icon

Prečo niektorí rodičia nepodporujú deti v samostatnosti?

15. júl 2025

Často na internetových fórach čítam sťažnosti mladých, ako je nedostupné byvanie ,práca a podobne.. Ja žijem v okolí, kde nikto nad 25 rokov už s rodicmi nebýva. Rodicia im s bývaním aj peniazmi pomohli. Takže je to naozaj realita, že dospelí ľudia po 25ke, 30tke bývajú s rodicmi? To sú všetci ľudia pomaly socky? Narážam hlavne na rodicov, keďže oni vychovavaju a formujú mladú generaciu. To normálny rodič nedá dieťaťu do života na štart aspoň 5000-10 000eur? Chápem, že nie každý môže dať hneď byt..

bakafakamaka
17. júl 2025
@anonym_3a9f36

@bakafakamaka a jednoducho ano, normalne dieta, maka a necaka s otvorenou dlanou, mala som to rozpisany text co mi neulozilo. je velky rozdiel ked niekto od 18 rokov maka a je rozdiel ked niekto do 24 rokov studuje. ale aj pocas studia sa da krasne brigadne zarobit. takisto je rozdiel ci mas uz partnera ci nie. pretoze paru sa hypoteka bere jednoduchsie. a je mi luto deti, ktory automaticky cakaju ze daco od rodicov dostanu, lebo to nie je automatika. mas velmi pomylene zmyslanie. podla zakona sa ma rodic starat do 18 rokov zivota, potom sa uz mas rozpohybvat sama. a nie cakat ze ti rodicia, kupia hned bytik.
ty si asi riadne v zivote nemakala a dostavala pecene holuby rovno do huby a potom tu ides ociernovat rodicov co nedaju peniaze na start ze su socky. sockou si podla mna akurat tak ty. co si dovoli takto ociernovat niekoho, koho ani nepoznas a nepoznas ani osudy ludi. kedze zjavne si pravidelna citatelka MK zistis a mohla si si vsimnut kolkym mladym ludom skoro umrel napor nejaky rodic, dalsi aspekt kedy sa tazsie pozostalym dycha. pozeraj si do svojho taniera a bude zivot krajsi. papaaaaaaaaa

@anonym_3a9f36 ja som tu nikoho sockou nenazvala, to si ma s niekým mýliš a tvoja odpoveď vôbec nijako nesúvisí s tým, čo som ja v mojom pôvodnom príspevku mala na mysli.

anonym_3a9f36
17. júl 2025
@bakafakamaka

@anonym_3a9f36 ja som tu nikoho sockou nenazvala, to si ma s niekým mýliš a tvoja odpoveď vôbec nijako nesúvisí s tým, čo som ja v mojom pôvodnom príspevku mala na mysli.

@bakafakamaka ja hlavne nechapem co to inych trapi ci ma ci nema vlastne byvanie.

gerrwie_girl
19. júl 2025

Ježiš kde žiješ? Ja s priateľom sme totálne zadlzeni keďže sme postavili dom. Na to aby sme ho mohli dokončiť (vsetko samozrejme stalo viac ako sme cakali) sme si požičali este aj od najbližšej rodiny nejaké peniažky. Tie sa samozrejme snažíme splatiť co najskôr. Aktuálne nam to vychádza ze budeme hypo splácať ešte vtedy ked ja budem na dochodku, mam nočné mory z toho ze sakra z čoho to bude platiť ale ano, jasne, dám synovi aspoň 5-10 tisíc až moze ísť žiť sam 😀. Kks mne nasi nedali peniaze na to aby som sa osamostatnila a úprimne? Mne to nikdy v živote ani nenapadlo čakať od nich.

gerrwie_girl
19. júl 2025
@balerina2025

@anonym_autor tak bud rada. nie kazdy ma darovany byt. 😕

@balerina2025 ja milujem tých co si vyskakuju lebo dostali byt 🤣🤣🤣. Poznám takých a je mi z nich na grcanie lebo nevedia si vážiť nic.

anonym_4f57ad
19. júl 2025

Daj deťom vzdelanie, o ostatné sa postarajú samé. Podpora samostatnosti nie je dať im majetky, ako si na toto prišla? Poznám veľa ľudí, ktorí nedostali nič a majú sa dobre. Nechápem tomuto lipnutiu na majetkoch, veď je to trápne.

zazka666
19. júl 2025
@anita6666

10 000 je dnes tak akurát na kavu

@anita6666 🙂 A nepozveš teda na tú kávu ?

sss777
19. júl 2025

@anonym_autor
Viackrát som tu zachytila, že rodičia, ktorí svojim deťom na začiatok dajú byt/peniaze, to robia nesprávne/rozmaznávajú svoje deti. A čo teda majú rodičia s tými peniazmi robiť? Radšej dať útulku pre zvieratá ako deťom, aby boli nútené zarobiť si na byt vlastnými silami?

sss777
19. júl 2025
@gerrwie_girl

@balerina2025 ja milujem tých co si vyskakuju lebo dostali byt 🤣🤣🤣. Poznám takých a je mi z nich na grcanie lebo nevedia si vážiť nic.

