 litrov na hypo.

anonym_3a9f36
16. júl 2025
@procrastique

@procrastique co ty vies preco ludia nemaju nasetrene? dalsia co ju trapia iny? strasne blbo reagujes

anonym_3a9f36
16. júl 2025
@viestta

@heleninamama ale preco by rodicia nemohli svoje zarobene peniaze minut na seba? Na auto, na dovolenky, na kadeco ine? Su to ich peniaze a ako s nimi nalozia je ich vec. Nie je povinnostou upierat si len preto aby sme detom dali. Ked daju detom vzdelanie, co mimochodom tiez nestoji malo, tak investovali do nich viac ako dost. Preco by si rodicia nemohli odkladat peniaze pre seba aby sa mohli zabezpecit na starobu? Ak su zabezpeceni na starobu a nie su odkazani na pomoc deti, tak je to viac ako ked im daju 30 litrov na hypo.

@viestta suhlasim.

zuzanockamt
16. júl 2025
@procrastique

@procrastique Strašné vyjadrovanie.

sense
16. júl 2025

Nemyslím si žeby moja mama nebola normálna zato že mi nedala peniaze na štart, dala mi dobrú výchovu a dala mi všetko čo bolo v jej možnostiach. Napriek tomu som sa osamostatnila skoro a nesťažujem sa. Možno nemám všetko na čo si človek zmyslí napriek tomu mám spokojný život v ktorom mi prakticky nič nechyba

anonym_e3d6c9
16. júl 2025
@procrastique

@procrastique Ja nechápem ľudí ako ty. Žiješ v totálnej bubline, úplne odtrhnutá od reality. Áno, predstav si, že nie všetci ľudia majú také šťastie, že sú zdraví, nie všetci sú finančne gramotní a milión ďalších dôvodov… Mňa viac ako fakt, že človek v nejakom veku nemá našetrený určitý obnos peňazí, udivuje to, že existujú ľudia ako ty a autorka, ktorí sa tomu čudujete. Buď rada, že ty máš iný život a nepovyšuj sa nad iných.

alica110
16. júl 2025
@chlebikova

Tak dnes som sa dozvedela, ze moji rodicia su socky. Nechapem, ako si dovolili nedat mi 5-10 000 na start alebo nejaky byt. Ved si mohli k tej svojej hypoteke zobrat este dalsiu a potom este aj pre surodencov. Socky uplne, asi sa s nimi prestanem bavit, lebo sa len obycajne dve desatrocia starali o to, aby som mala co jest, obliect si ... aby som mohla studovat v zahranici. Teraz mi len obcas donesu nejake zavaraniny a zemiaky. No na grc mi z nich je 🙄

@chlebikova Aj mne veru, z tych mojich. Svadbu mi zaplatili a ako svadobny dar mi dali smiesnych 3 000 euro. Co je to dnes? Hrozne, odstrihnem ich 😖

heleninamama
16. júl 2025

@viestta Veď bežne míňame aj na seba, ale rozumne. Auto ja osobne nepotrebujem meniť každé 4:roky a na dovolenky chodíme tiež, hoci na tunajšie pomery mi bohato stačí 2x ročne. Čo sa štúdia týka, deti chodia na výborné štátne školy a dokonca trvám na výborných známkach. VŠ považujem za samozrejmosť. Zabezpečení sme, veď nepíšem, že predám vlastný byt, aby som dala peniaze deťom. Tu ide o to, že celý pracujem s peniazmi rozumne, investujem aj tvorím rezervy. A dať z nich vlastným deťom považujem za rovnako rozumnú investíciu.
Sme normálna rodina strednej vrstvy, nemíňame na hlúposti, nepijeme, nefajčíme, určitú sumu odkladáme každý mesiac už vyše 20 rokov a deti tiež vychovávame. O tom téma nie je. Mňa len zaráža, či ľudia fakt nie sú schopní niečo našetriť alebo sa len tak tvária a dospelým deťom nedoprajú.