@gerrwie_girl
Ale veď to je snáď o výchove. Ty keby si vedela, že si svoje deti vychovala k skromnosti a dajme tomu by si vybrala v lotérii, nedala by si im nič, aby si vedeli vážiť veci?

anonym_1c992c
19. júl 2025

Dostala som peniaze na začiatok a aj môj manžel dostal a mali sme hneď na polovicu pekného, veľkého bytu v novostavbe. Absolútne mi nechýba bývanie v podnájme a v jednoizbáku a zúfalé šetrenie, či splácanie celý život. Dnes je náš byt splatený a nájomníci nám splácajú investičný byt. Aj naše dve deti teda raz dostanú okrem vzdelania aj pár desiatok tisíc v hotovosti. Nie sme ani neschopní, ani finančne negramotní, skôr by som povedala, že sme šťastní, spokojní a nezadĺžení do dôchodku. A pekný život chceme dopriať raz aj našim deťom.
Všetky tieto invektívy a urážky od ľudí, ktorí začali samostatný život s holou riťou a dodnes majú pôžičky na všetky strany, ma len utvrdzujú v tom, že zabezpečiť deti aj po tejto stránke je správne.

abbey1
19. júl 2025
@anonym_1c992c

Dostala som peniaze na začiatok a aj môj manžel dostal a mali sme hneď na polovicu pekného, veľkého bytu v novostavbe. Absolútne mi nechýba bývanie v podnájme a v jednoizbáku a zúfalé šetrenie, či splácanie celý život. Dnes je náš byt splatený a nájomníci nám splácajú investičný byt. Aj naše dve deti teda raz dostanú okrem vzdelania aj pár desiatok tisíc v hotovosti. Nie sme ani neschopní, ani finančne negramotní, skôr by som povedala, že sme šťastní, spokojní a nezadĺžení do dôchodku. A pekný život chceme dopriať raz aj našim deťom.
Všetky tieto invektívy a urážky od ľudí, ktorí začali samostatný život s holou riťou a dodnes majú pôžičky na všetky strany, ma len utvrdzujú v tom, že zabezpečiť deti aj po tejto stránke je správne.

@anonym_1c992c Poznáš také, že 'Nekrič hop, pokiaľ si nepreskčil'?

gerrwie_girl
19. júl 2025
@sss777

@gerrwie_girl
Ale veď to je snáď o výchove. Ty keby si vedela, že si svoje deti vychovala k skromnosti a dajme tomu by si vybrala v lotérii, nedala by si im nič, aby si vedeli vážiť veci?

@sss777 keby som vyhrala v lotérii veľké peniaze tak asi by som niečo dala. Ale nekúpila by som mu veľký luxusný dom. Len niečo na úvod. Musela by som vsak vidieť ze sa snaží pracovať a vzdelávať. Ak by automaticky cakal peniaze len preto ze som vyhrala, nedostal by nic. Paci sa mi toto video o Benovi Affleckovi.

. Ludia ktorí dostávajú veci zadarmo su potom presne tak úbohá povaha ako autorka, ktorá rodičov co nedajú prachy považuje za socky.

alica110
19. júl 2025
@sss777

@anonym_autor
Viackrát som tu zachytila, že rodičia, ktorí svojim deťom na začiatok dajú byt/peniaze, to robia nesprávne/rozmaznávajú svoje deti. A čo teda majú rodičia s tými peniazmi robiť? Radšej dať útulku pre zvieratá ako deťom, aby boli nútené zarobiť si na byt vlastnými silami?

@sss777 Stačí nepovažovať rodičov, ktorí nemôžu dať deťom byty za spodinu.

alica110
19. júl 2025
@anonym_1c992c

@anonym_1c992c Že ty si heleninamama len anonymne? Úplne jej rukopis 😅
Absolútne si nepochopila o čom píšeme.

kaca222
19. júl 2025

Nedajú, lebo nemajú. Akože súhlasím s tebou, že by to tak malo byť. Nám rodičia platili veľkú svadbu, prispeli niečo málo do začiatku (hoci bolo to fakt máličko, na to, že šetrili celý život - preto treba investovať a nie odkladať do ponožky), beriem ako samozrejmosť, že to isté urobím ja pre svoje deti a oni pre svoje. Radi by sme pre deti mali nachystaný aj byt, v ktorom by mohli pár rokov bývať, kým našetria na svoje.
Nie každý má ale to šťastie a v rodinách, kde na to nemajú musí prísť niekto, kto tú šnúru pretrhne a vytvorí deťom majetok, na ktorom budú môcť jedného dňa stavať.
Nazývať takých ľudí sockami mi príde dobre cez čiaru. Nie je ľahké sa dostať z chudoby

dalyn
19. júl 2025

A preco by mi mali rodicia davat peniaze na start do zivota? Nebodaj byt/ dom? Ako by povedal Bohuš z filmu “Kurvahošigutntag” také bych dělal machra kdybych dědil 🤣🤣 Moji rodicia mi dali vychovu, vzdelanie (VS), rovnako ako aj manzelovi. Zacinala som v prenajme v Ba (aj ked pochadzam z Ba), potom spolu s manzelom v prenajme, potom pribudlo dieta, potom druhe a momentalne byvame v Ba vo svojom byte a platime si hypoteku. Uprimne som hrda na to, ze som si zobrala muza, kt. je natolko schopny a vedel sa o rodinu postarat a nepotreboval k tomu peniaze a byt od rodicov 🙂 Ak taku moznost niekto mal tak ok doprajem, nech si to clovek uziva, ale vytahovat sa pred druhymi mi pride 👎👎

anita6666
19. júl 2025
@dalyn

A preco by mi mali rodicia davat peniaze na start do zivota? Nebodaj byt/ dom? Ako by povedal Bohuš z filmu “Kurvahošigutntag” také bych dělal machra kdybych dědil 🤣🤣 Moji rodicia mi dali vychovu, vzdelanie (VS), rovnako ako aj manzelovi. Zacinala som v prenajme v Ba (aj ked pochadzam z Ba), potom spolu s manzelom v prenajme, potom pribudlo dieta, potom druhe a momentalne byvame v Ba vo svojom byte a platime si hypoteku. Uprimne som hrda na to, ze som si zobrala muza, kt. je natolko schopny a vedel sa o rodinu postarat a nepotreboval k tomu peniaze a byt od rodicov 🙂 Ak taku moznost niekto mal tak ok doprajem, nech si to clovek uziva, ale vytahovat sa pred druhymi mi pride 👎👎

@dalyn pretože nikto sa ne tento svet dobrovoľne nepýtal a mnoho ľudí by na ten svet ani nechcelo prísť,keby vedeli,aký život ich čaká. Za to zodpovedaju rodičia a preto je to ich vylúčna starosť! Takto sa plodí stále dookola iba generačná chudoba

alica110
19. júl 2025
@anita6666

@dalyn pretože nikto sa ne tento svet dobrovoľne nepýtal a mnoho ľudí by na ten svet ani nechcelo prísť,keby vedeli,aký život ich čaká. Za to zodpovedaju rodičia a preto je to ich vylúčna starosť! Takto sa plodí stále dookola iba generačná chudoba

@anita6666 Aká generačná chudoba? Rodičia nie su povinní zaistiť deti v dospelosti.

slavomira236
19. júl 2025
@anita6666

@anita6666 rodicia zodpovedaju za ich detstvo . Maju ich vychovavat stravovat venovat sa im...

dalyn
19. júl 2025
@anita6666

@anita6666
Rodicia by mali zabezpecit svojim detom lasku, vychovat z nich slusnych a silnych jedincov, vzdelanie (ak mozu tak to najvyssie ake sa da), jazyky, kurzy a viest ich k samostatnosti a k tomu, ze co si sam v zivote “vykopes” len to bude naozaj tvoje a budes si to skutocne vazit … to nie je kvalitny start do zivota?! Podla mna dokonaly. Potom je uz na nich ci sa budu zivotom ponevierat a prezivat ho, alebo z necho vytazia to naj a budu sa mat dobre 👌

mirkac7
19. júl 2025

To je čo za otázku. Nikdy som od rodičov nič nechcela. Po strednej škole som si zarobila v zahraničí. Potom som sa zamestnala na SK, nasporené peniaze som využila na externé štúdium, aby som mala ešte lepšiu prácu a popri práci som študovala, vydala sa, osamostatnila. Nemusela mi dať rodičia ani tých 20 eur.... A teraz rada pomáham ja im.

mimi3008
19. júl 2025

@anonym_autor Pozri, nam aj moji rodicia pozicali ku hypoteke istu sumu a nechceli, aby sme im to vracali, ale vratili sme, sice to trvalo, ale vratili sme vsetko, lebo som im nechcela ostat vzhladom na nie uplne idealne vztahy nic dlzna

gerrwie_girl
19. júl 2025
@anita6666

@anita6666 ked je dieta este neschopné sa o seba postarať tak je jasné ze sa on starajú rodicia. Ale dospelý človek sa ma o seba dokázať postarať sam. Preto sa snažíme vychovávať naše deti tak, aby boli rozumne, aby toho vedeli čo najviac a boli pripravené na samostatný život. Nie, nikto sa na tento svet nepýta. To by tu asi nikto nebol keby sa mali pýtať ;). Šanca žiť je najväčší dar. A kto si život ako zariadi, taky ho ma. Niekto na sebe maká a niečo dokáže. Iní sa len ľutuju ze im nikto nic nechce zadarmo dať.

anonym_1c992c
19. júl 2025
@dalyn

@anita6666
Rodicia by mali zabezpecit svojim detom lasku, vychovat z nich slusnych a silnych jedincov, vzdelanie (ak mozu tak to najvyssie ake sa da), jazyky, kurzy a viest ich k samostatnosti a k tomu, ze co si sam v zivote “vykopes” len to bude naozaj tvoje a budes si to skutocne vazit … to nie je kvalitny start do zivota?! Podla mna dokonaly. Potom je uz na nich ci sa budu zivotom ponevierat a prezivat ho, alebo z necho vytazia to naj a budu sa mat dobre 👌

@dalyn Toto všetko im môžu dať - vlastne mali by, lebo to je priam rodičovská povinnosť, postarať sa o dieťa, vychovať ho a vyštudovať - a peniaze k tomu navyše sú len príjemný bonus. Neviem, prečo sa tu všetky snažíte presviedčať, že ak deti dostanú hotovosť, pokazí im to charakter a budú z nich automaticky zlí ľudia, ktorí si peniaze nebudú vážiť, nebudú pracovať, nebudú šikovní a neviem čo.
Či si to priznáte alebo nie, peniaze určujú kvalitu života a ak ich človek má, žije sa mu lepšie. Kto ich má na štarte, bude vždy o krok vpredu. Zle sa žije najmä chudákom, ktorí mali neschopných rodičov a tí deťom zvyčajne nedajú ani vzdelanie ani výchovu - nechávajú to na nich, nech sa o seba postarajú ako vedia. A tí nech robia, čo robia, málokedy tých šťastnejších dobehnú. Také siroty žijúcich rodičov.
Keď sú rodičia šikovní a milujúci, tak svojím deťom doprajú. A šikovné deti to ocenia. A neverím, že by sa niekto sťažoval na to, že dostal od rodičov peniaze alebo bývanie.

hederamonstera
19. júl 2025

Boze zeny, ze to zerete tomu trollovi😀

alica110
19. júl 2025
@anonym_1c992c

@dalyn Toto všetko im môžu dať - vlastne mali by, lebo to je priam rodičovská povinnosť, postarať sa o dieťa, vychovať ho a vyštudovať - a peniaze k tomu navyše sú len príjemný bonus. Neviem, prečo sa tu všetky snažíte presviedčať, že ak deti dostanú hotovosť, pokazí im to charakter a budú z nich automaticky zlí ľudia, ktorí si peniaze nebudú vážiť, nebudú pracovať, nebudú šikovní a neviem čo.
Či si to priznáte alebo nie, peniaze určujú kvalitu života a ak ich človek má, žije sa mu lepšie. Kto ich má na štarte, bude vždy o krok vpredu. Zle sa žije najmä chudákom, ktorí mali neschopných rodičov a tí deťom zvyčajne nedajú ani vzdelanie ani výchovu - nechávajú to na nich, nech sa o seba postarajú ako vedia. A tí nech robia, čo robia, málokedy tých šťastnejších dobehnú. Také siroty žijúcich rodičov.
Keď sú rodičia šikovní a milujúci, tak svojím deťom doprajú. A šikovné deti to ocenia. A neverím, že by sa niekto sťažoval na to, že dostal od rodičov peniaze alebo bývanie.

@anonym_1c992c Aspoň píš pod svojou prezývkou heleninamama. Si dosť priehľadná.

alica110
19. júl 2025
@hederamonstera

Boze zeny, ze to zerete tomu trollovi😀

@hederamonstera Skôr trotlovi, ale súhlasím 🙂

sidicek
19. júl 2025
@anonym_8a4ad8

Hlavne šetri, aby si ty raz dal dala dieťaťu aspoň 50 t eur.Neviem prečo narazas na rodičov detičky vyštudovali a nech sa starajú.Z môjho okolia sú najšikovnejší ľudia ti, čo ich rodičia nemali a museli sa vzchopiť a zarábať, podnikať ísť do zahraničia a nečakať na rodičov.Je doba kedy je každé 3 manželstvo rozvedené sú ženy čo majú čo robiť slušne finančne vychovať deti a nie ešte šetriť na ich bývanie pri 2 deťoch.Ale toto je len téma na rozšírenie vášni.Vcera som bola s kamarátom, ktorý dal synovi 2 i byt po babke ešte mu pomohli s prerabkou mlady má frajerku a rozhodli sa, že domček by bol pre rodinu ideál, ale veľa im chyba tak či by rodičia nemohli prispiet🤣povedal, že celú noc nespal kde sa stala chyba, že má byt bez úveru a ešte je zle.Povedal, že mal byt prenajať, alebo predať a uzívať si a synovi ukázať fuckera.A este má 22 r dcéru, ktorá sa cíti ukrivdena, že 27 r brat má byt a kde bude ona?
Pri mojom synovi očakávam podobne očakávania, že sa postaráme

@anonym_8a4ad8 tiež nechápem to myslenie ,tak mam 2 deti,tak hádam nedám len jednému, či dievča sa ma dobre vydať? A to mu ten byt hneď prepísal?

anonym_e347eb
19. júl 2025

My s manželom máme dva priemerné platy. Nemáme žiadne dlhy. Dve deti syn skončil medicínu už druhý rok pracuje dcéra ide na strednú. Vždy sme sa postarali, aby syn nemusel počas štúdia pracovať aj keď si občas dačo zarobil, platili sme mu všetko: vodičák, drahý šport a dovolenky. Keď skončil školu urobili sme malú oslavu a dali 5000€, aby mal na začiatok a na nájom. Mohli by sme mu dať aj viac, ale prečo? Je samostatný má prácu a je to len na ňom ako sa zariadi. Máme ešte dcéru, ktorá nás bude ešte dosť stáť ak pôjde na VŠ. Tiež si chceme peniaze užiť lebo radi cestujeme, tiež nie sme najmladší a neradi by sme na dôchodku boli závislí na deťoch. Obdivujem ľudí, ktorí pri súčasných cenách a vlastnej hypotéke dokážu deťom našetriť slušnú sumu na byt.

anonym_44c770
19. júl 2025
@anonym_e347eb

My s manželom máme dva priemerné platy. Nemáme žiadne dlhy. Dve deti syn skončil medicínu už druhý rok pracuje dcéra ide na strednú. Vždy sme sa postarali, aby syn nemusel počas štúdia pracovať aj keď si občas dačo zarobil, platili sme mu všetko: vodičák, drahý šport a dovolenky. Keď skončil školu urobili sme malú oslavu a dali 5000€, aby mal na začiatok a na nájom. Mohli by sme mu dať aj viac, ale prečo? Je samostatný má prácu a je to len na ňom ako sa zariadi. Máme ešte dcéru, ktorá nás bude ešte dosť stáť ak pôjde na VŠ. Tiež si chceme peniaze užiť lebo radi cestujeme, tiež nie sme najmladší a neradi by sme na dôchodku boli závislí na deťoch. Obdivujem ľudí, ktorí pri súčasných cenách a vlastnej hypotéke dokážu deťom našetriť slušnú sumu na byt.

@anonym_e347eb achjo, môžem byť vaše dieťa? 😅

mooonika1975
19. júl 2025

@anonym_autor rodicia im pomohli s peniazmi a byvanim….. su vsetci socky? No ano, 70% su taki co maju z ruky do ust . Max usetria na dovolenku, ale zase jedia kadeco, co ja nechapem napriklad. Neviem, kde zijes, pozri si priemerny plat, ja ako vzdelany clovek, ucitel zarobim 950€ . Myslis ze mozem dietatu kupit byt? Mozno ukradnut, ale nie kupit.